<<< Vissza

Középiskolásokkal versengett

2003. április 18.

 
Köröndi Péter, a Petőfi Sándor Általános Iskola 8. b. osztályos tanulója országos versenyen vett részt. Eleddig még semmi szenzációs nincs a dologban. Ami igazán érdekes, s felkeltheti az értők figyelmét: felső tagozatos tanuló létére a középiskolások között versenyzett.

Történt, hogy a fővárosi József Attila Művelődési Ház országos pályázatot írt ki, mint már említettük, középiskolás diákok részére. Kötelezőként egy József Attila költeményt kellett elmondani, a szabadon választottban pedig egy József Attila-díjas költő verse volt az előírás. Péter József Attilától A legutolsó harcos, Páskándi Gézától pedig a Lovas térkép című verset mondta el.

A versenyre bátyja, Máté, a Budapesti Műszaki Egyetem diákja nevezte be. Talán azért, mert jól ismeri, régóta mond verset, prózát. Péter hozzáteszi: versenyszerűen nyolcadik éve. Mint mondja, még óvodás korában megszerette a szavalást. Elsős kisdiákként ő lett a legjobb az iskolai versenyen. A városin, majd a megyein is sikeres eredményeket ért el. A mostani már a harmadik országos versenye. Ezen eddigi legjobb eredményét érte el, második lett. A korábban megrendezett amatőrművészeti fesztiválon, a felnőttek mezőnyében(!) harmadik helyezést ért el.

- Nehéz volt? - hangzik el a kicsit butának tetsző kérdés.

- Igen - feleli Péter. - Nagyon fel kellett készülni rá. Sokat gyakoroltam, dolgoztam a művekkel. A versenyen több mint negyvenen vettek részt. A kétnapos, többfordulós rendezvényen megfelezték a mezőnyt, az elődöntőkben kétszer tízen jutottak tovább. A középdöntő után öten maradtunk versenyben. Az első hármat díjazták.

- Nem volt probléma, hogy középiskolásoknak kiírt versenyen általános iskolásként indultál?

- Nem az volt a gond, hogy középiskolásokkal versenyzek, hanem hogy ők versenyeznek egy általános iskolással. Nem szóltak, hogy ez probléma lenne.

- Kegyes csalásnak vélték?

- Talán. Szentesi lévén megkérdezték: drámais vagyok? Mondtam: nem. Nem zártak ki.
Kedvenc írója, költője Karinthy Frigyes és Petőfi Sándor. Mint mondja, a versenyre egyedül készült fel. A kiválasztásban, a versek tartalmának megismerésében Nemes Éva, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola igazgatónője segített. Az igazgatónő elmagyarázta, hogy miről szól a vers.

- Máskülönben nem lehet felkészülni, ha nem érti az ember - mondja. Aztán további terveiről, iskoláról kérdezem. A válasz határozott.

- Tanulmányaimat a gimnázium drámai tagozatán szeretném folytatni. Ha nem sikerül a felvételi, akkor Szegeden, a Dugonics András Piarista Gimnáziumban tanulok tovább. Nagyon szeretnék színészi pályán dolgozni.
A díjakat április 11-én gálaműsor keretében adták át Budapesten. Köröndi Péter, mint már említettük, a Petőfi Sándor Általános Iskola végzős tanulója, osztályfőnöke Takács Pálné, magyartanára pedig Fári Andrea. Odahaza négyen vannak testvérek. A családban a nővére szeretett szavalni. Talán onnan a hajlam a szépre, a versmondásra Péternél is.

Lovas József


<<< Vissza