<<< Vissza

Szemetes ügyeink

2004. március 5.

 
Minden autónak megvan a napi útvonalterve, az emberek is érzékelik, hogy melyik utcába, milyen időben fordul meg a szemeteskocsi. Ezzel kapcsolatban csak akkor lehet gond, amikor műszaki vagy egyéb problémák jönnek közbe és csúszik az egész. A megszokottnál időnél korábban, vagy később érkezik meg az autó. Van, aki csak a megszokott időben helyezi ki a kukát. Előfordulhat, hogy késve, így ott marad a heti szemét. Vannak olyan helyek, ahol a kukát kint tartják az utcán, az ingatlan melletti sövénynél. Tudni kell, hogy ez nem szabályos, a közterület-felügyelet büntethet - mondja Kiss Ferenc, a városellátó intézmény hulladékgazdálkodási csoportvezetője. Alábbiakban olvasói kérdéseit tolmácsoljuk.

- Hogyan határozzák meg, ki mennyi szemétdíjat fizet?

- A helyi rendelet az egy ingatlanon élők számához köti a díjat. Kettőnél több lakos után már 110 literes, úgynevezett nagykukát kell fizetni. Többen jelzik, hogy nincs annyi szemetük. Ez előfordulhat, de évszakoktól is függ. Reményeink szerint ez még változik, ha a szelektív gyűjtést sikerül megoldani. Régebben a szerződések hetven százaléka kiskukára szólt. Meg kell nézni az utcára kirakott szemetet a kiszsák, vagy a kiskuka nagyon ritka. Viszont a kihelyezett hulladék mennyisége ezzel nem arányos. Meg kell nézni: a város szélén és a városban több helyen is sok az eldobott zsák.

- Hogyan juthat a lakosság szemeteskukához?

- Az ingatlantulajdonosok a városellátó intézménnyel, kötnek szerződést, amiben rögzített az elszállítandó hulladék mennyisége. Kérhet ötven vagy száztíz literes kukát, akár kettőt is. Ez esetben értelemszerűen arányosan többet kell fizetnie. Még tavaly nyertünk pályázaton, és az összegből kihelyezésre vettünk 2500 darab 110 literes kukát. Kiosztásuk folyamatban van, bérleti vagy egyéb díjat nem számolunk fel, de a kuka a mi tulajdonunkban marad. Ha valaki bejön a befizetést igazoló csekkel, szerződést köt velünk, akkor a Mágocsi úton átveheti a kukát. Hasonló akciót szeretnénk a kiskukára is. Egyelőre nincs meg a kellő anyagi fedezet, hogy legalább kétezer kiskukát megvegyünk.

- Milyen kedvezményt nyújt az önkormányzat?

- Az egyedül élő 70 év feletti lakosnak nem kell fizetni szemétdíjat, abban az esetben, ahol két ilyen idős ember él, ott hússzázalékos kedvezményt kapnak. A képviselő-testületben arról szólt a vita, hogy a kedvezményt szerették volna kiterjeszteni a hatvanévesekre is, az viszont - véleményünk szerint - veszélyeztetné a hulladékszállítás finanszírozását. A már megszavazott kedvezmény közel ötmillió forint elvonást okoz. Nagyon fontos dolog: a kihelyezett kukában vagy zsákban tégla, törmelék, trágya, vasdarab, ha előfordul, azt nem szállítjuk el. A kukásautót rongálja. A trágya nem lakossági szemét. Előfordult már, hogy betelefonáltak: két hétig nem volt otthon, ezért most két zsákot rakna ki. Ezt elfogadjuk, elvisszük. De ne csináljanak belőle rendszert.

- Itt van a tavaszi nagytakarítás...

- A tavaszi nagytakarításon annyit vállaltunk, hogy ezen és a következő héten a többletszemetet elszállítjuk. Kizárólag közterületről, a házak elé kirakott szemetet visszük el. Amennyiben szervezett csoportok, például iskolák, civil szervezetetek vállalják, hogy valamelyik parkban összeszedik a szemetet, örömmel fogadjuk, ahhoz zsákot, kesztyűt adunk. Ez a dolog tavaly szemétszüret címen már működött. Ez még nem a tavaszi lomtalanítás! Azt március végére tervezzük, arról is értesítjük a lakosságot.

(lovas)


<<< Vissza