XL. évfolyam 50-51. szám

2008. december 19.

Nem változik a helyi menetrend

GPS-alapú technológiával határozzák meg a jegyek és bérletek árát

December 14-től változott a Tisza Volán Zrt. menetrendje, amely érintette a térség közlekedését, azonban a szentesi lakosok szempontjából nem sok korrekcióra került sor. A helyközi vonalak esetében a munkarendhez kapcsolódó buszoknál nincs változás, sőt a többi autóbusz esetében is csak menetidő korrekció történt - tájékoztatta lapunkat Mészáros Zoltán.

2008. december 19.

Kitüntető cím

A Településszolgáltatási Egyesület (országos szakmai szervezet) által kiírt pályázaton a zsűri értékelése alapján az "Év Településszolgáltatója" címet Szentes polgára Varga Sándor, a Városellátó Intézmény vezetője vehette át. A kitüntetést december 2-án, az egyesület Balaton-aligán tartott éves közgyűlésén Kertész György, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakmai főtanácsadója adta át.

2008. december 19.

Elismerések

A Csongrád Megyei Közgyűlés rendes ülést tartott december 18-án, csütörtökön, ahol Magyar Anna elnök több megyei elismerést is átadott, köztük Csongrád Megye Sportjáért Emlékérmet Makra Zoltánnak, a szentesi Vasutas Sport Club elnökének. Elnöki dicséretben részesült Fári Istvánné, a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola tanára.

2008. december 19.

Nyitva tartás

Az önkormányzat értesíti a lakosságot, hogy a hivatal nyitva tartási rendje az alábbiak szerint alakul. Zárva lesz a városháza december 24. - 28-a és december 31. - január 4-e között. A hivatalos ügyeket december 19-én, pénteken 7.30-16, 20-án, szombaton 7.30-13.30, január 9-én, pénteken 7.30-16, 10-én, szombaton 7.30-11 óráig intézhetik az ügyfelek.

2008. december 19.

Jövőnk a tét

Mind többet beszélünk a gazdasági és pénzügyi válságról. Ami az ősz folyamán szépen begyűrűzött és mára rátelepedett az országra. Érdekel bennünket, negatív hatása mindannyiunkat érint, az életünkbe mar. Az alábbi hasábokon és a 3. oldalon cégvezetőket kérdeztünk meg, mondják el néhány mondatban: kit hogyan érint a válság? Mit vár a jövőben?

Íme a válaszok:

2008. december 19.

Megalakult a szervezőbizottság

Szűcs Lajos alpolgármester, Hanshi Adámy István (8. dan) az IBK technikai igazgatója, Németh Viktória a Permiras Kft marketing vezetője, Dragoner Ildikó adminisztratív vezető, Pellady Péter a Permiras Kft ügyvezető igazgatója, ifj. Török Ottó sport szakállamtitkár, Senpai Vidra Zoltán elnökségi tag, Sensei Brezovai Sándor (4. dan) az MTKKSZ ország-képviselője, Sensei Kalmár Árpád (3.dan) sajtó és média igazgató, Sensei Tóth Tivadarné (4. dan) az MTKKSZ elnöke

Több tekintetben is előrelépésről számolt be lapunknak az Össz Kyokushin Karate Világbajnoksággal kapcsolatban sensei Brezovai Sándor. A szervező Oyama Dojo SE vezetője elmondta, már hét világszervezettől érkezett hivatalos jelzés, hogy szeretnének elindulni a bajnokságon. Emellett pedig december 9-én megalakult a szervezőbizottság is, sőt január végére tervezik a világszínvonalú sportesemény első nemzetközi sajtótájékoztatóját.

2008. december 19.

Egyszer fent - egyszer lent!

Pusztai János: Szentes és a repülés

Repültünk egy jót a szentesi könyvtárban. Felszálltunk Pusztai János képzeletbeli repülőgépére és máris köröztünk a város felett. Visszaszálltunk térben és időben a szentesi repülés kezdeteihez és megelevenedtek a pilótafülkék és már láttuk is a felhők alatt sikló gépeket.

Pusztai János: Szentes és a repülés című könyvének bemutatóját rendezték meg a napokban, a városi könyvtárban. Három éve már kézbe vehettük a szerző munkáját, ezért a mostani beszélgetés a második, bővített kiadásról szólt. Két fontos oka van annak, hogy most megjelent a négyszáz oldalas kötet. Az első kiadás már elfogyott. A másik indok összetettebb és bonyolultabb is: 2005-től folyamatosan gyűltek Pusztai János asztalán az újabb információk és nem kevés fotóval is gazdagodott a könyvből kimaradt képek száma.

Akit kicsit is érdekel a repülés - létezik olyan személy, akit nem - számukra igen érdekes olvasmány a város repülős életének kezdeteiről, a fejlődésről és a változásokról szóló írás. Az elmúlt század első felben csak néhány repülőgép bemutatón, repülőnapon láthattak levegőbe emelkedő gépmadarat a szentesiek. De igen hamar, már 1934-ben megszületett a helyi, sportrepülés megteremtésének a gondolata. 1937 áprilisában már a helyiek által épített vitorlázó gép is felszállhatott. A szentesi cserkészrepülők mindig az országos élmezőnybe tartoztak.

A szentesi repülősök a csúcs-formájukat 1959-re érték el, de akkor egy tragikus baleset miatt megtiltották a repülés folytatását.

A szerző elmondta: az első kiadáshoz két évig gyűjtötte az információkat. Terjedelmi okok miatt szűkíteni kellett akkor az anyagot. Most a második kiadás megjelenéséhez ennek nagy részét felhasználta a szerző és természetesen az új ismereteket is bedolgozta a Szentes és a repülés című munkájába.

Aki belelapozott Pusztai János könyvébe, bizton állíthatja a kötetben is szereplő humoros mondást. A szerző megfogadta: "A légjárók állítása sohase legyen légbőlkapott"!

Kruzslicz Pál

2008. december 19.

