2009. december 18.

A fiatalokat kérdezték

Véleményeket gyűjtöttek az ifjúsági koncepcióhoz

A helyi ifjúsági koncepciót második olvasatra fogadta el a képviselő-testület, amely áprilisi ülésén azt kérte, hogy a koncepció egészüljön ki az ifjúság véleményével. Ez a koncepció az alapja a jövő évben elkészülő ifjúsági cselekvési tervnek, melyhez kapcsolódva a fiatalok elképzelésének megvalósításához pályázati forrást is lehet nyeri. A fiatalok véleményét a közelmúltban kérdőívekkel mérték fel.

Fontos tényező, hogy egy önkormányzat hogyan gondolkodik az ifjúsággal kapcsolatos kérdésekben, annak ellenére, hogy ez önként vállalt feladat. A koncepcióra pályázatokhoz is szükség van, csatolni kell a projekteknél. Elkészítése érdekében az elmúlt hónapokban kérdőíves felmérést készítettek Szentesen az intézmények segítségével az általános és középiskolások között, valamint a civil szervezetek, a SZIDÖK, a Civil Ifjúságsegítő Kerekasztal és a református egyház bevonásával a 18 és 30 év közötti fiatal felnőttek között.

- Kiküldtük a kérdőívet minden általános és középiskolába, az alsó tagozatos diákoktól - akik számára ez a forma még nem lett volna maximálisan értelmezhető - pedig azt kértük, hogy rajzban mondják el, milyen településen szeretnének élni, illetve mit gondolnak a város fejlődéséről. A visszaérkezett 1024 darab kérdőívet összesítettük a művelődési irodán, elemeztük, eredményét pedig beépítettük az elkészített koncepcióba, illetve mellékletként csatoltuk az elemzést. Világosan látszik, hogy a fiatalokat foglalkoztatja, hogy miben változik a város, milyen rendezvények vannak, s ők miben vehetnek részt - ismertette az elmúlt hónapok vonatkozó eseményeit Virág Olga.

A polgármesteri hivatal civil referense elmondta: A képviselő-testület is jelezte a kutatási anyaghoz kapcsolódó észrevételeit, mely a továbblépés alapja. A koncepcióra építve a következő évben elkészül az ifjúsági cselekvési terv is, ehhez segítséget nyújt a Civil Ifjúságsegítő Kerekasztal, amely egy pályázatban forrást is nyert a feladatra. Üléseik egyik témája lesz véleményük öszszegzése a készülő ifjúsági cselekvési tervhez, amely forintokat is rendel az ifjúsági munkához pályázatok segítségével.

- Olyan területekre is rávilágított a felmérés, amelyekhez nem pénz kell, hanem egy jó cselekvési elképzeléssel változásokat lehet elérni. Ilyen a közösségfejlesztés területe, amelyben érdemes építeni a fiatalok cselekvési potenciáljára annak tükrében, hogy a megkérdezettek 40 százaléka részt venne tevékenyen elképzeléseik megvalósításában. Fontos számukra a közösségi tér kialakítása is, ez központi magva lenne elképzeléseiknek, mert ott együtt lehetnek társaikkal, barátaikkal, s így formálódhatnak közösséggé. Szintén hangsúlyos helyen szerepel egy BMX-pálya építése, ez már a megvalósulás fázisában van - hangsúlyozta a civil referens.

Cseh-Lakos