2007. december 21.

A festészet és a gobelin ötvöződése

December 1-jén délután a Hegedűs László Helyőrségi Klubban rendezték a II. Országos Szamosközi Gobelinvarró Pályázat és Kiállítás megnyitóját. Az előző évhez hasonlóan, idén is az ország minden szegletéből érkeztek pályázók és vendégek.

2006 decemberében hagyományteremtő szándékkal indult a Szamosközi házaspártól az az egyedülálló kezdeményezés, hogy olyan országos pályázatot írjanak ki, melynek témái egy kortárs festőművész alkotásaiból készült reprodukciók, gobelin képek formájában.

A szegedi Konzervatórium végzős növendékeinek színvonalas műsora után Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő köszöntője hangzott el, majd Szamosköziné Tünde szólt néhány szót.

- Rendhagyó kiállítás ez a mai, hiszen nemcsak gobelinek, hanem a gobelinek alapjául szolgáló festmények is láthatóak. Sok szervezőmunkával egy igazi vegyes művészeti kiállítást sikerült összehoznunk, ahol ötvöződik a festészet és a gobelin művészete.

A zsűri először körbejárta, megnézte az összes képet, és már ekkor kialakult bennük az első benyomás. Fontos szempont volt, hogy jó legyen a mű összhatása, a varrás egyenletes legyen, és figyeltek a színharmóniára is.

Idén először érkeztek szürkeárnyalatos és árnyképek, melyeket a zsűri külön értékelt. A különdíjat Bor Lajos Istvánné nyerte, aki Kiskunhalasról pályázott a Bajor táj című képpel.

A tű kategória négy különdíjasa: Szabó Imréné (Dunabog-dány), Zsikla Győzőné (Soltvad-kert), dr. Kurtsik Ilona (Dunakeszi), Bernátné Murányi Zsuzsanna.

Ezután hangzott el a nyertes, Szentgyörgyi Csilla neve, aki Budapestről pályázott a Tölgyesben című képpel. Szamosközi Antal Szülinapi csokor című olajfestményét maga az alkotó adta át.

A normál kategóriában öt különdíjast jutalmaztak: Sza-bics Ferencné (Szentes), Németh Lajosné (Ajka), Nagy Lászlóné (Kunfehértó), Tóth Józsefné (Pusztadobos), Móré Jánosné (Őr).

A fődíjat, Szamosközi Antal (képünkön) Tavaszi virágok II. című olajfestményét a zsűri Tasi László-nénak ítélte oda, aki Egerből pályázott a Tisza-part című képpel.

Egyetlen férfi pályázó indult a megmérettetésen: Urbán Miklós Kecskemétről.

Szamosköziné Tünde elmondta, hogy tavasszal szokták kiírni a pályázatot, melyben az is szerepel, hogy hány képpel lehet pályázni. Maximum két munkával lehet indulni, de ezt sokan félreértik, és nem pályáznak, ha csak egy alkotással készülnek el. Legtöbben az internetről szereztek tudomást a kiírásról. Idén 60 pályázótól 85 pályamunka érkezett, melyek nagyon változatosak voltak: a vadas témától a tájképeken át a városrészletekig készültek alkotások.

Horvátországból, Krk szigetről is érkeztek műgyűjtő vendégek a kiállításra azzal a szándékkal, hogy ha megtetszik nekik valamelyik alkotás, akkor azt megvásárolják. Meg is rendeltek három képet. Négy napig voltak Szentesen, és megígérték, hogy visszatérnek, mert nagyon megszerették városunkat.

A kiállítás megnyitóján Szamosközi Antal dedikálta a Nimród vadászújság által kiadott 2008-as kalendáriumot, amely 17 festményéből áll. Az újság a februári számban lead majd egy cikket a szentesi kiállításról. Ezen kívül hírt adott a rendezvényről az M1 Szegedi Körzeti Stúdió Regióra című műsora, közli majd az egri tv, valamint több újság.

Majzik Andrea