XXXIX. évfolyam 51-52. szám

2007. december 21.

Pályázatot írtak

Idén több mint 292 millió forinttal gyarapították a várost az intézmények és az önkormányzat által beadott pályázatok. December 19-ére hívták meg a sikeresen pályázó intézmények képviselőit a polgármesteri hivatalba. Az intézmények 89 pályázatából 56 minősült eredményesnek, ezek összesen 47 millió forintot jövedelmeztek. Tizennyolc pályázat még elbírálás alatt áll. Az önkormányzat 22-ből tizenötször pályázott sikeresen és 245 millió forintot nyertek. Egy pályázat vár még elbírálásra.

Az intézmények közül a legtöbbet, összesen 14-et a Szentesi Művelődési Központ adott be, amelyből 5 pályázat nyert összesen 2,1 millió forintot. A Szentes Kistérségi Többcélú Társulás 9 pályázatából 5 nyert, és ezzel a legtöbb összeget ez az intézmény "szerezte", összesen 19.860.780 forintot.

2007. december 21.

Kirakatverseny

Már hagyomány, hogy az évi utolsó képviselő-testületi ülésen hirdetik ki a karácsonyi kirakatverseny eredményeit. Idén, a december 14-i ülésen jelentették be a győztesek nevét. A versenyben 31 üzlet vett részt és 5459 szavazatot számláltak össze. A legtöbb voksot a főutcai gyógynövény- és reformélelmiszer-üzlet kapta. A második helyezett az Ági virágüzlet lett, míg a harmadik helyen a Borostyán virágbolt végzett. A helyezetteket pénzjutalomban részesítik, míg a szavazók közül Udvardi István, Székely Antal és Urbán-Szabó Gábor ajándékutalványt kap.

2007. december 21.

Parkolási rend

Az év végi munkanap áthelyezés miatt a következőképp változik a fizető parkolási rend december 22-étől január 2-áig: december 22-én, 29-én és január 2-án reggel 8 órától délután 5 óráig kell fizetni a parkolásért. December 23-a és 26-a, valamint december 30-a és január 1-je között azonban nem kell parkolási díjat fizetniük a gépkocsi tulajdonosoknak.

2007. december 21.

Változnak a tarifák

Még módosíthatják a helyi autóbusz-menetrendet

A szentesi pályaudvarhoz jelenleg 28 autóbusz tartozik. Ebből szerződéses, különjáratos feladatokat két autóbusz végez, naponta huszonhárom jármű helyközi menetrendszerinti szolgálatot teljesít, míg a település helyi közlekedésében három autóbusz szállítja az utazóközönséget - adott felvilágosítást lapunknak a Tisza Volán Zrt. szentesi kirendeltségének vezetője.

2007. december 21.

Óévbúcsúztató

A Dr. Papp László Sportcsarnokban rendezik meg december 30-án, vasárnap 18 órai kezdettel az Óévbúcsúztató koncertet. A rendezvényen közreműködik Szentes Város Fúvószenekara, a Bárdos Lajos Vegyeskar, a Szegvári Alapfokú Művészeti Iskola Dobbantó néptánc-együttese, a kecskeméti Hírös-zenekar és a Szentesi Művelődési Központ Sweivel tánccsoportja.

A koncertre a belépés díjtalan!

2007. december 21.

Fogadónap

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő 2008. január 10-én, csütörtökön 9-11 óra között, Szűcs Lajos alpolgármester 14-16 óra között tart fogadónapot. A város vezetői az ügyeiket intézőket hivatali helyiségükben fogadják.

2007. december 21.

A "Jövőnkértben" a gyermekek jövőjéért

A művészeti oktatás helyzetéről beszélgetünk Keller Jánosné igazgatónővel. A Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola vezetője elöljáróban elmondja, hogy a bevezetett minősítési rendszer egész évben sokkolta az intézményeket. A szükségességét elismeri ugyan, mert mint mondja: mindannyian megértik, hogy kell egy szűrő, ami végre áttekinthetővé teszi az egészet, eddig az ellenőrzési rendszer nem volt kidolgozva.

2007. december 21.

Egész héten karácsony

Egész héten ünnepel a Szentesi Gondozási Központ a karácsonyt megelőző napokban. Szerdától szombatig mind az öt intézményükben karácsonyi ünnepséget rendeznek ellátottaik részére, ekkor kapják meg a város ajándékát.

Elsőként, december 19-én a Nagyörvény utcai II. számú idősek otthonába látogatott el Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, valamint Ollai Istvánné képviselő, a szociális és egészségügyi bizottság tagja, hogy átadják az önkormányzat ajándékcsomagjait.

2007. december 21.

Isten, áldd meg karácsonyunkat!

Mielőtt elkezdeném ünnepi jókívánságaim megfogalmazását, meg kell adnom az elsőbbséget a köszönetmondásnak. Illendőség és hála írja ezt nekem elő, mivel immár a 29. karácsonynak örülhetek Szentes polgárainak körében.

Valóban, a magam módján nagyon őszinte bennem a hála Isten iránt, aki megengedte nekem, hogy magas korom ellenére még tudok szolgálni templomban is, meg az újság - a Szentesi Élet - második oldalának bal felső sarkában is. Méghozzá úgy, hogy 15 éve vagyok nyugdíjas. S hála Istennek, szegény nyugdíjas olyan, mint a legtöbb idős ember kis hazánkban.

2007. december 21.

Emlékek a fólia alól (2.)

Negyven éve Szentesen kezdődött

A Felszabadulás téeszben töltötte főiskolai szakmai gyakorlatát Simon Tamás, aki 1967-ben a szövetkezetbe kerülve azt tapasztalta, hogy kezdetlegesen, fejlődőfélben létezett ott az üzemi fóliázás. Államvizsgája után visszavárták, s későbbi apósa, Vecseri László lett a főnöke. - Ő volt a főkertész, én pedig végigjártam a ranglétrát, - mesélte Simon Tamás. - Munkacsoport vezetőként kezdtem, idővel brigádvezető lettem, majd főkertész-helyettes. Apósom nyugdíjba vonulása után én lettem az utódja, 1989-ig, amikor is közös megegyezéssel eljöttem a szövetkezetből.

2007. december 21.

Ajándékozás és pénzgyűjtés

Karácsony előtt többször is jótékonykodott a Magyar Vöröskereszt területi szervezete. A Móricz Zsigmond Művelődési Házban december 12-én tartották a karácsonyi csomagosztást, ekkor kis ünnepség keretében összesen 150 rászoruló kapott ajándékcsomagot, 75-75 helybeli és kistérségi.

2007. december 21.

