XXXIV. évfolyam 15. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Nem sült galamb
 Városi vezetők véleménye

2003. április 18.


Képünkön: Horváth István, Magyar József, Szirbik Imre és Baranyi Imre

Az EU-integráció Szentest érintő kérdéseiről rendezett fórumot az MSZP helyi szervezete az elmúlt héten a Művelődési és Ifjúsági Házban. Szirbik Imre polgármester mellett a térség legnagyobb gazdasági vállalkozásainak vezetői képviseltették magukat, és mondták el véleményüket a csatlakozással kapcsolatos témákról.


Bővebben


 

Nem éhbér a segély
 

2003. április 18.


A szentesi ruhagyár dolgozói a cég fizetésképtelensége miatt nem kapták meg az áprilisban esedékes bérüket. Kilátástalan helyzetük enyhítésére az önkormányzat egyszeri, vissza nem térintendő szociális segélyt nyújtott a Loretto Kft. hetvenöt dolgozójának.
A textilipari vállalkozás bankja március 31-én zárolta a pénzforgalmi számlákat, így a kft. a fizetéseken kívül a táppénzt és a családi pótlékot sem fizette ki a rászorultaknak


Bővebben


 

Igent mondtunk az Európai Unióra
 

2003. április 18.


Április 12-én szavazott az ország. Mint Sztantics Csaba jegyző, a területi választási iroda vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, Szentesen semmilyen rendkívüli esemény nem zavarta a népszavazást, a városban nyugalomban telt el a nap. A szavazatok feldolgozását követően kiderült, Szentesen a választópolgárok 42,5 százaléka járult az urnákhoz, összesen 10 ezer 450 szavazatot adtak le, ebből az "igen" szavazatok aránya 83,94 százalék.


Bővebben


 

A kertvárosiak egészségééert
 Orvosi rendelők és gyógyszertár

2003. április 18.


A kertvárosi egészségügyi centrumot, a rendelő és gyógyszertár-együttest immáron hivatalosan is átadták rendeltetésének. Akik figyelemmel kísérték az építkezést, az objektum beruházásának alakulását, tudják, több éves szervezés, lakossági fórumok sorozata után alakult ki az a végső struktúra, ami most megvalósulhatott.
A vitákon elhangzó egyes vélemények, az avatóbeszédét mondó Szirbik Imre polgármester szerint lelassították, olykor akadályozták a beruházást.


Bővebben


 

Nagypénteki ima
 

2003. április 18.


Uram, Krisztusom! Itt állok meg előtted a Magyartés f elé vezető út egy kanyarulatában, útszéli kereszted előtt.
Szívem, az én öreg és sokszor már nagyon fáradt szívem minden maradék erejével kérlek: fogadd el csalódott hálámat és hálás csalódásomat.
Hálás vagyok, mert mi más lehetnék, amikor arra a 82 százaléknyi magyarra gondolok, akik április 12-én igent mondtak hazánk jövőjére. Áldd meg őket minden áldásoddal, mert nagyon is jól tudták, mit kell cselekedniük azért, hogy gyermekeiknek emelt fővel átadhassák Szent István örökségét, de 1956 és 1989 örökségét is.


Bővebben


 

Segítenek a rászorulóknak
 

2003. április 18.


A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szentesi csoportja hosszú évek óta dolgozik. Eleddig - elmondhatjuk - nem igazán a nyilvánosság előtt fejtette ki tevékenységét. Amint azt Halmai István, a karitatív szervezet alapító tagja lapunknak elmondta, nagyon szeretnék, ha a szentesi emberek tudnának róluk, hiszen kemény munkával dolgoznak. Kéthetente ruhaosztást tartanak, a Rákóczi Ferenc utca 109. szám alatt lévő, úgynevezett Csengettyűs iskolában, általában péntekenként (a pontos dátumot mindig kiírják).


Bővebben


 

Csodálták a mozgófényképeket
 Megnyílt az első mozi

2003. április 18.


