XXXV. évfolyam 9. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Karneváli hangulatban
 

2004. március 5.


Busók, boszorkányok, jelmezesek, jókedv, tánc és nevetés. Egy mondatban így lehet a legjobban összefoglalni a múlt hétvége szentesi eseményeit. A városi karnevál péntek délutáni "kidobolásán" ugyan, még leginkább az éppen a Kossuth utcán elhaladó járókelők nézelődtek. Alig néhány perc múlva a Penny parkolójában, a Kertvárosban és a Luther-téren viszont már sokan kíváncsiak voltak a szlovén busókra és a táncosokra, akik akkor is, és szombaton is mindent megtettek azért, hogy a télnek ne legyen már maradása Szentesen. (Egyenlőre, sajnos azt tapasztaljuk, hogy nem kolompoltak túl hangosan, és nem ijedt meg a tél!)


Bővebben


 

Az örök nő
 

2004. március 5.

 
Hegyi Gyula
Ha rád emeli...

ha rád emeli tengerkék szemét, nem tétovázol:
szótlanul követed, bármerre is vezessenek
lebegő léptei, örökösen biztató mosolyai -
ahol szép alakja kirajzolódik, éppen ott
találod meg otthonod: s ahogy a szülői házban,
most sem méregeted a bútorokat, a szokásokat;
két kezéből minden ételt elfogadsz: álmát
csendesen vigyázod, s magadnak is megágyazol

Bővebben


 

Most már a tettek következnek...
 

2004. március 5.


A jövőben gyakoribbak lesznek az ellenőrzések Szentes vendéglátó egységeiben. A kezdeményezést - amely rövid időn belül elindul - a szentesi rendőrkapitány is jóváhagyta. Az ügy megoldásának lehetőségeiről tanácskozott február végén Szentes Város Önkormányzat Művelődési és Oktatási Bizottsága valamint az Ifjúsági és Sportbizottság.


Bővebben


 

A lényeg az avar alatt fekszik!
 Automata öntözőrendszer a ligetben.

2004. március 5.


Elkezdődtek a tavaszi munkálatok a közterületeken, megannyi szorgos kéz próbálja eltüntetni a tél nyomát. A ligetben nemcsak a lehullott leveleket és törött ágakat szedik össze, hanem 7 millió forintos beruházással megkezdték a Széchenyi-liget öntözőrendszerének kiépítését - tudtuk meg Balogh Györgyi főkertésztől. Elmondta, hogy a nyári kánikulában már nem fogja veszélyeztetni a ligeti növényzetet a hőség és az aszály, mert akkorra már üzembe lesz állítva az új, automatikusan működő öntözőrendszer.


Bővebben


 

"Hátha mégis van Isten!"
 

2004. március 5.


Tegnap, március elsejének hajnalán, nem éreztem magamat boldognak azért, hogy magyar vagyok. Boldogtalanságomnak egy szomorú kényszerhelyzet volt az oka. Öreg agyvelőmnek választania kellett két lehetőség között. A romániai dicső - 89 karácsonyi - forradalom állítólagos előkészítésének ügyében az akkori magyar miniszterelnök vagy hazudott, vagy nem. Ha hazudott, az nagy szégyen, ha nem hazudott, mégis hazugságban marad, az is nagy szégyen. S e két szégyen közt választani 61 nappal az unióba lépés előtt, bizony keserves dolog. Mélységesen megalázó. Ettől voltam tegnap hajnalban boldogtalan. Írásba is foglaltam.


Bővebben


 

Névadományozás
 

2004. március 5.


Az utóbbi időben megszaporodtak a névadományozásra vonatkozó javaslatok. A szélesebb körű előkészítés és megalapozottabb döntéshozatal érdekében a képviselő-testület kiegészítette a közterületek elnevezésére vonatkozó helyi rendeletét az önkormányzati tulajdonú épületek, és más létesítmények névadományozására vonatkozó szabályokkal.


Bővebben


 

"Egy város, akinek szíve van"
 80 éve hunyt el Balogh János polgármester (I.)

2004. március 5.


Képünkön: Balogh János polgármester

"Szíve van a földnek, hol e város terül! Ez ragyog át múltján, fénylik a jelenben, vezeti jövőjét. Mindenki meghallja, ki keblére borul ennek a városnak."

Szentesről írta e szép gondolatokat Balogh János, a város egykori polgármestere, országgyűlési képviselője 1891-ben. Hitelesnek fogadhatók el vallomásszerű megállapításai, hisz kortársai közül nála senki sem ismerte jobban Szentes múltját, népének szokásait; vezető tisztviselőként sokat tett városa fejlődéséért, megálmodott szebb és jobb jövőjének megvalósításáért. Hosszú élete során kemény küzdelmekben, sikerekben és kudarcokban volt része, amelyek mind-mind Szenteshez kötődtek. Halálának 80. évfordulóján idézzük fel feledésbe merült életútjának főbb állomásait.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. március 5.


Kedvelt megyei napilapunkban öles cím igényli az olvasó figyelmét: "Csongrád és a falvak kézen fogva lépnek". Ez aztán csúcsteljesítmény a képes beszédben! De ha tényleg együtt lépnek, még hozzá kéz a kézben, azt látni kell. Csak azt nem tudhatjuk, hová lépnek, de főleg arra vagyunk kíváncsiak hogy fogják egymás kezét, ha nincs kezük és hogyan lépnek, ha nincs lábuk? Két ajánlatom van: az újság tegyen le a képtelen képes beszédről, ha címet választ, Csongrádnak és a falvaknak pedig azt kívánom, hogy kézen fogás helyett járjanak jól.


Bővebben


 

Keleti életfa a kertben
 Zöldrovat

2004. március 5.


Az örökzöldek ültetésével az a cél, hogy télen is szép, mutatós növények legyenek a kertben, megnyújtva ezzel a kert használati idejét. Az alapfajok, és kertészeti változatok ültetetésénél esztétikai szempontból figyelembe kell venni, hogy a fenyők lombja esetenként túl komor (lucfenyő, feketefenyő, stb.), ezért ezek társaságába célszerű világos színű lombozatú, vagy virágos növényeket telepíteni.


Bővebben


 

Az osztályvezető elismerése (2.)
 

2004. március 5.


Dr. Kovács Aranka, a szentesi kórház belgyógyászati osztályának vezetője néhány héttel ezelőtt kapta meg a dr. Bugyi István-emlékérmet, amely a legnagyobb elismerésnek számít a kórházban. A főorvos a betegek konkrét gyógyítása mellett "szívügyének tekinti" az általa alapított Szívügy klub igazgatását és az osztály zavartalan működésének irányítását is.


Bővebben


 

Szemetes ügyeink
 

2004. március 5.


Minden autónak megvan a napi útvonalterve, az emberek is érzékelik, hogy melyik utcába, milyen időben fordul meg a szemeteskocsi. Ezzel kapcsolatban csak akkor lehet gond, amikor műszaki vagy egyéb problémák jönnek közbe és csúszik az egész. A megszokottnál időnél korábban, vagy később érkezik meg az autó. Van, aki csak a megszokott időben helyezi ki a kukát. Előfordulhat, hogy késve, így ott marad a heti szemét. Vannak olyan helyek, ahol a kukát kint tartják az utcán, az ingatlan melletti sövénynél. Tudni kell, hogy ez nem szabályos, a közterület-felügyelet büntethet - mondja Kiss Ferenc, a városellátó intézmény hulladékgazdálkodási csoportvezetője. Alábbiakban olvasói kérdéseit tolmácsoljuk.


Bővebben


 

További fejlesztések kellenek
 

2004. március 5.


Középiskolákat bemutató sorozatunkban most a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakmunkásképzőről beszél az intézmény igazgatója, Dongó László.

- Március van, az idei év terveivel foglalkozunk és ezek megvalósítására gondolunk, mégis néhány fontos adat és esemény erejéig tekintsünk vissza a elmúlt esztendő fejlesztéseire.


Bővebben


 

Szépen beszélni
 

2004. március 5.


Napjainkban igen sok szó esik az általános iskolás korosztály olvasási kultúrájáról. Gyakran halljuk, hogy a gyerekek nem szeretnek olvasni, nehezen értelmezik a látott szöveget. Ilyenkor kezdik el szidni, illetve dicsérni a különféle olvasástanítási programokat a "hozzáértők". Ezt a jelenséget cáfolta az a verseny, melyet Nagymágocson rendezett a Hunyadi János Általános és Művészeti Iskola.


Bővebben


 

Adósságkezelés
 Támogatások, segélyek (3)

2004. március 5.


A lakással kapcsolatos kiadásokhoz tartozhat még a 2003. július 1-jétől bevezetett adósságkezelési szolgáltatás is. Lencséné Szalontai Mária, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának vezetője elmondta, ennek a támogatásnak az a szerepe, hogy segítséget nyújtson az eladósodott rászorulóknak oly módon, hogy az önkormányzat és a kérelmező közösen törlesztik az adósságot. Az osztályvezetővel folytatjuk a beszélgetést.


Bővebben


 

Utak, táblák
 

2004. március 5.


A Csongrád Megyei Állami Közútkezelő Kht. továbbra is fenntartja azon véleményét, hogy a 45 és 451 számú főutak kereszteződéséven lévő, útba igazító tábla egyenesen Szentes és Kunszentmárton, balra Csongrád és Kiskunfélegyháza jelzése megfelelő.

