<<< Vissza

Embertársakon segítene

2003. május 16.

 
Május 8. a Vöröskereszt világnapja. Ez alkalomból helyi, megyei és országos ünnepségeket szerveztek hazánkban és világszerte. A rendezvényeken kitüntetéseket, jutalmakat adtak át a véradó mozgalomban kiemelkedő tevékenységet végző polgároknak.

A területi szervezet önkéntesei közül dr. Molnár Gyula igazgató főorvos, a Magyar Vöröskereszt alelnöke a "Magyar Vöröskereszt Csillagrendje", Szirbik Imre polgármester a "Vöröskeresztes munkáért arany fokozatú", Gáborné Sebesi Katalin, a Legrand Kontavill Rt. humánpolitikai osztályának vezetője a "Vöröskeresztes munkáért ezüst fokozatú", Pusztai Józsefné nyugdíjas önkéntes a "Vöröskeresztes munkáért bronz fokozatú" kitüntetésben részesült. Egészségügyi miniszteri dicséretet vehetett át Nemes Sándor önkéntes véradó.

- A karitatív tevékenység a polgármester munkájának egy része. Sokan tudják rólam, két dolog áll a szívemhez igazán közel, mégpedig a fiatalok és az idősek ügye. Ez hasonlít ahhoz a segítségnyújtó gondolkodáshoz, amit a Magyar Vöröskereszt is képvisel - mondja Szirbik Imre polgármester.

A város első emberét immár több mint tíz esztendő köti a véradó mozgalomhoz. A kapcsolat még 1990-ben kezdődött, amikor az akkori tanács - az országban először - létrehozta a Véradókért Alapítványt. Ami végeredményben elvetette azt a magot, ami ma már a véradók elismerését szolgálja. Ennek is köszönhetően az önkéntes véradás a nehezebb időszakban is működött. Azokban az időkben is, amikor az országban nagyon komoly gondokkal küszködtek, hiszen kevesen adtak vért, akkor Szentesen ez a mozgalom nemhogy megtört volna, hanem kiteljesedett.

- A polgármester úr véradó is egyben.

- Az utóbbi három évben, ha úgy tetszik személyen is részt vettem a mozgalomban, hiszen többszörös véradóként ennek a családnak egy olyan tagja lehettem, aki minden pillanatban elérhető. Úgy gondolom, a véradással, amelyek mögöttem vannak, közvetlenül is hozzájárulhattam emberek egészségének, talán életének a megmentéséhez. Nem hiszem, hogy ez egy olyan különleges dolog, hiszen nagyon sok ember gondolkodik így, a véradók tábora is több százezer ebben az országban. A köszönet ezen a napon valamennyiünket megillet, azzal az elismeréssel együtt, amit Budapesten, a központi ünnepségen a Magyar Vöröskereszt elnökétől és főtitkárától átvehettem.

- Közel a siófoki busztragédiához, az emberben önkéntelenül is megfogalmazódik: talán ez nem is olyan kis dolog.

- Egy ilyen tragédiára a társadalom felfigyel. Szívszorító, amikor harminchárom ember egy tragédiában az életét veszti. Azonban a véradó mozgalom nemcsak erről szól, hanem arról a sok ezer műtétről, emberi segítségről, amely után valaki talpra állhat, valaki visszanyerheti az egészségét, uram bocsá' az életét. Ez az adott ember esetében hatalmas dolog.

Gáborné Sebesi Katalin a Legrand Kontavill Rt. humánpolitikai vezetője 1993-ban került kapcsolatba a véradó mozgalommal. A humánpolitika részeként abban az esztendőben kapta meg a részvénytársaság karitatív jellegű feladatait is. Olvasóink közül bizonyára sokan emlékeznek rá, hogy az említett feladatokat korábban társadalmi szervek látták el.

- Évente három alkalommal adunk helyet a véradásnak, egy-egy alkalommal 60-65 dolgozónk ad le összesen 28-30 liter vért - meséli. - Az időpontokról a zsúfolt termelési feladatok miatt a területek vezetőivel együttműködve, konzultálva állapodunk meg a szentesi vérellátó állomással, hiszen, mint tudjuk, a véradók azon a napon kiesnek a termelésből.

- Azon túl, hogy helyet adnak a véradásnak, úgy tudjuk, anyagiakban is elismerik a tevékenységet.

- A belső anyagi és erkölcsi elismerési rendszerünkbe is beépítettük a sokszoros véradók jutalmazását, ezzel is motiválva őket a nemes feladatra. Évente egy alkalommal véradó ünnepséget rendezünk, ahol a jutalmakat átadjuk, valamint estebéddel vendégeljük meg véradóinkat. Minden évben pénzeszközzel támogatjuk a Véradásért Alapítványt, aminek alapító tagjai is vagyunk, valamint a Városi Vöröskereszt év végi akcióit is, mely a gyermekek karácsonyát teszi boldogabbá.

- Közös feladatokról beszél, amelyben az ön munkája is benne van. A kitüntetés, a "Vöröskeresztes munkáért" kapott ezüst fokozat a nevéhez fűződik. Magáról ha mondana valamit...

- A kitüntetés elsősorban a cég humánpolitikáját illeti, természetesen a kollégáimat is, akik lelkesen részt vesznek a véradások szervezésében. Az embereken való segítség a munkám része, mely ezen a területen is érvényesül.
Nemes Sándor már szerepelt lapunkban. Nem csoda, hiszen 1962 óta több mint 135-ször adott vért, és családjában is több véradó van. Mint mondja, szívesen segít embertársain. Kitüntetését a fővárosi ünnepségen vehette át.

Lovas József


<<< Vissza