2007. december 21.

Az első lapszámokból mazsoláztunk

1968 áprilisában jelent meg a Szentesi Élet 1. száma, 8 oldalon. Az archívumban lapozgattunk és válogattunk cikkeket.

Elegáns Kossuth téri épület ('68. május) címmel az első oldalon jelent meg írás arról, hogy a fehérház építésére kiírt pályázatot a szentesi származású Novák István és felesége Novák Istvánné építészmérnökök tervei nyerték el. ".A bírálati értékelésben szerepel, hogy a földszint plusz hét emeletes épület tömegalakítása rendkívül kulturált, részleteiben is korszerű és elegáns. A bíráló bizottság javasolta, hogy a görög-keleti templom felé eső részen teraszos eszpresszó-cukrászdát alakítsanak ki, az első emelet magasságában. A városi tanács az építkezéseket 1970-ben szeretné megindíttatni."

A 8. oldalon Vicces kérdésekre kap választ az olvasó. Ebből válogattunk: "Van-e különbség a víztorony és az úgynevezett szentesi fekete kerámia között? Nincs. Mind a kettő átengedi a vizet. Miért gyűjtenek egyesek pénzt autóra? Hogy kapjanak lakást. Nagyon sok pénzt dobtak már bele, és a város perselyének hívják. Hol van és mi a rendes neve? A főutcai "homokvölgyben". Szennyvízcsatorna. Miért világít este piros lámpa a tv-torony tetején? Figyelmeztetésül, hogy nem lehet rajta magasabbra mászni. Aki a kérdésekre a megfejtések elolvasása nélkül is megadja a választ, az egy pohár sört ihat jutalmul. A saját pénzén."

1968 júniusában Mit mondtak a "városi parlamentben?" jelent meg írás. A tanácsülésen közérdekű, a város lakosságát is foglalkoztató és megvalósításra váró dolgokról beszéltek a tanácstagok. A cikkből közlünk néhány felszólalást. "Török János azt hangsúlyozta, hogy nem arányosan fejlődnek a városrészek. Például a Kisérben jóval több járdára van szükség és fejleszteni kellene a kereskedelmi hálózatot! A várospolitikai intézkedéseknél tartsák szem előtt a jövőben, az egyes kerületek lemaradását és próbálják azt felszámolni."

"Pászti Tóth Imre - mint tanácstag és mint a rendelőintézet dolgozója - válaszolt a felmerült panaszra, hogy fél napokat kell várni a beutaltnak a röntgen szakrendelésen, mire sorra kerül. Sajnos ez a helyzet - a jelenlegi kilátások szerint - egyhamar nem fog változni. Még a tervezett új rendelőintézet sem szünteti meg a zsúfoltságot. A megoldás az lenne, ha a kunszentmártoni körzet és jó néhány szentesi járási község betegeit a szentesivel megosztva vizsgálná valamilyen más röntgen szakrendelés."

A júliusban megjelent lapszámban Dienes László, Bíró Jenő banki dolgozó kardgyűjteményéről ír. Hogyan kezdődött? Egyszer a fővárosba utazott, hogy ott egy teljes hetet pihenéssel töltsön. Az első régiség kirakatban megpillantott egy gyönyörű török kardot és - azonnal megvásárolta! Másnap jött haza, mert a kard "elvitte" az összes pénzt. Bíró Jenő szobájában több mint hetven kard - köztük ritkaság - látható és a pajzsokkal, lándzsákkal, páncélokkal kiegészített gyűjtemény szinte vetekszik egy vidéki múzeuméval.

A hírekből is mazsoláztunk:

- Váltakozó fejlődést mutatnak a külterületi vagy másképpen a tanyai iskolák. Egyik-másikat be kell zárni olyan kevés gyermek jelentkezik, a többi meg bővítésre, korszerűsítésre vár a megnövekedett létszám miatt.

- A helyi autóklub kirándulást szervez a szófiai VIT-re. Másik hír, hogy a klubtagok részére díjtalan műszaki felülvizsgálatot tartanak Szentesen. Ezt a szolgáltatást az egy és kétéves kocsival rendelkező klubtagok és a műszaki vizsgára menő gépkocsi tulajdonosok számára szervezik.
Egy mondatban:

- Kijózanító szobát is létesítenek az ezután épülő új orvosi rendelőintézetben. - Idei kimutatás szerint a megyében Szeged után Szentesen költenek legtöbbet italra, a vendéglátó üzletekben.

Mini szöveg a miniszoknyáról

A szemüveges: Mióta hordják többet látok.

A nagymama: A mi korunkban hálóingnek hívtuk.

Az orvos: Az időseknek egészségtelen.

A tárgyilagos: Azt mutatja, ami mindenkinek van.

A szoknyavadász: Meghozta számomra a rövidített munkahetet.