XXXIII. évfolyam 49. szám

Vöröskereszt-puttony
 

2002. december 13.


Ahogyan csinálják, az fantasztikus. Szenzációs szervezéssel. Agócs Lászlóné, a Magyar Vöröskereszt területi titkára szeptember óta járja a szponzorokat. Ez idő alatt közel 30 támogatót keresett fel. Szerencsére a legtöbben segítették a nemes ügyet.


Bővebben


 

Fegyelmezett gazdálkodás
 

2002. december 13.


Azt előre sejteni lehetett, hogy a költségvetés rányomja bélyegét a decemberi ülésre. Az elején szorgoskodó Mikulás egy-egy ajándékcsomaggal próbálta enyhíteni a képviselők szívét azon a délutánon, amelyen szinte minden a pénz körül forgott...


Bővebben


 

Megalakult a társulat
 Szentesi csatornázók

2002. december 13.


A csatornaprogramban érintett 5678 egységből 3607 hivatalos képviselője volt jelen a csatornamű társulat szerdai alakuló ülésén. Az összejövetelen meghatározták az érdekeltségi egység fogalmát és az érdekeltségi hozzájárulás mértékét.


Bővebben


 

Horgász Mikulás-kupa
 

2002. december 13.


A Mosella csapata nyerte a hétvégi szezonzáró horgászversenyt. A szentesi egyesület 4. alkalommal szervezte meg a Mikulás-kupát, amely már második esztendeje egyben Hankó Attila-emlékverseny is.


Bővebben


 

Karácsonyi béke-kóstolgatás
 

2002. december 13.


De ránk férne egy békés karácsony! Sóhajtásunk így december első napjaiban nagy, össznépi megnyugvás után epekedik. Ilyenkor hajlamosak vagyunk a békét még onnan felülről is elfogadni, csak jöjjön, hulljon alá! Hogy szép karácsonnyal fejezhessük be ezt a nem szép esztendőt.


Bővebben


 

Önkénteseket keresnek
 

2002. december 13.


Az önkéntes tartalékos katonai szolgálat kölcsönös megfelelés esetén szerződéssel vállalható. A szolgálat tiszti, tiszthelyettesi, legénységi beosztásokban teljesíthető. A szerződés tisztek, tiszthelyettesek esetében legalább 5 évre, legénységi állományúak esetében legalább 2 évre létesíthető, amely meghosszabbítható, legfeljebb 5o éves korig. A katonai szervezet a szerződéskötés előtt megvizsgálja az önkéntes tartalékos szolgálatra jelentkező, egészségi és fizikai alkalmasságát, majd a beosztásra előírt alkalmasság megléte esetén kerül sor a szerződéskötésre.


Bővebben


 

Polgármester felfüggesztve
 Közéleti küzdelmek a múltban (VII.)

2002. december 13.


A polgármester személye elleni küzdelem elhúzódása egyre érzékenyebben kihatott a város ügyeinek intézésére. 1892 tavaszán a város még mindig nem rendelkezett jóváhagyott költségvetéssel, mivel a képviselő-testület a Tasnádyval szembeni bizalmatlanság miatt február végén újból elutasította a költségvetési tervezetet.


Bővebben


 

Ravatalozók díja
 Legyen tisztább!

2002. december 13.


Rendelet tartalmazza Szentesen is az önkormányzat tulajdonában levő ravatalozók használatáért fizetendő díjat. Azt a díjat, melyet a temetési szertartást végző vállalkozók fizetnek meg a szolgáltatás igénybevételéért. A befolyt bevételekből végzi a városellátó intézmény a ravatalozók üzemeltetését. Ebben szerepel többek között a takarítás, a karbantartás és az energia költsége.


Bővebben


 

A télre készültek
 

2002. december 13.


Az autóklub szentesi műszaki állomásán nyílt napot tartottak az elmúlt szombaton. Az autósoknak segítettek a téli felkészülésben, a különböző műszaki gondjaik megoldásában. Az autóklub szentesi szervezete minél több szeretne a klubtagokkal találkozni.


 

Környezetünk megóvása
 

2002. december 13.