Emlékezünk

Gidófalvy Györgyné

(sz.: Laczkó Márta Erzsébet, 1934-2007)

Sátoraljaújhelyen született 1934. október 6-án, kisiparos családba. Jó tanuló és jó sportoló (atléta) volt. 1953-ban érettségizett jeles eredménnyel szülővárosában, az akkor már államosított, korábban kegyes tanítórendi (katolikus) Kossuth Lajos Gimnáziumban. 1953-ban sikeresen felvételizett Sopronba, az erdőmérnöki karra, azonban augusztus utolsó napjaiban táviratilag átirányították Szegedre, a kémia-fizika szakra külön felvételi nélkül. Így lett pedagógus. Itt találkozott későbbi férjével, Gidófalvy Györggyel. Mindketten 1957. nyarán szereztek kémia-fizika szakos középiskolai tanári diplomát. Polgári házasságkötésük 1957. márc. 30-án volt Szegeden, egyházi esküvőjük július 29-én, Márta-napon Sátoraljaújhelyen, a görög katolikus templomban. Házasságukból két fiuk született, György (1959) és Tamás (1960).

1957. őszén kezdték a tanítást Szentesen, Márta néni a Deák Ferenc utcai Általános Iskolában, férje pedig a Horváth Mihály Gimnáziumban. 1960. szeptemberétől mindketten a gimnáziumban tanítanak. Kezdetben vegyesen tanított fizikát és kémiát. 1966-ban indult a kémia tagozat, a következő évtől már csak kémiát tanít, a pályája legvégén laboránsokat oktat. Módszere a szemléletes, kísérletezésen alapuló oktatás volt, ebből nem engedett. Pályafutása során tanítványai rendkívül jól szerepeltek a különböző tanulmányi versenyeken, és ezt követően az élet, a hivatás "éles" versenyében is. Munkájáért számos, a kor szokásainak megfelelő elismerésben részesült, többek között 1977-ben "Kiváló Munkáért" miniszteri kitüntetést kapott. 1989. novemberi nyugdíjazása után még évekig tanított óraadóként. Ez idő tájt gyakran láthatták a szentesiek sárga Babettáján, horgászfelszereléssel a hátán elhagyni a várost. A vízparton a halakkal folytatta életének hivatását: az emberhalászatot. Mert egy ilyen kivételes élet nem lehet véletlen. Mint ahogyan az sem, hogy köztünk szolgált.

A gimnázium tantestülete nevében:
Tóth Tamás, a HMG tanára

2007. december 21.

Kísérleti telefonálás

Évfordulók - 2007.

110 éve, 1897. dec. 22-én elhunyt Zoó János (1822- 1897) volt 48-as tüzér, festő, fotográfus, tanár, 1872-től a szentesi iparos tanonciskola igazgatója.

130 éve, 1877. dec. 24-26. között megtörtént a távbeszélő készülék (telephon) kísérleti kipróbálása Szentes és Hódmezővásárhely között.

35 éve, 1972. december 25-én 67 éves korában elhunyt Matyó Sándor (1905-1972) mezőgazdasági mérnök, városi főkertész.

205 éve, 1802. december 29-én született Szentesen ifj. Kiss Bálint (1802-1868) festőművész, a Magyar Nemzeti Múzeum Képtárának őre, az első festőiskola vezetője, Kiss Bálint református esperes fia.

185 éve, 1822. december 30-án született Szentesen Bartha János (1822-1905) ügyvéd, aljárásbíró, városi képviselő, volt 48-as honvéd.

110 éve, 1897. dec. 30-án Sima Ferenc országgyűlési képviselőt a szentesi református egyház főgondnokává választották.

70 éve, 1937. dec. 31-én nyugalomba vonult dr. Csergő Károly, Csongrád vármegye 1925-1937 közötti alispánja.

35 éve, 1972. december 31-én átadták a Felszabadulás Tsz 3070 férőhelyes szakosított sertéstelepét. (Épül az 504 férőhelyes szakosított tehenészeti telep is, amely várhatóan 1973 végére elkészül.)

Összeállította:
Labádi Lajos

2007. december 21.

Régészeti feltárások a templomban

Peres ügyek a Polydom Zrt.-vel szemben

A régi vállalkozó, a Polydom Zrt. idén szeptember közepén adta vissza a Nagytemplom építési területét, utána sor került egy gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárás kiírására. Ennek a részvételi szakaszában még hárman voltak a pályázók között, azonban közülük egyet ki kellett zárni, mert munkaügyi tartozásai voltak. Ez pedig a törvény szerint a közbeszerzési eljárások alól kizáró ok - nyilatkozta lapunknak Kovách Péter.

2007. december 21.

Több szakterületet is ismerni kell

Tanácsosi kinevezés a rendőrkapitányságon

Lapunk már beszámolt arról, hogy az idei évben tanácsosi címet adományozott a Magyar Köztársaság igazságügyi és rendészeti minisztere, dr. Takács Albert Tyityán László rendőr őrnagynak (képünkön), aki a Szentesi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője.

Az őrnagy már évek óta vezeti a bűnügyi osztályt, azonban - ahogyan azt megtudtuk tőle - nem a rendőrség kötelékében kezdett el dolgozni. Hivatásos katona volt 1986 és 1994 között Kalocsán, a légvédelmi rakétaezrednél. Ott is a fegyelmi vonallal foglalkozott, ennek kapcsán végzett vizsgálatokat. Majd munkahelyet váltott, s belépett a rendőrség kötelékébe. 1994 szeptemberében került haza Szentesre, októbertől a rendőrkapitányság bűnügyi szolgálatnál dolgozott nyomozóként. Majd 1995-ben főnyomozóvá nevezték ki, 1996-tól alosztályvezetőként tevékenykedett a nyomozó alosztály élén, 2000-től pedig megbízott bűnügyi osztályvezető volt. 2001-ben nevezték ki a bűnügyi osztály élére.

2007. december 21.

Számítsanak a szondáztatásra

Lapunk nemrég beszámolt arról, hogy a szentesi és a csongrádi rendőrkapitányság közös használatra kapott egy magyar gyártmányú sebességmérő-készüléket. A traffipaxot már szolgálatba is állították, s folyamatosan méréseket végeztek vele naponkénti rendszerességgel a település több pontján, a város kül-, és belterületén egyaránt. Találkozhattunk a készülékkel többek között a Csongrádi vagy a Vásárhelyi úton is. Az első két hétben főként csak megállították és figyelmeztették a rendőrök a sebességhatárokat néhány kilométer/órával átlépő gyorshajtókat. Azonban a jelentős túllépések esetén - eddig négy ilyen esetben kellett intézkedniük a rend őreinek - már bírságokat is kiszabtak.

