<<< Vissza

Emelkedik a helypénz
 

2002. december 13.

 
A díjemelések napján (december 6.) a képviselők asztalára került a vásárokról és piacokról szóló rendelet módosítása is. Ami lényegében egyet jelent a fizetendő díjak növelésével. Mi indokolja mindezt?

A lényeg a vásárokról és piacokról szóló előterjesztésből kiolvasható. Az indokok között ott találhatjuk a területen dolgozók szeptemberi 50 százalékos béremelését, továbbá a piacokon tavaly történt jelentős fejlesztések és korszerűsítések megvalósulásának lajstromát. Minek eredményeképpen az Apponyi téren 288 védőtetővel ellátott árusítóasztal, a Villogó utcai piacon 916 négyzetméter aszfaltozott árusítóhely és 160 gépkocsi részére használható parkolóhely épült meg. Mindezek a jelenleg érvényes helypénzdíjak 10 százalékos emelését indokolják.

Az Apponyi téri piacon az árusok számának növekedése miatt a jelenlegi árusítóhelyek növelése, a piac északi oldalán pedig a kerítés megépítése válik szükségessé. A Villogó utcai piacon a megépült fizetőparkolók beléptető kapujának kiépítése, valamint a parkolóhelyek számának növelése miatt van szükség fejlesztési forrásokra. A korszerűsítések pénzügyi forrásának előteremtése a helypénzdíjak tovább 10 százalékos növelését indokolnák. Ezzel 2,4 millió forintos fejlesztés valósulhatna meg. A szükséges emelést az árusok felé történő magasabb szolgáltatási színvonal ellentételezné.

Az előterjesztés két változatot, "A" (10 százalékos helypénzdíj-emelés) és "B" (20 százalékos helypénzdíj-emelés) tartalmazott. A vitában Félegyháziné Somogyi Éva azt kérte, hogy az állatokért fizetendő helypénz mértéke ne emelkedjen. A pénzügyi bizottság a "B" változat mellett tette le voksát azzal a módosítással, hogy a Villogó utcai piacon kiépített személygépkocsi-parkolóban megkezdett óránként fizetendő parkolási díj (a tervezett 60 forint helyett) 100 forint legyen. Karikó-Tóth Tibor a Fidesz által vezetett polgári összefogás álláspontjával megegyezően 5 százalékos díjemelést javasolt.

A képviselő-testület az előbbi két módosítást elfogadta, míg Karikó-Tóth Tibor javaslatát elutasítva a már módosított "B" változatot szavazta meg. A rendelet jövő év január 1-jétől érvényes.


<<< Vissza