XLI. évfolyam 50-51. szám

2009. december 18.

H1N1-es a kórházban

Az intézmény maga pályázik

Jelenleg a Dr. Bugyi István Kórház fertőző osztályán kezelnek egy beteget, akivel kapcsolatban beigazolódott, hogy H1N1 fertőzött. A harminc év feletti férfit eddig az Intenzív Therápiás Osztályán kezelték, nem került lélegeztető gépre. Javul az állapota. A H1N1 fertőzött nem fennjáró beteg, így az intézményben nem szükséges a látogatási tilalom elrendelése.

A kórházban működtetett oltópontban eddig 304-en vették fel a H1N1 elleni védőoltást: Az oltópont december 22-ig tart nyitva, hétköznapokon 8 és 20 óra között.

A Csongrád Megyei Közgyűlés ülésén döntöttek arról, hogy a szentesi Dr. Bugyi István Kórház fejlesztésére maga az intézmény pályázik.

2009. december 18.

Ülésezik a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja ez évi utolsó rendes ülését a város képviselő-testülete. Több fontos kérdésben kell, hogy állást foglaljanak a képviselők. A pénzügyi oldalt érintve díjtételek megállapítására is visszatér a testület. Amelyeket a novemberi ülésükön elnapoltak. Nem döntöttek ugyanis az üdülőközpont belépőjegyeinek, valamint a kéményseprés díjairól sem. Szirbik Imre polgármester elöljáróban arról tájékoztatta lapunkat, hogy ez ügyben átvezetésre kerültek a testületi ülés vitájában elhangzott javaslatok. Mindkét esetben nincs nagyságrendi változás a tavalyi díjtételekhez képest, a strandnál talán annyi, hogy eddig az éves bérletek korlátlan számú belépésre jogosították tulajdonosukat, idén nyáron felmérés történt ez ügyben, amelynél kiderült, hogy a legtöbbször használt bérlettel 118 alkalommal léptek be a strand területére. A mostani javaslat az, hogy 150-nél húzzák meg a határt.

2009. december 18.

A város alkotó békéje

Évértékelés Szirbik Imre polgár-mesterrel

A 2009-es esztendőt eredményesnek tartja Szirbik Imre polgármester, bár valamelyest visszafogottabbnak véli a korábbi éveknél. Talán amiatt is, hogy a korábbi évek lendületes fejlesztései most a kevésbé látványos szakaszukba értek. A fő hangsúlyt elsősorban a város fenntarthatósága, azon belül is a szociális és emberi problémák kezelése kapta. A szociálpolitika területén az önkormányzat elindította azt a közmunkaprogramot, melynek kapcsán 350 ember kapott 3-tól 9 hónapig terjedő időszakban segély helyett munkát. Eredményei meglátszanak a településen.

2009. december 18.

Okunk van az ünnepre

Már csupán néhány nap van hátra az adventből. Néhány nap, hogy beteljesedjen az Ige, és a megváltó születését, a karácsonyt ünnepelje a világ. A fennmaradó időben azonban még az adventi lelkület jegyében kell készülnünk az Isten fiának testet öltésére.

Fel kell készülnünk a karácsony beteljesedésére, úgy ahogyan Jézus születését is megelőzték az Ige beteljesedésének hírnökei, akik az advent lelki mesterei is voltak egyben. Köztük Ézsaiás próféta, aki a vágyakozás tanítója, Keresztelő János, aki a felkészülés tanítója és az önmagát átadó Mária, aki az alázatos várakozás tanítója.

Adventben fel kell ismernünk saját gyengeségünket, éreznünk és tudnunk kell, hogy megváltásra szorulunk! El kell utasítanunk bűnös múltunkat, és fohászkodnunk kell Isten irgalmáért! Kérnünk kell saját magunk számára is a szabadító eljövetelét! Mindezt figyelmes, éber várakozással, reménykedő virrasztással kell megcselekednünk. Így részesülhetünk abban a csodában, amely karácsonykor köszönt be, hiszen Krisztus karácsonykor valamilyen értelemben évről-évre újraalkotja születésének tényét. Teszi mindezt azért, hogy annak gyümölcsét velünk közölje, és istengyermekségünket megújítsa. Elhozza tehát nekünk is mindazt, amit az első karácsonykor az egész emberiségnek elhozott. Betölt minket Krisztus születésének érdemével és sajátos karácsonyi áldásaival. Közösséget teremt velünk az ünnepen is, s e közösségben megláthatjuk társainkat, és magát az élő Krisztust is. Az Isten fiát, aki testet öltött egy fizikálisan is létező helyen, és az emberi mértékek szerint is behatárolható időben megszületett. Az emberi mércével is bizonyosan felfogható módon beteljesedett az Írás.

Jézus földi létével is közösséget vállalt velünk, emberekkel, úgy ahogyan nekünk is közösséget kell vállalnunk embertársainkkal. Le kell hajolnunk az elveszettekhez, a nyomorgókhoz, a tévelygőkhöz, úgy ahogyan ezt Jézus is teszi velünk! Ez is a ránk bízott adventi feladatok egyike, a hálaadással együtt, amelynek előzménye, hogy felismerjük, hogy nemcsak az emberiség történetében, hanem személyes életünkben is nagy dolgokat cselekedett az Isten. Lehajolt hozzánk, ha bajban voltunk. Levette terheinket vállainkról, ha szükségünk volt rá. Szava reménységet ébresztett bennünk, ha már feladtuk volna küzdelmeinket. Azonban mindenekelőtt látnunk kell, hogy a legnagyobb dolog, amit cselekedhetett velünk az Úr: Fiát adta értünk, bűneink bocsánatára. Ez is a karácsony üzenete, amiért van okunk ünnepelni és köszöntet mondani az Istennek!

2009. december 18.

Zavarok a város vezetésében

Eldurvult közállapotok a 19. század végén (I.)

Dr. Tasnády Antal polgármesterMár többször írtunk arról, hogy az 1890-es évek elejétől a közállapotok végletesen eldurvultak, nyoma sem volt az utóbb sokat emlegetett "boldog békeidőknek". A feszült társadalmi légkört jelezték a kiéleződött parlamenti csatározások, az egymást érő munkabeszüntetések, aratósztrájkok, az 1891. május 1-jén és 2-án eldördült csendőrsortüzek Orosházán és Békéscsabán. A "viharsarokhoz" tartozó Csongrád vármegyében Zsilinszky Mihály főispán elrendelte a munkásgyűlések betiltását, így akarván megakadályozni a veszélyes irányú munkásmozgalom terjedését. Elmérgesedett a viszony a vármegyei vezetés és a szentesi elöljáróság között is, amely 1891 nyarán Sarkadi Nagy Mihály polgármester lemondásához vezetett.

2009. december 18.

Évzáró

A mozgáskorlátozottak szentesi csoportjának tagjai december 19-én, szombaton 15 órakor tartják karácsonyi és évzáró rendezvényüket a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

2009. december 18.

Adventi koncert

Idén is szervezett koncertet szervezett a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj Parancsnoksága és a HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. Szentesi Intézménye. A Honvéd Együttes Férfikara már másodszor lépett fel a Szent Anna-templomban, teltház előtt.

Az alakulat személyi állománya mellett számos érdeklődő is megjelent a hangversenyen, melynek elején Juhász László százados, az alakulat kommunikációs tisztje hangsúlyozta: a rendezvény fontos az alakulat számára, része a szeretet ünnepére való felkészülésnek.

A tábori lelkész, dr. Alácsi Ervin százados tolmácsolta Bíró László tábori püspök üdvözletét, majd az egyház és a művészet régi kapcsolatára tért ki. Benedek pápa gondolatait felhasználva méltatta a művészek különleges tehetségét, mellyel a szépségen keresztül képesek az embereket megszólítani. Azt kívánta, hogy a repertoárban szereplő dallamok színvonalas előadása is segítse elő a karácsonyi felkészülést.

Riederauer Richárd karnagy vezetésével a férfikar műsorában több nyelven, a világ számos tájáról megszólaltatott kórusművek sikert arattak. A zenetörténeti áttekintésnek is nevezhető összeállításukban - a reneszánsztól a barokk kor francia és német szerzői mellett-, az iránta való tiszteletükből szerepelt Kodály Zoltán Ave Maria-ja is. Az előadás végén felcsendült a Jingle Bells közismert dallama is, majd Topsi Bálint plébános elmondta: kölcsönös üzenetnek tartja, hogy a katonatársadalom tovább nyit az egyház felé, - azok felé, akik Isten üzenetét közvetítik azáltal is, hogy együtt lehettek egy bensőséges adventi koncerten.

Nyers József mk. ezredes a zászlóalj parancsnoka megfogalmazta: szükségesnek tartja az ilyen rendezvényeket, az előadás összességében jó hatást gyakorol az állományra, ami üzenet értékű számára, hogy jövőre is szervezzen az alakulat hasonló koncertet.

Fekete Imre

2009. december 18.

Segélyszállítmány - a Szabad Európában is

Évfordulónaptár - 2009.

135 éve, 1874. december 15. Szentes megindította a küzdelmet a megyeszékhely elnyeréséért.

120 éve, 1889. dec. 16. Elkészült a Szentesi Sportegylet jégpályája a régi Werner-ház alatti Kurca-örvényen. A bekerített pályán üvegverandás faházat építettek a melegedni kívánók részére.

25 éve, 1984. december 17. "Szentesi színészek a színpadon" címmel előadást rendeztek a Művelődési Házban a Szentesről elszármazott színészek részvételével. Közreműködtek: Gáspár Sándor, Bácskai János, Pitti Katalin és Leblanc Győző.

200 éve, 1809 decemberében Sáfrán Mihály buzgalmának köszönhetően, a katolikus templom szomszédságában fölépült a plébánia új épülete. (Ezt 1936-ban elbontották, s a következő évben elkészült a ma is álló új plébánia, a boltíves árkádsorral.)

135 éve, 1874. dec. 21-én megszületett Szentesen Molecz Béla (1874-1945) gimnáziumi tanár, nyelvész, bölcseleti doktor, 1897-től a helyi főgimnázium német-magyar szakos tanára, a Magyar Nyelvőr munkatársa.

20 éve, 1989. dec. 22-én Szentesről - Magyarországról elsőként - megérkezett az első segélyszállítmány (vér, kötszer, gyógyszer, élelmiszer) a temesvári kórházba. A szállítmányt Ludányi István, a Vöröskereszt városi titkára kísérte, a teherautót Gila István vezette. A hírt a Szabad Európa Rádió is bemondta.

