2009. december 18.

Máshová kerül a szemét

Új telephelyre, növekvő szemétdíj

Új telephelyre, másik városba szállítják a Szentesen összegyűlt hulladékot a jövő évtől. Négy regionális hulladéklerakó pályázott a városellátó intézmény által kiírt közbeszerzési eljárásra, a beadott ajánlatokat bizottság bírálta el, a végső döntést a képviselő-testület hozza meg decemberi soros ülésén. Az új helyszín a hulladékbegyűjtésben is változásokat generál.

1998 végén adták át a Szentes-Berki hulladéklerakót, amelynek az első kazettáját 10 éves élettartamra tervezték, de eredetileg több kialakított hulladékfogadó hellyel számoltak. Az eltelt időszakban viszont változott a hulladékkezelés jogi szabályozása, módosultak a piaci lehetőségek és az állami támogatások is. Ezek tükrében nem lenne célszerű egy új regionális hulladéklerakót kialakítani Szentesen, mert a város 30-32 kilométeres körzetében Hódmezővásárhelyen, Felgyőn és Szelevé-nyen is van lehetőség hulladéklerakásra. Így egy esetleg itt létesülő regionális hulladéklerakó esetében nem lenne biztosított a minimálisan 100 ezer fős kihasználó közönség, ami a pályázati támogatás minimumfeltétele.

- A jogszabályoknak megfelelő hulladéklerakó kialakítása nagyon költséges lenne. Sokkal kisebb mértékű beruházást jelentett, hogy a hulladékelszállításhoz beszereztünk nettó 25 millió forintért egy gyűjtőjárművet, amely a már meglévővel együtt 30-32 kilométerre szállítja el a szemetet. Szükség volt edénybeszerzésre is, de a beruházás összességében így sem haladja meg a 40 millió forintot. Január 1-től a gyűjtőjárművekbe ürítik a kukát, s azok azonnal elszállítják a szemetet a kiválasztott hulladéklerakóba. Ez az eddigi 5 kilométeres úthoz képest - amit 20 perc alatt tett meg a gépjármű - 65 kilométert jelent. Azaz másfél órás kiesés lenne, ha csak egy gépjárműve lenne a városellátó intézménynek erre a célra vásárolták a teher-autót - ismertette a beszerzés okait az intézmény hulladékgazdálkodási csoportvezetője.

Kiss Ferenc elmondta: Az új rendszer változásokat eredményezett a szemétgyűjtésben. A társasházaknál és a gazdálkodóknál lévő vaskonténerek cseréje folyamatban van, a szállítás szempontjából költséghatékonyabb megoldást jelent ugyanis, hogy az eddigi edényzet helyett 1100 literes, műanyag, guruló, billenő fedeles kukákba szedik össze a hulladékot, amelyet a szállító járművek gyűjtenek össze. A régi vaskonténerek egy részét leselejtezték, a jobb állapotban lévő darabokat a jövőben a parkfenntartásban hasznosítják.

A szelektív hulladékgyűjtési, a zöldhulladékkal és a komposztálással kapcsolatos rend változatlan marad. A lomtalanítás rendjét kis mértékben befolyásolja az új rendszer, de az csak az elszállítás megszervezésében okoz módosulást. Továbbra is fennáll az a lehetőség, hogy a lakosok évente egyszer, 500 kilogramm háztartásában keletkező vegyes hulladékot elhelyezhessenek. Ennek érdekében a környezetvédelmi felügyelőségnél folyamatban van az engedélyeztetése annak, hogy a berki telepen elhelyezett hulladékgyűjtő edényekhez kivihessék a lakosok az ilyen jellegű vegyes szemetet.

A vegyszerek és elektronikai cikkek leadására továbbra is lehetőség lesz a lakossági veszélyeshulladék-gyűjtés keretében, illetve az építési, bontási hulladékok lerakásának megoldása is folyamatban van. - A lakosok építési, bontási törmeléket 1 köbméterig díjmentesen elhelyezhettek eddig a telepen. A jövő év első negyedévében erre nem lesz lehetőség, azonban a megoldásához szükséges engedélyezési eljárás folyik, melynek lezárulásával a komposztáló telep mellett kezelőteret alakítanak ki. Itt lehet gyűjteni, osztályozni és aprítani a még hasznosítható építési, bontási hulladékokat. A fel nem használható anyagokat pedig a lezárt berki depónia lefedésére használják fel.

A hulladéklerakásban történt változások a szemétdíj jövő évi emelkedését is magukkal vonják, a díj várhatóan közel 60 százalékkal emelkedhet. A hulladéklerakás helyéről és a pontos árról a képviselő-testület december 18-i ülésén dönt.

Cseh-Lakos.