- Traffipaxos ellenőrzésekre a két ünnep között is számíthatnak a közlekedésben résztvevők, Szentes és Csongrád területén is - tudtuk meg Nagy Jánostól, a szentesi rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetőjétől, aki szerint hasznos a nemrég szolgálatba állított sebességmérő-készülék. A rendőr százados azt is elmondta, hogy a lakosságtól már több visszajelzés érkezett a kapitányságra, miszerint a településen lassabban közlekednek az autók az ellenőrzések óta. Emellett Nagy János arról is említést tett, hogy az autóvezetők és a kerékpárosok szondáztatásra is számíthatnak, hiszen a közlekedésbiztonság szem-pontjából fontos az ittas emberek kiszűrése.

2007. december 21.

A festészet és a gobelin ötvöződése

December 1-jén délután a Hegedűs László Helyőrségi Klubban rendezték a II. Országos Szamosközi Gobelinvarró Pályázat és Kiállítás megnyitóját. Az előző évhez hasonlóan, idén is az ország minden szegletéből érkeztek pályázók és vendégek.

2006 decemberében hagyományteremtő szándékkal indult a Szamosközi házaspártól az az egyedülálló kezdeményezés, hogy olyan országos pályázatot írjanak ki, melynek témái egy kortárs festőművész alkotásaiból készült reprodukciók, gobelin képek formájában.

2007. december 21.

Életképek és bölcsességek

A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola öt végzős osztályának szalagavató ünnepségét tartották a Dr. Papp László sportcsarnokban. Minden végzős, aki 2001-2008 között tanult az intézményben, kapott a szalag mellé egy-egy életbölcseletet is.

2007. december 21.

Benedek Dávid emlékérme

Szirbik Imre polgármester felterjesztésére, a Csongrád megyei rendőrfőkapitány támogatásával a Magyar Köztársaság kormánya életmentő emlékérmet adományozott Benedek Dávidnak. Az elismerést miniszteri megbízásból dr. Siket Judit (képünkön), a Dél-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője adta át a képviselő-testület december 14-i soros ülésén. A kitüntetett még júliusban nyújtott segítséget egy halálos áldozatokat követelő balesetben. Mint ismeretes, Szegvár és Mindszent között egy kanyarban kisodródott, majd fának csapódott és kigyulladt egy személygépkocsi július 8-án, hajnal 4 óra körül. Nem sokkal később érkezett a helyszínre Benedek Dávid ismerőseivel, s a helyzetet felmérve segítséget nyújtott. - Az autóban ülve már távolról, körülbelül 2-300 méterről észrevettük, hogy ég valami. Közelebb érve láttuk, hogy a gépkocsi az árokban van, nekiütközött egy fának és ég. Odaértünk, kiszálltunk és először próbáltam megnyugtatni a lányokat. Ekkor már volt két ember a helyszínen. Később szóltak, hogy valaki bennragadt az autóban. Odarohantam, és kihúztam a bal hátsó ablakon, ami hála Istennek be volt törve - mesélte Dávid, akitől azt is megtudtuk, hogy foglalkozása miatt is fontos a határozottság és a döntésképesség. A 22 éves életmentő - aki jelenleg a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola másodéves hallgatója - elmondta, hogy a mentés közben próbált visszagondolni a vezetői jogosítvány megszerzéséhez szükséges elsősegély tanulmányaira is. Eszébe jutott, hogy a balesetet szenvedő ember gerincsérült is lehet. Azonban sikerült jól felmérnie a szituációt, és életet mentett.

Cseh-Lakos

2007. december 21.

Paletta

A városi könyvtárban a Paletta Alkotókör mutatkozik be január 5-én, szombaton 15 órakor. A kiállítást - mely a könyvtár nyitva tartási idejében tekinthető meg január 25-ig - Sziklay Sándor festőművész nyitja meg.

2007. december 21.

Katonai kórházat állítottak

EMLÉKEZETES DÁTUMOK - 2007 (I.)

725 éve, 1282-ben, a IV. (Kun) László király (1272- 1290) idején állandósult kun-magyar összetűzések minden valószínűség szerint érintették városunk határát is. A kun mozgolódásnak véget vető Hód-tavi csata a közelben, a mai Hódmezővásárhely környékén játszódott le. Feltehetően ekkor szorultak ki végleg a kunok Szentes vidékéről.

2007. december 21.

Száztíz éve született dr. Bugyi István professzor

1898. január 3-án, Szentesen született Bugyi István, Bugyi Antalnak és Eszes Máriának egyetlen gyermekeként. Középiskoláit Szentesen végezte, (egy év alatt két évet is elvégezve) 17 éves korában 1915-ben kapta meg a Szentesi M. Kir. Állami Főgymnasium érettségi bizonyítványát. Tanulmányait Budapesten, a Királyi Magyar Tudományegyetem orvosi fakultásán folytatta. 1920. november 21-én orvosdoktorrá avatták. (Saját bevallása szerint ekkor lett "zöldfülő" orvosdoktor.) Egy évig a bécsi II. sz. sebészeti klinikán volt műtőnövendék.

2007. december 21.

Karácsonyi csodák

A nagymama keveset eszik. Legtöbbször beéri egy szelet kenyérrel, vékonyan megkeni vajjal, parizert tesz rá, amiről elfelejti levenni a műanyag héjat. A nagypapa idejének nagy részét a pincében tölti. Ott kisebb műhelye van. A polcokon szerszámok, egy bögre. Az asztalon csavarok, szögek és egy üveg szódavíz. A sarokban horgászbotok, mögöttük egy adag kannás bor. Titokban fröccsözget.

2007. december 21.

A paprika ereje

A magyar nyelv nehézségei

Leginkább a gyümölcsleves és a töltött káposzta ízlett a magyar ételek közül annak a francia lánynak, aki 3 hónapot töltött Szentesen, hogy megtanuljon magyarul. Persze, máris mondhatnánk, ez lehetetlen. Marouissia Monier (képünkön középen) is csak nálunk szembesült ezzel a ténnyel.

Egy nemzetközi programban vett részt, melynek célja az, hogy a 14-18 éves diákok minél több időt töltsenek el egy uniós országban, s minél jobb szinten sajátítsák el a nemzeti nyelvet. A bordeux-i tizennégy éves lányt az iskola francia szakos tanárnője, Fekete-Nagy Katalin és családja fogadta be.

2007. december 21.

Könyvtári

A városi könyvtár nyitva tartása az ünnepi időszakban módosul. Az intézményben december 22-én és 29-én 10-18 óráig várják az olvasni vágyókat, és a könyveket kölcsönözni kívánókat. December 24-26-ig, valamint december 31-én és január 1-én zárva tart.