65 éve, 1944. dec. 26-án az országban elsők között megalakult a Szentesi Nemzeti Bizottság. A pártok delegáltjaiból álló új néphatalmi szerv első elnöke Vajda Imre földmunkás lett, tagjai: Vecseri Bálint, Dadi Imre (MKP), Jószai Bálint, Aradi Pál (FKgP), Szőke Ferenc, Téli Lajos, Ambrus Albert (SZDP) és Erdei Mihály (Szakszervezeti Bizottság). (A SZNB utóbb kiegészült a Nemzeti Parasztpárt és a Szabadelvű Demokrata Párt 2-2 tagjával.)

110 éve, 1899. december 27-én megszületett Szentesen Fenyvesi István (1899- 1973) földmunkás-kubikos. 1917-ben behívták katonának, 1918 decemberétől 1918 márciusáig nemzetőrként szolgált, majd vöröskatona lett. A Vörös Hadsereg 46. tüzérezredébe osztották be; részt vett az Érsekújvár körüli harcokban, majd a Tisza-vonal védelmében. 1923-ban bekapcsolódott a földmunkás szakszervezet, majd a Szociáldemokrata Párt munkájába.

30 éve, 1979. dec. 28-án a Szentes Városi Tanács rendeletet alkotott a szeszesital fogyasztásának közterületen és egyéb helyeken való korlátozásáról. A rendelet megtiltotta a szeszesital fogyasztását az üzletek, piacok területén, munkahelyek előtt, lakóépületek kapualjaiban, lépcsőházaiban, valamint közforgalmú járműveken. A tilalmat megszegők szabálysértést követnek el és 3000 forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók.

65 éve, 1944. dec. 28-án a Szentesi Nemzeti Bizottság intézkedett a november 24. óta működő ideiglenes városi tanács átalakításáról. Az új összetételű tanácsba az egyes pártok és a szakszervezetek 5-5, az egyházak 1-1 képviselőt küldhettek. A NB tagjai hivatalból a tanácsnak is tagjai lettek. A hivatalvezetők csak szakreferensként, szavazat nélkül vehettek részt az üléseken.

115 éve, 1894. dec. 31-én díszközgyűlés keretében leleplezték Horváth Gyula volt ármentesítési kormánybiztos, Szentes első díszpolgárának arcképét. Ünnepi beszédet mondott Balogh János országgyűlési képviselő. (Vastagh György alkotása, 1891.)

30 éve, 1979. dec. 31. Szentes kommunális ellátottságának főbb mutatói: lakásállomány 12.991 db, önkormányzati utak hossza 101,2 km (ebből kiépített 46,8 km), járdák hossza 190,1 km, az ivóvíz hálózatba bekapcsolt lakások száma 9398, csapadékvíz csatorna hossza 211,5 km, szennyvízcsatorna hoszsza 16,8 km (bekapcsolt lakások száma 1479), villamoshálózatba bekapcsolt lakások száma 11.020, közvilágítási lámpahelyek száma 2820, gázhálózat hossza 23,4 km (bekapcsolt lakások száma 2094), Pb-gázzal ellátott lakások száma 8817, belterjes park 280.000 m2 , tisztított közterület 280.000 m2 , ipartelepi erdősáv 2,7 hektár.

Összeállította:
Labádi Lajos

2009. december 18.

Elismerések Szentesnek

Európa Diploma - 2004.

Európa diplomát kapott Szentes. A díj egy olyan kitüntetési rendszer első lépése, amelyet következő fokozatként az Európa zászló, majd az Európa plakett követ. Mindez az európai országokat érintheti, azokat a településeket, önkormányzatokat, akik sokat tettek az európaiságért, az együttműködésért.

Európa Zászló - 2005.

Szeptember 10-én Johanna Schicker ausztriai képviselő asszony elhozta Szentesre Európa "Becsületzászlaját". Szentes az elmúlt évben is erősítette testvérvárosi kapcsolatait, és életre keltett egy elismerésre méltó rendezvényt, az Európa fesztivált.

Európa Plakett - 2009.

Victor Ruffy átadta az Európa-plakettet Szirbik Imre polgármesternek. Nem egészen hét esztendő telt el azóta, amióta Európa először Szentesre figyelt, és ma Európa négy fokozatú kitüntetéseinek második legmagasabb díját nyerte el a város.

Családbarát önkormányzat - 2008.

Szentes elnyerte a Családbarát önkormányzat címet. Az elismerést a Népesedés Világnapja alkalmából Veszprémben adták át. A döntésben egy szempontrendszer alapján vizsgálták meg a város tevékenységét, melyben plusz, az alapellátásokon túli szolgáltatásokat értékelték.

2009. december 18.

Ünnepi kínálat a Szin-es Cukrászdában

Karácsony és szilveszter közeledtével aktuális kínálattal várja vendégeit a Bocskai utca 8., a tízemeletes alatt üzemelő Szin-es Cukrászda. A tavaly áprilisban megnyitott cukrászdáról elmondható, hogy megkedvelték a helybeliek. A szentesieknek már nem kell Kunszentmártonra menniük, ha a Tal-mácsi Cukrászat termékeit kívánják megízlelni, mivel a Szin-es Cukrászdában a hírneves, nagy múltú cukrászat termékeit árusítják. A hely népszerűsége nagy mértékben annak is köszönhető, hogy a sok finomság mellett kellemes, békebeli környezet fogadja a betérőt. A cukrászda kialakításánál a régi idők hangulatát igyekeztek viszszahozni meséli Molnár Lívia operatív igazgató. A nyugalmat árasztó berendezés, és a régmúltat idéző szentesi fényképek mellett dicsőségfalat is találni a helyiségben, amelyen a jelenkor szentesi sikereit szeretnék példaként az emberek elé állítani. Az ünnepek közeledtével, lelassítva a nagy rohanásban, érdemes betérni ide egy jó kis beszélgetésre, s mellé egy kávét, vagy süteményt elfogyasztani.

Mert persze, a lényeg - mint minden cukrászdában - itt is a kóstolnivalón van. A Szin-es Cukrászda ebben is igyekszik a vendégek kedvében járni. Év végéig tartó akciójukban kínálnak 500 g-os diós beiglit 990, Ft-os, 500 g-os mákos beiglit 940, Ft-os, 500 g-os szénhidrátmentes, diabetikus diós beiglit 1100 Ft-os áron, a 16 darabos habkarika-csomag 450 forintba kerül. Az üzletvezetőtől tudjuk, tavaly nagy sikert aratott az újévi grillázsmalac, vélhetően azért is volt kelendő, mert az emberek fokozottabban reméltek szerencsét, talán ettől a malactól is. Mindenestre idén is szolgálnak ezzel a finomsággal, 350 Ft-ért. Szerepel még az ünnepi kínálatukban leveles pogácsa, burgonyás pogácsa, sós sütemény akciós, 1490 Ft/kg áron. Pogácsára, sós süteményre előrendelést is felvesznek az ünnepekre, ezt az igényt a 30/466-7969-es számon lehet jelezni. Naponta 9-19 óra között tartanak nyitva, de karácsony mindkét napján is várják a vendégeket 10-16 óráig. A hidegről betérőknek az édességeken kívül téli italok széles kínálatával is szolgálnak (forralt bor, forró csoki, gazdag teakészlet, forró kávé). Emellett mindig apró meglepetésekkel is találkozhat a Szin-es Cukrászda vendége, például kóstolóval, párolt gyümölcscsel.

(X)

2009. december 18.

Lediplomáztam!

Most mitévő legyek?

Hosszú, áttanult éjszakák, véget nem érő vizsgaidőszakok, szakdolgozat-írási dilemmák valamint államvizsga miatti stressz, amit végre magunk mögött hagyhatunk, és boldogan kezünkbe vehetjük munkánk gyümölcsét, a diplománkat! A családunk repes a büszkeségtől, hogy a kisfiuk, kislányuk diplomás lett és tényleg kiléphet a nagybetűs ÉLET-be, hogy szerencsét próbáljon és megmérettesse magát.

Most, hogy magunk mögött hagyjuk a főiskolát s kilépünk a biztonságot jelentő burokból a valódi világba, fontos, hogy megtervezzük karrierünk további lépcsőfokait.

2009. december 18.

Ünnepi menetrend

December 13-tól változások a Volánnál

A helyi járatok december 28. es 31. között a 2. számú vonal kivételével - munkanap helyett - szabadnapra érvényes menetrend szerint közlekednek.

A helyi autóbuszvonalakon - a helyközi járatokra vonatkozó közlekedési rendtől eltérően - december 24-én és 31-én vonalanként eltérően járatleállítások lesznek: A 2., 6., 9. számú vonalakon a járatok nem közlekednek. Az 1. sz. vonalon az Autóbusz-állomástól 14.35-kor, a Drahos utcától 16.05-kor, a 3. sz. vonalon a Drahos utcától 15.05-kor, a Hékéd vasúti megállóhelyről 15. 25-kor, az 5. sz. vonalon 10.35-kor, a Autóbuszállomástól 10.10-kor indul az utolsó járat. December 13-tól változott a helyközi és távolsági autóbuszjáratok menetrendje: a szentesi autóbusz-pályaudvarról 19 órakor induló Szentes - Fábiánsebestyén -Árpádhalom járatot 5 perccel később közlekedtetik. A Szentes - Kiskunhalas - Baja vonalon új megállóhelyeket állítottak forgalomba. A Szentes - Derekegyház - Orosháza - Gyula vonalon Szentesre 11.30-ra érkező buszt 15 perccel később, a Szentes - Derekegyháza -Nagymágocs - Orosháza vonalon a Szentesre 17.50-re érkező járatot 30 perccel korábban, a Szentesről 16.50-kor indulót munkaszüneti napok kivételével naponta közlekedtetik. A Szentesre 17.06-ra érkezőt megszüntetik, ezzel egyidőben munkaszüneti napok kivételével naponta új járatot helyeznek forgalomba. A Nagymágocsról 19.05-kor induló busz 19.45-kor érkezik a szentesi autóbusz-pályaudvarra. Változások lépnek érvénybe a Hódmezővásárhely - Szentes - Csongrád - Kiskunfélegyháza - Kecskemét - Budapest vonalon is.

A Tisza Volán Zrt. által közlekedtetett menetrend szerinti helyi, helyközi, távolsági és nemzetközi autóbuszjáratok az alap és középfokú tanintézmények téli tanítási szünete, valamint a karácsonyi es újévi ünnepek körüli napokon a megszokottól eltérő módon közlekednek. A buszok december 19-én, munkanapi, 20-án, munkaszüneti napi, 21. és 23. között munkanapi menetrend szerint járnak. December 24-én szabadnapi, 25-én, 26-án és 27-én munkaszüneti napi, 28-30. között munkanapi, 31-én munkanapi (iskolaszünet, a hetek utolsó munkanapja) menetrend lesz érvényben. 2010. január 1-3. között munkaszüneti nap szerint közlekednek a buszok. Január 4-én munkanap lesz érvényben.

