2009. december 18.

Karácsonyi készülődés

Gere házaspárKarácsony közeledtével egyre inkább eláraszt mindent és mindenkit a semmihez sem hasonlítható, meghitt hangulat. Mindannyian feltöltődünk ezekben a hetekben az ünnepre való várakozás lázával. Van, aki az adventi készülődés szépségeiben merül el. Van, akinél az izgalom nő ilyenkor, kinek mi legyen az ajándék, mi rejlik a szépen csomagolt dobozban, telik-e vajon mindenre, vagy vissza kell fogni magunkat. Van, akinek a karácsonyi készülődés egyet jelent a konyhában való sürgölődéssel is. Akad, akinek foglalkozása megköveteli, hogy karácsonykor is dolgozzon. De egy közös: az összetartozás érzése ilyentájt felerősödik. Az alábbiakban néhány szentesi lakos vall arról, hogyan készülnek a karácsonyra, s hogyan töltik az ünnepeket.

Luczáné Kenyeres Mónika lányával, EszterrelAhol gyerekek vannak, ott boldogabb a karácsony - a minap hangzott el Bácskai Mihályné adventi előadásán. Králik Emese egyértelműen osztja ezt a bölcsességet, hiszen a jelenleg munkanélküli tanárnőnek három gyermeke is van. Számukra fontos a hagyományos készülődés, az adventi naptárba otthon csokikat tesznek, ünnepi díszbe öltöztetik a házat az 5, 8 és 10 éves csemeték segítségével. Emese azt mondja, az ő gyerekkorában még nem volt adventi szokás szerint készülni a karácsonyra hazánkban, de anyaként bevezette otthon. Ahogy közeledik a szenteste, levelet írnak a Jézuskának. Az anyuka szerint már a Télapónál is "működött", hogy hosszú listából választhat. Így lehet elkerülni, hogy túlzásba vigyék az ajándékozást, de ez náluk nem is volt jellemző. Úgy gondolja, az ajándék inkább a gyerekeknek fontos, neki már nem a tárgy a lényeg. A szentestét mindig otthon töltik, karácsony két napján rokonlátogatóba megy a család. Emese szereti, ha a konyhában addigra minden kész, s 24-én már csak a fa díszítésére koncentrálhatnak, ebben ügyes gyermekei is öröm-mel vesznek részt.

Mátéffy ZoltánHogyan készül Mátéffy Zoltán ny. kollégiumi igazgató családja? Az unokák türelmetlenek, mondja, ő maga lélekben és a konyhában is készül, szenteste marhapörkölt lesz a menü. Az ünnepek alatt saját borát is megkóstolhatják majd, és a pálinka is kifő addigra, tehát szomjan sem marad a család. Mióta gyermekei megházasodtak, unokák születtek, megszokott módon zajlik náluk az ünnepi program. Szenteste lányáéknál ünnepelnek, karácsony első napja pihenéssel telik, 26-án a fiánál már együtt lesz mind az öt unoka, akkor ő főz. Sajnos, korunknak megfelelően vásárlással is telik a karácsonyi készülődés, ezzel már megvannak. Az ajándékozásnál mindig rátettek az előző évire, idén viszont maradnak a tavalyi szinten. Túlzásba nem viszik, de mindenki kap valami szépet, mondja Mátéffy Zoltán, aki nem emlékszik rá, hogy ne lett volna fájuk karácsonykor. Még a háború alatt, 1944 karácsonyán, a szlovákiai Léván is volt egy pici műfenyőjük.

Králik Emese gyermekeivel, Jázminnal, Mirtillel és ArmanddalEgy házban lakik a fiatalabb generációval Gere Imre és neje, amikor csak lehet, együtt vannak, így a szűk család üli körbe az ünnepi asztalt is. Kiemelt esemény számukra a karácsony, de a nyugdíjas házaspárnál egyszerű keretek között telik, töltött káposzta lesz, a menyével közösen fog főzni Gere Imréné. Mindig élőfát vesznek, mert nem tudják elképzelni az ünnepet a csodálatos fenyőillat nélkül. Az ajándékok terén is visszafogottság uralkodik a családban, csak a négy és fél éves unokának szánnak pár ezer forintos játékot: a kicsi táncolni jár, így egy táncoló-beszélő szőnyeget néztek ki számára. A családtagoknak ennél kevesebb értékben szokott ajándék a fa alá kerülni, mondván, a névnapok, születésnapok mellett be kell osztani a pénzt. Előfordul, hogy pénzt adnak a lányá-éknak, vegyenek valamit, hiszen az ő ízlésük más, mint a fiataloké. Az idén talán még szerényebb lesz a vásárlás, az óvatosság indokolt, mert mint elárulták, tavasszal a házon felújítás válik szükségessé.

Lantos ImreLantos Imrééknél előfordulhat, hogy a múzeumi teremőr felesége ügyeletes lesz a gyógyszertárban karácsony egyik napján. Megszokták már, hogy így is kijöhet a lépés. Annak idején karácsonykor volt az eljegyzésük, de nem csak emiatt kedves ez az ünnep. A család egyébként is sokat van együtt, de a karácsonyi találkozás mégis más, ilyenkor valahogy kötetlenebb a légkör. A hagyományokat nem követik, a Lantos házaspárnál az adventi koszorú csak dísz, gyertyát nem gyújtanak. Az ünnepi menüről Imre azt árulta el, szentestén maguknak készítik, s hurka-kolbász, kacsasült lesz az asztalon, karácsony első és második napján anyukájá-éknál, majd apósáéknál is várhatóan pörköltöt eszik a család. Ami őt illeti, az ajándékozás idén is nagyon szerény lesz, de nem a válság miatt. Már évekkel ezelőtt elhatározták, nem drága ajándékokat vesznek, inkább jelképeset. Normand fenyőt szoktak állítani, ami igaz, nem a legolcsóbb, de ezt szeretik, mert nem hullajt.

A távolabb élő rokonsághoz is elutazik az ünnepekre Luczáné Kenyeres Mónika és családja, mivel a férje Békésszentandrásról való. A tanítónő elárulta, nem a karácsony kovácsolja össze a családot, hiszen év közben is tartják a kapcsolatot. A 2 és 5 éves kicsikkel készülnek az ünnepre, akik még "természetesen" a Jézuskától várják az ajándékot. Árban a drágábbakat is ők kapják, a felnőtteknek inkább figyelmesség szokott lenni az ajándékozás. A játékok kiválasztásánál év közben felmerül, mi lenne a megfelelő, amiből esetleg hasonló van az oviban. Ezt a Jézuskának megüzenik, hátha teljesíti a kívánságot, mosolyog az anyuka. Régebben nagyobb szerep jutott a személyesen elkészített ajándékoknak, mondja. Az adventi kultúrkör megtalálható náluk a karácsonyi készülődésben, de csak azóta, mióta gyerekei vannak. A múzeumi kézműves foglalkozásra is ellátogattak, ahonnan saját kezűleg készített ajándékokkal térhettek haza nagyobbik gyermekével, Eszterrel. Az angyalkák, a képeslap s a fenyődísz is a fára kerül otthon. Őt már be lehet vonni a közös képeslapkészítésbe is, azokat küldözgetik az ismerősöknek.

Összeállította:
Darók József