2009. december 18.

A város alkotó békéje

Évértékelés Szirbik Imre polgár-mesterrel

A 2009-es esztendőt eredményesnek tartja Szirbik Imre polgármester, bár valamelyest visszafogottabbnak véli a korábbi éveknél. Talán amiatt is, hogy a korábbi évek lendületes fejlesztései most a kevésbé látványos szakaszukba értek. A fő hangsúlyt elsősorban a város fenntarthatósága, azon belül is a szociális és emberi problémák kezelése kapta. A szociálpolitika területén az önkormányzat elindította azt a közmunkaprogramot, melynek kapcsán 350 ember kapott 3-tól 9 hónapig terjedő időszakban segély helyett munkát. Eredményei meglátszanak a településen.

A közmunkaprogramot a szociális kölcsön bevezetése követte - folytatja a polgármester. - Ezzel országosan is egyedülálló lépést tett a város azok felé, akik anyagilag ugyan nem a szociális segély kategóriába tartoznak, de átmeneti problémájuk ilyen megoldással megelőzi azt, hogy komolyabb gondjai legyenek a családnak. Ugyanakkor a hagyományos szociális rendszert is működtettük, úgy, mint a gyermekek vagy az idősek támogatását. Erre az esztendőre teljesen benépesült a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon, a Reformátusok Idősek Otthona, megindult az idősek napközi-hálózatának felújítása, elkészült a felújított középiskolai kollégium gyermekélelmezési konyhája, amely ma már európai módon tudja kiszolgálni Szentes diákjait és időseit.

Máris áttértünk az oktatás területére. A polgármester így folyatja a tájékoztatást:

- A Norvég Programban 8 iskola felújítását végezzük el, ez egyben energetikai korszerűsítést is jelent. A város ezekkel a lépésekkel eléri azt, hogy az országban a legnagyobb, de Európában is a legnagyobbak közé tartozó geotermikus fűtési rendszert használ. A hálózat rekonstrukciója is megtörtént. Az sem mellékes, hogy az ország legalacsonyabb távfűtési díját tudjuk tartósan és biztonsággal adni. A panelprogram, amely ebben az évben nagy lendületet vett, újabb 700 családnak biztosítja azt, hogy az épület újraszigetelésével még kevesebb energiát használjon fel.

- A másik terület, ahol kemény lépéseket kívántak tenni, az a munkahelyteremtés.

- Úgy gondolom, minden ember számára a megélhetés biztonsága a legkomolyabb kérdés. Ez egyrészt olyan jövedelemről szólna, amellyel az életet vinni lehet. Az ipari park fejlesztésével, az ott lévő kisvállalkozói zóna kiterjesztésével nagyon aktív kiajánlási politikával és a vállalkozók tettre kész segítségével elértük azt, hogy megőriztük a munkahelyeket akkor, amikor az országban, de a világban meglévő receszszió a munkahelyek sokaságát teszi bizonytalanná. Örvendetes, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben is az ipari parkban munkahelyeket teremtve bővülnek a vállalkozások. Arra külön is büszke vagyok, hogy meg tudtuk őrizni a város alkotó békéjét. Ami a városfejlesztés látványos részeit illeti, olyan beruházásokat tudtunk átadni, mint a Vecseri-foki út, nagyon sok járdát, csatornát, utakat újítottunk fel. Újabb pályázati programokkal bővítjük a lehetőségeinket, a három nagy pályázat közül kettőben már döntött a képviselő-testület, ez a strandfejlesztés, ahol termálvíz-hasznosításról is szó van. A kórház műtőblokkjának kiépítése kapcsán sikerült a megyével megegyezni a közös pályázat benyújtásáról. A legutóbbi ülésen döntött a testület a városközpont megújuló programjáról. Ezek jövőre, illetve 2011-re beérő munkák.

- Mi az, amit szerettek volna elérni és nem sikerült ebben az évben?

- Munkatársaimmal azon dolgozunk, hogy minél több biztonságos munkahelyet teremtsünk. Tudom, hogy ma az csak szép álom, hogy a teljes foglalkoztatást elérjük. Mégis foglalkoztat a gondolat, vajon megtettem-e mindent a foglakoztatás érdekében. E tekintetben nyugodt a lelkiismeretem. Ugyanakkor az embert ott feszíti belül, amikor látja a napi szociális gondokat. A gyerekek és az idősek helyzete az, ami leginkább szíven üt, és azt sugallja, hogy több munkahelyet kellene létesíteni. A lakáskérdés szintén nyomasztó a városban. Úgy vélem ezek a területek azok, ahol további erőfeszítésekre és további eredményekre van szükség.

- Egy város életében nagyon fontos a pénzügyi háttér. Hogyan alakult, alakul ez Szentes esetében?

- A világ nagy részén hiányról, veszteségekről, csődhelyzetekről beszélnek. Szentes a 2009-es esztendőt nagy valószínűséggel úgy zárja, hogy egyensúlyban marad a költségvetés. Nincs kifizetetlen számlánk, nincs rendezetlen adósságunk, számlánkon pénz van, s ezáltal a működésünk egyensúlyban van. Ami a fejlesztéseket illeti, itt is elmondhatom, hogy időben meghoztuk azokat a döntéseket, amelyek a város hosszú távú, dinamikus fejlesztését lehetővé teszik. Akkor, amikor pályázunk, azt annak a tudatában tehetjük, hogy amit vállalunk, azt teljesíteni is tudjuk.

- Tehát a város költségvetése úgy a fejlesztési, mint a működési oldalon egyensúlyban van.

- Így igaz. És mindezt úgy érjük el, hogy a térítési díjak esetében csak a szükséges mértékig megyünk el. Ez vagy az infláció tájékán, vagy az alatt is van. Adót az önkormányzat sem 2009-ben, sem 2010-ben sem a magánszemélyek, sem a vállalkozók számára nem emelt. Ebben a helyzetben elsősorban a költségek racionális átgondolásával, takarékoskodással, odafigyeléssel próbál gazdálkodni és nem mások vállára terheket tenni. Ennek ellenére sem kultúrában, sem sportban nem léptünk vissza. Olyan 170 diákot támogat az önkormányzat, akik a magyar felsőoktatás valamelyik intézményében tanulnak. Az ösztöndíjprogramot a város az általános és középiskolások számára is kiterjesztette.

- Mindez, ha úgy tetszik, a város karácsonyfája alatt áll. És mi kerül Szirbik Imre családi fenyőfája alá? Hogyan tölti az ünnepet?

- Nekem a 2008-2009-as év csodálatos két esztendőt jelent, hiszen láthatom unokáim fejlődését. Most indultak el járni ebben az esztendőben, most kezdenek el kommunikálni. Magánéletemben ebben a pillanatban ők jelentik a karácsonyfa minden ragyogását, és bízom benne, hogy hosszú távra így lesz. Természetesen vannak hiányérzeteim, mint a város esetében, rengeteg időt fordítok másra, és nagyon kevés idő jut rájuk, de amikor tehetem, az ünnepek alatt is minden pillanatot velük fogok tölteni.

- Mint tudjuk, nem indul a következő országgyűlési képviselőválasztáson. Miért döntött így?

- Azzal a tempóval, amit magamnak diktáltam ezekben az esztendőkben, eljutottam odáig, hogy a fölhalmozódó stressz az egészségemet megbillentette. A konfliktusokat befelé megélő ember vagyok. Egészségi állapotomban olyan határponthoz érkeztem, ha a stresszt jelentősen nem csökkentem, akkor olyan egészségkárosodásaim lehetnek, amelyek visszafordíthatatlanok. Amikor az orvosaim fölvázolták, hogy mik a következményei, akkor én felelősséggel úgy döntöttem, hogy a stresszt csökkenteni kell. Először az volt a gondolatom, hogy gyakorlatilag visszavonulok, azután konzultálva sok emberrel, azt a döntést hoztam, hogy a viszszavonulásom az országos politikát jelenti, a helyi politikában továbbra is részt kívánok venni, és ha alakosság bizalma 2010 őszén olyan lesz, akkor vállalom a város további négyéves vezetését. Ugyanakkor tisztelettel megköszönöm annak a lehetőségét, hogy az országos politikában részt vehettem. Talán kevesen tudják, hogy a parlamenten belül az európai integrációs bizottság tagjaként a szerb-magyar parlamentközi testületnek a magyar társelnöke vagyok. A héten két olyan döntés születik, melyek gyakorlatilag Szerbia Európához való közeledését jelenti, ami számomra nagyon fontos volt. Tegnap aláírták a Vajdaság statútumát, ami a vajdasági autonómia részleges visszaállítását jelenti, így a Vajdaságban élő magyarok olyan helyzetbe kerültek, hogy talán ilyen kisebbségi jogokat magyarok Európában nem élveznek más országon belül. Ezt óriási eredménynek tartom. A másik szerintem nagyon nagy pillanat lesz, szombat reggel, amikor Szerbia és Montenegró polgárai vízum nélkül jöhetnek Európába. Ezzel véget ér a kirekesztettségük. Kicsit személyes ügyemnek is érzem az egészet, a háborúk, rengeteg szenvedés után megérik, hogy Európa teljes jogú tagjaivá válhatnak.

Lovas József