2009. december 18.

A Rotary "akciócsoportja"

Várják a kreatív, segítőkész fiatalokat

Negyedik jótékonysági bálján van túl a Szentes-Csongrád Rotary Club. A karitatív szervezet november végi rendezvényén közel félmillió forint gyűlt össze, melyet tehetséges, rászoruló fiatalok táboroztatására fordítanak. Mint a klub jelenlegi elnökétől megtudtuk, nemzetközi tábort terveznek, ahol Kárpát-medencei magyar fiatalok jönnének össze a nyáron. Beleon Ari aktualitásról is beszélt: a tavaly, hagyományteremtő céllal elindított rendezvényükről, melynek keretében ismét kitelepülnek Szentesen a sétálóutcára, illetve Csongrádon a Fő utcára ezüstvasárnap hétvégéjén.

2009. december 18.

Aktív, ügyességi társasjáték

Korbil: a rex, a biliárd, és a gombfoci alapelemeit ötvözte

A játékszeretet, a tudás, a stratégia-tervezés, valamint a biztos szem és kézügyesség egyaránt szükséges egy olyan játék műveléséhez, amit Kovács Iván talált ki, és készített el otthon a saját kis műhelyében. Több helyen láthattuk már ezt a készség-fejlesztő játékot az elmúlt hónapokban. Egyre többen érdeklődnek utána és játszanak vele nagy csatákat, hiszen kisebb-nagyobb rendezvényeken már nem csak a szentesiek, de más települések lakói is megismerhették már ezt a táblás játékot.

2009. december 18.

A fiatalokat kérdezték

Véleményeket gyűjtöttek az ifjúsági koncepcióhoz

A helyi ifjúsági koncepciót második olvasatra fogadta el a képviselő-testület, amely áprilisi ülésén azt kérte, hogy a koncepció egészüljön ki az ifjúság véleményével. Ez a koncepció az alapja a jövő évben elkészülő ifjúsági cselekvési tervnek, melyhez kapcsolódva a fiatalok elképzelésének megvalósításához pályázati forrást is lehet nyeri. A fiatalok véleményét a közelmúltban kérdőívekkel mérték fel.

Fontos tényező, hogy egy önkormányzat hogyan gondolkodik az ifjúsággal kapcsolatos kérdésekben, annak ellenére, hogy ez önként vállalt feladat. A koncepcióra pályázatokhoz is szükség van, csatolni kell a projekteknél. Elkészítése érdekében az elmúlt hónapokban kérdőíves felmérést készítettek Szentesen az intézmények segítségével az általános és középiskolások között, valamint a civil szervezetek, a SZIDÖK, a Civil Ifjúságsegítő Kerekasztal és a református egyház bevonásával a 18 és 30 év közötti fiatal felnőttek között.

2009. december 18.

Koncert

A zeneiskola diákjai és tanárai adnak karácsonyi koncertet december 22-én, kedden 17 órakor a Kiss Bálint utcai intézményben. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt várnak.

2009. december 18.

Az Amazon papagáj képes a beszélgetésre

Igazi különlegesség volt a kanári-tűzpinty

Vass László szegvári díszmadártenyésztő gondolt egy merészet, és a nemrégiben tartott díszmadár kiállításon, mint Mikulás is fogadta a gyermeklátogatókat. A börzére az ország minden területéről érkeztek tenyésztők, túlnyomórészt pintyekkel, kanárikkal és papagájokkal, de megtalálhatók voltak a színes afrikai, dél-amerikai és ázsiai különleges madarak is.

Gyepes Imre Gyuláról érkezett, aki megkapta az Európa-bajnokságot megnyert madara után azt a díjat, amit büszkén mutatott meg. Érdekesség, hogy ezeket az énekesmadarakat nem a hangjukért, hanem a kinézetük miatt tenyésztik. Minden erőlködés nélkül képesek 4-5 oktávon is énekelni. Gyepes Imre már 30 éve tenyészti a kanárikat, és minden tenyésztő álma, hogy valamilyen kuriózummal rukkoljon elő. Szerencséje volt, mert hosszú kísérletezések után sikerült egy hibrid fajtát kitenyésztenie. Két külön fajnak a mutációjaként létrejött madarát is elhozta erre a kiállításra. Egy kanári és egy ritka pinty keresztezéséből egy nagyobb testű, gyönyörű kismadara lett. A madár neve kanári-tűzpinty hibrid. A hibridek sajnos nem mindig szaporodóképesek, így meglehetősen ritkák, és ezért nagyon értékesek.

Dobos András, a Szentesi Díszmadártenyésztők Közhasznú Egyesület vezetője - állatorvos - rövid időn belül ismét egy nagyszabású, országos díszmadár kiállítást rendezett az egyesület tagjaival közösen. Ez a kiállítás annyiban is különbözik a tavalyitól, hogy itt más programokat is szerveztek, elsősorban a gyerekeknek. Tartottak interaktív biológia órát és harmadik alkalommal beszéltek a kézzel nevelt madarakkal való foglalkozásról. Ezekről a nagy testű, négy-öt hónapos madarakról (pl. Amazon papagáj és kakadu, Ara és Jákó papagáj) annyit kell tudni, hogy sajnos a szülők sokszor nem nevelik fel a fiókákat a vadonban sem, és lassan a kihalás szélére kerülnek. A tenyésztők viszont rájöttek arra, hogy a kismadarakat lehet kézből etetni, akik végül úgy hozzájuk szoknak, mint a gyerekek. Sőt esténként, "lefekvéskor" el kell búcsúzni tőlük. Ezek a madarak nagyon intelligensek, képesek a beszélgetésre. Az Amazon papagáj értelmesebb a delfinnél és a 3-6 éves gyerek szintjén képes kommunikálni. A Jákó papagáj 1000-1200 szót, kifejezést is megtanul. Az 5-6 éves gyerekeket már bele lehet vonni a papagájtartásba. Nagy személyiségformáló ereje van egy kismadár, vagy kisállat tartásának, hiszen a napi gondozás, etetés, takarítás, az életjelenségeinek a megfigyelése egyfajta felelősségtudatot alakít ki a gyerekekben.

Garai Sz. Imre

2009. december 18.

Gála a Móriczban

Őszinte szívvel és nagy nyereményekkel

Érdemes volt tombolajegyet vásárolni, és eljönni a Móricz művelődési házba december 15-én a tombolajegyek sorsolásával egybekötött gálaműsorra.

A Szabadidős Sportklub a Szentes Városért Civil Fórummal közösen szervezett, és 21. alkalommal megrendezett "Szeretetakció a szegények karácsonyáért" gyűjtőakció egyik bevételi forrása a tombolajegyek értékesítése volt, melyet önkénteseink árusítottak a város számos pontján. Volt olyan család, akik egy egész tömb tombolát vettek (100 db), amit az egyik hátrányos helyzetűeket ellátó intézmény lakóinak adtak át.

A tombolajegyek sorsolására színvonalas gálaműsor keretében került sor, melyen felléptek a Szent Anna és a Damjanich óvoda óvodásai, a Deák Ferenc iskola kiskórusa és mazsorett csoportja, a Kiss Bálint iskola ugrókötél csoportja, a Jövőnkért Művészetoktatási Intézmény Ba-lance tánccsoportja, a Koszta József iskola 3.a tánccsoportja, a Desperado mazsorett tánccsoport, a Lajtha László zeneiskola citera csoportja és zenekara, és itt volt Zenta-gunarasról a Pitypang táncegyüttes.

A rendezvényt Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, a szeretetakció fővédnöke nyitotta meg, majd elkezdődött a gálaműsor. Megható volt az apróságok felszabadult játéka a színpadon! A műsorszámok között és a azután is folyamatosan sorsolták a tombolajegyeket. Az adományozó vállalkozók jóvoltából 57 ajándéktárgy várt gazdára, amelyek között volt háztartási eszköz, hátizsák, utalvány, könyv, stb. A tombolák árusításából több mint 200 ezer forint folyt be, melyért köszönetet mondunk mindenkinek!

A bevételeket még növelte a sportklub által szervezett különböző sportversenyek nevezési díjai, a készpénzes és a természetbeni adományok. A pénzből és a természetbeni adományokból aktivistáink 150 rászoruló családnak állítottak össze körülbelül 5 ezer forint értékű tartós élelmiszert tartalmazó karácsonyi csomagot. A mozgáskorlátozottaknak és az időseknek kiszállítják a csomagot, a többiek - előzetes értesítés alapján - a Szabadidős Sportklub Tóth József u. 28/A sz. alatt vehetik át. A 150 család kijelölésére a szociálpolitikai osztályt kérték fel, hiszen az osztály dolgozói tudják, kik a legrászorultabbak.

Ismét bebizonyosodott: összefogással, lehet boldogságot lopni azok életébe, akik már-már lemondtak róla.

Bízunk abban, hogy csomagjainkkal hozzájárultunk 150 család boldogabb karácsonyához! A jövőben is számítunk segítségükre! MÉG EGYSZER KÖSZÖNJÜK - így, csupa nagybetűvel!

A Szabadidős Sportklub és a Szentes Városért Civil Fórum nevében

Léhi Gábor és
Krausz Jánosné

2009. december 18.

Animációs verseny

A Koszta József Általános Iskola ebben a tanévben is vetélkedőt rendezett összefüggő képsorok számítógépes feldolgozása témakörben. A feladatot három korcsoportban 2-3 fős csapatokban végezték. Feldolgozandó témák korcsoportonként a következők voltak:

I. korcsoport (3-4. osztály): magyar népmese.

2009. december 18.

Vietnám, a kontrasztok országa

Szemétdombok és a felhőkarcolók tornyosulnak

A kambodzsai úszófalu bádogviskóiAz európaiak számára elképzelhetetlen nyomor, ugyanakkor a modern kor kihívásaink maximálisan megfelelő módon felépített szállodák - ez a kép fogadja az embert, ha néhány évtizeddel a háború után Vietnámba látogat. Kozma Sándor (képünkön, feleségével) tavasszal két hetet töltött az ázsiai országban. A két személyre szóló utazást munkája elismeréseként kapta az Aegon Biztosítónál, ahol arany fokozatú tanácsadói minősítést ért el.

Motorkerékpárok ezrei, mindenféle portékával való kereskedés, nyomor, a higiénia hiánya, korrupció. Ezek mind jellemzik a távoli országot, melynek magával ragadó természeti kincsei, vallása, történelmi emlékei, az emberek tiszteletadó viselkedése maradandó nyomot hagy az oda látogatók lelkében.

2009. december 18.

