<<< Vissza

Szem előtt vagyunk
 

2002. december 13.

 

Kezdődött a telefonnal, aztán jött a rádió, a televízió, és szépen lassan mind belakta magát az otthonunkba. A huszadik század végére az információs sztrádák egy hatalmas hálót szőttek, s a technikai fejlődés korlátlan lehetőségei szempillantás alatt átrendezték az életünket. Meg- és felfoghatatlan az a rendszer, amin manapság olvasunk, levelezünk, rendelünk, vásárolunk vagy akár csevegünk. Minden gombnyomásra történik. Amiről szó van, természetesen az Internet.

Szentesen is évről évre jelentősen bővül a "netet" használók tábora, egyre többen kapcsolódnak be az élet minden területét érintő vérkeringésbe, hiszen - egy régi reklámszöveggel élve - "aki kimarad, az lemarad".

Mindez városunkban 1995-ben kezdődött, amikor a Majtényiné Túri Katalin vezette Városi Könyvtár a JATE szegedi szerverére kapcsolódott. 1996-ban kezdetleges formában már a város is képviseltette magát a világhálón, két évvel később megújult arculattal (www.szentes.hu) mutatkozott be a kíváncsi szörfözőknek. Azóta van már internetes újságunk, Net-pavilonunk, öt Net-cafénk, a Rádió Szentes hallgatható a weben, és nem utolsósorban Szentes minden általános és középiskolája elérhető. Tímár Ferenc, a város egyik legnagyobb Internet-guruja szerint - kétségtelen, hogy amíg a folyamatos nagysebességű hozzáférés kuriózum volt, addig a Net-cafék az eredeti funkciójukban jól működtek, de a liberalizálódott piac és a közintézmények szolgáltatásai mellett nem tudták tartani a versenyt, ezért manapság inkább modern játékteremként üzemelnek. A folyamatos mikrohullámú Internet a magánszemélyek számára is realitássá vált, és ez örvendetes dolog. A hozzáféréssel bíró iskolák a diákok és a tanárok számára is a legkedvezőbb feltételeket biztosítják, így a tanulók gyakorlási, a pedagógusok pályázati lehetőségei megsokszorozódnak.

A megyei lap néhány nappal ezelőtt minősítette régiónk településeinek honlapjait, és a felállított rangsorban Szentes az utolsók között szerepelt, azonban a cikk írója elfelejtette megemlíteni, hogy 2001 májusa óta Szentesi Mozaik néven internetes újsága van a városnak.

Vidovics Ferenc, a Mozaik szerkesztője örömmel újságolta - napokon belül az 50 ezredik látogató teszi tiszteletét oldalunkon. Négy komoly statisztikai program segíti, illetve értékeli munkánkat, s ezeken kimutatható, hogy a nyári hónapokban észlelt röpke visszaesés egyértelműen az iskolai vakációnak köszönhető. E megközelítés is igazolja a nettel rendelkező oktatási intézményeink hangsúlyos szerepét. A Mozaik látogatóiról készült felmérés meglepő adatokkal szolgált, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy Európa minden országából, az Egyesült Államokból, Ausztráliából és Dél-Amerikából is lapozgattak, és lapozgatnak nap mint nap Szentes hírei között, országos szinten pedig nem elhanyagolható, hogy a másfél éves múltra visszatekintő újságot minden minisztérium szemügyre vette.

Vidovics Ferenc végül hozzátette - az információval nem szabad fukarkodnunk, minden programnak, eseménynek értéke, vonzereje van, hiszen szem előtt vagyunk.

Bíró Dániel


<<< Vissza