Pisztolypárbaj a sajtószabadságért

Párbajkihívás az Úri Kaszinó vezetői ellen

Sima Ferenc

Olvasva (hallgatva) napjaink sajtóját, csak hüledezik az ember, hogy mennyi mocskot, meggondolatlan sértést, becsületbe gázoló valótlanságot vágnak egymáshoz az ún. politikai elit tagjai. Nem volt ez másként 100-120 évvel ezelőtt sem, de volt egy nagy különbség: következmény nélkül huzamosabb ideig senki nem szemtelenkedhetett nyilvánosan. A rágalmazónak, hazugságot terjesztőnek ugyanis számolnia kellett azzal, hogy megjelennek lakásán a sértett fél képviselői, segédei, és lovagias elégtételre szólítják fel. S ha nem akarta kihúzatni magát az úriemberek sorából, két dolog között válaszhatott: vagy visszavonta nyilvánosan a sértő állításait, vagy kiállt fegyveres párbajra. Ettől kezdve a kard és a pisztoly döntött.

2008. december 19.

Parkolási rend

A Szentes város fizető-parkolójának üzemeltetője értesíti a tisztelt parkolókat, hogy 2008. december hónapban történt munkanap áthelyezés és ünnepnapok miatt, az érvényes parkolási rend és díjfizetés Szentesen, a felsorolt napokon az alábbiak szerint módosul.

Fizetni kell a parkolásért 8-17 óra között: december 20-án, szombaton; december 22-23-án, hétfőn és kedden; december 29-31-éig hétfőtől-szerdáig és január 10-én, szombaton.

Ingyenes a parkolás december 24-28-áig, szerdától-vasárnapig és január 1-4-éig, csütörtöktől-vasárnapig.

Megértésüket köszönjük, kellemes ünnepeket kíván az üzemeltető.

2008. december 19.

Népgyűlés a kormány ellen

Évfordulónaptár - 2008.

75 éve, 1933. dec. 15-én a Városháza közgyűlési termében ünnepélyesen leleplezték dr. Mátéffy Ferenc (1856-1927) ügyvéd, 1902- 1918 közötti polgármester olajfestményű portréját, Kováts Károly helyi festőművész alkotását. Ezt követően Szentes díszpolgáraivá választották vitéz Gömbös Gyula honvédelmi miniszter-miniszterelnököt és dr. Lázár Andor igazságügy-minisztert, a város országgyűlési képviselőjét.

40 éve, 1968. december közepén megtartotta záró közgyűlését a Klapka Munkás Torna Egylet (KMTE), amelyen elhatározták, hogy ismét felveszik a Kinizsi Torna Egylet nevet.

125 éve, 1883. dec. 16-án beiktatták hivatalába Pet-rovics Soma szentesi evangélikus lelkészt, aki 43 éven át szolgált Szentesen.

90 éve, 1918. dec. 16-án megalakult a Szentesi Néptanács. Elnök: dr. Ecseri Lajos; alelnökök: Burián Lajos, dr. Rimély Dezső és Blum Mihály. (A Néptanács 1919. márc. 22-ig folytatta működését.) - A Tóth József Színházteremben műsoros megemlékezést tartottak Lehota Bandi cigányprímás 50 éves muzsikusi jubileuma alkalmából.

110 éve, 1898. dec. 18-án a Szentesi Függetlenségi és 48-as Párt nagyszabású tiltakozó népgyűlést tartott a kormány ellen. A Kossuth téren közel 10 ezer fős hallgatóság gyűlt össze; vezérszónok Sima Ferenc országgyűlési képviselő. A népgyűlés tiltakozó emlékiratot intézett a képviselőházhoz.

70 éve, 1938. dec. 19-én született Tóth László, az OTP Szentesi Fiókjának ny. igazgatója, labdarúgó játékvezető, sportvezető.

90 éve, 1918. dec. 22-én megjelent Szentesen a Népakarat című újság, a Csongrád megyei Szociáldemokrata Párt közlönye.

85 éve, 1923. dec. 30-án centenáriumi megemlékezést tartottak a Tóth József Színházteremben a névadó, Tóth József színész születésének 100. évfordulója alkalmából. Az ünnepség keretében leleplezték Koncz Antal helyi szobrászművész Tóth Józsefről készített mellszobrát.

25 éve, 1983. dec. 31. A Városi Könyvtár éves adatai: a könyvek száma meghaladta 110 ezer darabot, az olvasók száma megközelítette a 8000 főt, naponta átlagosan 507 kötetet kölcsönöztek.

Összeállította:
Labádi Lajos

2008. december 19.

Ülésezik a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában ülésezik a képviselő-testület. Szirbik Imre polgármestertől előzetesen megtudtuk, a napirendek döntő hányada a korábbi testületi üléseken elhalasztott végső állásfoglalás. Továbbra is a képviselő-testület előtt van a strand és a létrehozandó sportközpont vezetői megbízatásával kapcsolatos döntés. Az elmúlt testületi ülésen érvényes döntés nem született, mivel egyik jelölt sem kapta sem elutasításra, sem kinevezésre megfelelő számú szavazatot, most csak a szavazások megismétléséről van szó. A döntés fontossága nem emel kétséget senkiben, hiszen a 2009-es évnek nehéz lenne intézményvezetők nélkül nekivágni.

2008. december 19.

Szelektív szemétgyűjtés

Néhány napja szelektíven gyűjtik a hulladékot a polgármesteri hivatalban is. Egyelőre a papír külön gyűjtése valósult meg, hiszen ebből a hulladékból képződik a legtöbb az irodákban. Minden helyiségbe van egy doboz, amibe csak a papír kerül. Ezt a városháza udvarán lévő nagy konténerbe ürítik és innen a MÉH-telepre viszik, újrahasznosításra. A bevezetés után - az első héten - a hivatalban ez körülbelül egy köbméter hulladékpapírt jelentett. 

A papíros konténer mellett egy kisebb, műanyagot gyűjtő kuka is található az udvaron, melybe a pille-palackokat és más műanyag hulladékot gyűjtik. A hivatal ezzel a kezdeményezéssel a környezettudatos életmódra hívja fel a figyelmet és remélik, hogy a városban majd több helyen is alkalmazzák az eljárást.

2008. december 19.

