2007. december 21.

Tóni bácsi konyhája

Almás csirkemell saláta

Hozzávalók: 25 dkg csirkemell filé, só, őrölt bors, kevés fűszerpaprika, 0,5 dl olaj, 2 db piros alma, 1 lilahagyma, 1 pritaminpaprika, 1 cs. petrezselyem, 3 dl majonéz.

Elkészítése: A csirkemell filét csíkokra vágjuk, sóval, borssal és fűszerpaprikával ízesítjük. Alaposan átforgatjuk, majd forró olajon pirosra sütjük. Az almákat kimagozzuk, héjastól vékony csíkokra szeljük, a lilahagymát, a pritaminpaprikát apró kockára vágjuk. Az előkészített alapanyagokat keverőtálban a hússal összeforgatjuk, közben rálocsoljuk a majonézt és rászórjuk az apróra vágott petrezselymet. Tálalásig hűtőben tároljuk.

Gesztenyével töltött pulykamell

Hozzávalók: 70 dkg pulykamell filé, só, őrölt bors, 25 dkg gesztenyemassza, 1 db pritaminpaprika, 1 tojás, zsemlemorzsa, 1 cs. petrezselyem, 0,5 dl konyak.

Elkészítése: A pulykamellett vékonyra kiklopfoljuk és sóval, borssal ízesítjük. A töltelékhez a gesztenyemasszát keverőedénybe tesszük, hozzáadjuk az apróra vágott pritaminpaprikát, a tojást, kevés zsemlemorzsát és a felaprított petrezselymet. Sóval, borssal és a konyakkal ízesítjük. A tölteléket a hússzeletekre kenjük, majd a szaloncukorhoz hasonlóan elcsavarjuk a végeit. Olajozott tepsibe fektetjük és sütőben készre sütjük 200 fokon, kb. 40 percig. Tálaláskor a felszeletelt, töltött pulykamellhez zöldséges rizs kínálunk.

Sajtroládos szendvics

Hozzávalók: 40 dkg trappista sajt, fűszerpaprika, 4 szelet gépsonka, 20 dkg túró, 2 dl majonéz, 1 lilahagyma, 1 cs. petrezselyem, só, őrölt bors, 8 szelet magvas toast kenyér, 1 db paradicsom, 2 db piros retek.

Elkészítése: A sajtot kisebb darabokra vágjuk, szűrőbe tesszük és forrásba lévő vízbe mártjuk, míg teljesen megolvad. Ezután gyúrólapon 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Megszórjuk egy kevés fűszerpaprikával, ráfektetjük a sonkaszeleteket, rákenjük a 3 ek. majonézzel elkevert, sós, borsos túrót és megszórjuk a felaprított lilahagyma felével és a petrezselyemmel. Szorosan felcsavarjuk, folpackba tekerjük és 3-4 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor a kenyérszeleteket vékonyan megkenjük majonézzel, ráfektetjük az átlósan vékonyra szelt sajtrolá-dot. Lilahagymával, paradicsommal, piros retekkel díszítjük.

Gödöllői töltött csirke

Elkészítése: 4 db csirkemell filét éles késsel felszúrjuk, a 10 dkg füstölt szalonnát kisütjük, majd adunk hozzá 1 fej apróra vágott vöröshagymát, 15 dkg felkockázott csirkemájat, 10 dkg felaprított gombát, 10 dkg zöldborsót. Az egészet átpirítjuk, majd adunk hozzá 2 db beáztatott, kinyomkodott zsemlét, 1 tojást és 1 cs. apróra vágott petrezselymet. Jól összedolgozzuk, sóval, borssal ízesítjük. A csirkemelleket a masszával megtöltjük és a nyílást hústűvel összetűzzük. Olajozott tepsibe fektetjük és 190 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Párolt zöldségkörettel kínáljuk.

Forró hangulat koktél

1 liter vörösbort felforralunk, szegfűszeggel, fahéjjal fűszerezzük. 1 liter meggylevet öntünk hozzá, valamint ízlés szerint cukorozzuk. Kínálás előtt jól lehűtjük. Ananászkockákat és meggyszemeket teszünk a poharakba kínáláskor.

Újévi betyárleves

Hozzávalók: 2 fej apróra vágott vöröshagyma, 1 teáskanál reszelt fokhagyma, 1-1 sárga és fehérrépa kockára vágva, 30 dkg kockára vágott marhalapocka, 10 dkg felszeletelt gomba, 10 dkg szeletekre vágott szárazkolbász, 2 ek. tejföl, 1 ek. liszt, 4 ek. olaj v. zsír, 2 babérlevél, 2 szál kakukkfű, pirospaprika, só, őrölt kömény.

Elkészítése: A hagymát zsiradékon lepirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a babérlevelet, megszórjuk pirospaprikával és kevés vízzel felöntjük. Ezután beletesszük a húst és a köményt. Közben pótoljuk vízzel. Mikor a hús félig megpuhult hozzáadjuk a kolbászt, a répát, a felaprított kakukkfüvet, a gombát, ízlés szerint sót. Liszttel elkevert tejföllel sűrítjük és jól kiforraljuk.

Újévi macskajaj

Ha a hűtőben még találunk vörösbort és pezsgőt fele-fele arányban töltsük poharakba és igyuk meg. Mert egy neves borász is azt mondta: a bor nem arra való, hogy a szekrény tetején (hűtőben) tartogassuk.