<<< Vissza

További fejlesztések kellenek

2004. március 5.

 
Középiskolákat bemutató sorozatunkban most a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakmunkásképzőről beszél az intézmény igazgatója, Dongó László.

- Március van, az idei év terveivel foglalkozunk és ezek megvalósítására gondolunk, mégis néhány fontos adat és esemény erejéig tekintsünk vissza a elmúlt esztendő fejlesztéseire.

- A tavalyi év eseménydús volt iskolánk életében, mivel jelentős felújítások, fejlesztések történtek az intézményben. Már 2002-ben megtörtént az iskola közműrendszerének a felújítása, ami 12 millió forintot tesz ki. Ezt az összeget a megyei fenntartó és a város biztosította. 2003-ban folytatódtak a munkák és a Szent Imre herceg utcai épület nyugati frontja kapott elegáns nyílászárókat. A felújítások az idén is folytatódnak, most a keleti front kerül terítékre. Úgy gondolom jelentős fűtés megtakarításra számíthatunk. Jelentősnek tekinthetők az eszközfejlesztések, felújítások amelyeket a költségvetési pályázati forrásokból fedeztünk. A program mintegy 30 millió forintot jelent az iskolának. Pedagógusaink bel- és külföldi továbbképzéseken vesznek részt, európai uniós országokban.

- Milyen feladatokra lenne még szükség?

- Az általunk "B" épületnek nevezett Tóth József utcai intézmény felújítása a legsürgetőbb. feladat. A felújítás tavasszal kezdődik és májusban látható majd a teljesen új vakolatot, és az elegáns bejárati kapu. Az épület felújítása nem nevezhető gazdaságosnak, ezért új megoldást kell keresni.

- Milyen szakokkal, osztályokkal várják a diákokat?

- Az iskolában három szinten folyik a képzés. A szakközépiskolai szinten kereskedelem -marketing, közlekedés és gépészet szakmacsoportba jelentkezhettek hozzánk a nyolcadikosok. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ezekbe az osztályokba erős hármas illetve gyenge négyessel már felvettük a diákokat. Elsősorban végzett, fiatal szakmunkásainknak kínáljuk a gimnáziumi képzést, amely hároméves, nappali vagy esti tagozat. A szakmunkásképzés műszaki, kereskedelmi -marketing , humán , elektrotechnikai szakterületen folyik, mintegy tucatnyi osztályban évente.

- Az utóbbi időben az általános iskolákban egyre nagyobb problémát jelent a gyermekek létszámának csökkenése. Ez megjelenik a középiskolában is?

- Megérkeztek a jelentkezési lapok. Az idei lapok száma mintegy 10 százalékkal kevesebb, mint tavaly. Viszont ha az elmúlt évekről számolunk be, akkor azt kell mondani, hogy évente mintegy 5 százalékkal nőtt a tanulólétszám. Jelenleg 850 diákunk van, akikkel negyven pedagógus foglalkozik.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza