2009. december 18.

Világkupát nyert félelmek

Hat éve tanít a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény moderntánc tanszakán Keller Nóra, s idén jutottak olyan szintre növendékei, hogy versenyeken is kipróbálják magukat. A nemzetközi bemutatkozás nagyon szépen sikerült.

A kiváló eredmények helyszíne novemberben Tatán volt, ahol a Modern Táncsportok Nemzetközi Szövetsége által rendezett jazz világkupán szerepeltek a Jövőnkért táncosai. A felnőtt formáció Félelmeink című programja első helyezést szerzett, a nagy siker részesei: Hossó Barbara, Erdélyi Gréta, Tóth Kata, Farkas Nikolett, Pataki Adrienn, Somos Anett, Keller Rita, valamint Keller Nóra. Szóló gyerek kategóriában 5. lett Haller Dorisz, felnőtt szólóban 2. Somos Anett. Felnőtt kiscsoport kategóriában 2. lett a csapatuk (Keller N., Somos A., Hossó Noémi, Pataki A.), ugyanebben a felállásban előzőleg áprilisban a táncosok egy másik szervezet, az ESDU magyarországi válogatóján szintén második helyen zártak.

Az évente megrendezésre kerülő világkupán kelet-európai nemzetek táncosaival mérték össze tudásukat, s jövőre is folytatják a versenyzést. - Februártól kezdődnek az elődöntők, s az áprilisi döntőben derül ki, ott leszünk-e a lengyelországi vb-n, mondja Nóra.

Versenyezni egyébként nem kötelező az iskolában, mivel azonban sokan szeretnének továbbtanulni, a versenyzés ehhez pluszpontokat is hozhat. Fontos volt számukra a neves zsűritagok - köztük négyen Harangozó-díjas balettmesterek - véleménye. Az eredményekkel a táncpedagógus is bizonyíthat, s ösztönző a tanítványoknak is, akik minden próbán ott vannak, érzik a súlyát. Szükséges hozzá a megfelelő előképzettség, s vállalni kell rengeteg pluszmunkát.

Legkitartóbb tanítványaiból színházi táncos, majd táncpedagógus lehet, de Nóra azt hangoztatja, hogy aki ezt a pályát választja, annak az élete kell, hogy legyen a tánc. Ez nála úgy alakult, hogy 4 éves korában kezdett balettozni, majd sok stílust kipróbált, s boldog, hogy tudását átadhatja. Nóra elárulta, a koreográfiák megalkotásánál saját élményeiből táplálkozik, s közeli ismerőseinek impulzusait is feldolgozza, legyenek azok pozitívak, vagy akár tragikusak. A világkupán első helyezett Félelmeink című koreográfiának is története van, az emberi én valamitől félő oldalát mutatja be. A jazzbalett-ben szépen el lehet játszani az érzelmekkel, színházi eszközöket is igényel, fejti ki Nóra. Fontos szempont a szép technika, az, hogy csoportban is képesek legyenek dolgozni, s az előadásmód visszatükrözze a koreográfia címét. A pedagógus a saját maga és tanítványai egyre komolyabb elismerésének tekinti, hogy gyakorta hívják fellépni a csoportját városi rendezvényekre.

Húgával, Ritával közösen is dolgoznak, legutóbb a Boros és a HMG szalagavatóin osztálytáncokat tanítottak be diákoknak. - Más feladat ez, hiszen ők nem táncosok, de sok (2-2 és fél hónapos) munkával elértük azt, hogy a diákok közvetíteni tudták a tánchoz fűződő kapcsolatunkat, s visszaadták a stílusunkat, ami a nézőknek is tetszett, s a fiatalok arcán is látszott: beleélték magukat, magyarázza Nóra. - Megéri a rengeteg munka, mert ilyenkor öszszekovácsolódnak az osztályközösségek.

Érdekes kettősség Nórával kapcsolatban, hogy a táncművészeti főiskola mesterképzésére felvételizik, miközben egyetemi közgazdasági tanulmányokat is folytat.

D. J.