"A megadott irányok teljes mértékben lefedik azokat a közelebbi és távolabbi úti célokat, melyeket a közlekedők az adott csomópontban kereshetnek - írják az önkormányzathoz címzett levelükben. Véleményük szerint ez az útirány jelzés semmilyen formában nem terheli az átmenő forgalmat a város belső területeire, hiszen a 451 számú főút Szentest elkerülő szakasza teljes mértékben, míg a 45 számú főút (Ipartelepi út) a várost jórészt elkerülő nyomvonallal rendelkezik.


Bővebben


 

Gholgoth-album
 

2004. március 5.


Közel háromszázan, akik eljöttek az igen színvonalasnak bizonyult jótékonysági koncertre, személyesen győződhettek meg arról, hogy nem véletlenül karolta fel egy francia kiadó Szentes egyik legképzettebb metálzenekarát. A Gholgoth ugyanis gyakorlatilag tökéleteset produkált az IH deszkáin. Stílusuknak, a black metálnak megfelelő "pusztító" keménységet apró dallamokkal és gördülékeny, hibátlanul kivitelezett tempóváltásokkal színezték. Az énekes-frontember, Molnár Zoli pedig különleges hangjával épp úgy magára tudta vonni a nézők figyelmét, mint szimplának a legkevésbé sem nevezhető színpadi jelenlétével. A német kiadású bakelit kislemeze megjelenése óta beérett tehát a Gholgoth céltudatos munkájának a gyümölcse. Az album megjelenését eredetileg néhány hónappal korábbra ütemezték, ám az végül februárban jött ki, a felmerült kisebb problémák elhárítása után. A közel negyven perces anyag a "Somnus Mortis Imago" címet viseli.


Bővebben


 

Gyógyító növények
 Jó közérzet egyenlő ápoltság

2004. március 5.


Tavaszhoz közeledve ideje elkezdeni bőrünk, hajunk fokozottabb ápolását. A téli hónapokban gyakran még az addig normál bőr is szárazzá válik. A kinti hideg, a szél, illetve a fűtött helyiségek száraz levegője megviselik bőrünket.


Bővebben


 

Beépül a pince
 

2004. március 5.


Végéhez közeledik az a felújítás, ami még tavaly ősszel elkezdődött a Kiss Bálint Református Általános Iskola pince részében. Ennek eredménye: két új tanteremmel bővül az intézmény.

Mint azt Karikó-Tóth Tibor igazgatótól megtudtuk, a két terem elkészült, apróbb munkálatok folynak a termet összekötő előtérben, és a beépített szekrényekkel bővült új lépcsővel gazdagodott folyosón. A nyolc évvel ezelőtti adatok tükrében - a diákok száma 260-ról 396 főre nőtt - beigazolódni látszik, hogy szükség van a bővítésre.


Bővebben


 

Meséltek
 

2004. március 5.


Már évek óta tart egy izgalmas vetélkedő, amelyben a mesék a főszereplők. Ebben a csapatversenyben a 2. osztályostól a 4. osztályos tanulóig mindenki részt vehet és sok-sok mesét kell elolvasni ahhoz, hogy versenyezhessen. A idén a városi versenyre 6 csapat jutott a döntőbe.
Eredmények:
1. Vackor csapata, Kiss Bálint isk., felkészítő: Balogh Gáborné,
2. Okoskák csapata, Petőfi isk., felkészítő: Vas Andrásné.

Az első helyezett csapat jut a megyei versenyen szerepel majd.


 

Óvodai körzetek
 

2004. március 5.


A szentesi óvodai körzeteket bemutató és ezzel a szülők választását megkönnyítő sorozatunkban ezen a héten a Kossuth utcai Óvodai Munkáltató Körzet vezetője, Ternainé Fodor Mariann ad tájékoztatást az intézmények működéséről és az általuk kínált lehetőségekről.


Bővebben


 

Szezonális bőrápolás
 A kozmetikus tanácsai

2004. március 5.


"Minél korábban ápolja magát valaki, annál tovább lesz szép!" (Kunze)

Az évszakok változásával speciális bőrápolásra van szükség. A zord időjárás, a vitaminban szegényebb táplálkozás, a kevés mozgás a szabad levegőn, a napfény hiánya egész szervezetünket megviseli. A tél nyomai mégis leginkább bőrünkön tükröződnek. Az arcunk színe sápadttá válik, ellenálló képessége csökken, könnyen kialakulnak rajta apró gyulladásos pontok. A tavasszal jellemző szélsőséges időjárás további károsító hatással jár. Az egyre erősödő napsugárzás előhozza a szeplőket, a fényérzékenyek kisebb-nagyobb barna foltjait. Ilyenkor van a legtöbb tennivaló a bőrünkkel.


Bővebben


 

Égő cigi a bőrön
 

2004. március 5.