2007. december 21.

Az igazi karácsony

Hazánkban más hagyományok kapcsolódtak az ünnephez

Tele vannak már december elején felbolydult emberekkel a városok és a falvak is. Egyre inkább az az elv működik, hogy akkor is megvásárolnak minden ajándékot, ha kölcsönt kell felvenniük. Mindenkin megfelelési kényszer lesz úrrá karácsony környékén, a végtelenül leterhelt asszonyok pedig sokszor alig várják, hogy vége legyen az ünnepeknek - hívta fel a figyelmet előadásán Molnár V. József néprajzkutató, hagyományőrző.

2007. december 21.

Mit mond egy jubileum?

Távol áll tőlem hogy "Bezzeg a mi időnkben." kezdetű nosztalgikus stílusban prédikáljak. A Szentesi Élet - közel két esztendős "letiltását" is beszámítva - fennállásának 40 éves jubileumához érkezik. Ennek apropóján az ünnepi torta átadása helyett most inkább pontoznám a lapot, miként a jégtáncosokat szokás. Olyan okom van rá, hogy egy korábbi adott időszakban a példányszám visszaesett és ezzel együtt az olvasottság is. A hatás máig terjed. A miértre sokféle válasz létezik. Például az izgalom nélküli krónikás jelleg túlteng a hasábokon az aktualitás, az érdekesség kárára. Ezt nem lehet az írások terjedelmességével ellensúlyozni, de lehet figyelmet kiváltani a város közvéleményét foglalkoztató fajsúlyos témák és összefüggések gyakoribb feltárásával.

2007. december 21.

Ami a hírekből "kimaradt"

A Szentesi Élet lapszámaiban az elmúlt 40 év alatt nagyon sokszor tudósított a város gyarapodásáról, napjaink nehéz és felemelő pillanatairól, egy-egy nemzetközi esemény szentesi kapcsolatairól. A helyszűke nem mindig tette lehetővé, hogy néha az is belekerüljön, ami az események másik oldalát is megmutatja.

Néhány szösszenet az elmúlt évek terméséből:

- Felemelő ünnepség keretében adtuk át évekkel ezelőtt a felújított és kibővített strandfürdőt. Az ünnepség után rengeteg fiatal vette birtokába a csúszdát. Egy 10-12 éves forma, kissé duci fiatalember hatalmasat csobbant, majd rohant a lépcsőre a következő fordulóra.

2007. december 21.

Pótolva a késést

A Szentesi Élet szerkesztőségében 2003 novemberében jártam először. Végzős kommunikáció szakos hallgató voltam a főiskolán, és kéthetes külsős újságírói gyakorlaton kellett részt vennem. Én a helyi lap mellett döntöttem. Kedvesen fogadott Ildi és Józsi a szerkesztőségben, amikor bementem, és elmondtam, mi célból érkeztem. Rögtön "be is dobtak a mélyvízbe", ugyanis egy politikai sajtótájékoztatóra küldtek. Azelőtt soha nem voltam ilyen eseményen. Diktafonom még nem volt és a gyorsírást sem gyakoroltam előtte, ezért elég nehéz volt jegyzetelni az elhangzottakat. Ha jól emlékszem, 2-3 óra alatt írtam meg a cikket. Újraírtam, átírtam, hozzátettem, elvettem belőle, és a többi. A kezdők sutaságával, de igyekezetével végre elkészült a nagy mű. Ez volt az első cikkem, ami megjelent az újságban.

Egyszer elkéstem egy könyvbemutatóról. Hétvége volt, otthon interneteztem, amikor a naptárra pillantva észrevettem, hogy egy órája ott kellene lennem. Felpattantam, és odasiettem a rendezvényre, de mire odaértem, már csak néhány ember lézengett ott. A műsor fellépőit sem láttam, talán érkezésemkor már egy másik eseményen szerepeltek. Szerencsére a könyv írója kedvesen fogadott és részletesen mesélt a történtekről. A szerkesztőségben persze mélyen hallgattam a késésről.

Voltak még kellemetlen helyzetek rövid pályafutásom alatt, amelyekről mesélhetnék, de azokat tartogatom a lap 50 éves évfordulójára.

Majzik Andrea

2007. december 21.

Szentesi életemből

Három vagy négy évet dolgoztam a Szentesi Életnél? Valahogy így. Sokan azt hiszik, itt kezdtem a szakmát, pedig előtte három évet a Délvilágnál is lehúztam. Személyes okokból tettem magam parkolópályára a városi lapnál.

Amikor idekerültem, a Nagy Öregek, az általam ismert, nagyra becsült és tisztelt idős kollégák, mint Szabó Róbert vagy Dóczi Jusztika, már nem dolgoztak az újságnál. Pedig tőlük még lehetett volna tanulni. Jusz-tikától azt, hogyan lehet hétköznapi témákat feldolgozni és úgy írni, hogy az egyszerű ember is megértse.

2007. december 21.

Gyüttnemmentek-retró

Az egykori két fáradt lovas ezúttal a menetrendszerű hatosfogattal érkezett. Megropogtatták zsibbadt - s mitagadás, kissé már kopott - izületeiket, colt és winchester helyett elegáns borjúbőr útitáskákat emeltek le a poggyásztartóról. Első lépteik azért még most is a szalonba vezettek.

- Két whiskyt!

- Kiviszem!

Vaskos szivar füstje szállt az ivó sokat látott gerendái alatt.

2007. december 21.

Az első lapszámokból mazsoláztunk

1968 áprilisában jelent meg a Szentesi Élet 1. száma, 8 oldalon. Az archívumban lapozgattunk és válogattunk cikkeket.

Elegáns Kossuth téri épület ('68. május) címmel az első oldalon jelent meg írás arról, hogy a fehérház építésére kiírt pályázatot a szentesi származású Novák István és felesége Novák Istvánné építészmérnökök tervei nyerték el. ".A bírálati értékelésben szerepel, hogy a földszint plusz hét emeletes épület tömegalakítása rendkívül kulturált, részleteiben is korszerű és elegáns. A bíráló bizottság javasolta, hogy a görög-keleti templom felé eső részen teraszos eszpresszó-cukrászdát alakítsanak ki, az első emelet magasságában. A városi tanács az építkezéseket 1970-ben szeretné megindíttatni."

2007. december 21.

Egy fülre számolva

Az újságírás műfaját már nagyon régen nem művelem, így sajnos már az emlékeim is igen távoliak. Szűk tíz évet töltöttem a média világában, bizonyára akadtak humoros esetek is bőven, de nekem most csak egy aprócska, vidám pillanat ugrik be.

