2007. december 21.

Ügyeletes poéngyáros

Amikor 2003-ban Lovas József barátom kapott megbízást a lap szerkesztésére, azt tanácsoltam neki, hogy színesítse a tartalmat humorral is. Ő azzal dobta vissza a labdát, hogy jó, eleve szándékában is állt, de csináljam én. Nem akaródzott - jó magyar módjára irtózom minden újabb feladattól -, de elvállaltam, és utólag nem bántam meg.

A sorozat címötlete az övé, alapja pedig az a gondolat, hogy a derű elviselhetőbbé teszi úgy a hideget, mint a meleget. Eredeti szakmám szilikátgépész-üzemmérnök, úgyhogy a hőtechnikai rész azonnal rendben is volt.

Hamar kiderült azonban, hogy a dolog nem egyszerű! Az akkori, és azóta folyamatosan átpolitizált környezetben a viccek klasszikus csoportjaiból a legjelentősebbek eleve kiestek. Abba a helyzetbe kerültem, hogy egy szamárral kellett elindulnom egy rodeón.

A megmaradt kategóriák sem problémamentesek. Kedvszegő ám, amikor sok embernek még mindig, szabadkozva kell elmagyarázni, hogy például a "szőke nős" vicceknek semmi köze a szőke nőkhöz. A viccek ezen csoportja a rendszerváltás után, az "újgazdagok" oldalán megjelenő "Barbie-babákról", azok irritáló visel-kedésérol kapta ezt a nevet. (Azért szőkék, mert a Ferrarihoz, Rolexhez, stb. - ugye - ez a "menő".)

Egyáltalán: a viccek legjelentősebb hányada sztereo-tipiákat használ. Ha ki akarjuk figurázni a túlzott spórolást, hosszas magyarázkodás helyett "a skót"-ot hívjuk segítségül, szűkszavúságra, góbéságra bejön "a székely", a ravasz, ügyeskedőre "a zsidó" stb. Több székely ismerősöm, barátom között valóban akad egy szűkszavú (is), zsidó barátom pedig büszke arra, hogy elég jól bánik a pénzzel, de csak szeretne olyan jól bánni, mint Kohn, Grün, Gelb Ármin meg a többiek.

Egyszer megtámadtak egy internetes fórumon, obszcenitással vádoltak. Az illetőnek természetesen éppúgy nem volt neve, mint humorérzéke. Az obszcenitást eleve visszautasítom, tessék megnézni egy mesefilmet! Azt, hogy a viccekben megjelenik a szexualitás, mindenki tudja. A közönségességet, durva szeméremsértést elkerültem, ha a forrásban volt ilyen, azt kivettem vagy tompítottam. Ugyanakkor az is igaz, hogy ha egy ételből kihagyják az összes fűszert.

Lényegesen több a kellemes emlékem. Egy példa:

A megyháza felújítása alatt fültanúja voltam, hogy az akkor számomra még ismeretlen Bayer Károly (a kivitelezés felügyeletével a város részéről megbízott építészmérnök), békéscsabai kollégájának azzal ajánlotta a lapot, hogy legalább a vicceket mindenképp olvassa el, mert jók. Azonnal megállapítottam, hogy a megfelelő emberre bízták a feladatot!

Végezetül - bizonyítandó a téma összefüggése eredeti szakmámmal - álljon itt egy kis aranyos, ami nekem a '70-es évek első felében volt új:

A kiskacsa bekap egy gyíkot. A szemtelen gyík kiszalad a kiskacsa fenekén.

A kiskacsa mérges, újból bekapja a gyíkot, és a fenekét nekinyomja a falnak. A fránya gyík kiszalad a kiskacsa csőrén.

A kiskacsa alig lát a pipától, újra bekapja a gyíkot, a csőrét a fenekébe dugja és hörgi: "Na mostmár cirkulálhatsz!".

Csúcs Béla, a fűtő