Ma, a számítógép és az internet korában, egyre több szó esik egy nagy múltú intézmény, a mozi elavult voltáról. Pedig megjelenésekor - alig száz éve - éppen úgy forradalmasította az információhoz jutást, a szórakozást és kulturálódást, mint napjainkban a számítógép. A televízió elterjedésekor egyszer már meghúzták a vészharangot a mozik felett, utóbb kiderült, hogy vaklárma volt. Most folyik a küzdelem az új technika és a régebbi között. Addig is, amíg eldől a harc, idézzük fel nagyszüleink, szüleink és ifjúkorunk kedvencének - a mozinak - a megjelenését és térhódítását.


Bővebben


 

Önkormányzati óra
 A Rádió Szentes műsorában

2003. április 18.


Új műsorsorozattal jelentkezik a szentesiek rádiója a következő héttől. Az önkormányzat kapcsolatait bővíti majd a város lakóival a kéthetenként jelentkező fogadóóra. A városháza történéseit és az állampolgárokat érintő legfontosabb eseményeket ismerhetik meg a hallgatók a 60 perces műsor segítségével.


Bővebben


 

Támogatás és valós igények
 Farkas Sándor parlamenti felszólalása

2003. április 18.


Számtalan képviselő arról beszél, hogy milyen támogatások, illetve a támogatások fő összegében milyen milliárdok fognak az agrárágazat rendelkezésére állni 2004-től. Sajnálattal vettük tudomásul, valamikor februárban, hogy a 2003. évi támogatás messze nincs olyan állapotban, mint az európai uniós megállapodások alapján kellene. A támogatási összeg is jóval elmarad a valós igényektől.


Bővebben


 

Lengyel vendégek a városban
 

2003. április 18.


Népszavazás és testvértelepülés
Szirbik Imre polgármester márciusban - a megyei közgyűlés külügyi bizottságának elnökeként - Lengyelországban, Lodz megyében járt. Ekkor találkozott Skierniewice város polgármesterével és vezetőivel, akik kifejezték szándékukat: szeretnének egy hasonló nagyságrendű, hasonló adottságú Csongrád megyei településsel kapcsolatba lépni.


Bővebben


 

Koncert az orgonáért
 

2003. április 18.


Szentes és a német Sankt Augustin testvérvárosi kapcsolata a rendszerváltás utánra tehető. Az együttműködés sportra, zenei rendezvényekre iskolai találkozókra, diákcserékre terjed ki. Sankt Augustinban megalakult a német-magyar baráti társaság helyi szervezete, amely a civil szervezeteket, magánszemélyeket tömörítve elsődleges céljának tekinti a kapcsolattartást.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. április 18.


Tudod, mit jelent a húsvét ünnepe? Ezt: "Krisztus feltámadott! Bizonnyal feltámadott."


Bővebben


 

A tudás életet ment
 A Vöröskereszt versenye és pályázata

2003. április 18.


Életünk legdrágább kincse, az egészség játszotta a főszerepet április 9-én az Ifjúsági Házban a Magyar Vöröskereszt szentesi területi vezetősége által rendezett csecsemőgondozási és egészségnevelési versenyek alkalmával. Bár a hagyományos egészségnapot nem hirdették széles körben, örömteli módon mind a résztvevők, mind a nézők részéről nagy volt az érdeklődés. A komplex vetélkedőn négy középiskola és egy általános iskola csapatai versenyeztek együtt. A teszt mellett a diákoknak az alkohol témakörében kellett esszét írniuk, majd "gyakorlatban" is számot adhattak tudásukról.


Bővebben


 

"Nyitnikék..."
 

2003. április 18.


Az intézmény régi hagyománya, hogy minden évben területi és megyei szinten Petőfi Sándor emlékére szavalóversenyt rendez. Ebben a tanévben különös aktualitást adott az eseménynek, hogy a névadó születésének 180. évfordulójára emlékeztek a megjelentek, s mindez összekapcsolódott a költészet napjával.


Bővebben


 

Harcsára - szabadon
 

2003. április 18.


Elszenesedett nádszálak, korom és hamu a parton, több mint 10 tonna frissen telepített hal a vízben. Ez várja ezekben a napokban a horgászokat a Gerecz- tavon. Az ipartelepi út menti tó inkább hasonlít egy haltartó lavórhoz, mint egy biológiailag aktív, önfenntartó, a halak szaporodását biztosító természetes közeghez. Ezért is, no meg az intenzív horgászat miatt szükséges a nagymértékű telepítés.


Bővebben


 

Legek versenye
 Népszerű diákok

2003. április 18.