Csernus Lukács László a 14-es számú választókerületben indult a helyhatósági választásokon az SZDSZ, illetve a baloldali összefogás támogatásával. A szabaddemokratáknál pártoló tag, mint mondja, eddig soha nem politizált. Az első nekifutása máris bejött.


Bővebben


 

Növekő helyi tarifák
 

2002. december 13.


A Tisza Volán Részvénytársaság benyújtotta kérelmét a 2003-ra szóló helyi tömegközlekedési tarifáira. A szolgáltató jövőre minimálisan 6,1 százalék tarifaemelést ítélt szükségesnek. A Pénzügyminisztérium a felterjesztett javaslatot elfogadta. Mint ismeretes, az elfogadott tarifák maximált árak, ennél magasabb árat megállapítani és alkalmazni nem lehet, mert az esetben állami támogatás már nem folyósítható.


Bővebben


 

Helytállni a választókörzetben
 

2002. december 13.


A képviselőasszony nem babonás. Geréné Dunaháti-Vas Márta a 13-as választókerület egyéni képviselőjelöltjeként szállt harcba a helyhatósági választásokon. Beszélgetésünk során megemlítem: a szerencseszám másodszor is bejöhet, ugyanis a vele készített interjú 13-án és pénteken fog megjelenni a lapban. Mire hangosan felnevet.


Bővebben


 

Háromkirályok
Rajzpályázat iskolásoknak 

2002. december 13.


Imre Károly, a Szent György Lovagrend prior emeritusa szereti a gyerekeket. Ez abból is látszik, hogy minden évben rajzpályázatot ír ki a számukra. A lovag első alkalommal a Deák Ferenc Általános Iskola tanulóinak fantáziáját mozgatta meg a honfoglaló magyarok témájában.


Bővebben


 

Gondolatok
a stockholmi székfoglaló nyomán

2002. december 13.


Kertész Imre: "Egyetlen valóság létezik csupán: én magam." Tovább gondolom, a magam sorsára vetítve: nekem mindenki valóság, akiket szerethetek...


Bővebben


 

Csipike, a rosszcsont
 

2002. december 13.


Kovács Attila a Pom-Pom együttes frontembere és Kozma Edit nagy ötlettel állt elő az ünnepekre. A családi páros a játékban is összeállt, hogy szórakoztassák a gyerekeket. Ezekben a napokban a Csipike és barátai című produkciójukkal járják az óvodákat.


Bővebben


 

Igazi szentesiek vallomásai
 Egy könyv margójára (2.)

2002. december 13.


Hol van az uszoda mellől az a szélmalom, amit gimnazista diákok építettek fából, s 1933-ban vígan forgattuk vitorláját a gödöllői cserkész világtalálkozón (Jamboree-n), s a kormányzó úr őfőméltósága is megnézte Sir Báden Powel, a világ főcserkésze társaságában!? Nem óvták meg az elrohant évtizedek...


Bővebben


 

Szem előtt vagyunk
 

2002. december 13.


Kezdődött a telefonnal, aztán jött a rádió, a televízió, és szépen lassan mind belakta magát az otthonunkba. A huszadik század végére az információs sztrádák egy hatalmas hálót szőttek, s a technikai fejlődés korlátlan lehetőségei szempillantás alatt átrendezték az életünket. Meg- és felfoghatatlan az a rendszer, amin manapság olvasunk, levelezünk, rendelünk, vásárolunk vagy akár csevegünk. Minden gombnyomásra történik. Amiről szó van, természetesen az Internet.


Bővebben


 

Szentesi képes krónika
 

2002. december 13.


Az ötvenes évek végén alakult meg Szentesen a Központi Színjátszó Együttes, amely mintegy tíz éven keresztül működött. Tagjai rendszeres önműveléssel szerezték meg a színpadi gyakorlatot, s a televízió-mentes években előadásokat tartottak helyben és a környező községek kultúrházaiban


Bővebben


 

Nem lesz téravató
 

2002. december 13.


A Lakos József Baráti Társaság nevében lovag Imre Károly ismételt kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy a mártírhalált halt rendőrkapitánynak emléket állítva "Lakos kapitány tér" elnevezésű közterület legyen a városban. A társaság a Somogyi Béla-Daru utcák találkozásában lévő közterületre tett javaslatot.


