<<< Vissza

Nem sült galamb
 Városi vezetők véleménye

2003. április 18.

 
Képünkön: Horváth István, Magyar József, Szirbik Imre és Baranyi Imre

Az EU-integráció Szentest érintő kérdéseiről rendezett fórumot az MSZP helyi szervezete az elmúlt héten a Művelődési és Ifjúsági Házban. Szirbik Imre polgármester mellett a térség legnagyobb gazdasági vállalkozásainak vezetői képviseltették magukat, és mondták el véleményüket a csatlakozással kapcsolatos témákról.

Tartoznunk kell valahová, mert egyedül nem boldogulunk - kezdte beszédét Horváth István, a Kontavill-Legrand vezérigazgatója. A francia multinacionális cég leányvállalatának vezetője kifejtette, csak a csatlakozásnak van alternatívája, mert a belterjes gazdasági és politikai konstrukció hosszú távon nem állja meg a helyét. A belépést követően a "sült galamb effektus" helyett kőkémény munka vár minden magyar állampolgárra és gazdasági szereplőre, a kiélezett versenyben pedig jó néhányan el fognak vérezni, de a piacgazdaságnak ez az ára. Hazai vizekre evezvén a Kontavillről elmondta, a cég tízéves áldozatos munkával elérte, hogy minden tekintetben, a szabványok, a minőség és a költséghatékonyság területén is felveszi a versenyt bármelyik nyugati konkurenciával, sőt a minőségbiztosítási, a munkabiztonsági, valamint a környezetvédelmi előírásoknak is maximálisan megfelel.

Magyar József, a Hungerit Rt. vezérigazgatója is a hovatartozás jelentőségét hangsúlyozta bevezetőjében. A 2004-es dátumról kifejtette, a pillanatnyi boldogság révületét el kell felejteni, helyette áldozatos munkával kell élen járni a többi náció előtt. A magyar élelmiszeripar helyzete nem túl rózsás, mondta, de erről nem az ágazat, hanem az előző kormányzat agrárpolitikája, és a jelenlegi semmittevése tehet. A legfőbb problémát a technológiai hiányosságok miatt hátrányt szenvedő élőállat- tenyésztés jelenti, hiszen a nyugati országokban jóval olcsóbban tudják a feldolgozásra váró állatokat "előállítani". A mínusszal induló termelést csak jó minőséggel, széles termékskálával és a piac által diktált feltételek rugalmas kezelésével lehet kiküszöbölni. Az előbb felsoroltakra képes a Hungerit, és további 500 milliós fejlesztéssel próbál még kedvezőbb helyzetbe kerülni. A cég szempontjából ami jelentős változást hozhat még az unióban, az a kereskedelmi vonalon a termelő és az eladó között összekötő szerepet betöltő, könnyű profitra orientálódott vállalkozások kiesése lehet, mert a jövőben kétpólusúvá szűkül ez a terület.

A gazdasági, politikai érveken túl történelmi magyarázata is van a csatlakozásnak - jelentette ki Szirbik Imre. Trianon óta először van a magyarságnak lehetősége arra, hogy szabad akaratából újra egyesüljön. Ez az esély mellesleg szigorúbb feltételrendszert és könyörtelen versenyt hoz magával, de az élet megy tovább, hangsúlyozta, és a felmerülő problémákat nekünk kell megoldani.

B. D.


<<< Vissza