<<< Vissza

Növekvő helyi tarifák
 

2002. december 13.

 
A Tisza Volán Részvénytársaság benyújtotta kérelmét a 2003-ra szóló helyi tömegközlekedési tarifáira. A szolgáltató jövőre minimálisan 6,1 százalék tarifaemelést ítélt szükségesnek. A Pénzügyminisztérium a felterjesztett javaslatot elfogadta. Mint ismeretes, az elfogadott tarifák maximált árak, ennél magasabb árat megállapítani és alkalmazni nem lehet, mert az esetben állami támogatás már nem folyósítható.

A PM leveléből kitűnt, hogy az új tarifák mellett továbbra is a dél-alföldi régió városaiban alkalmazott tarifák átlagától elmaradó szolid jegyárakat alkalmaz a szolgáltató Szentesen. Az inflációt követő tarifaemelést a Tisza Volán Rt. a következőképpen indokolta: a szolgáltatás nagy mértékben veszteséges, a 6,1 százalékos tarifaemelés így sem fedezi a működési költségeket, a szükséges fenntartási tevékenységek elvégzését. A cég véleménye szerint a javasolt tarifa még nem haladja meg a lakosság teherbíró képességét.

A javaslat a következő: menetjegy 85 forint; általános bérletjegyek, összvonalas havi bérlet 1908 forint, (a hónap 16. napján 0 órától vásárolt) félhavi bérlet 1270 forint; tanuló- és nyugdíjasbérletek, havi összvonalas bérlet 620 forint.

A pénzügyi bizottság elfogadásra javasolta a rendeletet, azzal a kikötéssel, hogy az önkormányzati támogatás inflációkövető legyen, továbbá azzal, hogy a menetrendeket a lakosság igényeinek figyelembe vételével alakítsák ki. A bizottság megbízza a műszaki osztályt, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a közigazgatásilag Szenteshez tartozó településrészek lakosai helyi tarifával vehessék igénybe a Tisza Volán Rt. járatait. Hasonló vélemény fogalmazódott meg a Fidesz MPP vezette polgári összefogás képviselőben, azzal a különbséggel, hogy a frakció 5 százalékos díjemelést javasolt. A vitában Füsti Molnár Lajos azt kérte, hogy a Szentesre érkező esti gyorsvonatot feltétlenül várja be a helyi járatos autóbusz.

A képviselő-testület a pénzügyi bizottság indítványának figyelembevételével a tarifaemelést elfogadta. A menetjegyek és bérletek árai az áfát tartalmazzák. Az új díjtételek január 1-jétől érvényesek.


<<< Vissza