2007. december 21.

Változnak a tarifák

Még módosíthatják a helyi autóbusz-menetrendet

A szentesi pályaudvarhoz jelenleg 28 autóbusz tartozik. Ebből szerződéses, különjáratos feladatokat két autóbusz végez, naponta huszonhárom jármű helyközi menetrendszerinti szolgálatot teljesít, míg a település helyi közlekedésében három autóbusz szállítja az utazóközönséget - adott felvilágosítást lapunknak a Tisza Volán Zrt. szentesi kirendeltségének vezetője.

Mészáros Zoltán kérdésünkre elmondta, hogy a helyi közlekedésben résztvevő autóbuszok átlagéletkora 9 év körüli, s ezek lefedik a hálózatot. Csak az iskolásnapokon, a reggeli csúcsidőszakban van olyan, hogy helyközi járatos buszok segítenek be a fuvarozásba. - A komfortfokozat tekintetében ezek a gépjárművek kevesebb ülőhellyel is működhetnek, mint a távolságiak, s nem kell akkora fűtési teljesítménnyel sem rendelkezniük. Lényeges a helyi járatoknál, hogy a gyors utascserélődés érdekében nagy ajtókkal és alacsony belépési magassággal rendelkezzenek. Ez még a településen nem valósult meg, de terveink között szerepel, hogy alacsony belépési magasságú autóbuszokat szerezzünk be, és közlekedtessünk a városban - nyilatkozta Mészáros Zoltán.

Majd a kirendeltség-vezető hozzátette, hogy a következő évben emelkednek a szolgáltatás tarifái:

- Az önkormányzattal a társaságnak közszolgáltatási szerződése van. Ezért minden évben teszünk egy javaslatot a költségek és bevételek ismeretében, hogy milyen mértékű jegy-, illetve bérletár-emelkedést legyen a következő évben a város helyi közlekedését illetően. Most 10 százalékos tarifaemelést javasoltunk, majd ezt az önkormányzat átdolgozta, s 7 százalék körüli emelkedést látott elfogadhatónak. A tarifaváltozást meg is szavazta a képviselő-testület. Összegszerűen ez azt jelenti, hogy az autóbuszon vásárolt menetjegyek ára 150, az elővételben vásároltaké 130, az összvonalas havi bérleteké 2980, a tanuló és nyugdíjas havi bérleteké pedig 900 forintra emelkedett. Egyébként a javasolt és az elfogadott árak között csak néhány forintnyi különbség van, például a tanuló- és nyugdíjas bérleteknél mi 935 forintos árat javasoltunk. A jegyek- és a bérletek árában pedig benne van a biztosítási díj is, amely az előbb említett árakhoz képest általában 5 forintos plusz kifizetési költséget jelent - mondta.

A Tisza Volán Zrt. szentesi kirendeltségének vezetője beszélt arról is, hogy december 9-én volt menetrendváltozás, de ez a város helyi közlekedését nem érintette. Azonban mivel a MÁV nagyon sok vonatának közlekedését módosította, ezért szükségesnek látják átvizsgálni a helyi menetrendet is, hogy csatlakozást biztosítsanak a vonatok indulásához és érkezéséhez is.

- Valószínűleg a menetrend módosítását már decemberben sikerül kidolgoznunk, s el tudjuk juttatni az illetékeseknek, akik döntenek majd erről. Hozzátenném: nem örülök annak, hogy évente kell módosítanunk a menetrendet, azonban bizonyos kapcsolatot biztosítanunk kell a vasút és a helyi tömegközlekedés között. Ebben a kérdésben problémát okoz az is, hogy a MÁV-tól az utolsó pillanatban kaptuk meg az ehhez szükséges információkat. A Tesco-járat indulási és érkezési időpontjai azonban valószínűleg nem változnak, hiszen az áruházzal kötött megegyezés szerint majdnem minden óra azonos percében visszük ki az utasokat az áruházhoz, és hozzuk vissza. Jelenleg minden óra 15. percében indítjuk a járatot a vasútról, vagy a buszpályaudvarról az áruházhoz, és minden óra 45. percében közlekedünk visszafelé. Ennek a vonalnak a működtetéséhez az áruház is hozzájárul - tájékoztatta lapunkat Mészáros Zoltán.