Képeinken: Szilágyi Zoltán (KÓCOS)
Gál Roland (ROLAND)

A Szentesi Ifjúsági Diákönkormányzat (SZIDÖK) '99 óta szervezi a "legnépszerűbb diák" címszó alatt választását. A résztvevők két kategóriában versenyezhetnek: általános, illetve középiskolás kategóriában. Mint azt Koromné Seri Anikó ifjúsági referenstől megtudtuk, az iskolák saját maguk döntik el, hogy milyen alapon jelölnek, van, ahol egy-egy osztályfőnöki órán döntenek, máshol az iskola aulájában elhelyezett szavazóurnában gyűjtik a szavazatokat


Bővebben


 

Kis kémikusok
 A megyei döntő Szentesen

2003. április 18.


Az elmúlt napokban zajlott a Koch Sándor Csongrád Megyei TIT szervezésében a már hagyományos Hevesy György kémiaverseny megyei döntője. A kémia iránt érdeklődő 7-8. évfolyamos diákok több mint négyszáz fős tábora vett részt a verseny levelező fordulóiban, majd a területi döntőkön. Öröm, hogy mind több diák használja az Internet kínálta ismeretszerzési lehetőséget. A megyei fordulóba az évfolyamonkénti legsikeresebb hatvan tanuló kapott meghívást. Kis községek és országos elismertséggel bíró gimnáziumok tehetséges tanulói egyaránt sikerrel vették a megyei akadályt.


Bővebben


 

Legszebben olvastak
 

2003. április 18.


"Minden olvasmány egy magot hagy hátra, amely kicsírázik."
Ez a gondolatsor vezérli minden évben a 3-4. osztályos tanulókat és az őket felkészítő nevelőket, amikor részt vesznek a Kazinczy szépkiejtési versenyen. A területi megmérettetésen Szentes és környékének legszebben olvasó alsó tagozatos tanulói vettek részt.


Bővebben


 

Rossz felé megy a világ!
 Nagysikerű koncert

2003. április 18.


Nagysikerű és a végére forró hangulatú koncertet adott Zorán a felújított Tóth József Színházteremben. Az előadó, szokásához híven most is különlegességgel szolgált: fél playback- kel adta elő a produkciót.
A két gitáros és a három tagú vokál zeneileg és hangulatában is jól megszerkesztett műsorával igazi élményt nyújtott a mintegy hatszáz rajongójának. Ez utóbbiak között voltak fiatalabb és idősebb házaspárok, tini párok, anyukák a gyermekeikkel, barátok és barátnők kisebb társasága. A DAL, ami szinte eggyé varázsolta a nézőket.


Bővebben


 

A múlékony csoda megörökítője
 Balog Zsolt fotókiállítása

2003. április 18.


"Ahogyan én látom a világot" címmel Balog Zsolt képeiből nyílt fotókiállítás a Hegedűs László helyőrségi klubban. Pénteken az ünnepélyes megnyitón Csorba Ildikó előadóművész Garai Gábor Bizalom című versét szavalta el, majd Csiszár György fuvolatanár és tanítványa Korcsmáros Réka játszottak hangulatkeltő dallamokat. Az irodalmi és zenei bevezető után Túri Andrea a helyőrségi klub vezetője, valamint Kruzslicz Pál művelődésszervező köszöntötte a gyöngyösi születésű fotóművészt. "A líra köszön ránk a falakról" - utalt Kruzslicz Pál a képek hangulatára a költészet napján, s reményét fejezte ki, hogy minél többen tekintik meg Balog Zsolt páratlanul szép kiállítását


Bővebben


 

Problémák tükrében a tizenévesek
 Romániában jártak

2003. április 18.


A VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség nemzetközi programot bonyolított le
Romániában, a Marosvásárhelytől tizenegynéhány km-re található faluban, Körtvélyfáján (Peris).
A megvalósított program címe: "Romániai magyar tizenévesek és magyarországi tizenévesek rendezett iskolai problémalistájának elkészítése".
A projekt a maga tartalmi lényege szerint egy olyan rendkívül intenzív ismerkedés megvalósítását jelenti - a Problémafeltáró és Kezelő Hét Tréning (PKHT) I. Feltáró szakasza megvalósításával - amely egyszerre szolgálja az önismeret illetve mások megismerésének hatékony fejlesztését.
A körülölelő szabadidős illetve segítői tevékenységek is úgy kerülnek felépítésre, hogy ezt szolgálják.


