2007. december 21.

Régészeti feltárások a templomban

Peres ügyek a Polydom Zrt.-vel szemben

A régi vállalkozó, a Polydom Zrt. idén szeptember közepén adta vissza a Nagytemplom építési területét, utána sor került egy gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárás kiírására. Ennek a részvételi szakaszában még hárman voltak a pályázók között, azonban közülük egyet ki kellett zárni, mert munkaügyi tartozásai voltak. Ez pedig a törvény szerint a közbeszerzési eljárások alól kizáró ok - nyilatkozta lapunknak Kovách Péter.

A Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora elmondta, hogy a két bennmaradó pályázó közül csak a szarvasi Integrál Építő Zrt. vásárolta meg az ajánlattételi dokumentációt, és egyedül csak ő adta be a pályázatot. A tárgyalás során pedig engedtek az árból, és elnyerték a munkát. November 30-án írták alá a szerződést, a munkaterület átadására december 3-án került sor, s attól kezdve dolgoznak is az épületben. Elvégezték már a téliesítést, a még be nem szerelt nyílászárók helyére fóliát tettek. Jelenleg pedig az aljzatbetonozás előkészítő munkálatait végzik, illetve találtak egy gödröt a templomban, s ennek feltárását végezték el az első héten. - A gödör tulajdonképp egy gabonatárló verem, amiből a feltárások szerint több is volt a Kossuth téren. Azonban az egyelőre még nem derült ki, hogy miért és pontosan mikor készítették el. Nagy valószínűség szerint az 1747-es templomépítéskor már ott volt, de ez nem biztos. Most tárja fel a vermet dr. Béres Mária, a Koszta József Múzeum igazgatója, aki majd szakértői véleményt mond arról, hogy mire használhatták azt a múltban - adott tájékoztatást a lelkipásztor, majd hozzátette, hogy hozzájárultak a gödör betemetéséhez, így az aljzatbetonozási munkákat ez már nem késlelteti.

Kovách Péter elmondta, hogy a nyár folyamán volt egy másik feltárás is Isten házában, amelyiknél megtalálták az 1747-es, illetve az 1761-es templomnak a falait, amely a jelenlegi épületen belül van, hiszen a régi templom köré épült az új épület. A megtalált falakat feltárták, lefényképezték és dokumentálták. Szeretnék, ha valamilyen módon a burkolaton nyomon lehetne majd követni a régi falakat, mert akkor mindenki láthatná, hogy mekkora volt és hol helyezkedett el az akkori épület.

- A rekonstrukcióval várhatóan június 30-ig készül el az új kivitelező Integrál Kft., amely nem alvállalkozókkal dolgozik, hanem 150 saját emberrel. Az Integrál Építő Zrt.-nek szentesi referenciái is vannak, hiszen ők készítették el a sétálóutcát, a Gólyás házat, valamint a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokot is. Emellett pedig műemlék épület felújításával is foglalkoztak már. Ezek közé tartozik például a gyulaváriban lévő Wenckheim-Almássy kastély is - nyilatkozta a Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora.