<<< Vissza

Szépen beszélni

2004. március 5.

 
Napjainkban igen sok szó esik az általános iskolás korosztály olvasási kultúrájáról. Gyakran halljuk, hogy a gyerekek nem szeretnek olvasni, nehezen értelmezik a látott szöveget. Ilyenkor kezdik el szidni, illetve dicsérni a különféle olvasástanítási programokat a "hozzáértők". Ezt a jelenséget cáfolta az a verseny, melyet Nagymágocson rendezett a Hunyadi János Általános és Művészeti Iskola.

Az Oktatási Minisztérium és a Kazinczy-díj Alapítvány hirdette meg a 10-14 éves korosztálynak a Kazinczyról elnevezett "Szép Magyar Beszéd" versenyt. Eredetileg a középiskolások rendezvénye volt, de Péchy Blanka érdemes művész, a Kazinczy-díj alapítója kiterjesztette a mozgalmat a kisebbek számára is. E versenyforma az ifjúság anyanyelvi nevelését, anyanyelvi kultúrájának javítását szolgálja. Napjainkban ez igen fontos feladat, hiszen az ismeretszerzés elengedhetetlen eszköze a betűkből építkező a szavak ismerete, azaz az értő olvasás. Azok a diákok, akik ezen a délután bemutatták tudásukat, ügyesen forgatták a könyveket. Számukra a betűk birodalma nem az írásjelek összevisszasága, káosza, hanem jelentéssel rendelkező, olykor-olykor gyönyörködtető szöveg. Ezt bizonyítja a jó szövegválasztás, a helyesen tagolt, értelmezett, megformált alkotás interpretálása. A szabadon választott textust ismeretlen próza felolvasása követte. A gyerekek itt is derekasan helytálltak. Előadásukból szinte minden esetben arra lehetett következtetni, hogy jól értik a felolvasottakat, tehát nemcsak a betűk halmazát közvetítik a hallgatósának.

A versenyen - két korcsoportban - közel 40 diák szerepelt Szentesről és a környékbéli általános iskolákból. Külön értékelte a zsűri a 11-12 évesek és a 13-14 éves tanulók produkcióját. Ennek alapján a következő eredmények születtek:

11-12 éveseknél a legjobbak:
1. Bánfi Gréta, Deák Ferenc Ált. Isk. és Damjanich János Tagisk., felk. nev.: Döméné Kardos Ágnes,
2. Zentai Lilla, Kiss Bálint Református Ált. Isk., felk. nev.: Farkas Márta,
3. Menyhárt Kata, Szent Erzsébet Katolikus Ált. Isk., felk. nev.: Szabó Veronika

13-14 éveseknél a legkiemelkedőbbek:
1. Csiszár Éva, Szent Erzsébet Katolikus Ált. Isk., felk. nev.: Bíró Gáborné,
2. Gál Klára, Szent Erzsébet Katolikus Ált. Isk., felk. nev.: Józsa Gáborné,
3. Szeri Krisztina, Koszta József Ált. Isk., felk. nev.: Dévayné Szabó Éva,

Az áprilisban megrendezendő kisújszállási országos döntőbe sajnos csak egyetlen tanuló kerülhet a "nagyok" korcsoportjából. Ezen Csiszár Éva, a Szent Erzsébet Katolikus Ált. Isk., tanulója képviseli régiónkat. Vigasz a kisebbeknek: jövőre is lesz újabb lehetőség a próbálkozásra!

Gratulálunk minden szépen és helyesen olvasó diáknak, köszönjük a területi versenyt rendező iskolának a szervezőmunkát.

Kis-Rácz Antalné
v. munkaközösség-vez.


<<< Vissza