Adományokat osztottak

Idősek, gyerekek, nagycsaládok, hajléktalanok egyaránt kaptak csomagot

Mozgalmas heteket tudhat maga mögött a Magyar Vöröskereszt szentesi szervezete, hiszen december elejétől folyamatosan csomagokat osztottak a szervezet munkatársai és önkéntesei a rászorulóknak. Ezt azonban már hetekkel ezelőtt gyűjtés előzte meg, hogy a felajánlott adományokkal a szegényeket segíthessék különböző formában.

2008. december 19.

Újabb milliók a kórháznak

Pozitív fejleményről számolt be Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő december 12-i sajtótájékoztatóján. Elmondta, december 11-i ülésén döntött az egészségügyi kormányzat arról, hogy azt a 16 milliárdos keretet, amit az egészségügy eredményként (megtakarításként) könyvelhet el, nem kívánja kivenni a rendszeréből. A visszaosztásból elsősorban azokat a fekvőbeteg ellátó intézményeket segíti, amelyek az év folyamán jelentős terheket viseltek. Ilyenek például a kiemelt kórházak.

2008. december 19.

Óévbúcsúztató

A Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban rendezik meg december 30-án, kedden 18 órai kezdettel az Óév búcsúztató koncertet. A rendezvényen közreműködik Szentes Város Fúvószenekara, a Bárdos Lajos Vegyeskar, a Szegvári Alapfokú Művészeti Iskola Dobbantó néptánc-együttese, a kecskeméti Hírős-zenekar, a Lajtha László művészet iskola ifjúsági fúvószenekara és Nagy Johanna (ének). A koncertre a belépés díjtalan!

2008. december 19.

Ruhaosztás

Ollai Istvánné független képviselő január 7-én, szerdán 7-10 óráig ruhát oszt a rászorulóknak a Vásárhelyi út és a Nyíri-köz sarkán lévő helyiségben.

2008. december 19.

Múzeum

A Koszta József Múzeum értesíti a látogatókat, hogy az intézmény megyeházi kiállításai előreláthatólag január 21-éig, a ligeti épület kiállításai március 13-ig műszaki okok miatt zárva tartanak. Előre bejelentkezett csoportokat január 6-tól tudnak fogadni. (Tel.: 63/313-352)

A Péter Pál Polgárház és a Fridrich fényírda is a fenti feltételekkel látogatható. A múzeum megyeházi épületében a magyar kultúra napjára nyílik időszaki tárlat, melyet régi népi hangszerekből állít össze Mód László néprajzkutató.

2008. december 19.

Szemetesek kihelyezése

A hatályos helyi szabályozás szerint az ingatlan-tulajdonosok kötelesek gondoskodni az ingatlan közterületi határvonala és az útburkolat közötti rész tisztán tartásáról, a zöldfelület gondozásáról. - Változást jelent az előző környezetvédelmi helyi rendelettel szemben, hogy kötelezik az intézmények, a kereskedelmi-, a szolgáltató és vendéglátó-ipari egységek, az elárusító helyek és az irodaházak üzemeltetőit, illetve a társasházak esetében a társasházi közösségeket, hogy a bejárat elé csikkelnyomó résszel ellátott hulladékgyűjtőket helyezzenek ki nyitva tartási időben. A kihelyezésről és az ürítésről a helyiség használója köteles gondoskodni - tájékoztatta lapunkat Baloghné Berezvai Csilla. A városi főkertész a témával kapcsolatban elmondta: A hulladékgyűjtő edényeknek meg kell felelniük a köztéri utcabútorokra vonatkozó önkormányzati album előírásainak, melyet azért készítettek el, hogy esztétikai szempontból egységes legyen a városkép. A polgármesteri hivatal műszaki osztályán megtekinthető albumba a Szentesen jellemzően kihelyezett szemétgyűjtő edényeket foglalták össze. Ezek közül kell választaniuk az üzlettulajdonosoknak, az irodaházak fenntartóinak, üzemeltetőinek, illetve a legalább négylakásos társasházi közösségeknek is.

Cseh-Lakos

2008. december 19.

Bizottságok 2008.

Közbeszerzési

Dr. Demeter Attila elnök:
- A közbeszerzési bizottság 2008-ban is az önkormányzat képviselő-testülete által megalkotott költségvetéshez igazodóan alakította programját. A nevében is benne van: a közpénzek figyelembevétele mellett azokkal a beszerzésekkel, szolgáltatásokkal, építésekkel foglalkozunk, amelyek egy bizonyos értékhatárt elérnek. Azokat meghirdeti a város, ajánlatot kér, majd a közbeszerzési hivatalos lapban megjelenteti - mondja dr. Demeter Attila, a grémium elnöke, majd így folytatja tájékoztatóját:

2008. december 19.

Betlehemi láng

A cserkészek a betlehemi születés templomából 1986 óta hozzák el Bécsbe az ottani örökmécsesről meggyújtott lángot, melyet aztán az osztrák fővárosban nagyszabású ünnepség keretében adnak tovább. Innen terjed szét a fiatalok segítségével Európa-szerte a béke szimbólumaként ismert láng.

A láng szállítása speciális lámpákkal és örökmécsesekkel történik, a legváltozatosabb módon: autóval, autóbusszal, vonattal, kerékpárral vagy akár gyalog is szállítják, s adják kézről-kézre a cserkészek, hogy elvigyék otthonainkba, hogy ott karácsonyig folyamatosan égjen. Idén is elérkezett a láng hazánkba, sőt a dél-alföldi régióban a szentesi 595. Bethlen Gábor Cserkészcsapat kapta a megtisztelő feladatot a láng továbbadására, terjesztésére.

December 20-án, szombaton 15 órakor kerül sor a láng ünnepélyes fogadására a Felsőpárti Református Templomban (Jókai u. 71.). Erre az ünnepségre is várnak mindenkit, aki szeretne vinni a lángból otthonába. A lángból később is lehet elvinni előzetes bejelentkezés alapján december 21-én, vasárnap 9 órakor kezdődő istentisztelet után.

2008. december 19.

Nyertesek

Lapunk múlt heti számában három rejtvényt hirdettünk, most a megfejtést és a nyertesek névsorát közöljük. Zséda rejtvény megfejtése: Szeress most. Rám valahol egy férfi vár. A koncertre Benedek Viktória és Török Katalin olvasónk nyert jegyet.

Pitti Katalinra vonatkozó kérdésre a válasz: 10 éves koráig, december, Az érzelmek papnője c. könyvben. A hangversenyre 2 db jegyet vehetett át Szabó Lászlóné, Sipos Béláné, Sinka Jánosné és Maczelka Lászlóné olvasónk.

Az Egészségkuckó által feltett két kérdés helyes megfejtése: Önmagunkért. Igen, kapható. Egyenként 5 ezer forint értékű szolgáltatást vehet igénye: Kiss Hajnalka, Pásztiné Szilágyi Ildikó és Dancsó Béláné olvasónk. Gratulálunk! A nyerteseket telefonon értesítettük!

2008. december 19.

Cseuz dedikál

A napokban jelent meg Cseuz László 2 kerék 4 földrész 5 olimpia című könyve. A tanár úr december 21-22-23-án, vasárnap, hétfőn és kedden dedikálja könyvét 9-19 óráig a Panoráma kávézóban.

2008. december 19.

Orfeusz

A városi könyvtárban működő filmklub következő vetítésén az Orfeusz francia filmdrámát tekinthetik meg az érdeklődők január 13-án, kedden 18 órakor. A francia kisváros költőjét (Jean Marais) megbabonázza a Halál Hercegnője, és olthatatlan szerelemre lobban iránta. A Hercegnő meggyilkoltatja Orfeusz feleségét, Eurydice-t, ám a költő kész alászállni érte a holtak országába. A fantázia és a valóság összekeveredik és a történet különös irányba folytatódik.

2008. december 19.

Keresztek a kifutón

Ikonszerű smink reneszánsz frizurákkal

Domján Ilona egyik ruhamodellje

Látványos divatshow helyszíne volt a megyeháza díszterme: Domján Ilona helybeli divattervező és stílustanácsadó mutatta be új őszi-téli kollekcióját, a reneszánsz év záróakkordjaként. Az Orthodoxia ötvözi a reneszánsz stílus és a keleti kereszténység motívumait.

Tűzzsonglőrök fogadták a bemutatóra érkező vendégeket, odabent pedig a kor hangulatát a Lajtha László művészeti iskola Blockflőte együttese zenében idézte meg. Műsoruk után Tisza Erzsébet helybeli ikonfestő alkotásaival a háttérben léptek kifutóra a modellek. Egy órán át sorjáztak a ruhák, a reneszánszra jellemző selymekben és színekben (sötétkék, fehér, arany) tűntek fel a Beatrix királyné-féle frizurát viselő lányok, vezérmotívumként pedig a kereszt tért vissza a kollekcióban.

2008. december 19.

Zséda közel a közönséghez

Színészkedne is az éneklés mellett

Zsédenyi Adrienn a Zongorista és Én című műsorral jött városunkba, hogy karácsony előtt egy hangulatos pódiumelőadással bűvölje el szentesi közönségét a megyeháza dísztermében. A népszerű énekesnő a fellépés előtt válaszolt kérdéseinkre.

- A Zongorista és Én az egyik legkedvesebb műsorom, mondja. - Olyan dalokat válogattam benne össze, melyek valamiért sokat jelentenek nekem, kedvesek számomra. Ez persze nem jelenti azt, hogy "igazi Zséda" slágerek nincsenek a műsorban, de szemben a nagykoncertemmel, mely elsősorban ezekre a dalokra épül, ez most egy meghitt hangulatú, közvetlen este.

2008. december 19.

Szurmik "színt" vallott

A Művészetek Házában

Megelevenedett Szurmik Zoltán egyetemi szakdolgozata a szentesi Művészetek Házában! Áprily Lajos színes, költői világát idézte a Horváth Mihály Gimnázium tanára nagyszámú érdeklődő előtt. Azt a tételt, hogy nagyon kedveli Szurmik Áprily kitűnő és hatásos művészetét, rögtön elhitték a hallgatók. Kiderült, hogy nemcsak szereti a verseit, hanem azokról ragyogóan beszél. Minderről bő hatvan perc után mindenki meggyőződhetett. Ebben nagyon jó segítőinek bizonyultak a HMG irodalom-drámai tagozatos diákjai és a Szivárvány Művészeti Iskola színjátszós tanulói.

Áprily Lajos költészetében a tökéletesség szintjére emelte a "lírai én" és a természet harmóniáját. A gazdag személyiség ragyogó tanárként és lelkiismeretes szerkesztőként is megállta a helyét. Magas színvonalon fordított francia, német, orosz és román nyelvekből. Hozzáértők szerint az Anyegin fordítását, a mai napig sem tudta meghaladni senki. Amikor még egyáltalán nem volt divat Ady Endrét népszerűsíteni, Áprily már a középiskolában megismertette a fiatalokkal a költő-zseni művészetét.

Áprily Lajos négysoros verseiből állított össze egy gazdag csokrot Szurmik Zoltán, az est befejezéseként. A művészeti iskola színjátszói, mind a tizenheten kitettek magukért és igen hatásos, verses "fináléval" búcsúztak a közönségtől.

- licz -

2008. december 19.

Gyermek klub és matiné

A művelődési központ gyermek klubjában kézműves foglalkozást tartanak január 9-én, pénteken 17 órától a Művelődési és Ifjúsági Házban. A délutáni matinéra január 16-án várják a kicsiket. Bővebb információ kapható a helyszínen illetve a 314-211-es telefonszámon. A foglalkozásra a belépés díjtalan!

2008. december 19.

Öt évtized alkotásaiból

Kovách Péter, Szalay Róbert, Szirbik Imre, Berkecz István a megnyitón

Berkecz István festőművész öt évtizedes munkásságának alkotásaiból nyílt kiállítás a Református Nagytemplom emeleti galériájában. Az előzetes bejelentkezés alapján, illetve az istentiszteletek után megtekinthető alkotások szemelvények a művész festményei közül, hiszen mint ahogyan az a megnyitón elhangzott, technikai okok miatt nem a legjobbakat tudta elhozni a tárlatra.

