2007. december 21.

Aki nem kacsint, az nem kap

Harmincöt év írásaiból - a fonákjáról a világunknak. A felkérés egyébként arról szólt, hogy idézzük meg az elmúlt negyven évet. Mert középkorú lett a Szentesi Élet. A négy ikszből csak /!!/ három és fél évtizedet vállalok. Ennyinek lehettem a szemtanúja az újságnál. Klub 71- népművelés 72- címmel jelent meg az első írásom 1972 januárjában.

Hol közeli rokonként, időnként távoli ismerősként kötődtem a városi laphoz. Egyszer munkatársként jegyeztem a cikkeimet, máskor szerkesztőként próbáltam alakítani az újságot, majd egy-két évig "csak" olvasó voltam.

A múltat idézi a '79-es írás, amikor hatalmi szóval zárták el a szeszes italokat a munkába siető dolgozók elől. Reggel hat és kilenc óra között sehol sem árulhattak (hivatalosan) alkoholt:

Csökkent a szeszfogyasztás a városban - bólogat az ismerős csapos. Persze reggel hat és kilenc óra között - néz fel cinkos mosollyal. Mert érti ezt, aki akarja.

A" kilenc órás rendelet - így emlegeti, akinek még eszébe jut a törvény - csak addig tartott. Tudniillik, kilenc órahosszáig. Amíg felocsúdtak az alkoholkeverés mesterei és a szesztestvérek. Ha van jó rendelet, rögtön akad "jó ember" is, hogy kijátssza azt.

Nálunk nemhogy csökkent volna inkább emelkedett a forgalom - magyarázza a szeszfokok és űrmértékek tudósa. Látja a megütköző arckifejezésemet, lejjebb szállítja hát az előadás színvonalának mércéjét.

Mert mi volt régen? Bejött tizenöt vendég eladtam tizenöt féldecit. Mi van most? Bejön tizenöt törzsvendég - ez fontos -, mert idegent, ellenőr kinézetűt nem szolgálunk ki. Szóval bejön tizenöt régi vendég, kiadok tizenöt kávét. Persze benne van a féldeci. Sokak szerint, így még jobb. A kávé is meg a szesz is. Mert erősebb. Jön a kedves vendég - ránézek - ő kacsint, én adom a kávét, vagy az üdítőt. Benne a felest.

Aki nem kacsint, az nem kap. Nekem elhiheti, hogy ennyi szerelmetes kacsintást nem láthat a városban kilenctől éjfélig, mint itt reggel három óra alatt.
Együtt érzően kacsintok. Belép a pult mögé és máris kapom a kávét. Torokköszörülően erőset.

Egyébként jó olvasást és boldog születésnapot kíván:

Kruzslicz Pál