<<< Vissza

Lovas tornászok

2004. március 5.

 
Az év sportolóit és edzőit köszöntő ünnepségen a Szentesi Kinizsi Lovastorna Szakosztályának két versenyzője és felkészítőjük, Tóth István is elismerésben részesült. A szakvezetőt arra kértem, mutassa be ezt a látványos, ám a közvélemény előtt kevésbé ismert sportágat.

- Mikor alakult a szakosztály?

- Három éve működünk, és tavaly sikerült vásároltuk meg a Boby nevű, hatesztendős lovat, ami azért lényeges, mert öt évnél fiatalabb ló nem vehet részt a versenyen. Boby díjugrató ló volt, és egy-két év kell még, amíg átáll a lovastorna bemutatókra.

- Miből áll egy lovastorna verseny?

- Vannak kötelező gyakorlatok, melyeket vágtázó lovon kell bemutatni. Egy-egy elemet négy vágtaütemen keresztül kell kitartani, ekkor szabályos. Az egyéni gyakorlatok gyakorlatilag mindent tartalmazhatnak, itt másfél perces bemutatót kell összeállítani. A csapatgyakorlat ötperces, egyszerre maximum három versenyző lehet fenn a lovon. Véleményem szerint ez az egyetlen sportág, ahol az edző is aktívan részt vesz a feladatokban. A szabadon választott bemutató egyébként zenére történik, a mozgásnak ezzel is összhangban kell lennie.

- Télen is vannak versenyek?

- Mivel fedett lovardánk nincs, ezért műlovas versenyen vettünk részt február közepén Lajosmizsén. A Deák Ferenc Általános Iskola tornatermében készültünk. Ez a verseny elsősorban a kezdőknek remek alkalom a megmérettetésre. Tizenegy versenyzőnk szerepelt ezen a versenyen, nyolcan egyéniben és csapatban is elindultak. Ők a kezdő kategóriában indultak. Valamennyi csapattaggal maximálisan elégedett voltam. Csapatunk - kiegészülve az egyéniben nem induló Dittrich Dórával, Sovány Biankával és Tóth Eszterrel - a nyolc induló közül a harmadik helyen végezett.

- Ha jól tudom, az ön lánya a lovastorna válogatott tagja.

- Igen, jelenleg is a válogatottal készül, május elején Ausztriában szerepelnek majd. A verseny része lesz annak a felkészülésnek, melynek végcélja a nyári Európa-bajnokság.

- A tél elmúltával hol gyakorolnak?

- Az úgynevezett "gázos kövesút" mellett edzünk.. Mindenképpen el kell mondanom, hogy a szülők anyagi és erkölcsi segítsége nélkül nem működne a szakosztály.

A lajosmizsei verseny eredményei:

Egyéni, K1 kategória:
1. Hankó Rebeka,
2. Tóth István,
4. Horváth Roland.

K2 kategória:
2. Sebestyén Ágnes,
3. Hankó Emánuel,
4. Dajka Dalma,
9. Nikov Daniella,
13. Horváth Kamilla.

Dittrich Petra térdproblémák miatt nem versenyezhetett.

H. V.


<<< Vissza