A '90-es évek végén általában augusztus 20-án a szentesi újságíró válogatott összemérte erejét a polgármesteri hivatal válogatottjával - kispályás labdarúgásban. Természetesen mindig volt 3. félidő is, ahol egy-két sör mellett kiértékeltük a találkozót. Egyik alkalommal erre az "értekezlet"-re a Nádas csárdában került sor. A beszélgetés végén rendeztük a számlát és Keserű Imre (a Szentesi Élet akkori szerkesztője) kiszámolta, hogy fülenként 50 Ft-ot kell adnia mindenkinek. Hering Viktor ült mellettem és kezében tartotta az ötvenesét és nagy nyugodtan nyújtotta Imrének a pénzt. "Mi van, neked csak egy füled van?" - kérdezte Imre nagy derültség közepette, aztán Viktor előkapott még egy ötvenest. Én nevettem a legnagyobbat, de még azóta sem mondtam meg senkinek, hogy én is csak egy ötvenest szorongattam a markomban, de mire rám került a sor már "ártatlanul állhattam a vallatóm előtt", átadtam a százast.

Boros István

2007. december 21.

Ügyeletes poéngyáros

Amikor 2003-ban Lovas József barátom kapott megbízást a lap szerkesztésére, azt tanácsoltam neki, hogy színesítse a tartalmat humorral is. Ő azzal dobta vissza a labdát, hogy jó, eleve szándékában is állt, de csináljam én. Nem akaródzott - jó magyar módjára irtózom minden újabb feladattól -, de elvállaltam, és utólag nem bántam meg.

A sorozat címötlete az övé, alapja pedig az a gondolat, hogy a derű elviselhetőbbé teszi úgy a hideget, mint a meleget. Eredeti szakmám szilikátgépész-üzemmérnök, úgyhogy a hőtechnikai rész azonnal rendben is volt.

2007. december 21.

Az nem a kijárat!

Érdekes, mozgalmas, változatos és nyüzsgő világba csöppentem, amikor 18 évesen beléptem a megyeházán lévő szerkesztőség ajtaján. Abban az időben még havonta jelent meg a lap 10 oldalon! Valami már akkor megfogott ebben a miliőben. Teltek az évek, és én egyre jobban megszerettem ezt a "szabad szellemi műhelyt." Szándékosan használom a "szabad szellemi műhely" idézetet, mert ez szállóigévé vált, és ebben a felfogásban dolgoztunk a lapnál.

2007. december 21.

Pótolhatatlan pillanatok

Sokáig gondolkodtam azon, hogy melyik az a történet az életemben, amelyik a leginkább kifejezi a 40 éves városi hetilaphoz való kötődésemet. Ez a feladat számomra azért volt nehéz és egyben különleges is, mert ennek a lapnak közel két évtizedig csak olvasója voltam, valamint iskoláim, osztályom, esetleg a színjátszó kör vagy egy verseny kapcsán én magam is riportalanya lehettem. Azonban életem első 25 évében egyetlen általam leírt betű sem jelent meg ebben az újságban, mígnem egy borús novemberi délelőttön bekopogtattam a Szentesi Élet szerkesztőségének ajtaján. Két ember fogadott, rögtön hellyel kínáltak, majd beszélgetni kezdtünk "múltamról" és terveimről.

2007. december 21.

Csináljunk lapot

Újságot csinálunk. Másutt szerkesztik, mi csináljuk. Nem baj. Attól még veszik a lapot. Olcsó poén, tudom, mégis üdítően hangzik ebben a fene nagy zűrzavarban.

Az újságról beszéltünk.

Kápé, a megbízott szerkesztő egy kicsit hangosabb a kelleténél. Oka van rá bőven: valahogy semmi sem jön össze ezen a délutánon. Ettől elkedvetlenedik. A munkatársak is.

2007. december 21.

Nem olyan volt

A '90-es évek elején e lapnál dolgoztam, s egy ízben, interjút kértem az egyik, a várospolitikában magát akkor különösen kitüntető közéleti embertől. Telefonos időpont egyeztetés után kerestem fel exkluzív, fiatal titkárnővel, plüssfotellel és a kor legmodernebb irodagépeivel felszerelt irodáját.

Néhány perccel korábban érkeztem. Alanyom ideje láthatóan szigorúan szabott volt. Vonalas telefonon, majd az akkor még táskaméretű mobiltelefonon beszélt, hol külön, hol egyszerre. Aztán szívélyesen fogadott. Leültettet, kávéval illetve üdítővel kínált. Aztán arra kért, legyünk gyorsak, mert hamarosan el kell mennie, s becsukta az ügyféltért irodájától elválasztó ajtót.

Mikor meghallotta első kérdésemet, megnyúlt a képe, elvörösödött, kaparni kezdett a torka, s azonnal gyorsabban kezdte el kavarni kávéját.

2007. december 21.

Fürkésző szemekkel

Kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de 2001 óta folyamatosan dolgozom az újságnál. Jól emlékszem arra a júliusi délutánra, amikor felhívott az akkori szerkesztő, Kruzslicz Pál, hogy segítsem ki őt, és legyek a lap lektora. Némi gondolkodás után, de szívesen vállaltam. Gondolkodtam, mert nem tudtam, mit is kell majd tennem, illetve mit várnak el tőlem a lap készítői. Akkor még csak rádióztam, s egész más szempontok alapján dolgoztunk, mint az újságnál. Leginkább azért, mert másképp kell fogalmazni. S némi gyakorlat után, félúton a rádió és a szerkesztőség között, már könnyen tudtam váltani.

2007. december 21.

Aki nem kacsint, az nem kap

Harmincöt év írásaiból - a fonákjáról a világunknak. A felkérés egyébként arról szólt, hogy idézzük meg az elmúlt negyven évet. Mert középkorú lett a Szentesi Élet. A négy ikszből csak /!!/ három és fél évtizedet vállalok. Ennyinek lehettem a szemtanúja az újságnál. Klub 71- népművelés 72- címmel jelent meg az első írásom 1972 januárjában.

Hol közeli rokonként, időnként távoli ismerősként kötődtem a városi laphoz. Egyszer munkatársként jegyeztem a cikkeimet, máskor szerkesztőként próbáltam alakítani az újságot, majd egy-két évig "csak" olvasó voltam.

2007. december 21.

Miska bácsi hagyatéka

Szentesi Élet, szentesi képek

Szentes várost Csongrád irányában néhány kilométerre elhagyva, - a vashíd árnyékában - a Kurca bal partján állt egy kunyhó. Körülötte csupasz kukoricaszár, melynek termését fölfalta az aszály. Ez a birtok szőröstől, bőröstől Gyergyádesz Miska bácsié volt akkoriban. Miska bácsi hétközben bejárt a Horváth Mihály utcában lévő gondozási központba enni, inni, melegedni.

