2009. december 18.

Félmillió a szakrendelésnek

A K&H a gyermekrehabilitációs területeket támogatta

Közel fél millió forintos támogatást nyert a Dr. Bugyi István Kórház gyermekneurológia szakrendelése a K&H Csoport K&H gyógyvarázs gyermek-egészségügyi pályázatán. A 25 millió forintos értékben meghirdetett eszköz- és műszertámogatásra 101 pályázat érkezett be, ebből kilencvenkilencet bíráltak el. 8 intézmény nyert, melyek között Csongrád megyéből egyedüliként szerepel a szentesi kórház.

A K&H Csoport hatodik éve hirdeti meg a programot, melyben idén is megjelölték azt a gyermekegészségügyi területet, amelyet kiemelt - de nem kizárólagos - figyelemben részesítettek az elbírálás során. Ez a terület a csecsemő-, és gyermekrehabilitáció volt, melynek egy szegmense a neurorehebilitáció. Ezen a szakterületen az érintett gyerekek akár újszülött koruktól kezdve gondozás alatt állnak.

- Szakrendelésünknek több profilja van. Koraszülött utógondozás keretében látjuk el azokat a kicsiket, akik koraszülöttek voltak, vagy újszülött korukban megbetegedtek, illetve valamilyen rizikócsoportba tartoznak. Fejlődésüket nyomon követjük a szakrendelésen, elvégezzük a szükséges diagnoszikus és terápiás beavatkozásokat, melyekre szükségük van. Azokat a gyerekeket is fogadjuk, akiknek a fejlődése valamilyen módon késedelmes vagy eltérő irányú. A gyermekneurológia profiljába az érzés-, mozgászavaros, tanulási nehézséggel, különféle pszichoszomatikus betegséggel élő, fejfájós, epilepsziás gyermekek ellátása is beletartozik, így kapcsolódik a gyermekneurológia a rehabilitációhoz - beszélt a szakrendelésről dr. Báló Mária főorvos, aki Molnár Lilla gyógytornásszal együtt alkalmazza a jövőben a pályázaton elnyert, a diagnosztikában és a tornateremben terápiásan használandó eszközöket, melyek a fejlődés-neurológiai vizsgálathoz, a játék, a kommunikáció, az érzékszervek működése, a finom motorika és a mozgáskoordináció megfigyeléséhez és fejlesztéséhez szükségesek.

- A vizsgálatok egy része a szakrendelésen történik, melyben segítséget jelent a különböző játékok, fejlesztő eszközök használata. Mikor bejön szüleivel egy kisgyermek, akkor már a vizsgálat előtt megfigyeljük magatartását és azt, hogy hogyan játszik. A vizsgálat stresszhelyzetet jelent, főként a kicsik számára, akik máshogy viselkednek, ha meg vannak ijedve. A pályázaton elnyert eszközök segítséget jelentenek a jövőben abban, hogy oldottabb legyen a vizsgáltok hangulata és ne féljenek tőle - fejtette ki a nyertes pályázat jelentőségét dr. Báló Mária, aki elmondta: A vizsgálatok során a mentális képességeket, a nagy- és finommozgásokat, a koordinációt, a sziciabilitást, különböző idegrendszeri tüneteket figyelik meg. Itt azonban gyerekek a páciensek, akiket meg kell nyerni ahhoz, hogy kooperáljanak. Sokszor viselkedésükből kell következtetni arra, hogy milyen területen van probléma.

Ezek után kerül sor a gyógytornász segítségével a DSGM terápiára a tornateremben, melyhez szükséges eszközökre szintén nyertek forrást a pályázat keretében.

Cseh-Lakos