2009. december 18.

Kis kukta

Karácsonyi meggyleves

Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott meggy, ízlés szerint 10-15 dkg cukor (a meggy savanyúságától függően), 2 dl tejszín, 2 dl száraz vörösbor, 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 3 szem szegfűszeg, kis darabka fahéj, fél citrom héja, 1 mokkáskanál só.

Elkészítése: 2 dl vízbe beleszórom a fűszereket és fedő alatt 10 percig forralom. Leszűröm, a fűszeres levet a vörösborral és 6 dl vízzel összeöntöm. A meggyet kimagozom. A meggyhúst kicsurgó levével együtt beleteszem a vörösboros vízbe, és megsózva, fedő alatt 5 percig forralom. A megfőtt gyümölcsből egy merőkanálnyit félreteszek (ez lesz a leves betétje). A többit kevés vörösboros lével turmixgépben tejföllel, tejszínnel és liszttel péppé keverem. A péppel behabarom a levest, és legalább 5 percig forralom. Beleteszem a cukrot, és ha kihűlt, hűtőszekrénybe rakom. A félretett meggyet csészékbe osztom, rámerem a levest, és hidegen, egy-egy evőkanál tejszínhabbal kínálom.

Kacsacomb almával

Hozzávalók: 4 kacsacomb, 2 szem összetört szegfűszeg, 4 nagy borízű alma, só, fehérbors.

Elkészítése: A kacsacombokat besózom. Tűzálló tálba teszem a felszeletelt almával. Rászórom a fűszereket, lefedem és 1,5 órán át párolom. Ha puhák a combok, akkor a húsok mindkét oldalát ropogósra sütöm. Az almát a pecsenyelében pépesre töröm és tálaláskor a hús alá öntöm.

Aszalt szilvás káposzta

Hozzávalók: 60 dkg savanyú káposzta, 10 dkg magozott aszalt szilva, 2 dl tejföl, 1 ek. finomliszt, 5 dkg füstölt szalonna, 2 húsleveskocka, 1 gerezd fokhagyma, 1 mk. fekete bors, cukor, só.

Elkészítése: Az aszalt szilvát és a savanyú káposztát felaprítom. A füstölt szalonnát apróra vágom, zsírját kiolvasztom. A fokhagymát összezúzom. A tejfölt simára keverem liszttel és 0,5 dl vízzel. A szalonnazsírra ráteszem a káposztát és felpirítom, majd 8 dl vízzel felöntöm. Belekavarom az aszalt szilvát és húsleveskockával, zúzott fokhagymával, borssal, sóval fűszerezem. Majd puhára fűzöm, a lisztes tejföllel besűrítem.

Mákos patkó

Hozzávalók: A tésztához: 25 dkg finomliszt, 10 dkg vaj, 1 dl tej, 1 tojás, 1 teáskanál porcukor, 1 dkg élesztő, só. A töltelékhez: 25 dkg darált mák, 2,5 dl tej, 20 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1-1 mokkáskanál reszelt citroméj és őrölt fahéj.

Elkészítése: A tészta hozzátevőit összegyúrom, cipóvá formálom. Lisztezett tálba teszem és konyharuhával letakarom. Langyos helyen fél óra hosszat pihentetem. A töltelékhez a darált mákot, a tejet és a cukrot összeöntöm, felforralom, majd hozzáadom a fűszereket és a mazsolát. Összekeverem. Csak akkor kenem fel a tésztára, ha az már teljesen kihűlt. A tésztát 12 darabra vágom, a darabokat vékonyra nyújtom, a szélére egy csíkban felkenek a töltelékből, szorosan felcsavarom és patkó formájúra alakítom. A tetejüket felvert tojással bekenem, félórát pihentetem. Ismét bekenem tojással és pirosbarnára sütöm.

Forró Orosz Karácsony

Hozzávalók (4 személyre): 2 adag forrócsokoládé por, 5 cl vodka, 5 cl kávélikőr, 5 cl tojáslikőr.

Elkészítése: Alaposan összekeverem a hozzávalókat, majd a tetejére fahéjat hintem, és jégkockával szervírozom.

Banánbólé

Hozzávalók: 3 banán, 25 dkg vegyes erdei gyümölcs, 2 evőkanál cukor, 1 üveg pezsgő, 1 üveg fehérbor.

Elkészítése: Egy nagy bólés tálba beleteszem a felkarikázott banánt és az erdei gyümölcsöket. Megszórom cukorral, majd rátöltök fél liter fehérbort. Összekeverem, és a hűtőbe teszem hűlni. Szervírozás előtt hozzáadom a maradék fehérbort és a pezsgőt.

Fekte párduc

Hozzávalók: 1 evőkanál cukor, 1 tojássárgája, 2 dl forró tej, 2 dl kávé.

Elkészítése: A cukrot habosra keverem a tojássárgájával. Állandóan kevergetve hozzáadom a tejet, a kávét és a konyakot. Füles üvegpoharakban tálalom és a tetejét megszórom finomra darált kávéval.