Február 29-ére virradóra ismeretlen tettes a derekegyházi temetőből az egyik síremlékről, egy 8 méter hosszú kovácsoltvas kerítést vitt el, 30 ezer forint értékben.

Az elmúlt pénteken, a délutáni órákban a Kossuth utca és a József Attila utca sarkán két gyermekkorú fiatal egy harmadikat bántalmazott. A rúgások és ütések következtében a fiú nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.


Bővebben


 

Lovas tornászok
 

2004. március 5.


Az év sportolóit és edzőit köszöntő ünnepségen a Szentesi Kinizsi Lovastorna Szakosztályának két versenyzője és felkészítőjük, Tóth István is elismerésben részesült. A szakvezetőt arra kértem, mutassa be ezt a látványos, ám a közvélemény előtt kevésbé ismert sportágat.

- Mikor alakult a szakosztály?


Bővebben


 

Lételeme a mozgás
 

2004. március 5.


A szentesi NB I-es futsal női teremlabdarúgás hat éve van jelen a városi sportpalettán. A fent említet idő alatt három bajnoki aranyérem mellett, két ezüstéremmel is büszkélkedhet az AL-KO Szentesi TE női csapata. A sikersorozat aktív részese -kezdetektől fogva - Balázs Imréné, aki túl a negyedik ikszen, még ma is bravúrokra képes az AL-KO Szentesi TE kapusaként. Vele beszélgettem.

- Mikor kezdett el sportolni?


Bővebben


 

Elsőből harmadik
 

2004. március 5.


A Szentesi Kinizsi megye III. osztályú labdarúgócsapata is elkezdte a tavaszi felkészülést. Beszélgető társam Tóth György, a Szentesi Kinizsi labdarúgócsapatának szakosztályvezetője és edzője.

- Hogyan értékeli a 2003-2004-es bajnokság első félévét? A hosszú sikersorozat után zuhanás következett, mi volt ennek az oka?


Bővebben


 

Szenior úszóverseny
 

2004. március 5.


A nemzetközi szenior úszóversenyt február 21-22-én, a sóstófürdői uszodában második alkalommal rendezte meg a Nyírsenior'97 Úszóklub. Az egyre szaporodó hazai klubok mellett a Szlovákiából és Szerbia-Montenegróból érkeztek versenyzők.


Bővebben


 

Vereség az Egertől
 

2004. március 5.


Nem sikerült utolérnie a Legrand-Szentesi VK vízilabda-csapatának az Eger gárdáját a bajnoki táblázaton, miután szerdán este 6-4 arányú vereséget szenvedtek Vidumanszky László tanítványai a Heves megyeiektől. Folytatás a hétvégén az Újpest ellen. (Fotó: Vidovics Ferenc)


 

Helytálltak a kézisek
 

2004. március 5.


Hétvégén rajtol a férfi kézilabda NB II-es mezőny. A 2003-2004-es tavaszi idény előtt a Szentesi Kinizsi együttese a sportcsarnokban felkészülési tornán mutatkozott be. Az érdeklődők láthatták az eddig végzett gyakorlások eredményét, a hátra lévő időben pedig lehetőség volt a hibák kijavítására.


Bővebben


 

Sporthírek röviden
 

2004. március 5.


Focisuli kicsiknek... Februárban rendezték a Góliát Mc'Donald's általános iskolai labdarúgó program mérkőzéseit a különböző korosztályok számára.

Kick- és thai-box... A Szentesi Kinizsi TE sportolói országos kick-box versenyen vettek részt.


Bővebben


 

A fakivágásról
 Harmincezer a büntetés

2004. március 5.


Szentes Város Önkormányzatának a környezetvédelem helyi szabályairól szóló rendelete többek között kimondja, hogy aki a város belterületi közterületén lévő élő fát ki akarja vágni, szándékát előzetesen be kell jelentenie.

A fa kivágásához, a fenntarthatóságának elbírálása után kaphat a bejelentő hozzájárulást. A bejelentőt az önkormányzat meghatározott helyen és határidőn belül, megjelölt fajtájú és darabszámú fa pótlására kötelezi.


Bővebben


 

Helytörténet
 

2004. március 5.


A Városi Gyermekkönyvtárral, a Koszta József Múzeummal, valamint a TEAM Számítástechnikával közösen ismét szeretnénk megrendezni a 10-14 éveseknek az immáron negyedik helytörténeti, helyismereti vetélkedőnket, melynek most az alábbi címet adtuk: Szentes Nemzeti Sportváros - Sporttörténet-könyvben-képen-neten.


Bővebben


 

Családi események
 

2004. március 5.


Született: Széll Imrének és Nagy Editnek (Mentő u. 36.) Zsombor, Zelei Jánosnak és Bíró Gabriellának (József A. u. 4 B. 5/13.) Petra...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz