<<< Vissza

Igazi szentesiek vallomásai
Egy könyv margójára (2.)

2002. december 13.

 
Hol van az uszoda mellől az a szélmalom, amit gimnazista diákok építettek fából, s 1933-ban vígan forgattuk vitorláját a gödöllői cserkész világtalálkozón (Jamboree-n), s a kormányzó úr őfőméltósága is megnézte Sir Báden Powel, a világ főcserkésze társaságában!? Nem óvták meg az elrohant évtizedek...

Hitetlenkedve olvasom a nyúlfarknyi vallomásokat. Csak ennyi tellett? A megalománia óriás várost akart csinálni Szentesből. Nem sikerült. Megmaradtak a városszélek, a Villogó utca, a Temető utca rnagos házai, az egykor mocsárvilág Kisér térsége a mirhókkal. A Vecseri utca apai nagyapám rangos parasztportájával és házával.

Lassan eltűnik a Gyalog köz is, ahonnét hordtam kisgyerek koromban a tejet, meg a Zrínyi utca. A szabadságharc előtt már meglévő szülőházam összeomlott, mint a Szovjetunió.

A felsőpárt méltóságteljes hosszú utcái az "egyszintes" házaikkal. A Jókai utca keresztapám egykori házával, a kármeliták, ahol plébánoskodott gyermekkori jóbarátom Vári főtisztelendő úr, aki kórházi lelkészként vigaszt nyújtott katolikusnak, protestánsnak, zsidónak: imakönyvet írt a betegeknek Ulttima Ratioként. S elfogadta minden beteg Vári atyát. Ő szentelte fel sírjaimat a Kálvária temetőben. Nekem ő is Szentes!

A Kurcát csak már az említett madaraival tudom elképzelni, meg a partjához közel települt berkenyefákkal, amelyekről jóízűen ettem a berkenyét diákkoromban. Remek Kurca-meanderek! Hogy élveztelek benneteket egyetemi hallgató koromban, amikor már sokat tudtam a meanderek földrajzáról, agrárjelentőségéről. Itt fedeztem fel a malágy-ot.

Fényképeztem is. Nagy professzorom - Cholnoky Jenő - örömmel vette a fényképet. A Liget (Lizsé diáknyelven) szélén a Vecseri-fok nevő összekötő csatorna húzódott sűrű vízinövényzettel. Itt gyűjtöttük a növényeket Czakó tanár úrnak, meg a Ligetben a különféle fenyőfélék kis gallyait. A japán akác termését rágcsáltuk. Jó édes volt. Megrágtuk, majszoltuk az "édesgyökeret", amit a piacon lehetett kapni fillérekért.

Szerettem olvasni a tömör mondatokat írókat: irigylem őket. Van olyan valló, akit még csecsemőkorából ismerek. Ma már deresedő, de még mindig kellemetes asszony. Írjam, hogy jóállású!? Meg okos: igazi értelmiségi.

Érdemes lenne egy óriástérképen feltüntetni: honnan regrutálódik, regrutálódott Szentes legújabbkori lakossága, akik ma már nem jött-mentek, hanem "igazi" szentesiek.

Kevesen teszik fel a hatalomirritáló kérdéseket: Minek kellett a megalománia a városfejlesztésben? Mikor lesz kitisztítva a Kurca a mindszenti torkolatig? Hagyjuk város szégyenének a Petőfi Szállót, a Tóth József Színházat? S még egy tucatnyi kérdés...

Vallottam. Bocsánat szegény lelkemnek!

Dr. Varga Lajos


<<< Vissza