Szilveszteri bál

A Szentesi Művelődési Központ szilveszteri bálra várja a szórakozni vágyókat a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központba. December 31-én 19 órától zenél az újjáalakult Murphy Band, de a Kelet lányai hastáncos show-ja, 20 perces karaoké-show és tombolasorsolás is szerepel a műsorban. A vendégek a fergeteges hangulatú buliban vacsorát is elfogyaszthatnak. Jelentkezni a Művelődési és Ifjúsági Házban lehet személyesen, vagy a 314-211-es telefonszámon.

2009. december 18.

Máshová kerül a szemét

Új telephelyre, növekvő szemétdíj

Új telephelyre, másik városba szállítják a Szentesen összegyűlt hulladékot a jövő évtől. Négy regionális hulladéklerakó pályázott a városellátó intézmény által kiírt közbeszerzési eljárásra, a beadott ajánlatokat bizottság bírálta el, a végső döntést a képviselő-testület hozza meg decemberi soros ülésén. Az új helyszín a hulladékbegyűjtésben is változásokat generál.

1998 végén adták át a Szentes-Berki hulladéklerakót, amelynek az első kazettáját 10 éves élettartamra tervezték, de eredetileg több kialakított hulladékfogadó hellyel számoltak. Az eltelt időszakban viszont változott a hulladékkezelés jogi szabályozása, módosultak a piaci lehetőségek és az állami támogatások is. Ezek tükrében nem lenne célszerű egy új regionális hulladéklerakót kialakítani Szentesen, mert a város 30-32 kilométeres körzetében Hódmezővásárhelyen, Felgyőn és Szelevé-nyen is van lehetőség hulladéklerakásra. Így egy esetleg itt létesülő regionális hulladéklerakó esetében nem lenne biztosított a minimálisan 100 ezer fős kihasználó közönség, ami a pályázati támogatás minimumfeltétele.

2009. december 18.

A csaló nyomában

Valószínűleg kábítószer hatása alatt állt az a fiatalember, aki megpróbált behatolni az egyik alsóréti tanyába, tudtuk meg a szentesi rendőrkapitányságon. A férfi az ajtót igyekezett felfeszíteni, de pechjére a házigazda lánya otthon tartózkodott, aki azonnal értesítette a rendőröket. A néhány perccel később kiérkező járőrök elfogták a betörőt, aki ellen egyelőre magánlaksértés miatt indult eljárás, míg a kábítószeres "vonalat" szakértők vizsgálják.

Az elmúlt hétvégén érték tetten a rendőrök azt a férfit, aki kivágott fákat szállított, elmondása szerint engedélylyel. Mint később kiderült, a férfinak valóban volt engedélye, de csak úgynevezett botfák (8 centiméternél kisebb átmérőjű) kivágására, viszont találtak nála ennél vastagabb, egészséges fákat is.

A bűnözők is készülnek az ünnepekre, ezúttal azonban nem a zsebtolvajokra gondolunk, hanem az olyan elkövetőkre, akik őrizetlenül hagyott hétvégi házakba hatolnak be, és onnan tyúkokat, kakasokat, esetenként fagyasztott élelmiszereket visznek magukkal.

Valamikor a nyár folyamán számoltunk be arról, hogy egy idős hölgyet úgy csapott be egy csaló, hogy egy masszírozó gépet kínált fel neki megvásárlásra, mondván, hogy a háziorvosa ezt tanácsolta neki. A gépet 120 ezer forintért adta el, holott ennek az összegnek a töredékébe került a berendezés. A nyomozást akkor felfüggesztették, mert nem tudták megállapítani az elkövető személyét, most viszont fordulat állt be az ügyben. A szakértői vizsgálatoknak köszönhetően a nyomozók közel kerültek az elkövető személyazonosságának megállapításához, aki ellen csalás miatt indulhat nyomozás.

A közelgő ünnepek, a vásárlási roham fokozódása miatt a rendőrség munkatársainak fokozott jelenlétére lehet számítani az áruházak, üzletek, elárusító helyek környékén, valamint a piacokon.

H. V.

2009. december 18.

A csongrádi vár rejtelmei

Szomszédolás

2009. december 10-én, a csongrádi Városi Galéria nagytermében mutatták be Csongrád Város Önkormányzata és az Oppidum Csongrád Alapítvány gondozásában megjelent Tanulmányok a csongrádi feketevárról című tanulmánykötetet. A szomszédos város múltjával foglakozó kutatók és érdeklődők először vehetnek kézbe olyan gyűjteményes kötetet, amelyben az egykori csongrádi földvárral kapcsolatos korábbi tanulmányok és a modern technikát is segítségül hívó újabb elméletek együtt olvashatók. A tartalmilag rendkívül izgalmas, számos régi térképet, képet és légi felvételt tartalmazó könyv tíz szerző munkája. Közöttük találjuk szerzőpárosként a Szentesen élő és alkotó Nagy Géza Balázst és Bede Ádámot.

2009. december 18.

Farkas indul a Fidesz-KDNP színeiben

Nyilvánosságra hozták az egyéni választókerületekben a 2010-es országgyűlési választásokon a Fidesz-KDNP színeiben induló képviselőjelöltek névsorát. Szentesen és térségében, azaz Csongrád megye 5-ös számú választókerületében Farkas Sándor indul a választásokon. A jelenleg is országgyűlési képviselő Farkas Sándor a fábián-sebestyéni Kinizsi 2000 Zrt. vezérigazgatója, nős, két gyermek édesapja. Csongrádon az országgyűlési képviselő Vincze László, Hódmezővásárhelyen a polgármester és országgyűlési képviselő dr. Lázár János indul. Szegeden a tiszaszigeti polgármester Bodó Imre, a mórahalmi polgármester Nógrádi Zoltán, a jogász, kenu világbajnok dr. Bohács Zsolt, Makón Mágori Józsefné önkormányzati képviselő a Fidesz-KDNP jelöljte a 2010-es választásokon az egyéni választókerületekben.

2009. december 18.

Vers- és prózafesztivál

A Szabadidős Sportklub a Magyar Kultúra Napja tiszteletére ismét megrendezi hagyományos vers és próza(mese)-mondó nemzetközi fesztiválját óvodások, illetve általános iskolások számára. A rendezvényen a zentagunaras-i (Vajdaság), valamint az új-szentesi (Románia) magyar nyelvű iskolák tanulói is részt vesznek. A nagycsoportos óvodások fesztiválját január 22-én, pénteken 15 órától, az általános iskolásokét január 23-án, szombaton 8 órától az ifjúsági házban tartják. A résztvevők oktatási intézményenként január 15-ig nevezhetnek, a névjegyzéket az óvodák és iskolák küldhetik meg a szervezőknek. Az általános iskolások csoportosítása: 1-2. o.; 3-4. o.; 5-6. o.; 7-8. Az óvodások versenyének szervezője Bárány-né Magyar Ilona óvodavezető (Szent Anna utcai óvoda). Az iskolásoké Janóné Kispál Katalin (Helyőrségi klub).

2009. december 18.

"Begurult" a kamera

A Szent Jupát kerekesei pályázati forrást találtak álmuk megvalósításához. 18 és 30 év közötti fiatalok vehettek részt a túrában - mondta Szabó Róbert, a projekt vezető koordinátora. Alapcéljuk volt, hogy a fiatalok tanuljanak kamerahasználatot, sportoljanak és ismerkedjenek a környezettel, a környékkel. A megpályázott cél Szentes és vonzáskörzetében a történelmi építmények és természeti értékek felkeresése és bemutatása volt. Ez nem csak elméleti bejárás jelentett, hanem csoportokban napi 20 vagy 40 kilométert kerékpározva végig is járták, és videón meg is örökítették az utakat. Volt olyan túra, amelyre elég volt egy délután, de volt olyan is, amikor egész nap kirándultak. Olyan információkra is figyeltek, mint például milyen minőségű az út, vagy hol találhatók víznyerési lehetőségek.

A projekt megvalósítását három külön részre osztották. 2008 őszén volt a tervezés, a faladatok szétosztása, a feladatkörök meghatározása, az előzetes felkészülés az útra, útvonaltervezés, és a forgatókönyv készítése. Az időjárás javulásával 2009 tavaszán járták be a tervezett első négy útvonalat. A harmadik rész őszre maradt, újabb három útvonal végig kerékpározása és a filmkészítés jutott, melyet a program zárásaként egy vetítéssel egybekötött élménybeszámoló követett.

Sok fontos tapasztalatot gyűjtöttek, melyeket a honlapjukon már közre is adtak.

A jövőben az ilyen jellegű tudásukat bővíteni szeretnék. A tervezés szakaszában van egy vízi túrázás.

Garai

2009. december 18.

Az ázsiai influenzajárványt túléltük

Kátai Ferenc olvasónk a H1N1 vírus hazai megjelenésével kapcsolatban hozott írást szerkesztőségünkbe. A cikk az '50-es évek elején elterjedt ázsiai influenzajárványról szól. A járvány néhány év alatt lezajlott.

Az 50-es évek elején a városban dolgozó háziorvosok voltak dr. Berényi Imre, dr. Farkas Endre, dr. Kiss Nándor, dr. Kun Andor, dr. Péter Pál, dr. Rózsavölgyi József, dr. Szabó Gyula. A lelkiismeretesen dolgozó orvosok neveit felsorolni feladat lenne. Tisztelettel emlékezem rájuk. Feltételezem többen is.

A szentesi kórházban dolgozó dr. Rózsavölgyi József gégész főorvos mondta el az ázsiai járvány kezdetét. "Budapesten orvos kongresszuson voltam. Szállodában laktam. A portás előtt álló emberek angolul beszéltek. A portás nem értette a nyelvet, magyarok segítségét kérte. Amerikában szerzett angol nyelvismereteim alapján közreműködtem. Ekkor szereztem meg és hoztam Szentesre a vírust. Góc lettem."

Az előzményeket a főorvos akkor mesélte el, amikor családi házának udvarán ácsoltuk a hintaállványt, unokáinak. Jó ideig maszkot tett az arcára, hogy ne fertőzzön meg másokat.

2009. december 18.

Húszezer

Ezzel van tele a sajtó. Értékes és ócska újságok egyaránt azt írják, hogy ennyi forintot költ majd egy átlagos magyar család ajándékokra. Honnan származik az adat, nem tudni, de mindenki tényként kezeli. Fogadjuk el mi is annak. Ez a húszezer forint körülbelül egy kis lakás havi rezsije így télidőben, persze szűken számolva.

De most másról van szó. Ha egy családban 3-5 emberrel számolunk, akkor fejenként ötezerből jön ki az ajándék. Nem kevés pénz az, de mire elég? Ha elegánsak akarunk lenni, nem sokra. Mert karácsonyra nem vehet akármit az ember. Például nem illik italt venni, még márkásat sem, még férfi számára se. Sokan fogják egyszerűen elintézni a dolgot. Odaadják a pénzt szerettüknek, vegyen rajta magának valamit, amit szeretne. Ez kétségtelenül praktikus megoldás, biztosan nem fog fölösleges helyre kerülni a pénz. Legalábbis nem valószínű. Viszont az ajándékozás öröme, izgalma elmarad. Pedig az nagyon fontos, főleg gyerekeknél. Mert persze ilyenkor is ők a legfontosabbak. Mire lehet menni azzal az ötezressel? Nem valami sokra.