Ki volt ez a Kurca-parti remete? 1907-ben született Szentesen. A gatyája szára még a tarlót verte, amikor szegény szülei elállították cselédnek. Aztán kis kanásznak. Korán megtudta, milyen fürge disznaja van az uraságnak. Felnőtt fejjel beállt kubikosnak. Lyukas talpú bakancsban gyalogolt több szentesi társával a Dunántúlra. Ott kapott munkát. Majd Németországban járt. Fogságba esett. Betegen tért haza.

2007. december 21.

A sportszeretet éltet

A sport jó dolog. Én is nagyon szeretem. Gyakorlatban benne részt venni nem tudtam. Középiskolás koromban egészségügyi okok miatt el voltam tiltva a testneveléstől, mely első lépés lehetett volna a versenysporthoz vezető göröngyös úton. Így nem maradt más számomra, mint a szellemi tevékenység a sport területén, ami a cikkek írásában nyilvánul meg.

2007. december 21.

"Búcsú olvasóinktól"

Rendkívül rossz, kellemetlen emlékem fűződik a fenti címhez. Szentesi lokálpatriótaként mindig büszke voltam rá, hogy szülővárosom már az 1960-as években azon kevés településhez tartozott, amelyeknek van saját újságjuk. A mai fiatalok már nemigen tudják, hogy a jelzett időszakban az országos terjesztésű napilapok mellett csak megyei újságok léteztek, és csupán elvétve akadt egy-egy városi vagy községi sajtótermék. Az 1968 áprilisában útjára indított Szentesi Élet című havonta megjelenő újság ezek közé tartozott. Az alapító-szerkesztő Szabó Róbert újságíró volt, akinek a munkáját 11 tagú társadalmi szerkesztőbizottság segítette. A beköszöntőt édesapám, Labádi Sándor írta, aki pártolta és segítette a helyi lap megszületését. Az induláskor egy lapszám ára 1,50 Ft volt, a példányszám pedig közel 4000. Közel sem szívderítő történetem ehhez az újsághoz kapcsolódik.

2007. december 21.

Rég volt, szép volt.

Nos, hogy is kezdjem? Külön kérés volt ugyebár, hogy valami jó kis könnyű és/ vagy vicces történettel álljak elő így karácsony, szilveszter közeledtével, ami a szerkesztőségben, vagy egy riportalannyal és velem történt. Nem könnyű dolog ez. Vicceset írni a szerkesztőségről? Ahol mindig olyan nagyon komoly munka folyt?

Mélyre kell nyúlnom az emlékezetemben, hogy találjak valami igazán poénos történetet. De nem azért mert nem volt olyan! Volt. Már csak az a nagy kérdés, hogy számomra volt-e csak vicces, vagy másoknak is az lehet.

2007. december 21.

Kossuth lelépője

Hát igen! 40 éves a Szentesi Élet!

Ez alkalomból minden munkatárs összefoglalja az itt eltöltött éveit, és talán egy-két kulisszatitokra is fény derül.

Egy újság elkészítése nem nagy dolog, mert talán mindenkinek van a tarsolyában annyi hír és információ, hogy egy lapszámot kitegyen. Na de 40 éven keresztül igen sok érdekes témát kellett érinteni, hogy az olvasókat megtartsa.

Íme az én történetem, ami valamilyen módon az újsághoz kapcsolódik, de valójában a minden napi fotóriporteri munkát jellemzi.

Kérdezik sokan, hogy miként tudok annyi helyszínen ott lenni? Bevallom, hogy sokszor van, hogy valahonnan elkések, de szerencsére Önök segítenek rajtam.

Ilyen eset volt, amikor a Kossuth tér átépítésekor a Kossuth szobrot vették le a talapzatról. Amikor eljutott a hír hozzám rohantam, ahogy bírtam, de Kossuth apánk a bukszus tövéből kacsintott rám. Szóval lemaradtam e történelmi eseményről.

Beszéltem a levételt végző munkásokkal, hogy ezzel a gyorsasággal igen csak kitoltak velem, mert ezt a nagy eseményt meg akartam örökíteni! Ekkor jött egy meglepő kérdés: - Visszategyük?

Mit is mondhattam rá, mint hogy: - Ha lehetne akkor igen, de utána egy picit lassabban vegyék le a szobrot a talapzatról.

Előkerült a gurtni és Kossuth már pattant is vissza a hűlt helyére.

Szépen lassan újra nekirugaszkodott, hogy leszálljon a kövezetről, és megmenekült a sztori, sőt ezáltal még értékesebb ez a kép, amelyen csak nekem van meg, hogy Kossuth-ot másodjára veszik le.

Vidovics Ferenc

2007. december 21.

Tizenkét esztendő

1995 augusztusában, egy ragyogó augusztusi délelőttön sétáltam be a Szentesi Élet szerkesztőségébe. Sportban jártas külsős munkatársat keresett a lap, gondoltam meg kellene próbálni. Akkor még nem sejtettem, hogy tizenkét évvel később is számítanak majd a munkámra. Az esélyt egyébként azonnal megkaptam, Blahó Gabriella - aki ma már a megyei napilap munkatársa - szó szerint azonnal bedobott a mélyvízbe, ugyanis a vízilabdázók három napos nemzetközi tornájáról kellett egy "kis színeset" összehozni. Nem sikerült. Gabi azt mondta, hogy ennél azért jobban erőltessem meg magam. Másodjára már átment az anyag, így megjelenhetett nyomtatásban első írásom. Külön köszönet Kádár Józsefnek, aki az akkori torna szervezője volt, és tőle kaptam életem első interjúját a rendezvény végén. A sport mellett azóta is kitartok, Dunás Varga Zoltán kollégámmal, és mostanában Darók Józseffel, igyekszünk minden olyan sportrendezvényről beszámolni, ami érdeklődésre tarthat számot.

2007. december 21.

Bakik is becsúsztak

A Szentesi Élet 40 éves történetének egy tizedéhez nekem is közöm lehetett, ami onnan nézve édeskevés, innen nézve pedig már túl vagyok az első szárnypróbálgatásokon. Bár sok élményben volt részem az elmúlt években, átütő erejű sztorival mégsem rendelkezem. Az ilyen személyes hangvételű írásokat is elég nehezen szülöm meg, szívesebben mesélem mások történeteit. A sürgető szerkesztői felkérésre olyasmit igyekeztem keresni, amiről az olvasó lemaradt, mert nem írtam bele a kész cikkbe, de eszembe jutottak bakik is, amikről csak a szemfüles olvasó nem maradt le.