Bővebben


 

Lakos kapitány tér?
 

2002. december 13.


A testület sem igennel, sem nemmel, nem szavazott, hogy legyen Szentesen "Lakos Kapitány tér".
Nagy izgalommal hallgattam az önkormányzati képviselő-testület ülését, hogy végre megszavazzák-e a Lakos József Baráti Társaság által kérvényezett tér elnevezését.
Engedjék meg, hogy mint kérelmező elmondjam a véleményemet.


Bővebben


 

Meglátogattuk a Dunakanyart
 

2002. december 13.


November 9. (szombat), hajnali 5 óra: Kb. Ekkor kezdett el készülődni az a 27 gyerek, aki aznap meg akarta hódítani a Szent Mihály-hegyet. 3/4 6- ra már mindenki a vasútállomáson állt sorba a jegyekért. 6 óra. Eljött a pillanat. A vonat ,,kigurult" az állomásról, és nemsokára elhagyta a Szentes táblát. Az útvonal: oda: Szentes- Budapest: Nyugati pu.- Zebegény
vissza: Zebegény- Nyugati pu.- Kiskunfélegyháza- Szentes


Bővebben


 

Jótékonysági bál
 

2002. december 13.


Harmadik alkalommal rendezte meg a Kiss Bálint Református Általános Iskoláért Alapítvány jótékonysági bálját 2002. november 23-án. Az adományok és a bevétel gyűjtésének célja a múlt évben elkészült játszótér kiegészítése egy fedett építménnyel, amely jó idő esetén számos program színteréül szolgálhat, mondta köszöntőjében Karikó-Tóth Tibor Igazgató Úr.


Bővebben


 

Karácsonyi dalok
 

2002. december 13.


A Római Katolikus Egyházközség és a Magyar Vöröskereszt területi vezetősége karácsonyi jótékony célú kórushangversenyt rendez a területünkön élő szociális rászorultak segítségére. December 15-én, vasárnap délután 3 órakor a Szent Anna-templomban az ünnepi hangversenyen közreműködőnek: a Bárdos Lajos vegyes Kar, Kiss Bálint Református Általános Iskola tanári kórusa, Petőfi Sándor Általános Iskola kis- és nagykórusa, Szentes Városi Fúvószenekar, Havasi Hajnalka és Lakatos Béla (zongora). Vezényel: Nagy János, Farkas Márta, Takács Pálné és Mihály Béla. A belépődíjmentes rendezvényen a jelenlévők adakozásából összegyűlt adományt a szervezők (egyházközség és a vöröskereszt) együttesen juttatják el a rászorultaknak.


 

Viharos életút
 Nagy Imre és kora

2002. december 13.


A közelmúltban két kiadvány jelent meg Nagy Imrével, a XX. századi magyar történelem kimagasló alakjával kapcsolatban. Kiadták a miniszterelnök snagovi fogságban írt - befejezetlen - életrajzi összegzését a Viharos emberöltőt, valamint elkészült a tanulmányokat és forrásokat közlő Nagy Imre és kora című sorozat első kötete. Ez utóbbi munka egyik szerkesztőjével, Dr. Sipos József történésszel a két könyvről, a történeti kutatás jelenlegi állásáról és céljairól a szentesi levéltárban beszélgettem.


Bővebben


 

Emelkedik a helypénz
 

2002. december 13.


A díjemelések napján (december 6.) a képviselők asztalára került a vásárokról és piacokról szóló rendelet módosítása is. Ami lényegében egyet jelent a fizetendő díjak növelésével. Mi indokolja mindezt?


Bővebben


 

Egyén és hatalom
 Sánta Ferenc 75 éves

2002. december 13.


Sánta Ferenc - e név hallatán szinte mindenki gondolkodás nélkül rávágja Húsz óra. Akik kicsit tájékozottabbak az irodalomban még megtoldják Az ötödik pecsét-tel. Természetesen ezzel nem teljes a kép, de a kis terjedelmű életműnek a fent említett regényei a legfontosabb munkái. Különleges a munkássága, olyan íróról van szó, aki vállalja a némaságot is: komolyabb írásművet 1970 óta nem jelentetett meg. A több, mint 30 éves szünet nem csorbítja az életművet, melyet akár befejezettnek is tekinthetünk. 75. születésnapján érdemes emlékezetünkbe idézni az író életét és eddigi munkásságát.