Például a műszaki cikkek közül csak valami apróságra elég, komoly dologra ebből az összegből nem futja. Pedig férfiak és fiúk számára az lenne a leginkább érdekes. Mint ahogyan hölgyek számára is lehetetlen ennyiből ékszert vásárolni, legföljebb valamit bizsut. A játékboltok sem kényeztetnek bennünket ennyiért. Ötezerből alig telik valamire. Egy jó könyvre elég az összeg, már persze, ha szeretnek a családban olvasni. De egyre kevesebben szeretnek, és ha igen, nem sokan szakítanak rá időt.

Idén, állítólag, nem sokan vesznek fel hitelt az ünnepek miatt, nyilván nem optimisták a jövőt illetően. Marad azonban egy ősi megoldás, Magyarországra évtizedek óta jellemző. Karácsonyra időzítik az egyébként is nélkülözhetetlen, feltétlenül beszerzendő dolgok megvételét. Például cipő, csizma, sapka, pulóver, kesztyű, felszerelési tárgyak a háztartásba, szerszámok. Így az egyébként is elkerülhetetlen kiadás átminősül ajándékozássá. A "muszáj" nemes gesztussá válik.

A fenyőfák alját megtölthetik olyan tárgyak, amelyeket gazdagabb tájakon hétköznapi természetességgel vásárolnak az emberek. Mert mi sem egyértelműbb, mint hogy zsebkendőre, zoknira, sálra télen szükség van. Tehát nehéz napok előtt állunk. Anyagilag feltétlenül. Ráadásul, pszichológusok szerint, karácsonykor jóval több a veszekedés, mint egyébkor. Miért? Talán mert a lelke mélyén mindenki széppé akarja tenni azokat a napokat, ez pedig görcsössé teszi az embereket. Nagyon nehéz meggyőzni magunkat arról, hogy a pénz nem minden. Legalábbis karácsonykor nem.

P.

2009. december 18.

Hangverseny

Az angyal újra énekel címmel tart koncertet a Szent-Anna templomban december 21-én, hétfőn 18 órától Pitti Katalin operaénekes. A karácsonyi hangverseny keretében az operaénekest a Liszt-díjas orgonaművész, Virág András kíséri orgonán. A művésznőt - aki Sík Olga és Sipos Jenő tanítványa is volt - alakításaiért Liszt Ferenc-, Déryné- és MSZOSZ díjjal, valamint Oláh Gusztáv-emlékplakettel is kitüntették. Pitti Katalin néhány éve kimagasló művészi munkájáért, a hazai és nemzetközi zenei életben végzett tevékenységéért, a város hírnevének öregbítéséért, karitatív tevékenységéért Szentes Városért Emlékérmet vehetett át.

2009. december 18.

5let

Jól szerepelt a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola csapata az 5let vetélkedő országos döntőjében, amelyet Magyarország uniós csatlakozásának 5. évfordulója alkalmából hirdetett meg az Európai Bizottság.

A Közgé Csillagok jól vizsgáztak közösség-ismeretekből, illetve kitűnően mutatták be a sorsolással elnyert Görögországot az általuk szervezett kulturális nap segítségével. A diákok tizedikként jutottak a döntőbe, ennek ellenére elsők lettek. Így januárban 4 napos tanulmányútra utazhatnak felkészítő tanárukkal, Bartuczné Józsa Anikóval.

2009. december 18.

Egy hetes kirakodóvásár

Az ünnepi díszbe öltöztetett belvárosban forró kakaóval és friss kaláccsal várták az idei kirakodó vásár megnyitóján az oktatási intézmények tanulóit és a lakosokat december 11-én. A Szent Miklós téren zenés műsorral kedveskedtek a megjelenteknek a Horváth Mihály Gimnázium és a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tanulói, utóbbi intézmény jászolt is állított a kirakodóvásárnak helyt adó téren, ahol családias hangulatban beszélgettek az emberek. Ennek tükrében fogalmazott és kívánt kellemes ünnepeket mindenkinek Szirbik Imre polgármester is. Elmondta: Legyen a következő néhány nap a lelki felkészülés időszaka, amelyben mindenki megtalálja azt, ami mellett évközben elrohant. A társakat, azokat, akik egy kedves mosolyra várnak. Remélem a karácsony nem a tárgyak, a vásárlások, hanem az egymásra találás ünnepe lesz. A házikókban olyan tárgyakat láthatnak, amelyek nem olyan ipari termékek, amelyeket a gépek lélektelenül ontanak magukból, hanem bennük van az emberi alkotóerő, amely észből, szívből, cselekvő kézből áll.

2009. december 18.

Hegymászók a pincében

A Művészetek Háza pincéjében hegymászók gyülekeztek néhány napja, hogy élményeiket megosszák egymással és az érdeklődőkkel. A bemutató vezetője Tihanyi László volt, aki társával, Lajkó Bendegúzzal együtt kiváló házigazdának bizonyult. Érdekes volt számomra, hogy a hegyi túrák szerelmesei távolról, más városokból is megjelentek a rendezvényen. Nagyon összetartó társaság.

Tihanyi, közismert becenevén: Egér, az előadásában könnyűnek nevezte az ismertetett vállalkozást. (Azért nem tűnt igazán annak.) Észak-Olaszország, a Garda-tó környéke volt a helyszín, a bázist egy Arco nevű helyi falucska jelentette. Innen indultak naponta a Dolomitok sziklái közé. A vidék kedvelt terepe az alpinizmus szerelmeseinek. A hegymászók az ismertebb, természetes utaknak nevet is adnak, az egyikét például Odüsszeuszról nevezték el. A szóbeli beszámolót gazdag fényképanyag egészítette ki, a képek nézegetése közben kellemes muzsika hallatszott, Tihanyi Laci felvételről, de ő maga gitározott. Mert egy hegymászó ilyet is tudhat. Az általuk egyszerűnek nevezett terep azért elég ijesztőnek tűnt, alföldekhez szokott szememnek. Két fiatal férfi küzdött a csodálatos természettel. Nem győztek, nem vesztettek. Egyszerűen részévé váltak a tájnak.

P.

2009. december 18.

Szakmai továbbképzésen

Két hetet töltött Franciaországban

A Tempus Közalapítvány közreműködésével, uniós pályázati finanszírozással két hetes továbbképzésen vett részt Motpellier-ben a Kiss Bálint Református Általános Iskola magyar-francia szakos tanára, Fekete-Nagy Katalin. A tanárnő már nem először kapcsolódott be ilyen típusú továbbképzésbe, volt már Párizsban és Strass-burgban is. Mint mondta: ez alkalommal is sok tapasztalatot szerzett.

Számos sokrétű, tanároknak szóló nyelvi, pedagógiai továbbképzést hirdetnek meg. A pályázatokon érdemes elindulni, mert sokszor kedvező lehetőségekkel találkozik az ember - fejtette ki Fekete-Nagy Katalin, aki elmesélte, hogy nemcsak kéthetes, hanem négy-öt napos vagy több hetes kurzusokon való részvételre is van lehetőség.

- A mostani pedagógusoknak szóló szakmai továbbképzésnek az Innoválj, hogy motiválj címet adták. Az elsajátított ismereteket a nyelvi területen lehet hasznosítani. Olyan módszerekkel ismerkedtünk meg, illetve olyanokat frissítettünk fel, amelyek bármely tantárgyban alkalmazhatók. Már megtanult, sokszor alkalmazott módszerek kombinálására, és annak sikerességre is szép példákat láttunk. Az egyik ilyen volt, hogy például egy hétköznapi tesztfeladat ellenőrzését nemcsak unalmasan, vagy a megoldásokon végigrobogva lehet végrehajtani, hanem amőbajátékkal is lehet keresztezni, melyből fantasztikus csoportjáték alakulhat ki - beszélt a Montpellier-i nyelvi intézetben szerzett tapasztalatairól a tanárnő, aki elmondta: 30 nyelvszakos kollégájával vett részt a kurzuson, a pedagógusok közül voltak, akik Szingapúrból, Litvániából vagy Mexikóból érkeztek. A szünetekben, illetve esténként kialakuló beszélgetések során tapasztalatot is cseréltek a programban résztvevő oktatók, így mindenki bepillantást nyerhetett abban, hogy más országokban, iskolákban milyen problémák vannak, illetve hogyan oldják meg azokat. - Hasznos és jó érzés látni, hogy mi sem vagyunk mások, és ha valahol születik egy jó megoldás, akkor örömmel adaptálhatjuk azt saját iskolánkban is - jelentette ki Fekete-Nagy Katalin.

A nyelvtanár számára pozitív élmény volt, hogy sok fiatalos, lelkes tanár osztotta meg magas színvonalon a résztvevőkkel tapasztalatait. A szállásban is volt választási lehetőség, lehetett kollégiumi, önálló apartman elhelyezést kérni, de családnál is eltölthették a napokat. A szentesi tanár utóbbit választotta, így sok év után ismét bepillantást nyerhetett egy francia család életébe.

Cseh-Lakos

2009. december 18.

Karácsonyi készülődés

Gere házaspárKarácsony közeledtével egyre inkább eláraszt mindent és mindenkit a semmihez sem hasonlítható, meghitt hangulat. Mindannyian feltöltődünk ezekben a hetekben az ünnepre való várakozás lázával. Van, aki az adventi készülődés szépségeiben merül el. Van, akinél az izgalom nő ilyenkor, kinek mi legyen az ajándék, mi rejlik a szépen csomagolt dobozban, telik-e vajon mindenre, vagy vissza kell fogni magunkat. Van, akinek a karácsonyi készülődés egyet jelent a konyhában való sürgölődéssel is. Akad, akinek foglalkozása megköveteli, hogy karácsonykor is dolgozzon. De egy közös: az összetartozás érzése ilyentájt felerősödik. Az alábbiakban néhány szentesi lakos vall arról, hogyan készülnek a karácsonyra, s hogyan töltik az ünnepeket.

2009. december 18.

Félmillió a szakrendelésnek

A K&H a gyermekrehabilitációs területeket támogatta

Közel fél millió forintos támogatást nyert a Dr. Bugyi István Kórház gyermekneurológia szakrendelése a K&H Csoport K&H gyógyvarázs gyermek-egészségügyi pályázatán. A 25 millió forintos értékben meghirdetett eszköz- és műszertámogatásra 101 pályázat érkezett be, ebből kilencvenkilencet bíráltak el. 8 intézmény nyert, melyek között Csongrád megyéből egyedüliként szerepel a szentesi kórház.