Bővebben


 

Zenei találkozó
 

2003. április 18.


Elektronikus zenei találkozót rendeztek Mindszenten. Mégpedig az elsőt a sorban. Amiből, mint hallottuk, hagyományt szeretnének teremteni.
Az eseményen Szentest, azon belül a Lajtha László Zeneiskolát Kerekes Róbert harmadikos tanuló képviselte. A rendezvényen három kategóriában indulhattak a versenyzők: szintetizátor, számítógépes zene és szintetizátor-keyboard kategóriában. Kerekes Róbert ez utóbbit választotta.


Bővebben


 

Hamis bankjegyek
 

2003. április 18.


Ismeretlen tettes(ek) ellen indított eljárást a szentesi rendőrkapitányság, mert az utóbbi napokban több helyen is hamis pénzekkel fizettek városunkban. A rendelkezésre álló adatok szerint egy férfi és egy nő használta a bankókat, gyakorlatilag az összes papírpénzünk hamis változatát. Az üzlet és bolttulajdonosok, a piacon árusítók fokozottan ügyeljenek ezekre a bankjegyekre, ha tehetik használjanak pénzvizsgáló eszközöket - a saját védelmük érdekében.


Bővebben


 

Tavasz, természet
 Művészeti verseny

2003. április 18.


A Szabadidős Sportklub és a Gyermekbarátok Egyesülete ez évben is megrendezi hagyományos képzőművészeti versenyét és kiállítássorozatát. A "Tavasz a természetben" címmel létrejött kulturális eseményt nagycsoportos óvodások, általános iskolások, valamint ifjúsági és felnőtt korú amatőr alkotók számára írták ki.


Bővebben


 

Óriás húsvéti tojás
 

2003. április 18.


A Damjanich János Tagiskolában már hagyomány, hogy a húsvétot megelőző utolsó tanítási napon az ünnepkörhöz tartozó népszokásokat elevenítik fel. Így volt ez az idén is. A programok között volt tojásfestés, de új technikák bemutatásával, alkalmazásával. Nem maradhatott el a tojásgurító verseny, a mai korhoz kapcsolódó locsoló -versek írása, szerkesztése.
Talán a város legnagyobb húsvéti tojása érkezett meg az iskolába. A másfél méter magas tojás nem a gyomrok megtelítését, hanem a kicsik alkotóvágyának kielégítését szolgálta. Annak rendje-módja szerint egy-két óra alatt meg is telt rajzokkal, festményekkel a nagy felületű tojáshéj.
Végül a helyi tanulmányi versenyeken jól szereplőket jutalmazták, majd mindenkinek jutott - már apróbb - főtt tojás, tojáscukor, tojás -csoki.


 

Középiskolásokkal versengett
 

2003. április 18.


Köröndi Péter, a Petőfi Sándor Általános Iskola 8. b. osztályos tanulója országos versenyen vett részt. Eleddig még semmi szenzációs nincs a dologban. Ami igazán érdekes, s felkeltheti az értők figyelmét: felső tagozatos tanuló létére a középiskolások között versenyzett.
Történt, hogy a fővárosi József Attila Művelődési Ház országos pályázatot írt ki, mint már említettük, középiskolás diákok részére. Kötelezőként egy József Attila költeményt kellett elmondani, a szabadon választottban pedig egy József Attila-díjas költő verse volt az előírás. Péter József Attilától A legutolsó harcos, Páskándi Gézától pedig a Lovas térkép című verset mondta el.


Bővebben


 

Tavasz-kupa
 

2003. április 18.


A közelmúltban a sportcsarnok adott otthont a Tavasz-kupa 2003 elnevezésű leány kézilabda utánpótlás tornának. Az eseményen hat csapat nézett egymással farkasszemet. A csoportmérkőzések után kialakult fináléba Sándorfalva és Makó csapata került. A végső győzelemért lejátszott összecsapáson a sándorfalvi általános iskolás lányok nagyiramú és izgalmas játékot produkálva 18-11 arányban győztek a makói hasonló korú lányok ellen.


