2009. december 18.

Ülésezik a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja ez évi utolsó rendes ülését a város képviselő-testülete. Több fontos kérdésben kell, hogy állást foglaljanak a képviselők. A pénzügyi oldalt érintve díjtételek megállapítására is visszatér a testület. Amelyeket a novemberi ülésükön elnapoltak. Nem döntöttek ugyanis az üdülőközpont belépőjegyeinek, valamint a kéményseprés díjairól sem. Szirbik Imre polgármester elöljáróban arról tájékoztatta lapunkat, hogy ez ügyben átvezetésre kerültek a testületi ülés vitájában elhangzott javaslatok. Mindkét esetben nincs nagyságrendi változás a tavalyi díjtételekhez képest, a strandnál talán annyi, hogy eddig az éves bérletek korlátlan számú belépésre jogosították tulajdonosukat, idén nyáron felmérés történt ez ügyben, amelynél kiderült, hogy a legtöbbször használt bérlettel 118 alkalommal léptek be a strand területére. A mostani javaslat az, hogy 150-nél húzzák meg a határt.

Ami komoly és húzós kérdés lehet, az a szemétszállítás díjtétele. A város jó másfél éve hadakozik és próbál megoldásokat keresni a problémára, ugyanis a 2004-es európai uniós csatlakozással új szabvány lépett életbe a hulladéklerakók vonatkozásában, aminek ma már a berki lerakó nem felel meg. Közbeszerzési eljárás keretében választották ki a felgyői lerakót, tőlük kapták a legjobb ajánlatot, mondja a polgármester.

- Így is mintegy 58 százalékos díjemelésre kényszerülünk - jelenti ki a polgármester. - Ez azt jelenti, hogy egy 110 literes edény kiürítése idáig 7500 forintjába került a lakosságnak, ez most 11 ezer 800 forintra emelkedik, és még hozzá kell számolni az áfát is. Ez sok. Ugyanakkor két dolgot kell mérlegelni: ha a város az önköltséget nem kéri el a lakóktól, akkor azt a költségvetésből kell elvenni. Az azt jelenti, hogy mindannyian fizetjük. A kedvezmények körét továbbra is fenntartja az előterjesztés, hogy milyen edényt kíván használni, illetve továbbra is megmarad a 70 éven felüliek kedvezménye. Ez utóbbit a város fizeti. Az itt kialakuló ár továbbra is a megye legalacsonyabb ára marad. Eddig azért tudtuk ilyen alacsonyan tartani, mivel a '90-es évek közepén jelentős állami segítséggel építettük meg a lerakót. A lakosok számára nem lesz más változás, a szállítás is ugyanazokon a napokon történik, mint eddig, és a Városellátó Intézménnyel állnak továbbra is kapcsolatban, ugyanott kell fizetni is a díjat.

A továbbiakban pályázatok beadásáról dönt a testület, a jelentősebb a román-magyar integrációs program keretében kitervelt, a strandhoz kapcsolódó fejlesztések pályázata. Azt követően beszámolót hallgat meg a testület, az egyik a közmunkaprogram 2009-es teljesítéséről, érdemes megnézni, hogy az a 350 ember, aki ebben részt vett, milyen munkákat végzett el, impozáns, hosszú és szép a lista, másrészt, hogy milyen szakmákban tudtunk az embereknek lehetőséget biztosítani a munkára.

Beterjesztésre kerül a város oktatási intézményeinek munkaerőgazdálkodási terve is.

L. J.