2008. december 19.

Kétszázhúsz család csomagja

Új játékoknak örülhettek a gyerekek

Ollainé almát osztott a rászorulóknak

Tizenegyedik alkalommal szervezte meg rászoruló családok számára a karácsonyi csomagosztást Ollai István-né. Az összegyűlt adományokból a független önkormányzati képviselő ezúttal 220 családot ajándékozott meg segítőivel.

2008. december 19.

Kiélhetik kreativitásukat

Országosan első tízben a fodrásztanulók

Az országos fodrászversenyen több érmet is begyűjtöttek a tanulók

Vágnak, szárítanak, fésülnek, festenek - mindezt országos szinten az első tíz között teszik a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola fodrásztanulói.

A Magyar Országos Szakmai Ipartestület budapesti országos fodrászversenyén dobogós helyezéseknek is örülhettek a Zsoldos diákjai: a 12-es Vincze Enikő férfi felnőtt divat kategóriában 1., ugyanebben Tatár Beatrix 3. lett, női alkalmi kontyban 2., a 13. évfolyamban Fári Dóra női alap hajvágás sassoon jelleggel 1., férfi felnőtt divat 2., összetettben 1. A magyar bajnokságon pedig Kovács Lajos szerzett két első (férfi divat, vágás, szárítás, női divat Nap színe), és egy második helyet (női divat hajvágás).

2008. december 19.

A Himalája hegyvidékén

Szentesi túristák Nepálban

Kép a teherhordókkal

Nepál. A külvilágtól az 1950-es évek elejéig elzárt hegyvidéki királyság ma közkedvelt idegenforgalmi célpont. Mintha csak megbillent volna Nepál földje, a hoszszú, keskeny téglalap a Himalája K-i részének lejtőin húzódik, É-i határa pedig a hegycsúcsokon fut végig. Ezt a határterületet "a világ tetejének" nevezik, s beletartozik a világ legmagasabb hegye, a 8846 méteres Csomolungma (Mount Everest) is.

2008. december 19.

Itt van a karácsony

Advent 4. hete

Lassan véget ér az adventi készülődés időszaka, elérkezik a karácsony, mikor is Jézus születését ünneplik a keresztény és keresztyén családokban. Születését, tehát azt hogy emberré lett. Testet öltött az Isten fia, aki az Apostoli Hitvallás szavai szerint a Szentlélektől fogantatott és Szűz Máriától született.

Isten elküldte fiát, Jézus Krisztus megszületett, a Biblia tanulsága szerint Betlehemben, Augusztus császár uralkodásának, Heródesnek és a nagy összeírásnak az idején. Születését pedig előre megjövendölték az írások. Sőt angyali üzenet is jelezte először az egyszerű embereknek, a pásztoroknak, hogy a Messiás nemsokára megszületik. Majd a napkeleti bölcseknek is tudtára jut az esemény a csillagok mozgásával, akik a bibliai történetben a pásztorokkal együtt mennek köszönteni betlehembe Isten egyszülött fiát. Az angyalok pedig békességet hirdettek és dicsőítették az Urat az evangéliumok szerint.

2008. december 19.

A művész mindig alkot

Zs. Lukács Mária a férjéről is mintázott

Ötven éven át kifejtett értékes szakmai tevékenységéért Aranyoklevelet adományozott Zs. Lukács Mária számára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. A szentesi alkotó az egyetem jogelődjén, a Magyar Iparművészeti Főiskolán fél évszázada végzett kerámia és épületszobrász főtanszakon. A neves festőművész, Zsille Győző özvegyét ez alkalomból kerestük fel, aki férje emlékétől a beszélgetés alatt sem tudott elszakadni.

2008. december 19.

Karácsonyi hangverseny

December 21-én, vasárnap 17 órakor ismét megrendezik a zeneiskola Blockflőte Együttesének hagyományos karácsonyi koncertjét a Szentes-Felsőpárti Református Egyház gyülekezeti termében (Jókai u. 71.). Az idén már negyedik alkalommal tartandó koncerten a reneszánsz év előtt is tisztelegve, felcsendülnek a korszak ismert alkotásai, valamint az ünnepi hangolódást segítik az olyan klasszikusok, mint Mozart, Bach, Händel és Purcell művei.

2008. december 19.

Taroltak táncosaink

Kiváló eredményekkel zárták a Szilvert TSE táncosai a december 13-i Felnőtt Ifjúsági Országos Ranglista és Junior II. Országos Standard Ranglista versenyt. A Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban megrendezett rangos megmérettetést a fiatalabb korosztályok klubközi versenye előzte meg, a teljes délutánt betöltő programra az ország számos pontjáról érkeztek táncosok.

2008. december 19.

Az ellátottak is készülnek a karácsonyra

Van akit hazavisz a család

Az idei évben két nagy, a szociális szférát érintő beruházás fejeződött be Szentesen. 2008-ban tavaszán adták át a Szentesi Református Idősek Otthonát, illetve novemberben beköltözhettek az első lakók a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonba is. Így több tucat ellátott ünnepli első karácsonyát az intézményekben, de vannak olyanok is, akiket hazavisznek hozzátartozóik.

2008. december 19.

Veszélyben a Fehérvár - szentesiek külföldön

Fülöp Tibor vezetőedző Hegedűs Istvánnal koccint a sikeres újesztendőre

A nyár legnagyobb kérdése az volt, hogy az anyagi gondokkal küzdő, játékosok sokaságát elveszítő szentesi férfi vízilabda csapat életben marad-e egyáltalán, vállalni tudja-e az első osztályú küzdelmeket? Azóta kiderült, hogy igen, az anyagi helyzet stabilizálódni látszik, ám lehet, hogy mégsem tizenkét együttes fejezi be az idei szezont. A "kiszálló" az a Fehérvár lehet, amely jelentős finanszírozási problémákkal küzd, és amely csapat játékosai négy hónapja nem kapták meg jogos járandóságukat.

2008. december 19.

