<<< Vissza

Soha többé háborút!

2003. május 16.

 
A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége megemlékezést tartott május 8-án a Parlament kongresszusi termében. Több társadalmi és civil szervezet, neves politikusok, művészek vettek részt a találkozón. A rendezvényre a városból Léhi Gábor, mint a Szabadidős Sportklub elnöke kapott meghívást.

- A zsúfolásig megtelt teremben sok idős arcot lehetett látni, akik megjárták a II. világháború poklait, az azt megelőző testet-lelket megnyomorító Horthy-rendszer éveit - mesélte lapunknak a klubelnök. - Akadtak közülük olyanok, akik elmondták, hogy számukra a felszabadulás utáni évek sem voltak nagyon boldogok. Némelyeket kitelepítettek, ahelyett, hogy a bánatukat enyhítették volna. Voltak, akik megjárták a hírhedt koncentrációs táborok poklát, szerencsésen életben maradtak, vagy olyanok, akiknek a szovjet front aknamezőin sikerült az aknák felrobbanását, vagy a megfagyást elkerülni. Olyan emberek, akik áldozatok voltak. Vagy a nyugati, vagy a keleti fronton.

Léhi Gábor a továbbiakban elmondta, hogy a megemlékezésen számos jeles politikus és közéleti személyiség jelent meg. Közülük is kiemelte az esztergomi érseket, aki föl is szólalt. Előadásában méltatta a béke, a leszerelés jelentőségét, az egymás iránti megbékélés, tolerancia, a különböző egyházak összefogását, a világi és az egyházi hatalom együttműködését, az ország, a nép számára fontos kérdéseket. Más személyek, egyházi és világi méltóságok is kinyilvánították véleményüket. Legtöbbjük azzal zárta szavait, hogy soha többé háborút, soha többé fasizmust.

- Mindenki nagyra értékelte a szövetségesek szerepét a II. világháborúban - folytatta a klubelnök. - Sajnálattal vették tudomásul, hogy az egymást követő kormányok ezt a dátumot elfelejtik megünnepelni. Elfelejtenek erről megemlékezni. A felnövekvő nemzet, a fiatalok nagyon keveset tudnak a II. világháborúról, annak lezajlásáról, borzalmairól. Kevesen tudják, hogy mintegy 60 millió ember pusztult el, köztük több százezer magyar, elpusztult Magyarország anyagi javainak ötven százaléka. Sajnos vannak emberek, akik szeretnék mindezt meg nem történtté tenni. Nem lehet. Azok az emberek, akik ezt a nemzetet belevitték a háborúba, nem érdemelnek kegyelmet.

Ismeretes, az elnökség és a jelenlévők határozatával megszületett egy javaslat, mellyel kapcsolatban Hanti Vilmos levezető elnök, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke így fogalmazott: Medgyessy Péter miniszterelnökhöz fordulnak azzal, hogy a II. világháború befejezésének 60. évfordulójára megszülethessen egy parlamenti határozat. Abban kérik, hogy a Gellérthegyen lévő II. világháborús emlékműnél alakítsanak ki egy olyan emlékkertet, ami szimbólumként is fölfogható. Továbbá szülessen egy olyan határozat, melynek értelmében a II. világháború eseményeit megörökítenék, május 8-át pedig állami ünneppé nyilvánítanák. A történelem élő legyen és ne lehessen meghamisítani - jelentette ki Léhi Gábor.


<<< Vissza