2009. december 18.

A Rotary "akciócsoportja"

Várják a kreatív, segítőkész fiatalokat

Negyedik jótékonysági bálján van túl a Szentes-Csongrád Rotary Club. A karitatív szervezet november végi rendezvényén közel félmillió forint gyűlt össze, melyet tehetséges, rászoruló fiatalok táboroztatására fordítanak. Mint a klub jelenlegi elnökétől megtudtuk, nemzetközi tábort terveznek, ahol Kárpát-medencei magyar fiatalok jönnének össze a nyáron. Beleon Ari aktualitásról is beszélt: a tavaly, hagyományteremtő céllal elindított rendezvényükről, melynek keretében ismét kitelepülnek Szentesen a sétálóutcára, illetve Csongrádon a Fő utcára ezüstvasárnap hétvégéjén.

Ebbe az akcióba bekapcsolódik a Rotary még alakulóban lévő ifjúsági szervezete is, az egyik rotarys, Mészáros Zoltán, a Hunor Coop Zrt. elnök-vezérigazgatójának találó megfogalmazásában: a Rotary "akciócsoportja". A Rotaract nevű, egyelőre három főt számláló társaság nevéből is következik, ők nem anyagiakkal, hanem tettekkel, önkéntes munkájukkal tudnak a Rotary hasznára lenni. A karácsony előtti adománygyűjtő akcióban december 18-án, pénteken déltől ötig, illetve 19-én, 20-án, szombat-vasárnap 9-12 óra között ők is ott tevékenykednek a Rotary pultjánál. Közösen várják az embereket forralt borral, a gyerekeket teával, saját sütésű mézeskaláccsal. A Deák Ferenc Általános Iskola és a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékei díszítik a Rotary pultját, a gyerekek munkái meg is vásárolhatók a rendezvény ideje alatt. Becsületkassza várja a pénzbeli adományokat, melyet szintén nehéz sorsú, tehetséges fiatalok támogatására fordítanak. A fiatalok öszszehozták zenész barátaikat, hogy az utcazenéléssel még jobban a szívekbe lopják a karácsonyi hangulatot. A zenész ismerősök már a Rotary bálján is játszottak. Labádi Krisztina több helyi együttesben is zenél fúvós hangszeren, egyébként pedig a Deák suliban tanít, Zsiga Éva német-szakos bölcsészként és amatőr fotósként többéves külföldi munka után itthon próbál szerencsét, valamint Beleon Zita, HMG-s diák, aki egy tanévet töltött Ecuadorban a Rotary segítségével - ők alkotják a frissen szerveződött "akciócsoportot". Ahogyan az öt éve működő szentesi-csongrádi Rotary klubot a barátság köti össze, úgy annak ifjúsági szervezetét is a közeli ismeretség hozta életre. Mintegy másfél hónapja született a gondolat, közeli példa a szegedi szervezet, amelyben húszegynéhányan tevékenykednek, s egy szoros baráti kötelék tartja össze. Az alapítók nyitottak, szeretnék a létszámot gyarapítani, várják maguk közé a további tagokat, alapfeltétel a segítőkészség. Olyan talpraesett, kreatív fiatalokra számítanak, akik szimpátiát éreznek a karitatív tevékenység iránt. Mint elmondták, szentesi és csongrádi jelentkezőket egyaránt szívesen fogadnak.

A fiatal szekció önkéntes munkájával részt vesz majd azokban a jövő évi programokban, amelyeket a Rotary tagsága tervez megvalósítani. Így például segítenek a már említett táborban, húsvét környékén gyerekeknek szerveznek akciót és jótékonysági Rotary-futás is szerepel az elképzeléseik között.

Darók József