Dobogón kezdi az új évet a Hungerit

Rövid időn belül harmadszor is megmérkőzött egymással a Hungerit-Metal-Com-Szentesi VK és a Do-mino-Honvéd női vízilabda csapata. Előbb a Magyar Kupa szentesi selejtezőkörében osztoztak a pontokon a hölgyek, és jutott mindkét együttes tovább az elődöntőbe, ahol aztán ismét egymásnak feszülhettek a felek. Itt már a fővárosiak bizonyultak jobbnak, csakúgy mint az elmúlt szombaton a Kőér utcában, ezúttal bajnoki mérkőzésen. A 11-7-es vereség tulajdonképpen a papírformának megfelelő volt, ám nem árt tudni, hogy az első és az utolsó negyed egyaránt 2-2-es döntetlent hozott, a harmadik nyolc percet pedig mindössze egy góllal vesztette el a Szentes. A második negyed volt a sorsdöntő, ezt 4-1-re nyerték Valkai Ágne-sék, és az ekkor összeszedett három gólos előnyt már nem tudta ledolgozni a Hungerit. A találkozó után dr. Tóth Gyula, a Szentes vezetőedzője arról beszélt, hogy korrektül helyt álltak a lányok, sajnos a közös gyakorlások hiánya kiütközött a találkozón. Dr. Tóth szerint hiába tudták, értették játékosai, hogy mit kellene játszani, kinek, milyen irányba kell elmozdulnia, helyezkednie, a korábban átbeszélteket a medencében nem tudták megvalósítani, ami egyértelműen annak tudható be, hogy nincs lehetőségük a megfelelő mennyiségű közös edzésre. Ehhez képest a válogatottakkal teletűzdelt Honvéd ellen kiválóan teljesítettek. A Hungerit őrzi a harmadik helyét a bajnokságban, és minden bizonnyal maradnak a dobogó harmadik fokán a január 17-i folytatásig, hiszen az Angyalföld elleni idei utolsó találkozón gond nélkül kell begyűjteni a bajnoki pontokat.

H. V.

2008. december 19.

Pusztai emléktorna

Pusztai László emléktornára kerül sor ifjúsági korcsoportban december 20-án, szombaton 9-15 óráig a Dr. Papp László sportcsarnokban a Szentesi Kinizsi TE az Orosházi FC Kft. a Csongrádi Tiszapart SE a Hódmezővásárhelyi FC és a Szarvas FC csapatainak részvételével. A tornán résztvevő együttesek oklevelet kapnak, a legjobbak emlékserleggel és különdíjjal térhetnek haza. A tornát az Aranylabda Alapítvány, a Puszta László Emlékbizottság és a Szentesi Kinizsi TE szervezi.

2008. december 19.

Éremszerző lányok

December 6-án Kiskundorozsmán, másnap Hódmezővásárhelyen vett részt kézilabda tornán a HNKC-Szentes 9 éves lányokból álló csapata. A Tisza-kupa elnevezésű dorozsmai szivacskézilabda utánpótlás viadalon a szentesi fiatalok a harmadik helyen végeztek a házigazdák és a HNKC I csapatai mögött. December 7-én, a vásárhelyi Hódtói Sportcsarnokban már 12 együttes lépett pályára az Adidas Utánpótlás bajnokságon. A három csoport első két helyezettje jutott tovább a megyei döntőre, ahonnan az első kettő léphet tovább az országos fináléba. Nos, a szentesi lányok remekül szerepelve - életük harmadik tornája volt ez! - csoportjuk második helyéről jutottak a január végi rájátszásba. A vasárnapi torna gólkirálynője Cesznak Dóra (HNKC I) 22 góllal. A szentesi csapatban pályára lépett: Molnár Tímea, Demeter Gréta, Boros Éva, Báthor Violetta, Gedai Csenge.

Három hónapja edzenek együtt a kicsik Cesznak György irányításával a Kiss Bálint iskola tornatermében, összesen már 18-an vannak, köztük öt első osztályos fiú is ismerkedik már a sportág alapjaival. A klub vezetői - akik igyekeznek jó kapcsolatot kialakítani a szentesi kötődésű kézilabda klubbal is - továbbra is várják azoknak az első-második osztályos tanulóknak a jelentkezését, akik szívesen kézilabdáznának. A tréningeket minden héten, kedden és csütörtökön tartják 16 órától, a téli szünetet követő első edzés január 6-án lesz.

H. V.

2008. december 19.

Párizsba utaznak

A szilveszter éjszakai bulizást követően nem sok idejük marad pihenésre a Bodrogi Bau-Szentesi VK férfi vízilabdázóinak. Vass Sándor vezetőedző, 14 játékos, valamint Benedek Tibor technikai vezető társaságában január 1-jén este indul útnak Franciaországba, pontosabban Párizsba, ahol egy hat csapatos nemzetközi tornán vesznek részt. Nem tart a többiekkel Papp Gábor, aki időközben távozott a csapattól. A viadalon a mieink megmérkőznek a Fülöp Tibor által irányított CN Noisy Le Sec gárdájával is. A péntek, szombat, vasárnapi mérkőzésnapokon délelőttönként edzést vezényel majd Vass Sándor, hiszen január 10-én már fontos bajnoki összecsapás vár a fiúkra az OSC ellen.

2008. december 19.

Szeniorok

Az év utolsó úszóversenyét rendezték meg a Nyéki Imre nemzetközi úszóversenyt, a róla elnevezett uszodában, a szenior versenyzők számára. A Szentesi Delfin ESC úszói közül csak néhányan tudtak részt venni, de ők szép eredményeket értek el a mezőnyben.

Pólyáné Téli Éva: 100 pille, 30 pille, 133 vegyes, 33 mell 1., 33 gyors, 100 mell 2.; dr. Bakacsi Gyula: 100 mell, 33 mell 1., 100 gyors 100 hát, 33 hát 2., 33 gyors 3.; Melkuhn Dezső: 100 pille 1.,100 gyors, 100 mell, 33 gyors, 133 vegyes 2.; Balázsné Lukátsy Katalin: 100 hát 1., 133 vegyes 2., 100 mell, 100 gyors 3.; Bocskay Zsófia: 100 pille 1, 100 gyors, 133 vegyes 2., 33 pille 3.; Ferke Gáborné: 100 hát 2., 33 hát 3., Bodnár Istvánné: 33 hát 2.

