<<< Vissza

Csipike, a rosszcsont
 

2002. december 13.

 
Kovács Attila a Pom-Pom együttes frontembere és Kozma Edit nagy ötlettel állt elő az ünnepekre. A családi páros a játékban is összeállt, hogy szórakoztassák a gyerekeket. Ezekben a napokban a Csipike és barátai című produkciójukkal járják az óvodákat.

- Óvónő vagyok, és minden évben közösen egy mesét adtunk elő a gyerekeknek - mondja Edit. - A Pom-Pom-ból, az általuk előadott zenés változatból indultam ki. Gondoltam, csinálunk egy élmény-változatot! Hiszen régebb óta felkérik őket falusi, vagy kisebb óvodák, ahol a kevésszereplős produkciókat szívesen fogadnák, hiszen a nagyobbakra se pénzük, se helyük nincs. Rengeteg ötletem volt, egy alkalommal, amikor Attila hazajött egy koncertről, azt mondta, jó lenne már valamit kezdeni velük. És akkor mondtam, nekem kész van a mesém.

- Miről szól?

- Egy rosszcsont manóról, Csipikéről, aki elhatározza, hogy jó manó lesz, mert ő is szeretne a Télapótól csomagot kapni. Ebben a Hóember segít neki. A gyerekekkel közösen, némi pedagógiai célzattal rávezetik arra, hogy egy jó manónak mit kell tennie. Hogy nem elég korán kelni, mosakodni, fogat mosni, hanem jóvá kell tennie a rosszaságait.

- Bábokat is használnak a műsorban.

- Korábban szerettem volna egy bábcsoportot létrehozni a városban, de mindig leállt azon a szinten, hogy csak az óvodában játszunk. A tervem az volt, hogy ne csak egy sima mese legyen. Bábos betéteket rakunk bele, hogy változatosabb, érdekesebb legyen.

- Legalább tizennyolc zenei betét van benne, rengeteg hangefekttel - veszi át a szót Attila. - Írtunk saját dalokat is, de felhasználtunk az óvodai ének-zenei nevelés anyagából is. A gyerekekkel közösen játszunk, hiszen őket is bevonjuk az előadásba. Folyamatosan mozgatjuk őket. Együtt menetelünk, tornázunk.

Járják az óvodákat. Szegeden voltak legtávolabb, azután Székkutas, Csongrád, Fábiánsebestyén jön be helyszínként. A szerkesztőségbe, Vásárhelyről érkeztek éppen. Csak óvodákban játszanak. December 3-án kezdtek, az utolsó előadásuk 16-án lesz. Heti 10 fellépéssel számolnak, vannak napok, amikor kettő jut belőlük.

Hogyan győzik? Attila például órákat cserél, ha kell, vagy mint most is, rohan az ötödik órára, majd utána újabb előadás következik. Az anyuka gyesen van, a kicsire a nagymama vigyáz ilyenkor. A pozitív visszajelzések kapcsán úgy tervezik, hogy más ünnepekhez is készítenek hasonló műsort.

(lovas)


<<< Vissza