2007. december 21.

Birkózás volt, de lesz-e?

A birkózó sportnak nagy hagyománya és tisztelete van a mai napig városunkban. Szentesen 1926-ban jegyezzük a sportág beindulását. 1991 elején a szentesi birkózás megszűnt. A kezdettől a megszűnésig eltelt 65 év alatt számtalan nagy sikert elért birkózó került ki városunkból. Az olimpiai ezüstöt szerző dr. Papp Lászlótól (1928) a közelmúltban elhunyt Kékesi Szabolcsig bezárólag. Ez volt a múlt, de lesz-e jövő?

A szentesi birkózó sport újraélesztésének megvalósítását tűzte ki célul az idén március 14-én megalakult Birkózók Baráti Köre. A napokban tartott évzáró összejövetelen dr. Kis-Tóth Tihamér, a baráti kör elnöke az év végi beszámolón a következőket mondta:

- 2007-ben két célt tűztünk magunk elé. Egyrészt a birkózó szakosztály megalakításának előkészítését, másodsorban pedig a 2008. május 24-én rendezendő birkózó verseny megszervezését. Ebben az évben a szakosztály újraindításával kapcsolatban időarányosan teljesítettük a feladatokat. A szakosztályt csak akkor alakítjuk meg, ha annak személyi és tárgyi feltételei adottak.

Toborzással kezdtük, amit grundbirkózással láttunk megoldhatónak. Eddig három általános iskolában (Damjanich, Koszta és Klauzál) voltak grundbirkózó versenyek. A három eseményen 270 gyermek vett részt, s meglepetésünkre lányok is versenyeztek.

Ennek eredményeként a jelenlegi edzéseken 15-16 leendő birkózó vesz részt. Azt szeretnénk, ha a létszám 20-25 főre bővülne, s legalább 20 főre stabilizálódna. Akkor látjuk megalakíthatónak a szakosztályt, a Klauzál iskola diáksport egyesületének keretében, annak szakosztályaként működnénk. Ezzel kapcsolatban az igazgatóval előzetes megállapodást is kötöttünk. Minden héten szerdán és pénteken vannak edzések 17-18,30-ig a Klauzálban. Az edzők korábbi sikeres birkózók: Bődi Tamás, Rónyai Zoltán, Mazula Erik, Sebesi Attila, Kis-Tóth László.

A jövőre rendezendő versennyel kapcsolatos teendőket egymás között felosztottuk és 2008 januárjától kezdjük meg a részletes végrehajtást. Azt reméljük, hogy 70 év után ismét lesz birkózó sport a városban.

Dunás Varga Zoltán