<<< Vissza

Érmes sikerek a szőnyegen

2003. április 18.

 
Az idei évben több diákolimpiai aranyéremmel és számtalan, országos versenyen szerzett dobogós helyezéssel büszkélkedhetnek a Petőfi DSE cselgáncsozói. Az elmúlt esztendőig a Klauzál Gábor Általános Iskolában működő küzdősportbázis vezetőjének munkahelyi elfoglaltságai miatt költözött a Petőfi utcára. Kovács Antal személyében barcelonai olimpiai bajnokot is trenírozó Tóth Bélát, a DSE cselgáncsedzőjét a váltásról és az eredményekről is kérdeztem.

- Zökkenőmentesen ment a költözködés?

- Amikor felmerült az átszervezés gondolata, a Klauzál iskola részéről minden támogatást megkaptunk. Tariné Lantos Piroska igazgató az összes tárgyi feltételt biztosította számunkra. A végtelenül korrekt hozzáállás miatt zavartalanul költözhettünk át a Petőfi Sándor Általános Iskolába, így akadálytalanul folytatódhatott a közel tíz esztendeje elkezdett utánpótlásnevelő munka.

- Mennyi gyermek űzi önöknél ezt a sportot?

- Jelenleg hatvanan gyűrik egymást a szőnyegen. Korosztályilag nagyon széleskörű a skála, óvodásoktól középiskolásokig minden évfolyam képviselteti magát. Régebben felnőtt versenyzőink is voltak, de ők vagy a munkahely, vagy a továbbtanulás miatt abbahagyták, illetve máshol folytatták a cselgáncsot.

- Hetente hány edzésen kell részt venni az ifjú judopalántáknak?

- Ez korosztálytól változó. A legfiatalabbak számára egyszer tartok gyakorlást, ez leginkább szoktató jellegű. Koordinációs és torna- gyakorlatokkal készítjük elő a szervezet izmait, izületeit a sportág igénybevételeire. Kevés szakmai munka mellett a grundbirkózás és néhány küzdőelem szerepel ilyenkor a programban. Az idősebbekkel már heti négy-öt alkalommal is találkozom, őket övvizsgára és versenyekre készítem fel, de vannak tanítványaim, akik csak kedvtelésből járnak edzésre.

- Alig tízesztendős múltra tekint vissza a szentesi cselgáncssport. A többi népszerű küzdősport között milyen helyet foglal el ez a szakág?

- Eleinte fenntartásokkal fogadták a Kurca partján ezt a sportot, de később az eredmények és a mögötte rejlő kemény munka miatt olvadt ez a negatív kép. Idő kellett ahhoz, hogy az emberek felismerjék, a cselgáncs nem a brutalitásról szól, hanem komplex nevelési értékek mentén kialakított mozgáskultúrára tanít, amiben a tisztelet hangsúlyos szerepet kap. Egyébként a Petőfi iskola nagyon jó alapot nyújt az utánpótlás bővítésére, hiszen nálunk, ízelítő gyanánt testnevelés órákon próbálhatják ki magukat a gyerekek. Ha kedvet kapnak, délután, edzésen folytathatják.

- Csak a Petőfiből járnak edzésre?

- Nem. Szinte minden helyi általános iskolából érkeznek hozzánk nebulók, és középiskolai cselgáncsozónk is akad szép számmal.

- Kik a legnagyobb tehetségei a DSE-nek?

- Szerencsére több nagyon jó képességű versenyzőnk van. A tizenhat éves Korcsik János több elsőséget is szerzett a közelmúltban, így nem véletlen, hogy a korosztályos válogatottba is bekerült. A fiatalabbaknál Gyói Alexandrát, Nagypál Katalint, Csala Dávidot és Köröndi Bernátot kell megemlítenem, ők szintén érmekben gazdag évet tudhatnak maguk mögött.

- Anyagilag is adott minden feltétel az eredményes versenyzéshez?

- Az újonnan alakult DSE üres pénztárcával kezdte el ezt az esztendőt. A színvonalas sporthoz közel egymillió forintra lenne szükségünk, reméljük, hogy az önkormányzat ennek nagyobbik hányadát biztosítani fogja részünkre.

Bíró Dániel


<<< Vissza