2009. december 18.

A sport átsegített sok mindenen

Szentes Városért Érem díjazottja: Cseuz László

Budapesten született 1944-ben, édesapja mérnökként a fővárosban tudott elhelyezkedni, édesanyja pedig pesti lány volt. Mivel a pesti lakásukat lebombázták a háborúban, így visszaköltöztek édesapja szülővárosába, Szentesre, a nagyszülői házba. A tanulóéveit is a Kurca-parti városban töltötte, egészen az érettségi végéig. A sport, a gyerekekkel való foglalkozás érdekelte nagyon, így a Testnevelési Egyetemre jelentkezett. Harmadik nekirugaszkodásra vették föl.

Azt mondja, kicsit eltolta a gimnáziumi éveit, részben a tanulmányi eredményei miatt, de a fizikai felkészültsége is kevés volt ahhoz, hogy fölvegyék. Közben volt katona, segédmunkás a sportkórházban, úszómester, villanyszerelő és gyógyszergyári segédmunkás. A régi budapesti sportcsarnokban dolgozott, hogy föl tudjon készülni az egyetemre. A tornászválogatottal készült. Kora reggel előtte edzett Balczó András olimpiai bajnok, ötszörös világbajnok. Hatalmas akaratereje nagy hatással volt rá, maga is próbált megfelelni a követelményeknek.

2009. december 18.

Filmklub - Lóvá tett lovagok

A városi könyvtárban működő filmklubban a Lóvátett lovagok amerikai-angol-francia romantikus vígjátékot vetítik január 5-én, kedden 18 órától. A film rendezője és szereplője Kenneth Branagh.

A történet négy egyetemistáról szól, akik megfogadják, hogy öt évig ellenállnak a női bájaknak. Találkoznak azonban egy hercegnővel és három édes szobalányával, és ez elég a megingáshoz. Nem is csoda, hiszen az egyik igéző teremtés a szépséges hercegnőt alakító Alicia Silverstone. Kifinomult rímek és halhatatlan dalok jellemzik a neves Shakespeare "szakértő", Kenneth Branagh rendező vígjátékát, akinek olyan adaptációk fűződnek a nevéhez, mint az V. Henrik vagy a Sok hűhó semmiért.

2009. december 18.

Cserna-Szabó üzent

Szalagavató a 150 éves gimiben

Bécsi és angolkeringő, modern táncokat felvonultató jelenetek, közismert dallamok jelentek meg a Horváth Mihály Gimnázium szalagavatóján. A 150 éves intézmény hagyományaihoz hűen most sem maradhattak ki a műsorból a színpadi műfajok és a zene sem. Búcsúztak a végzősöktől a stafétabotot átvevő 11-esek, de a nyár elején érettségizők is szóltak a kisebbekhez, az igazgató beszéde után. H. Szabó Réka Colom-bus hajójához hasonlította a tanulók eddigi életútját, melyben a kikötő jelzi, lassan a diákévek végéhez közelednek. A feltűzött szalagok pedig a 12. évfolyamosok reményei mellet szüleik és tanáraik várakozását is kifejezik. Az intézményvezető a Forest Gump-ból idézett: Mama azt szokta mondani, hogy az élet olyan, mint egy doboz bonbon. Sosem tudhatod, hogy mit veszel ki belőle - mondta az igazgatónő, aki szerint az élet, akárcsak az érettségire és a felvételire való felkészülés, tartogat még néhány meglepetést, jót és rosszat egyaránt. Ezeket az akadályokat azonban le kell győzni.

Idén sem maradhatott ki a programból az iskola egy egykori diákjának üzenete. A novellista, gasztronómiai újságíró Cserna-Szabó András üzent a leendő maturánsoknak: "Van valami megmagyarázhatatlan titok a gimnázium falai között. Egy szál láthatatlanul összeköti az iskolából kikerülőket. Manapság ritka, hogy az egykori diákok kapcsolatot tartanak egymással, de a volt HMG-sek között természetes. - Aki szentesi gimis volt, más lett. Nem lehet pontosan megfogalmazni, hogy mi is ez a más. Talán kreatívabban, őszintébben, egyszerűbben, családiasabban, lokálpatri-ótábban dolgozunk. Minden mozdulatunkban benne van a valahová tartozás élménye. Ha az élet megtapos minket, akkor is van hová futni, legalább évente. Ez a hely Szentes és a HMG, ahol nem akartak belőlünk kockafejűeket csinálni, hanem ki akarták hozni azt, ami bennünk van. Burokban éltünk itt, mert szerettek bennünket. S most sérülékenyebbek vagyunk az átlagnál, hiszen kikerültünk a burok alól, de unalmasak, kockafejűek és szeretethetetlenek nem lettünk" - írta. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő pedig ehhez kapcsolódva azt kívánta, hogy maradjanak meg közösségnek továbbra is az egykori tanulók.

Cseh-Lakos

2009. december 18.

A szélvédő panorámája

Tájképek nem a megszokott módon, az autó szélvédőjének perspektívájából nézve. Ilyen és hasonló, egészen kicsi és nagyméretű festményekben merülhet el a főtéri galéria látogatója ezekben a hetekben.

Kovács Lehel, a kétévente kiírt Katona Kiss Ferenc és neje, Túri Júlia Képzőművészeti Alapítvány ösztöndíjpályázatának 2008. évi nyertese mutatkozik be önálló tárlattal a szentesi közönségnek. A fiatal művész ezzel a város, és a művelődési központ támogatását is élvező alapítvány kritériumának tesz eleget, hiszen a nyerteseket mindig visszavárják egy természetelvű, "számon-kérő" kiállításra. Dr. Tóth Attila, a kuratórium elnöke szerint jó helyre került a támogatás. Ahogyan a megnyitón mondta: Kovács Lehel képein a tájképfestészet megújításának szép megnyilvánulása jelenik meg. A részben plein air-technikával, azaz szabadban készült festmények a szélvédő képkivágását idézik fel. Viszont amíg a tájképek többnyire kellemes érzetet keltenek a nézőben, itt éppen ellenkezőleg történik, hiszen alkonyi tájélmény jelenik meg a képeken, mellőzve az idillt, a napsütést.

D. J.

2009. december 18.

Szentes kincsei

Megjelent a város épített és természeti kincseit albumszerűen bemutató, színes fotókkal illusztrált kötete "Szentes Kincsei" címmel. A könyv megörökíti Szentes történetét a kezdetektől napjainkig, illetve az elmúlt évtized nagyléptékű rekonstrukcióit. A színvonalas kötet megvásárolható a városi könyvtárakban a Kossuth u. 33-35. és a Petőfi u. 1. sz. alatt, a Babilon Könyvesházban (Kossuth u. 11.), valamint a LYRA Könyvesboltban (Szabadság tér 3.). Rendelés leadható a www.szentes.hu honlapon keresztül is.

2009. december 18.

Szünet a múzeumban

A Koszta József Múzeum állandó kiállításai a megyeházán, illetve a Péter Pál Polgárház és Fridrich Fényírda technikai okok miatt 2010. január 21-ig nem látogathatók. Január 22-én viszont új időszaki kiállítással jelentkezik az intézmény: a magyar kultúra napján Corvin tükör címmel nyíló tárlat Mátyás király korát mutatja be.

2009. december 18.

Világkupát nyert félelmek

Hat éve tanít a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény moderntánc tanszakán Keller Nóra, s idén jutottak olyan szintre növendékei, hogy versenyeken is kipróbálják magukat. A nemzetközi bemutatkozás nagyon szépen sikerült.

A kiváló eredmények helyszíne novemberben Tatán volt, ahol a Modern Táncsportok Nemzetközi Szövetsége által rendezett jazz világkupán szerepeltek a Jövőnkért táncosai. A felnőtt formáció Félelmeink című programja első helyezést szerzett, a nagy siker részesei: Hossó Barbara, Erdélyi Gréta, Tóth Kata, Farkas Nikolett, Pataki Adrienn, Somos Anett, Keller Rita, valamint Keller Nóra. Szóló gyerek kategóriában 5. lett Haller Dorisz, felnőtt szólóban 2. Somos Anett. Felnőtt kiscsoport kategóriában 2. lett a csapatuk (Keller N., Somos A., Hossó Noémi, Pataki A.), ugyanebben a felállásban előzőleg áprilisban a táncosok egy másik szervezet, az ESDU magyarországi válogatóján szintén második helyen zártak.

2009. december 18.

Anyám keresztje

Lovas József Pál

Édesanyám költözik. Igaz, most sem a maga jószántából teszi, mint ahogyan tette azt többször az életében, de költözik. Immáron a nyolcadik alkalommal. Szegénykém, még a nyolcvanadik évének közelében sem maradhat békességben. A lakásából kiparancsolta a hatalom.

Nem először, de most már nagyon reméli, hogy utoljára e földi létben.

Az első költözése a szülői házból történt, amikor férjhez ment. Még most is, anynyi év távlatából is vissza-visszajárnak a megboldogult nagymama emlékezetes szavai:

2009. december 18.

Simek és az új esztendő

Simek átlagos ember volt. Nem volt jelentékeny fickó, de nem is vette soha senki semmibe. Nem voltak lényeges eredményei, nem volt csillogóan szellemes, az érdekes dolgok nem vele történtek. De nem kezelték le, még a főnökei sem. Szükség volt rá. A munkahelyén, az otthonában, a baráti körben. Megbízható volt, kiszámítható, derűs, puszta létével nem állította eldöntendő kérdések elé az embereket.

A péntek volt az ő nagy napja. Ilyenkor már nem igazán dolgozott, csak néhány aktát tolt arrébb az íróasztalán. Most szép, tiszta lapot tett maga elé. Az év végi kiadásokat tervezte. Kezdte a karácsonnyal, folytatta szilveszteri ünnepségekkel. Fenyőfa, ajándékok, enni-inni való, a reprezentáció egyéb részletei. Osztott, szorzott, összeadott, kivont. Átlagos jövedelmű lévén inkább csak osztott és kivont.

2009. december 18.

Morzsák

- Miért van a méheknek királynőjük?
- Mert ha koalíciós kormányuk lenne, nem csinálnának mézet.
. . .
- Miért van sötét Magyarországon?
- Mert a törökök ellopták a Holdat, a parlamentben pedig lopják a Napot.
. . .
- Mikor lesz Magyarországon szocializmus?
- Amikor a négy nyelven beszélő rendőr felsegíti a munkában megfáradt cigányt a villamosra.

2009. december 18.

