<<< Vissza

Szezonális bőrápolás
A kozmetikus tanácsai

2004. március 5.

 
"Minél korábban ápolja magát valaki, annál tovább lesz szép!" (Kunze)

Az évszakok változásával speciális bőrápolásra van szükség. A zord időjárás, a vitaminban szegényebb táplálkozás, a kevés mozgás a szabad levegőn, a napfény hiánya egész szervezetünket megviseli. A tél nyomai mégis leginkább bőrünkön tükröződnek. Az arcunk színe sápadttá válik, ellenálló képessége csökken, könnyen kialakulnak rajta apró gyulladásos pontok. A tavasszal jellemző szélsőséges időjárás további károsító hatással jár. Az egyre erősödő napsugárzás előhozza a szeplőket, a fényérzékenyek kisebb-nagyobb barna foltjait. Ilyenkor van a legtöbb tennivaló a bőrünkkel.

Tavasszal a legfontosabb az alapos bőrtisztítás, a bőr anyagcseréjének fokozása (masszázs), megfelelő vitaminpótlás. Azoknak, akik nem járnak rendszeresen kozmetikushoz, legalább ilyenkor tanácsos rászánni magukat egy-egy szakszerű kozmetikai kezelésre.

Szeles tavaszi reggeleken különösen fontos, hogy mosakodás után krémezzük be arcunkat, kezünket a bőrtípusnak megfelelő hidratáló krémmel. Ez minden korosztályra vonatkozik!
A tavaszi vitaminhiány pótlása gyógyszerekkel is történhet, de hatásosabbak a természetes vitamin források. Célszerű minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani. A kozmetikai kezelések során a bőrbe juttatott vitaminok fokozzák a bőr életképességét, üdeségét, frissességét.

Tavasszal a napsugárzás nemcsak erősödik, hanem összetétele is változik. Ilyenkor tartalmazza a legtöbb ibolyántúli sugarat, ennek hatására megjelennek a pigmentfoltok. A szeplőkre hajlamosak és a fényérzékenyek speciális tavaszi bőrápolási feladata a megelőzés. A fényvédők használatát kellő időben kell elkezdeni, általában már február második felében. E szerektől csak akkor várható eredmény, ha minden nap reggeltől késő délutánig a bőrön vannak.

A tavasz kozmetikai feladatai közé tartozik bőrünk hozzászoktatása az egyre erősödő napfényhez. A napozás bizonyos fokú elővigyázatosságot igényel. Lényege a fokozatosság és mértékletesség szabályainak betartása. A napozáshoz használt kozmetikumok csökkentik a napfény káros hatásait. Részben elnyelik az ibolyántúli sugarakat, részben óvják a bőrt a túlzott vízleadástól, kiszáradástól. Megfelelő készítmény kiválasztásánál figyelembe kell venni bőrünk alaptípusát.

Ügyeljünk arra, hogy a friss sebhelyeket, műtéti hegeket, bőrsérülések nyomait még hetekig óvjuk a napfénytől. A bőrápolási szabályokat mindig az adott évszaknak, az időjárási viszonyoknak megfelelően kell módosítani. Így érhetjük el, hogy bőrünk nem csak külső burka, hanem célszerű "takarója", dísze is legyen szervezetünknek.

Juhász Csilla
kozmetikus mester
Szentes, Nagy Ferenc u. 3.
Telefon: 70-311-63-63


<<< Vissza