4x33 női vegyes váltó: 3. Szentes (Bodnár Istvánné, Ferke Gáborné, Lukátsy Katalin, Bocskay Zsófia).

2008. december 19.

Élen a fiatalok

Varga Zsolt irányításával, heti két edzéssel szeptemberben kezdte meg a 2008/ 2009-es évadra való felkészülést a Legrand-MetalCom-Szentes U21-es korosztályú ifi csapata.

Erre az évre - területi határokat figyelembe véve - több csoportba osztották a csapatokat. A mieink a Kecskeméttel és a Törökszentmiklóssal kerültek egy csoportba, akikkel mindhárom helyszínen, körmérkőzéses rendszerben - 3 fordulót ősszel, 3 fordulót a 2009-es évben bonyolítva le - játszanak a továbbjutásért. Innen az első kettő kerül tovább a selejtezőbe, majd a legjobb négy gárda körmérkőzéseken dönti el a dobogós helyezéseket.

Az első kör után holtversenyben, 14 ponttal, a Kecskeméttel továbbjutó helyen állnak a szentesi fiatalok.

Eredmények: Szentesen: Szentes - Kecskemét 5-4, Szentes - Törökszetmiklós 11-0; Kecskeméten: Szentes - Kecskemét 3-3, Szentes - Törökszentmiklós 6-2;

Törökszentmiklóson: Szentes - Kecskemét 2-7, Szentes - Törökszentmiklós 3-2.

2008. december 19.

Viccelődjünk

Egy férfi vízumot kér az USA-ba:
- Kihez megy és milyen célból?
- A bátyámat szeretném meglátogatni.
- A bátyjának mi a foglalkozása? Tudná-e fedezni az eltartás költségeit?
- Bankár.
- Jó, és miért menne ki hozzá?
- Mert vak, és vezetgetni kell.
- Nem lenne egyszerűbb, ha hazahívná?
- Mondtam, hogy vak, nem hülye!

2008. december 19.

Van egy ötletem!

Egy csendes este. Ránk férne, nem igaz? De szép lenne! Végre a magát hülyére kereső, és magából, családjából hülyét csináló Győzike nélkül, a Jóban-rosszban (lévő) Barátok között színészecskéi nélkül, a különböző marhaságokban szerepet játszó önjelölt sztárocskák nélkül. És akkor még a Mónika csupa észkombájnokat felvonultató mit tudom én micsodáját nem is említettem. Annyiszor eltöprengtem már azon, de komolyan: miért gondolják a tévések, hogy ezek a silány műsorok nekünk annyira tetszenek!? Persze, hogy ránk erőltetik, hiszen este 7 órától 9-10-ig mást sem kapsz attól a hazugládától. Hadd művelődjön a magyar!

2008. december 19.

Köz - élet - telen - hírek!

A homoki szakszövetkezet tagjai közgyűlésen döntöttek arról, hogy jövőre beindítják a balett-ágazatot. A több lábon állás technikáját próbálják megvalósítani a szövetkezetiek és a balett-tagozat segítségével szeretnék meghódítani a nemzetközi piacot.

Tegnap délután Csongrádon, szigorúan tudományos alapon, tanácskozást tartottak a Tisza, a Duna, a Dráva, a Száva, a Themze, a Nílus és az Amazonas vízeséseinek hasznosításáról. A hazai vízesés kutatás legnevesebb szakemberei a gyakorlatban bizonyították a szabadesés törvényeit. A résztvevők véleménye határozottan megegyezett abban, hogy a folyók vize - általában - egy irányban folyik. A tanácskozás befejezéséként hivatalosan is felkérték Csongrádot a vízesés hasznosítás intézményes világközpontjának.

Nemzetközi pályázatot írtak ki a kutas-pusztai kultúrház székeinek cseréjére. Az ajánlatok között szerepelt összecsukható, szétszedhető, előmelegített, sőt az egyik tengeren túli szállító még a nézőket is előre beépítette. A szakértők több napos tanácskozás után, a helyben készült tulipános lócát kiáltották ki nyertesnek.

Egy közlemény: részegség miatt ma este elmarad Bor Iván ária és dalestje. A jegyek a büfében átválthatók.

Szolnok megye legkisebb galériájában azok részvételével rendeznek kiállítást, akik az elmúlt évben sehol sem szerepeltek.

Most kaptuk a hírt: a tárlat jelentkező hiányában elmarad!

- kruzslicz -

2008. december 19.

Szentesi Híradó 3.

Egy különleges trilógia zárólemeze

Január 8-án, csütörtökön 18 órától a városi könyvtárban vetítéssel egybekötött DVD bemutatóra kerül sor.

"A szentesi amatőrfilm klub vezetője dr. Dragon Károly volt. Irányításával a klub sokoldalú tevékenységet végzett, legkiemelkedőbb eredményük a híradófilmek készítése volt." Bogdán Lajos - Pergő Képek 2002.

Amikor rögzítették, az alkotók nem is sejthették, hogy felvételeik évtizedekkel később kortörténeti jelentőségűvé válhatnak. A Szentesen működő Amatőrfilm Klub (AFK) Szentesi Híradó címmel 1960 és 1982 között viszonylag rendszeresen, évente 2-4 alkalommal 10-15 perces alkotásokban mutatta be a város és a kistérség életének legfontosabb eseményeit, történéseit. Ezek a jellegzetes, egyedi hangvételű riportok, filmetűdök országosan is egyedülálló módon dokumentálták az akkori Magyarország sajátos kisvárosi létét, visszaidézve a Kádár-korszak évtizedeit.

Ez a lemez a Híradókon túl olyan rövidfilmeket is a néző elé tár, amelyek négy-öt évtizeddel forgatják vissza az idő kerekét. Felvillannak egy régi majális képei, egy pályaválasztás előtt álló fiatal töprengései, ellesett pillanatok, életképek a 60-70-es évek mindennapjaiból.