Az öreg kakas

(avagy nem mindig az erő a nyertes, hiszen a lenyugvó napnak is van ereje)

Az öreg kakas egyedül volt úr a baromfiudvarban a tyúkok között, ő látta el, és tartotta "karban" azt a pár tucat tyúkot, mely a háremét alkotta. A gazdája szintén átlépte már azt a határt, amit még fiatalemberekre szoktak mondani, és egyszer csak azt gondolta, hogy a kakast lecseréli egy fiatalabbra, hiszen ez a tyúkok érdeke is. El is ment a piacra, és vásárolt egy gyönyörű, erejében levő fiatal kakast. Na! Ez majd helyt áll a tyúkoknál, az öreg meg mehet nyugdíjba, bár ezt az öreg kakassal nem beszélte meg, hogy erről neki mi a véleménye.

A fiatal erőtől duzzadó, magabiztos kakas leereszkedően így szólt az öreghez:

- Bátyám! Mehet a kert végébe kapirgálni, most már itt vagyok, én leszek az úr, majd én ellátom ezeket a tyúkokat.

Az öreg próbált alkudozni, hiszen ő még nem érezte magát annyira tehetetlen öregnek:

- Ugyan már! Felezzük el a tyúkokat, elég nagy ez a baromfiudvar, és akkor mind a kettőnknek lesz munkája, elférünk itt ketten is!

- Hogy képzeled ezt öreg, csak nem gondolod, hogy én a vörös diplomámmal, a magas szintű tanfolyamaimmal, a kiváló sporteredményeimmel és menedzser-szemléletemmel belemegyek egy ilyen megalázó alkudozásba!?

- Jól van - hajtja le a fejét leforrázva az öreg - de legalább egy párat hagyj meg nekem, hogy ne egyedül tengessem öreg napjaimat tovább.

- Szó sem lehet erről. Nézz rám, milyen hatalmas vörös a taréjom, milyen peckes a sarkantyúm, milyen pozitívak a teljesítménymutatóim - már megbocsáss - de mit akarsz. A poros nyomomba sem érhetsz.

Az öreg ezt hallva nagyon elkeseredett, de nem hagyta a dolgot.

- Azért tehetnénk egy próbát! Fussunk versenyt, és aki a gyorsabb, azé a baromfiudvar és a népe feletti hatalom!

- Én fussak veled versenyt, öreg. Hmm jó, rendben van... De lásd, hogy becsüllek, adok egy kis előnyt, hogy egyenlők legyenek a feltételek.

Fel is állnak a kerítés mellett, és az öreg elindul. Néhány lépés után a fiatal is teljes lendülettel veszi üldözőbe az öreget. Már majdnem utoléri, amikor egy nagy durranás, és a fiatal holtan esik össze.

Az udvar másik végében a gazda éktelenül káromkodik:

- Azt a hétszázát neki. Milyen szabadgondolkozású kakasok vannak manapság! A héten ez volt már a harmadik kakas, aki nem a tyúkokat, hanem az egyetlen kakast szereti.

(Ha valaki netalán áthallást érez a történetben az nem a véletlen műve.)

Garai Sz. Imre

2009. december 18.

Levél a távolból

Lovas József Pál

Kedves kicsi Menyasszonyom!

Igaz, nagy sokára, de azért még mindig őszinte szívvel írom ezt a levelet. Mert még mindig szeretlek. És ez nagyon fontos dolog, azt hiszem. Remélem, te is így vagy vele. Amiért most írok, az azért van, hogy elmeséljem, valójában mi minden történt velem a legutolsó találkozásunk óta.

Először is született egy gyerekünk. Azután összeházasodtunk. A Piri akarta így. Ő a feleségem. Te még nem ismered őt, de jobb is így - tudom. Ő azt mondja, hogy a gyerek az enyém. Ez nem igaz! Szerintem a Piri azt a fiút is úgy szerezte, mint a többi szajrét. Illegálisan. Zsebből ugyan, csak egy kicsit lentebbről. Mert te vagy a tanúm, édes kicsi menyasszonyom, hogy hányszor lehetett volna nekünk közös gyerekünk. Igaz? Te jóságos Isten, ahányszor én már megdugtalak ebben a kurva életben! Szóval, hányszor, de hányszor lefeküdtél velem, ugye, emlékszel rá drágaságom, és mégsem lett belőle gyerek. Na bumm! Hát akkor miért pont a Piri esne teherbe tőlem?!

2009. december 18.

Pótfűtés

Két szőke nő beszélget.
- Képzeld idén a karácsony pont pénteki napra esik!
- De remélem nem 13-ára...

2009. december 18.

Egy kicsit önmagamról

Ifj. Hegedűs István, a center

- A szentesi Klauzál Gábor általános iskola egyik sportosztályában kezdtem el az úszást, majd a vízilabdát. Édesapám és nagyapám nagy sportrajongók voltak, így számomra is egyenes út vezetett ahhoz, hogy a sportban találjam meg a siker édes ízét. 10 éves koromban Benedek Tibor, majd Kádár József és Pengő László voltak a nevelő edzőim. Ifjúsági korban már dr. Tóth Gyula mesteredző lett a "második apám", ami a medencét illeti, például Somogyi, Juhász Zsolti voltak a példaképeim és egy rövid időre a játszótársaim is. Tőlük nagyon sokat tanultam, nagyon erős csapatunk volt. 2004-ben megnyertük a Komjádi Kupát. 16 éves voltam, amikor a nagy csapatban Berki megsérült, és az akkori vezető edző Vidumansky László - aki Szlovákiából származik, jelenleg Kuwaitban dolgozik - centerként "bedobott" a mélyvízbe. Én is annak a szentesi center póló iskolának vagyok a képviselője, akiknek az elődjei között olyan játékosok voltak, mint Soós László, Sprock Tibor, Tóth László, vagy éppen a ma még játszó Matajsz Márk, Ibolya Tamás, vagy Vörös Viktor a Vasasból.

2009. december 18.

Megújul a vízilabdázók alapítványa

Új elnökkel, új lendülettel folytatja három esztendővel ezelőtt elkezdett munkáját a Szentesi Vízilabda Klub alapítványának, a Szentes Vízilabdázásáért 2006 Alapítványnak az elnöksége. A posztjáról lemondott Sarusi Kiss András helyett - akinek eddigi munkáját ezúton is köszöni a klub - dr. Dömsödi Józsefet választotta az alapítvány elnökévé az elnökség. A megyei napilap által nemes egyszerűséggel "szentesi hősöknek" titulált, 29 éve Magyar Kupát nyert csapat egykori tagja első jelentős sikerét már elkönyvelhette: az ELMÜ szponzorációs támogatást nyújtott a vízilabda klubnak. És ez csak a kezdet.

2009. december 18.

Szilveszteri futás

December 31-én Szilveszteri futást szervez a St. Jupát SE. A nyílt lakossági sportrendezvény aktív, sportos, óévbúcsúztató lesz, amellyel az egyesület a futást, a kocogást, a gyaloglást és az egészséges életmódot kívánja népszerűsíteni. A futáson mindazok részt vehetnek - akár jelmezben is -, akik a rendezvény feltételeit elfogadják. A 2 kilométeres rövid, illetve a 3,8 kilométeres hosszabb távot választók a Széchenyi-liget kapujától indulnak 11 órakor (technikai tájékoztató 10.45-kor), nevezni 10-től háromnegyed 11-ig lehet. A rövid távon a versenyzők a Széchenyi-liget kapujától a kerékpárúton a Topolya utcáig haladnak, a hosszabb távon a belső körforgalomig, itt fordulnak, és ugyanazon az úton térnek vissza. A rendezvény versenyközpontja a Dózsa-ház. A Szilveszteri futáson a helyezéseket nem értékelik, a távot teljesítők között sorsolnak, valamint értékelik a jelmezes résztvevők legötletesebbjeit. A versenyről további információ kérhető a 20/321-1693-as telefonszámon.

2009. december 18.

Eredményes szentesiek

Nemzetközi Amatőr Küzdősport Bajnokság

A múlt hét végén rendezte meg a Szentesi Kinizsi SZITE Nemzetközi Amatőr Küzdősport Bajnokságát. A sportesemény része a már 9 éve minden évben megrendezésre kerülő Nemzetközi Küzdősport Fesztivál sorozatnak, bár idén a profi mérkőzések helyett amatőr kick-boksz, thai boksz mérkőzéseket láthattak a rendezvényre kilátogatók.

Bár amatőr szabályrendszerben zajló mérkőzések folytak, a meccsek többségének a színvonala nemzetközi szintű volt. Az ökölvívástól eltérően, ezekben a szakágakban elindulhatnak amatőr versenyen azok is, akiknek már voltak profi mérkőzései. Így történhetett meg, hogy két profi Európa-bajnoki cím tulajdonosa is a résztvevők között volt. A bajnokságra 15 egyesület közel 80 versenyzője nevezett és érkezett, a hazai csapatokon kívül Romániából és Egyiptomból is.

2009. december 18.

Gyerekként futott a Mercedes mögött.

Dr. Hegedűs Csaba:

A vidék helyzete meghatározó a birkózó sportágban. Mindezt alábbi írásunk is alátámasztja. Dr. Hegedűs Csaba egy párezres vidéki kisvárosban, Sárváron született, onnan indult el pályája, s lett olimpiai bajnok. Nem is olyan régen Szentesen járt, s akkor sokat beszélt erről.

Kisgyerekként volt néhány olyan momentum, amelyek meghatározóak voltak élete alakulásában. Nyolc éves korában esténként kijött a birkózóteremből, és felnézett a csillagokra, és álmodozott, hogy ő is olyan csillag akar lenni: a birkózás világbajnoka akar lenni. Jó sorsa úgy hozta, hogy voltak mellette olyan "Józsi bácsik", akik megfogták a kezét, és megtanították, hogyan küzdjön, hogyan érje el a céljait.

2009. december 18.

Összefog a két teniszklub

Jövőre Szentesen rendezik az országos vidékbajnokságot

Bakos László edző, tanítványaivalA 2009-es esztendő páratlan és fantasztikus sikereket hozott a Szentesi Teniszklub életébe. Ezt, ha úgy vesszük, azzal jutalmazta a Magyar Tenisz Szövetség, hogy harminc év után Szentes rendezheti meg az ország legnagyobb tömegeket megmozgató tenisz rendezvényét, az országos vidékbajnokságot. Úgy is mondhatnánk, hogy az utánpótlás magyar "Roland Garos" versenyét. Ez utoljára 30 évvel ezelőtt sikerült Szentesnek, nem véletlen hát, hogy Mészáros Zoltán klubelnök a döntést sportdiplomáciai győzelemnek tekinti.

2009. december 18.