Bővebben


 

Találkozás a széppel!
 

2002. december 13.


Újabb, ezúttal kéthangszeres koncertre szeretném invitálni tisztelt zeneszerető olvasóinkat. Két népszerű, együtt igen kellemesen hangzó, a klarinét-zongorajáték adta hangulat varázslatában lehet részünk december 17-én, kedden este 6 órától a Lajtha László Zeneiskola hangversenytermében. .A Szentesen már bemutatkozott zongoraművésznő, Krausz Adrienne és tehetséges, fiatal klarinétművész vendége, Karosi Bálint produkciójában gyönyörködhetünk ezúttal.


Bővebben


 

Családi sportnap
 

2002. december 13.


A Deák Ferenc Általános Iskolában egy új hagyomány vette kezdetét 2002. december 7-én.
Játszani hívtuk a szülőket. Azon a napon kb. 110 izgatott gyerek és felnőtt vette birtokába a tornatermet.
Senki nem tudta mi is vár rá.


Bővebben


 

Szilveres sikerek
 

2002. december 13.


Debrecen adott helyet a tíztánc országos ranglista versenynek. A december 1-jén lezajló programban a Szilver TSE táncosai az alábbi eredményeket érték el. A győztes páros László Csaba és Szögi Szilvia lett. A Páli Erik-Páli Viktória páros a harmadik, míg a Szepesi József-Szepesi Judit testvérpáros az ötödik helyen végzett.


Bővebben


 

Győzelemmel felérő vereség
 

2002. december 13.


A rendszerváltást követően több alkalommal is találkozott a két város, Szentes és Csongrád képviselő-testülete egy-egy kikapcsolódást délutánra. A programban szerepelt a sport, a barátkozás, a beszélgetés. Mint hallottuk, ismét folyamatossá szeretnék tenni a kapcsolattartást. A szándék első megmozdulását december 7-én tartották, amikor is Csongrádon, a Sághy Mihály Ipari Szakközépiskola tornatermében mérte össze tudását és erejét a két testület focicsapata.


Bővebben


 

Kézilabdagála
 

2002. december 13.


A Városi Sportcsarnokban élénk érdeklődés közepette (mintegy 200 néző), a Szentesi Kinizsi TE kézilabda-szakosztálya, Mikulás-kupa néven utánpótlás kézilabdatornát rendezett. A rendezvény célja az volt, hogy az általános iskolás-korú fiú- és leánycsapatok játéklehetőséget kapjanak, s népszerűsítsék a sportágat.


Bővebben


 

Dulakodás a Jómadárban
 

2002. december 13.


Élelmiszereket és gyümölcsöt vittek el ismeretlenek néhány nappal ezelőtt a Szarvasi úton lévő egyik cég telephelyéről. Az éhes tolvajok által okozott kár mintegy 60 ezer Ft.
Közeledik a karácsony, néhány fontos dologra szeretnénk felhívni az Önök figyelmét, hogy tényleg felhőtlenül teljenek az ünnepek mindenki számára. Az olcsó karácsonyfa-izzók tömkelegéből igyekezzenek kiválasztani azokat, melyek forgalmazásához a KERMI is engedélyét adta.


Bővebben


 

Családi események
 

2002. december 13.


Születés: Bertus Zoltán Tamásnak és Friedl Mónikának (Gógány u. 11.) Emese, Zöld Mátyásnak és Pászti Ilonának (Munkás u. 24.) Bernadett Rozina...


Bővebben


 

Ügyelet
 

2002. december 13.


Orvosi ügyelet: szombaton reggel 7-től, hétfő reggel 7 óráig a Sima Ferenc utca 29-33. szám alatt (mentőállomás) tartanak ügyeletet. Telefon: 400-114, 410-004, 400-104, fax és telefon is: 400-124.


Bővebben