2008. december 19.

Itt van a karácsony

Advent 4. hete

Lassan véget ér az adventi készülődés időszaka, elérkezik a karácsony, mikor is Jézus születését ünneplik a keresztény és keresztyén családokban. Születését, tehát azt hogy emberré lett. Testet öltött az Isten fia, aki az Apostoli Hitvallás szavai szerint a Szentlélektől fogantatott és Szűz Máriától született.

Isten elküldte fiát, Jézus Krisztus megszületett, a Biblia tanulsága szerint Betlehemben, Augusztus császár uralkodásának, Heródesnek és a nagy összeírásnak az idején. Születését pedig előre megjövendölték az írások. Sőt angyali üzenet is jelezte először az egyszerű embereknek, a pásztoroknak, hogy a Messiás nemsokára megszületik. Majd a napkeleti bölcseknek is tudtára jut az esemény a csillagok mozgásával, akik a bibliai történetben a pásztorokkal együtt mennek köszönteni betlehembe Isten egyszülött fiát. Az angyalok pedig békességet hirdettek és dicsőítették az Urat az evangéliumok szerint.

Isten tehát előkészítette a megfelelő helyet és időt Jézus, a Messiás születéséhez, aki beteljesítette a próféták jövendölését, s aki megváltja az emberiséget a bűntől. A Szentírásban olvashatunk arról is, hogy Jézus szegényes körülmények között, egy istállóban született, mert a várandós Máriát senki sem fogadta be házába. A később a zsidók királyának nevezett názáreti tehát nem egy palotában, pompa és gazdagság között látta meg a napvilágot, mint ahogyan életében sem a királyoknak kijáró földi gazdagság övezte útját.

Látnunk kell nekünk is, hogy a karácsonyban nem a földi ajándékok a fontosak, a több ezer, vagy több tízezer forintért megvásárolt meglepetések. A legnagyobb örömöt abban kell megéreznünk, hogy Isten elküldte egyszülött Fiát, s ez a legnagyobb ajándék, amit valaha is kaphattunk. Odafordult hozzánk, ahogyan nekünk is oda kell fordulnunk másokhoz az ünnepen és hűnek kell maradnunk a karácsony igazi üzenetéhez is. Tudnunk kell, hogy a legnagyobb ajándékot Istentől kaptuk, Jézus Krisztust, ahogyan a János evangéliumának 3. részében olvashatjuk: "Mert Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen."

Ennek tükrében ünnepeljünk idén is a karácsonyfa alatt, a terített asztal mellett családtagjainkkal, barátainkkal, rokonainkkal együtt, s imádkozzunk szeretteinkért, s mindazokért, akik akár megpróbáltatás közepette vannak, vagy egyedül kell karácsonyozniuk.