Reményeink szerint a Híradók trilógiája után folytatódhat az egykori AFK munkásságát bemutató sorozat. A következőkben a dokumentum- és rövidfilmeket szeretnénk széles körben elérhetővé tenni. Ezek értékes helytörténeti forrásanyagok, Szentes város közelmúltjának egyedülálló mozgóképes emlékei.

Karikó-Tóth Tibor
Életjel Kulturális Egyesület

2008. december 19.

Koncert

Az Új Hajtás 102 Ifjúsági Közösség énekkara Keresztény karácsonyi koncertet rendez december 21-én, vasárnap 11 órakor, a Szent Anna-templomban.

2008. december 19.

Rotary

A Szentes-Csongrád Rotary Club nevében ezúton nagyon sok szeretettel meghívjuk Önt a hétvégi jótékonysági rendezvényünkre. Klubunk úgy döntött, hogy az általunk támogatott fiatal rászoruló gyerekek és diákok támogatása érdekében a Karácsony előtti utolsó hétvégén forralt bor kóstolóval, forró tea és mézeskalács kínálásokkal jótékonysági rendezvényt szervez december 19-én (pénteken) 14-17 óráig, 20-án (szombaton) és 21-én (vasárnap) 9-12 óráig. A Sétáló utcában egy sátort állítunk fel, ahol a kínálás mellett adományt is gyűjtünk, melyet a támogatott fiatalok részére juttatunk el.

Mészáros Zoltán
a Rotary Club tagja

2008. december 19.

II. Országos Vasutasnap

Harmincegyen jelentkeztek december 12-én véradásra a II. Országos Vasutasnapon a szentesi vasútállomáson, közülük nyolc véradó először. Ez nagyon szép eredmény különösen annak tükrében, hogy a városban először rendeztek véradást a vasútállomáson. A MÁV dolgozói jelesre vizsgáztak szervezésből és vendéglátásból is. Országosan ezren adtak vért az ország 17 különböző állomásán. A Magyar Vöröskereszt Szentesi Területi Szervezete és a Dr. Bugyi István Kórház Véradóállomása köszöni a véradóknak és a szervezőknek az együttműködést.

2008. december 19.

Ezüstös lányok

Országos rövidpályás vidékbajnokságon szerepeltek a Szentes Városi Úszó Club versenyzői. Komoly mezőny vonult fel a Vásárhelyen rendezett megmérettetésen, ahol a szentesiek több egyéni és váltószámban is érmet szereztek. Juhász Nóra ('95) 50 m mellen ezüstérmet, Mizere Flóra ('95) 50 m pillén és 100 m gyorson bronzot nyert. Váltóban 4x100 m gyorson a Csák Anikó ('94), Mizere F., Elbert Stefánia ('95), Juhász N. összetételű staféta második lett. Ugyanígy ezüstérmes pozícióban végzett 4x100-as vegyesváltó is, Ormos Petra ('97), Juhász N., Mizere F., Elbert S. összeállításban.

2008. december 19.

Pótfűtés

- Doktor úr, segítsen valahogy a férjemen, mert álmában beszél.
- Hmm, és ez önt zavarja? Nem tud tőle aludni?
- Engem nem zavar, de a képviselőtársai mindig kiröhögik.

2008. december 19.

Kis kukta

  • Rácponty
  • Mozart-kuglóf
2008. december 19.

Folytatódna a mászófal-projekt

Az ifjúsági kalandpark bővítésén gondolkodnak

A hideg időjárás beköszöntével már nem tréningeznek a Dózsa-ház melletti füves területen azok a fiatalok, akik hetekig segíttek a többieknek a mászófal mászás gyakorlásában. A Fiatalok Lendületben program keretében a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálathoz beadott pályázat segítségével épült a mászófal, mellyel az Életjel KKSE és a St. Jupát SE. tagjai a jövőben is szeretnének teret biztosítani a többi fiatal számára a hasznos időtöltésre.

2008. december 19.

Félmilliót loptak el a lakásból

Megrongáltak egy autót az Új utca egyik parkolójában, december 15-én, a délutáni órákban. A járműben 30 ezer forintnyi kár keletkezet.

Kedden az egyik általános iskolai öltözőben járt tolvaj. A tornaterem melletti helyiségből mobiltelefon tűnt el. Talán érdemesebb az értékes telefonokat, MP3, MP4 lejátszókat nem elvinni a suli-ba.

2008. december 19.

Győzelemmel búcsúztak

Másban nem, kizárólag hazai sikerben gondolkodott valamennyi szentesi érdekelt a Hungerit-Metal-Com-Szentes-Angyalföldi Sportiskola női bajnoki vízilabda mérkőzés előtt szerdán este. Nos, a mieink Ipacs és Győri duplájával az első negyedben már 4-0-ra vezettek, 9-0-nál szerezte első találatát az ASI, a vége pedig 16-3 lett ide. Dr. Tóth Gyula vezetőedző szerint év végi hangulatban játszottak a lányok, akik január 5-ig pihenőt kapnak. A bajnokság február 7-én folytatódik, ekkor Egerbe utazik a csapat, 9-én az utánpótlás válogatott, 11-én pedig a BVSC lesz az ellenfél.

2008. december 19.

Karácsony

Biblia a zenében (3.) - Karácsony címmel Nagy János ny. igazgató tart előadást a városi könyvtárban. Az érdeklődőket december 23-án, kedden 18 órakor várják.

2008. december 19.

Családi események

Született: Bakó Gábornak és Túróczi Györgynek Gergő, Antal Józsefnek és Kis Erzsébet Máriának Zsombor, Kerepeczki Zsolt Lászlónak és Szadlics Tímeának Bence, Czibulya Szilveszter Tamásnak és Sipos Klárának Mercédesz nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Német Roland Zoltán és Székely Szilvia.

Elhunyt: Székely Imre, Csendes Bálint, Kenderesi Istvánné Kádár-Német Mária, id. Gujdár László, Túri Sándor, Szemerédi Józsefné Bugya Franciska, Csányi Erzsébet, Körmöczi Jánosné Janó Julianna.