<<< Vissza

Utak, táblák

2004. március 5.

 
A Csongrád Megyei Állami Közútkezelő Kht. továbbra is fenntartja azon véleményét, hogy a 45 és 451 számú főutak kereszteződéséven lévő, útba igazító tábla egyenesen Szentes és Kunszentmárton, balra Csongrád és Kiskunfélegyháza jelzése megfelelő.

"A megadott irányok teljes mértékben lefedik azokat a közelebbi és távolabbi úti célokat, melyeket a közlekedők az adott csomópontban kereshetnek - írják az önkormányzathoz címzett levelükben. Véleményük szerint ez az útirány jelzés semmilyen formában nem terheli az átmenő forgalmat a város belső területeire, hiszen a 451 számú főút Szentest elkerülő szakasza teljes mértékben, míg a 45 számú főút (Ipartelepi út) a várost jórészt elkerülő nyomvonallal rendelkezik.

Még tavaly decemberi ülésen, interpellált Móra József és dr. Rébeli Szabó Tamás képviselő egyes útirány jelzések kialakítása és úthibák kijavítása ügyében. A kapott választ nem fogadták el. A idei ülésre újabb levél érkezett az önkormányzathoz. A válaszból kitűnik: "... az önkormányzati kezelésben lévő úton is meglévő, körforgalmi csomópontot jelző útirány jelző táblán helyesen, a csomópont tényleges geometriájának megfelelően szerepelnek a Szentes-Kertváros és a Csongrád, Kiskunfélegyháza irányok. A csomópontban lévő, úgynevezett kijárati - dr. Rébeli Szabó Tamás által megtévesztőnek minősített - jelzőtáblák a csomópont építésének idején érvényben lévő, korábbi forgalomszabályozási előírás szerint alakították ki, helyezték a kijárat előtt, a jobb oldalon. Így járműveknek nem a tábla előtt, hanem a tábla után következő kijáratnál kell elhagynia a csomópontot. Az az óta eltelt időben a vonatkozó tábla elhelyezési előírása megváltozott, és eszerint a táblát a középső szigetben kell elhelyezni. A műszaki előírás megváltozása a korábban kihelyezett táblák módosítását nem írja elő. Tapasztalataink szerint erre nincs szükség, mert a kijárati táblák elhelyezése nem befolyásolja a közlekedők tájékozódását. A kijárati táblák átalakítására - új táblák elkészítésére - a meglévők elhasználódásának függvényében lesz lehetőségünk". Ami pedig a burkolatjavítási munkákat illeti: a cég a közvetlen balesetveszélyt jelentő, forgalomra veszélyes hibákat, köztük valamennyi kátyú kijavítását elvégezte.

Móra József a testület februári ülésén kijelentette: sokkal egyértelműbb volna a forgalom, ha a kht. elvégezné a kért feladatot. A képviselő kijelentette: az ügyet megpróbálja akár saját erőből, maga megoldani. Dr. Rébeli Szabó Tamás azt mondta: ő nem lenne ilyen jószívű. Az volt a véleménye, hogy kezd humorossá válni az ügy. A cég hozzáállását komolytalannak nevezte, mint mondta, a külföldi továbbra is eltévedhet. Az utak javítására pedig a következőket mondta: lehet, hogy kátyú alatt ők mást értenek. De a kért munkálatokkal a kht. adós maradt.

Az érintett képviselők, de a testület többsége sem fogadta el a választ. A táblák, s az utak milyenségének kérdése tehát tovább folytatódik.


<<< Vissza