<<< Vissza

Most már a tettek következnek...

2004. március 5.

 

A jövőben gyakoribbak lesznek az ellenőrzések Szentes vendéglátó egységeiben. A kezdeményezést - amely rövid időn belül elindul - a szentesi rendőrkapitány is jóváhagyta. Az ügy megoldásának lehetőségeiről tanácskozott február végén Szentes Város Önkormányzat Művelődési és Oktatási Bizottsága valamint az Ifjúsági és Sportbizottság.

A rongálások nem új keletűek és nemcsak Szentesre jellemzőek. Az ország sok városában gondot jelent, hogy - feltehetően fiatalok - egy-egy hétvége után feldúlják a parkokat, megrongálják a padokat, és összefirkálják a falakat. A probléma megoldásáról a képviselő-testület már tavaly szeptemberi ülésén is tárgyalt. Néhány héttel később pedig az ifjúsági házban tartott fórumra meghívott intézményvezetők mondták el véleményüket, és ötleteiket.

Az elmúlt időszakban ugyan kevesebb volt a rongálások száma, de a jó idő közeledtével feltehetően ismét gyakoribbá válnak. Legalábbis akkor, ha nem tesz ellene senki. Az ifjúsági és sportbizottság, és a művelődési és oktatási bizottság ezért megszervezte, hogy gyakrabban ellenőrizzék a vendéglátó egységeket, hiszen ezek lehetnek a kiindulópontok. Sajnos, manapság nem veszik olyan szigorúan azokat a korlátozásokat, hogy 18 éven aluliakat ne szolgáljanak ki szeszesitallal. A túlzott alkoholfogyasztás pedig egyenes arányban vonja maga után azokat a tevékenységeket, amelyek a problémákat okozzák a városban is. A márciusban induló ellenőrzések és igazoltatások által talán elérhető lesz az, hogy csökkenjenek, vagy megszűnjenek a közterületi rongálások.

A kezdeményezésnek a vendéglátó egységek üzemeltetői valószínűleg nem örülnek, és várhatóan sokallják majd a havi 2-3 alkalmat. A bevételük egy jelentős részét - legalábbis hétvégenként - a fiatalok adják. Gondolni kell itt a szeszesital fogyasztásra, a játékautomatákra is. Sajnos többször volt már olyan eset, hogy a gyerek otthonról lopott pénzből játékgépezett.

Ugyancsak rongálásnak számít, és esztétikailag sem mindig szép látvány a falfirka. A megoldás valószínűleg az volna, ha a városban kialakítanának egy olyan falat, amelyre legálisan lehetne firkálni. Ennek helye még kétséges. Dongó László képviselő a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakmunkásképző igazgatója felajánlotta, hogy iskolájuk festő tagozatos diákjai bizonyos időnként lefestenék a falat, hogy újra lehessen rajzolni rá.

Mielőbb megoldást kell találni a Kossuth téri gördeszkások és görkorcsolyások ügyében is. Ők ugyanis a szobrok talapzatát használják mutatványaik bemutatásához.

A megbeszélésen a bizottságok döntöttek arról, hogy még egyszer megkeresik az oktatási intézmények vezetőit annak érdekében, hogy az osztályfőnöki órákon is foglalkozzanak a problémával, ezzel is előremozdítva a kezdeményezés sikerét.

K. A.


<<< Vissza