2007. december 21.

Egy szelet Távol-Keletet hozott haza Nikoletta

Rigó Nikoletta Szentesen járt általános iskolába, középiskoláját a csongrádi Batsányi János Gimnáziumban végezte, idegenforgalmi szakon. Azt követően A Tan Kapuja Buddhista Főiskolára felvételizett. Aztán Kínában tanult.

- Korábban, hatodikos koromban láttam egy karate filmet, megtetszett - mondja. - Később, gimnazistaként ennek az emléknek a hatására kezdtem el kungfuzni. Érdekelt a kínai kultúra, a nyelv is, szerettem volna megismerni. Közben édesapám rákos beteg lett. Egy karatét gyakorló barátom által megismerkedtem a buddhizmussal, amiből segítséget kaptam, hogy föl tudjam dolgozni a betegségét és az egész helyzetet. Úgy gondoltam, hogy a buddhista főiskola, a kínai szak, meg a kung-fu, így összevág. Harmadik főiskolai évem után egy jól sikerült nyelvvizsga eredményeként egy hónapra kimehettem Pekingbe ösztöndíjjal.

2007. december 21.

Tóni bácsi konyhája

  • Almás csirkemell saláta
  • Gesztenyével töltött pulykamell
  • Sajtroládos szendvics
  • Gödöllői töltött csirke
  • Forró hangulat koktél
  • Újévi betyárleves
  • Újévi macskajaj
2007. december 21.

Pótfűtés

A paraszt bácsit letámadja egy biciklikereskedő a vásárban:
- Nézze bácsi, milyen jó kis szerkezet ez a kerékpár! Csak felül rá, és már száguldhat is!
A bácsi vonakodik:
- Jó ez, látom, de én igazából egy tehenet venni jöttem!
- De hát gondoljon bele, hogy nézne ki ha felülne a tehénre, és azzal parádézna a faluban?
- Gondolom, fele annyira se hülyén, mintha egy biciklit próbálnék megfejni!

2007. december 21.

Animációs verseny

A Koszta József Általános Iskola vetélkedőt rendezett összefüggő képsorok számítógépes feldolgozása témakörben. A feladatot három korcsoportban 3 fős csapatokban végezték, a témák a következők voltak:

I. kcs. (4. osztály): magyar népmese. II. kcs. (5-6. osztály): történetek, legendák magyar történelmi személyek életéből. III. kcs. (7-8. osztály): tudománytörténetből, művészettörténetből vett anekdota megjelenítése.

2007. december 21.

Verhovinától a dobogóig

A technikai sportok közül a motorsport az, ahol szentesi fiatalember is bizonyítja tudását. A motorsport egyik ága az enduro, a versenyek állandó szereplője a szentesi Csorba Ákos. A terep motorozásban három szakágról beszélhetünk. Motocross, enduro, endurocross.

2007. december 21.

Ismét az élen

A Gödöllőtől elszenvedett hazai vereség után idegenben igyekezett javítani a Legrand-MetalCom-Szentes első osztályú futsal csapata a hétfő este megrendezett bajnoki fordulóban. A találkozó egyáltalán nem ígérkezett könnyű menetnek, mivel a házigazda Cső-Montage gárdája a dobogó közelében tanyázik, és eltökélt céljuk volt, hogy még közelebb kerüljenek a tabella élén álló szentesiekhez. A futsal történelem is a hazaiak esélyét növelte, ugyanis a Cső otthonából eddig kevés sikerélménnyel tértek haza a Legrandosok. Eddig. Ugyanis ezen az estén a Szentes talán a szezon legkiválóbb játékát nyújtva 4-1-re diadalmaskodott, igaz jobb gólkülönbséggel, de ismét átvette a vezetést a bajnoki tabellán! Koncz Zsolt, a csapat játékos-edzője arról számolt be lapunknak, hogy együttese végig maximálisan fegyelmezetten játszva, betartva a találkozó előtt megbeszélteket, kiváló védekezéssel hozták el a három pontot Üllőről.

2007. december 21.

Jövőjét Los Angelesben tervezi

A táncos Amerikában vízisportot oktatott

Kinyíltak előttem a kapuk, mondja a fiatal szentesi táncos, Páli Erik. Van is rá oka, nagyszerű lehetőségek találták meg ugyanis a közelmúltban: Amerikában töltötte a nyarat, tábori sportoktatóként, de tánctudására is számítanak az óceánon túl.

Két egyetemet végez egyszerre Páli Erik, a Szilver TSE táncosa. Az egyiken, Sopronban a Nyugat-Magyarországi Egyetemen figyelt fel egy álláshirdetésre: nyári munkára keresték különböző nemzetek diákjait az Egyesült Államokba. Ezt az egész világon meghirdették, Eriket a tánctanítás miatt találták szimpatikusnak. Február környékén derült ki, melyikük hová kerül. Eriket Pennsylvania államba, a New York-tól kocsival két órányira lévő Greeley-be osztották be. Elmesélte: épphogy leállamvizsgázott június 18-án a Táncművészeti Egyetemen, másnap már a gépen ült, útban Amerikába.

2007. december 21.

Értékeltek az úszók

Baranyi Imre elnök átadja a legjobbaknak az úszódresszt

A 33. alkalommal megrendezett Viharsarok Kupa volt a Szentes Városi Úszó Club idei utolsó versenye december 8-9-én. A békéscsabai nemzetközi viadalon 27 egyesület 340 versenyzője vett részt, Romániából és Szerbiából érkezett úszókkal is erősödött a mezőny. A szentesiek eredményesen úsztak. Fiúknál 100 méter gyorson első lett Szécsi László ('97), a lányoknál 100 méter gyorson 2. Mizere Flóra ('93-94), 3. Sarusi Kiss Adél ('97), 100 méter mellen nyert Juhász Nóra ('95), a '94-es születésű Csák Anikó pedig harmadik lett a '93-94-esek között. 100 méter pillangón 3. Elbert Stefánia ('95), 200 méter mellen második Juhász Nóra ('95).

2007. december 21.

Birkózás volt, de lesz-e?

A birkózó sportnak nagy hagyománya és tisztelete van a mai napig városunkban. Szentesen 1926-ban jegyezzük a sportág beindulását. 1991 elején a szentesi birkózás megszűnt. A kezdettől a megszűnésig eltelt 65 év alatt számtalan nagy sikert elért birkózó került ki városunkból. Az olimpiai ezüstöt szerző dr. Papp Lászlótól (1928) a közelmúltban elhunyt Kékesi Szabolcsig bezárólag. Ez volt a múlt, de lesz-e jövő?