Bővebben


 

Új AL-KO-vezér
  Dobogóra várja a csapatot

2003. április 18.


Köztudott, hogy az NB I-es AL-KO Szentesi TE női teremlabdarúgó- csapatánál a kispadon és a vezetésben is változás történt. Az edző személye már ismert, a szakosztály új vezetője Tóth Antal. Vele beszélgettünk.
- Mennyire lepte meg önt, hogy felkérték a csapat irányítására?
- Nem idegenek számomra a játékosok. Köztudott, hogy a lányom is itt védett. Távolról is, de figyelemmel kísértem az eredményeiket. Most már közvetlen közelről érzékelem e fiatal sportág napos és árnyékos oldalát.


Bővebben


 

Érmes sikerek a szőnyegen
 

2003. április 18.


Az idei évben több diákolimpiai aranyéremmel és számtalan, országos versenyen szerzett dobogós helyezéssel büszkélkedhetnek a Petőfi DSE cselgáncsozói. Az elmúlt esztendőig a Klauzál Gábor Általános Iskolában működő küzdősportbázis vezetőjének munkahelyi elfoglaltságai miatt költözött a Petőfi utcára. Kovács Antal személyében barcelonai olimpiai bajnokot is trenírozó Tóth Bélát, a DSE cselgáncsedzőjét a váltásról és az eredményekről is kérdeztem.


Bővebben


 

Robog a Szentesi TE
 

2003. április 18.


Továbbra is sebesvonatként robog előre a Szentesi TE NB III-as labdarúgócsapata. Legutóbb hazai pályán Kondoros ellen is begyűjtötték a három pontot. Sikerült a visszavágás az őszi vereségért.
A csapat tagjai: Bíró-Márics, Erdei, Kerepeczki (Kelemen), Tóth Cs.-Szarvas, Koncz, Tóth Kovács, Kurucsai-Török (Mátyás), Pálinkó (Juhos), edző: Bozóki Zoltán. Hazai helyzetekkel indult az ütközet. A Kurca-parti fölény 14. percében Török talált a kapuba, 1-0.
A 30. percben Szarvas egy látványos emeléssel megduplázta a szentesi előnyt. Fordulás után ismét kimaradt sok helyzet, de az eredmény már nem változott.


 

Magyar bajnokság
 Két napos verseny

2003. április 18.


A jövő hétvégén (április 26-27-én) két napon át karatékák csatakiáltásától, pofonaiktól, rúgásaiktól lesz hangos a városi sportcsarnok. Az említett időben tartandó Kyokushin Karate Magyar bajnokságról tartott tájékoztatót Sensei Brezovai Sándor, a versenyt rendező Oyama Dojo első embere.
- A súlycsoportos magyar bajnokságunk, melyet gyermek, serdülő, ifjúsági, junior, felnőtt A, B, C, illetve női A kategóriában rendezünk, a legrangosabb versenye a Magyar Tradícionális Kyokushin Karate Szövetségnek. Hatszáz indulót várunk, közöttük szlovák, horvát, szerb, osztrák, amerikai versenyzőket


Bővebben


 

Szebeni: 6
 

2003. április 18.


Az alsóházi rájátszás második győzelmét is megszerezte a Kontavill-Szentes vízilabdacsapata. A Bertók SC ezzel szemben a hétvégi dupla fordulóban történelmi napokat élt át.
Ebben az idényben utolsó hazai mérkőzését játszotta a Kontavill a Szolnok ellen. A szombati találkozón jól kezdtek a szentesi fiúk, határozott támadó játékuknak 3-0-ás előny lett az eredménye. A második negyedben megtorpant a hazai lendület, de szerencsére a Tisza-partiak sem jeleskedtek a kapu előtt. Ez elsősorban a szenzációs napnak, és gyakorlatilag mindent kifogó Horváth Tamásnak volt köszönhető.


Bővebben


 

Sporhírek röviden
 

2003. április 18.

Gólkülönbség döntött... az Aranykalász javára

Jó kezdet... a szentesi rögbiseknél

Rangadó... a labdarúgó megyei bajnokság III. osztályában


Bővebben


 

Családi események
 

2003. április 18.


Született: Mácsai János Ferencnek és Pótári Évának (Horváth M. u. 5.) Tünde...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz