2009. december 18.

Gyerekként futott a Mercedes mögött.

Dr. Hegedűs Csaba:

A vidék helyzete meghatározó a birkózó sportágban. Mindezt alábbi írásunk is alátámasztja. Dr. Hegedűs Csaba egy párezres vidéki kisvárosban, Sárváron született, onnan indult el pályája, s lett olimpiai bajnok. Nem is olyan régen Szentesen járt, s akkor sokat beszélt erről.

Kisgyerekként volt néhány olyan momentum, amelyek meghatározóak voltak élete alakulásában. Nyolc éves korában esténként kijött a birkózóteremből, és felnézett a csillagokra, és álmodozott, hogy ő is olyan csillag akar lenni: a birkózás világbajnoka akar lenni. Jó sorsa úgy hozta, hogy voltak mellette olyan "Józsi bácsik", akik megfogták a kezét, és megtanították, hogyan küzdjön, hogyan érje el a céljait.

Mesél. Szombathelyen volt egy nagy áruház, aminek nagy kirakata volt. A kirakatban ki voltak rakva az olimpiára készülő Vas megyei sportolók fényképei. Onnan nézett rá Szarka Zoltán focikapus, Tóth Géza súlyemelő és Kajdy János ökölvívó. Tizenévesen sokszor megállt a kirakat előtt, nézte őket, és a képek között visszatükröződött az ő képe is, és akkor úgy látta, mintha az ő fényképe is ott lenne a többiekkel. Órákig állt ott, és beleképzelte magát abba a helyzetbe, hogy egyszer az ő képe is az üveg másik oldalán lesz majd.

Tizenhárom éves volt, amikor a háromszoros olimpiai bajnok Pap László és legendás edzője, Adler Zsigmond egy gyönyörű fekete autóval ellátogatott Szombathelyre. A város szélén levő Bagolyvárba egy ökölvívó találkozóra hívták meg a két neves embert.

"Szaladtam a Mercedes mögött, és töménytelen gondolat fordult meg a fejemben. Először is, mint kisgyerek elképzeltem, hogy ez a bácsi három olimpián lett aranyérmes. Itt van ez a csodálatos fekete Mercedes, hogy milyen boldog lehet az édesanyja, az édesapja, a környezete, hogy járja a világot, és ahol megjelenik, mindenhol a híre megelőzi, és ez egy magyar ember!"

Este bemászott titokban a hátsó kerítésen, hogy a jegyszedők ne vegyék észre, és tátott szájjal hallgatta Pap László beszámolóját. A szavakat talán nem is értette, mert a gondolatai tovább röpítették: "egyszer ő is ilyen ember lesz".

El is indult egy olyan úton, amely sok-sok küzdelemmel járt, de ez a harc négy világversenyen, négy aranyérmet jelentett Magyarországnak. Nagyon büszke rá, hogy a magyar aranyérmek közül pont a századikat neki sikerült megszerezni. Az aktív birkózás után edző, szakvezető, majd a Magyar Birkózó Szövetség elnöke lett. Élete során eljutott oda, hogy Puskás Öcsi személyes jó barátja lett. Elért oda, hogy Magyarország legkiválóbb sportolói, mint például Pap László, Puskás Ferenc, Gyarmati Dezső, Grosics Gyula és a többiek felkérték, hogy legyen a "Halhatatlanok elnöke". Hogy kik lehetnek a tagjai, arról a magyar nép 192 ezer szavazattal döntött. És amire a legbüszkébb: egy birkózó lett az elmúlt 100 év sportlegendáinak az elnöke.

"Magyarország maga a történelmi sokszínűség, ami ebben a huzatos Kárpát-medencében tesz bennünket tehetségessé. Legfőképpen abban, hogy túléljük a mát, és nekimenjünk a holnapnak! Nem én vagyok a legjobb ember, de, hogy mi vagyunk a legjobb emberek az biztos!" - mondta dr. Hegedűs Csaba.

Garai Sz. Imre