2007. december 21.

Elődöntős Hungerit

Továbbjutott a Magyar Kupában, és december 29-én a fővárosban a Honvéd-Domino csapatával mérkőzik a döntőbe jutásért a Hungerit-MetalCom-Szen-tes női vízilabda csapata. Az elmúlt hétvégén a fővárosban megrendezett csoportmérkőzések során a Szentes az első találkozón az Újpest ellen nyert 11-7-re. Erről a mérkőzésről Kocsis István vezetőedző úgy vélekedett, hogy sok helyzetet kidolgozva, és sok helyzetet elhibázva is győzni tudtak. A Domino ellen- tartalékos csapatukkal, melyben Kotova, Maggann, Dalmády, Molnár Anett és Tóth Andrea sem szerepelt- csak egy viszonylag szoros vereségre futotta (13-8 oda), míg a továbbjutást eldöntő mérkőzésen az Eger ellen, bár rosszul kezdtek, mégis nyerni tudtak. Ezen a találkozón már 3-0-ra is vezetett a hevesi csapat, ám sikerült felzárkózni, majd fordítottak, és a találkozó végéig megőrizték előnyüket Szremkó Krisztináék. A sorsolás szeszélye folytán a Hungerit újra a Dominoval csaphat össze, kérdés lesz-e szentesi bravúr az elődöntőben?

Kettős vereséggel búcsúzott a Komjádi-kupa küzdelmeitől a Pendola-Szen-tes-Elektroglob férfi csapata. A mieink a negyeddöntőben az Eger ellen szálltak medencébe, és az első, egri találkozón elszenvedett 14- 11-es vereség után hazai medencében is kikaptak 13-9-re, amivel kiestek a kupából.

H. V.

2007. december 21.

Sakkoztak

Szentesi Spartacus Sportkör sakk szakosztálya december 16-án a Mezőbe-rényi SE gárdájával játszott, eredmény 6,5-5,5. Győztesek: Vámos Viktor, Hajdú István, Szalaji Renáta, döntetlenek: Pallós László, Fábián N. Sándor, Papp József, Aradi László, Balatoni György, Bóka Zoltán, Kondor Dániel. 5. forduló: Nádudvari SE-Maróczy G. SE II. 2-10, Szentesi Spartacus SK-Mezőberény SE 6,5-5,5, Békési TE-Bajai SVSE elmaradt, Röszkei SE-TÁKISZ SE 3,5-8,5, Vásárhelyi PFS SE-Karcagi SE 8,5-3,5. A tabellán a Szentesi Spartacus SK 23 ponttal a 9. helyen áll.

2007. december 21.

Ötödik helyen a félidőben

NB I-es női futsal

Könnyű győzelemnek tűnt a 2007-2008-as NB I-es női futsal bajnokság őszi idényének, utolsó fordulójában Szentesre látogató Bp-i Vesta junior csapata elleni összecsapás. A tabella utolsó előtti helyén szerénykedő vendégek viszont nem feltartott kézzel szálltak szembe a Kurca-partiakkal.

A Magyar-Milovanovics, Szabó, Bali, Baksa, csere: Kiss Á., Durkó, Béres, edző Tóth Antal összeállítású hazai csapat a 4. percben óriási helyzetet hagyott ki. A vendég juniorok játékosai kemény küzdelemre késztették a vendéglátókat. A 10. percben jött a hidegzuhany egy ártatlannak tűnő vendégtámadás végén, a hazai hálóőr hatalmas hibáját kihasználva 1-0 a bp-i fiataloknak. A szentesi nők mindent egy lapra téve nyomás alatt tartják az ellenfél kapuját. Sok helyzetet kialakítanak, de eredmény nélkül. Tizenhét perc telik el az első félidőből, mikor Béres találatával e-gyenlítenek a hazaiak 1-1.

2007. december 21.

Filmklub

A harmadik ember című fekete-fehér, szinkronizált amerikai krimit vetítik január 2-án, szerdán 18 órától a városi könyvtárban. A Carol Reed rendezésében megtekinthető alkotásban a második világháború utáni Bécs ad helyet Martins megpróbáltatásainak, aki barátja invitálására, munka reményében megy a városba. Megérkezve az a hír fogadja, hogy barátja, Harry Lime - akit a filmben Orson Welles alakít - meghalt. Ezzel szövevényes bűnügyi história kezdődik el.

2007. december 21.

Ünnepi bűnmegelőzés

Lopják a fenyőfákat! Kétség kívül itt a karácsonyi fenyőfaszezon, de hogy valakik azzal büszkélkedjenek otthon, hogy ezt a fát egy lakóház elől vágtam ki, és loptam el, az azért nem semmi.

Továbbra is felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy kellő óvatossággal vásároljanak az úgynevezett házaló faárusoktól, és a nyugdíjszelvények ellenőrzésére hivatkozva se engedjenek be idegeneket ingatlanjaikba. Az önkormányzat dolgozói nem ellenőriznek ilyen szelvényeket a lakóhelyen, ezt kizárólag a csalók művelik, és lopnak el a lakásokból ilyen trükkel több tízezer forintot.

A megvásárolt ajándékokat ne hagyják őrizetlenül, még öt percre sem, hiszen ennyi idő is elég a tolvajoknak ahhoz, hogy "kiszolgálják" magukat - az általunk megvásárolt értékcikkekkel.

Se karácsonykor, se szilveszterkor ne hagyják őrizetlenül lakásukat, házukat, hiszen ezt az alkalmat is ki szokták használni a bűnözők. Érdemes riasztóberendezéseket beszereltetni, vagy ha erre nincs mód, akkor a szomszédokat megkérni, hogy figyeljenek oda otthonunkra, esetleg az őrző-védő szolgálatot is felkérhetjük a sűrűbb járőrözésre.

A szilveszteri petárdázás kizárólag a jogszabályi keretek között engedélyezett. A rendőrség és a tűzoltóság munkatársai kérnek mindenkit, hogy a pirotechnikai eszközöket a használati u-tasításoknak megfelelően használják!

H. V.

2007. december 21.

Családi események

Született: Lakatos Antalnak és Varga Elvirának Liána, Dobos Imrének és Kozma Juditnak Blanka, Juhász Pálnak és Bódi Noéminek Pál Krisztofer nevű gyermeke.

Elhunyt: Szabó Józsefné Putnoki Erzsébet, Túri Mártonné Aradi Margit, Német Bálint, Táczi-Szabó László, Palásti József, Fózer István, Dósa József, Deák Gyula, Fülöp Lászlóné Lovas Viktória.