<<< Vissza

Az asztrológia és az igazság

2003. május 16.

 
A nagy meleg ellenére is sokan voltak kíváncsiak Tamáskovits Gyula könyvtárban tartott előadására, mely a Tévhitek az asztrológiáról címet viselte. A Baktay Ervin Asztrológiai Intézet főiskolai diplomájával rendelkező fiatalember a rendezvényt megelőzően elmondta: már tíz éve foglakozik ezzel az ősi tudománnyal, s munkájával szeretné elősegíteni azt a folyamatot, melynek eredményeként az asztrológia végre objektív megítélésben részesülhet.

Az új megközelítés - vissza a gyökerekhez mottóval - külföldön jóval elterjedtebb mint hazánkban. Nálunk még mindig kevés információhoz lehet hozzájutni, bár a szabad információáramlás és az internet-hozzáférési lehetőségek bővülése révén itthon is megérett a helyzet a szemléletváltásra - tájékoztatott az informatikában, számítástechnikában érdekelt vállalkozó.

Tamáskovits Gyula előadása során a tisztánlátás érdekében mutatta be John Frawley: A valódi asztrológia című könyvét, mely szakmai berkekben tavalyelőtt az év könyvsikere lett. Frawley egyébiránt május végén háromnapos szemináriumot tart Budapesten, ez azonban inkább a szakmának szól - fűzte hozzá a könyvtár vendége.

Tamáskovits Gyula előadása ezzel ellentétben támogatóknak, kétkedőknek és általában minden érdeklődőnek kellemes szórakozást kínált. Az asztrológus történelmi, filozófiai és csillagászati példákon keresztül kívánta bemutatni, majd eloszlatni a több évezredes tudományt övező homályt. "A modern asztrológia sületlenség" - idézte Frawley-t az előadó arra utalva, hogy a napjainkban emlegetett asztrológia az ősi tudomány megcsúfolása csupán. Tamáskovits Gyula kifejtette, a bulvársajtó horoszkópjai, szenzációs előrejelzései nem csak az emberek hiszékenységét használják ki, de súlyos presztízsveszteséget is okoznak a szakmának.

Az előadás során a hallgatók számos érdekességről szerezhettek tudomást, így arról is, hogy az asztrológia már meglehetősen korán tisztában volt a heliocentrikus világképpel, azaz tudták, hogy a Föld kering a Nap körül, s nem fordítva. Az is tisztázódott, hogy az asztrológia a szabad szemmel látható égitestekkel számol, valamint pápák sora művelte ezt a tudományt, s hogy a vatikáni könyvtárban található az egyik leggazdagabb asztrológiai gyűjtemény. Az előadó igyekezett minden oldalról megvilágítani a kétes hírű misztikumot, hangsúlyozva: a valódi asztrológia a múlt eseményeit tanulmányozza, s bizonyos helyzetekben segíthet jó döntést hozni, azonban sem a vágyott lottóötöshöz, sem a bajok elkerüléséhez nem ad holtbiztos receptet.

P.K.


<<< Vissza