Közgyűléssel zárták az évet

Megtartotta a Honvéd Rákóczi Sportegyesület (HRSE) a 2009. évi évadzáró Közgyűlését. A megnyitó beszéd után Lőrincz Gábor, az egyesület elnöke elmondta: Olyan szakosztályaik vannak, melyek most már jelentős sikerekre tekintenek vissza. Ezek a lab-darugás, a terep íjászat és az airsoft, valamint belépett egy új, a horgász szakosztály, mely nagy létszámmal, és jelentős eredményekkel próbálta igazolni, hogy komoly jövő elé néz. Fontos feladat volt számukra a katonaversenyzők felkészítése a Magyar Honvédség szintű versenyekre a mezei futás, a katonai háromtusa, a lőbajnokság és a járőrbajnokság sportágakban. Segítséget nyújtottak a zászlóalj állományának fizikai felkészítésekben, valamint a Műszakiak Napjának rendezésében.

A sportegyesület nyitott a civil szféra felé, a laktanyában dolgozókat és családtagjaikat bevonták az egyesület szakosztályaiba. Szeretnének olyan lehetőséget kínálni a családtagoknak, amivel az egyesület utánpótlását tudnánk biztosítani. Fontos céljuk a városban működő kis létszámú sportcsoportok, megyei szintű versenyzők bevonása a HRSE-be, és jelentős eredmény Szegvár felkérése helyi versenyek rendezéséhez.

A HRSE 2009. év gazdasági helyzetéről szólva kiemelte, hogy a lehetőségek alapján megpróbáltak pályázatokat benyújtani, sikeresen. A jövő évben is élni akarnak ilyen lehetőségekkel.

Lőrinc Gábor elnök a HOSOSZ év értékelése alapján, az éves munkája elismeréséül jutalmat adott át Vakhal Györgynek, Varga István mk. alezredesnek, a múlt év közben leköszönt elnöknek köszönte meg munkáját.

Elismerésben részesült Körmendi József, Keller János, Varga Árpád, Schveiczer Balázs, Takács László, Törköly Jánosné, Körmendi Józsefné.

A közgyűlés a Honvéd Rákóczi Sportegyesület elnökének éves értékelő jelentését nyílt szavazással, egyhangúlag elfogadta.

Kép és szöveg:
Juhász László

2009. december 18.

Legyőzni önmagukat

A nyolc csapatos Keleti-csoport hetedik helyéről várja a tavaszi folytatást a Legrand-MetalCom-Szentes futsal együttese. Az NB II-ben szereplő 21 éven aluli szentesi fiatalok egy-egy győzelem és döntetlen mellett ötször szenvedtek vereséget. Varga Zsolt edző szerint tavasszal előrébb léphet a csapat, ehhez azonban rengeteg közös gyakorlásra lesz szükség, no meg arra, hogy játékosai átlépjék saját árnyékukat, és legyőzzék legnagyobb ellenfelüket - önmagukat.

A klub elképzelései szerint a jelenlegi U21-es csapatban játszó labdarúgók majdan a nagycsapat erősségei lehetnek, ezért is jó lehetőség, hogy már korán, ilyen idős korban éles mérkőzéseken vegyenek részt, és folyamatosan játéklehetőséghez jussanak labdarúgóink. Az NB II-es bajnokság kezdete előtt konkrét célkitűzés nem volt a csapat előtt, kizárólag a rutinszerzés, az edzéseken begyakoroltak minél nagyobb százalékú visszaadása volt az elvárás a fiatalokkal szemben. Varga Zsolt úgy látja, nincs könnyű helyzetben az NB II-es gárda, hiszen a környéken nincs olyan edzőpartner, akivel gyakorolni lehetne. Gyakorlatilag a tétmeccseket kell felhasználniuk a gyakorlásra, ezeken a bajnokikon kell kitapasztalniuk hiányosságaikat is. Ennek ellenére - az ózdi súlyos fiaskó kivételével - egyetlen olyan találkozójuk sem volt, melyen alárendelt szerepet játszottak volna, mindegyiken esélyük volt a pontszerzésre, vagy akár a győzelem megszerzésére is. Varga számára a legnagyobb talány az, hogy játékosai miért adnak mindig egy félidőnyi előnyt az ellenfélnek, és miért akkor kezdenek el győzelemre törően játszani, amikor már "ég a ház"? Jól, technikásan játszanak a fiatalok, de egyelőre még nem tanultak meg nyerni, mentálisan tehát még sokat kell erősödnie a társaságnak. Arra a kérdésre, hogy kik voltak az ősz szentesi legjobbjai, Varga szinte gondolkodás nélkül válaszolta, hogy Török Márkó, aki remek formában játszott, gólokat lőtt, rajta kívül Kovács Dávid volt az, aki viszonylag egyenletesen jó teljesítményt nyújtott. A többiek játékában voltak hullámvölgyek, melyek véleménye szerint még több munkával kiküszöbölhetőek lennének. Ezért van szükség több edzésre, gyakorlásra, melynek a későbbiekben meg kell, hogy mutatkozzon az eredménye.

H.V.

2009. december 18.

Kis kukta

  • Karácsonyi meggyleves
  • Kacsacomb almával
  • Aszalt szilvás káposzta
  • Mákos patkó
  • Forró Orosz Karácsony
  • Banánbólé
  • Fekte párduc
2009. december 18.

Ajándékok gyermekeknek

Pálmások Szövetsége decemberi jótékonysági akciói

A Pálmások Szövetsége folytatva immár hagyományosnak tekinthető jótékonysági adományozásait, ebben az évben is igyekszik segíteni a nemes célokat, ajándékokat adni gyermekintézményeknek a decemberi ünnepek alkalmával.

A Szentes-Csongrád Rotary Club november 28-i jótékonysági báljának támogatásával kezdték, mellyel a jövő nyári gyermeküdültetés megszervezésének költségeihez járultak hozzá.

Mikulás napra a dr. Bugyi István Kórház Gyermekosztályának különböző eszközöket, a gyerekeknek gyümölcsöt, édességet vittek. Az általuk felkért Csipike és Barátai Produkció vidám műsorral igyekezett mosolyt csalogatni a gyerekek, hozzátartozóik és az osztály dolgozóinak arcára, sikerrel.

A Gyermekek Átmeneti Otthonában, a Munkácsy utcában is tartottak egy kis vidám Mikulás napi műsort, ugyancsak a Csipike és Barátai Produkció közreműködésével.

A pálmások itt mesekönyvekkel, színes ceruzákkal, mindenfajta játékokkal és egy nagy láda mosolygós piros almával ajándékozták meg a gyerekeket. Családjaik, ismerőseik köréből gyűjtötték össze ezeket és igyekeztek vele örömet szerezni a gyerekeknek.

Amint a képeken látható, ez sikerült. Nagy buzgalommal és lelkesedéssel választott magának ki-ki ajándékot. A Kertvárosi, Köztársaság úti óvoda karácsony előtt a kérésnek megfelelő eszközöket kap a pálmásoktól. A városi bölcsődében pedig játékkocka készleteket tesznek a pálmások a picik karácsonyfája alá.

Az ajándékok a Pálmások Szövetsége tagjainak személyes adományai.

2009. december 18.

Őszi első a Hungerit

Az idei esztendő utolsó tétmérkőzését 10-6-ra nyerte meg az Újpest ellen a Hun-gerit-MetalCom-Szentesi VK női vízilabda csapata, így a mieink 25 ponttal, veretlenül, listavezetőként várhatják a bajnoki küzdelmek januári folytatását. Az első negyed 3-1-es szentesi sikere után a másodikat elvesztették Kotováék, a harmadik nyolc percben pedig mindössze döntetlenre futotta a fővárosiak ellen. A záró felvonásban azonban összekapta magát a csapat, és a három gólig jutó Győri vezérletével végül négy gólos győzelmet aratott Zantleitner Krisztina gárdája. A csapatkapitány, Győri Eszter lapunknak elmondta, hogy azért is megbecsülendő ez a siker, mert korábban az Újpest ellen a Dunaújvárosnak és az Egernek is mindössze döntetlenre futotta a bajnokságban. A második, harmadik negyedben ugyan visszaesett a csapat játéka, de összességében akár még nagyobb arányú győzelmet is arathattak volna. Győri szerint kellemes meglepetés, hogy az őszi idény végén ők állnak a tabella élén, de fontos tudni, hogy ez csak a bajnokság első felvonása volt. Januárban alsó és felsőházi körmérkőzésekkel folytatódnak a küzdelmek, a valóban fontos mérkőzések ekkor következnek majd. A játékosok ezekben a napokban levezető edzéseken vesznek részt, értékelik az ősz történéseit, majd két hetes pihenőt követően folytatódik a közös munka.

H.V.

2009. december 18.

Óév-búcsúztató

A Dr. Papp László Sportcsarnokban rendezik meg december 30-án, szerdán 18 órai kezdettel az Óévbúcsúztató ünnepi koncertet. A rendezvényen közreműködik Szentes Város Fúvószenekara, a Bárdos Lajos Vegyeskar, a Szegvári Alapfokú Művészeti Iskola Dobbantó nép-táncegyüttese, a kecskeméti Hírős-zenekar. A koncertre a belépés díjtalan!

2009. december 18.

Viharsarok

Békéscsabán rendezték a 35. Viharsarok kupát, december 12-13-án. A kiváló szervezéssel lebonyolított nemzetközi versenyen a Szentes Városi Úszó Club sportolói az alábbi érmes helyezéseket érték el: Sarusi-Kis Adél ('97) 100 és 200 m háton 3., 100 m gyorson 2. lett, Juhász Nóra ('95) 100 m mellen 3., 200 mellen 2. helyen ért célba, Vidovics Milán ('96) 200 m pillangón 2. lett, Dancsó Soma ('98) 100 m mellen 2. helyezést szerzett.

2009. december 18.

Családi események

Született: Nédó Gyula és Sirok Évának Mirjam Magdolna, Bistyei Zsolt és Bari Beatrixnek Zsolt, Otava Péter és Gulyás Anitának Gergő Péter, Rácz Csaba és Petrovics Edina Ilonának Amanda Jázmin, Pozsár Gábor Lajos és Sipos Mariannak Hunor, Mizere György és Bognár Anitának Nóra Laura, Szalva László és Szabó Csillának Dorottya, Rozgonyi Róbert Sándor és Serfőző Beáta Editnek Nóra, Fajkusz Gábor és Olajos Anikónak Nóra, Lakatos Milán és Danyi Noémi Magdolnának Melissza Noémi, Bori László és Kocsis Beátának Bianka Teréz nevű gyermeke.

Elhunyt: Dósai Molnár Ferenc, Sipos Gáborné Bubori Mária, Rácz Sándorné Varga Eszter, Badár Ferencné Inokai-Tóth Julianna, Kósa Ferencné Tóth Mária, Mészáros Alajosné Gulyás Margit Erzsébet, Kádár Imre, Tóth Sándorné Paróczai Zsuzsanna.