2008. december 19.

Nem változik a helyi menetrend

GPS-alapú technológiával határozzák meg a jegyek és bérletek árát

December 14-től változott a Tisza Volán Zrt. menetrendje, amely érintette a térség közlekedését, azonban a szentesi lakosok szempontjából nem sok korrekcióra került sor. A helyközi vonalak esetében a munkarendhez kapcsolódó buszoknál nincs változás, sőt a többi autóbusz esetében is csak menetidő korrekció történt - tájékoztatta lapunkat Mészáros Zoltán.

A Tisza Volán Zrt. szentesi kirendeltség vezetője. Elmondta, hogy a helyi tömegközlekedésben szinte semmilyen változás nem lép érvénybe a közeljövőben, decemberben próbajáratként ideiglenes jelleggel kettő pár járatot közlekedtetnek az Autóbusz állomás és a parkerdő otthon között, egy járatpárt délelőtt és egyet délután.

A távolsági járatok vonatkozásában Szentest a parádi járat indulási időpontja érinti. A járatot ismét a szentesi kirendeltség üzemelteti, és hogy a sofőröknek a váltásra legyen idejük, ezért a jövőben 5 perccel később indul majd a busz. Kisebb mértékű változás az is, hogy az eddig szünetelő járatokat megszüntették, mert nem merült fel igény rájuk. Jelentős, sokakat érintő változás viszont, hogy a Közlekedési Minisztérium 2008. februári rendeletének értelmében, az eddigi vonalhosszakat és vonalszakasz-hosszakat felül kell mérni GPS-alapú technológiával, és ezeket a pontos beméréseket kell alkalmazni a jegy- és bérletár övezetek megállapításánál.

- Ez a Tisza Volánt Zrt. esetében a több mint 89 ezer különböző viszonylatából körülbelül 2050-et érintő változás, a bevezetésének pontos időpontja még nem ismert, szórólapokon tájékoztatjuk az utazóközönséget.. A menetjegyeladásban ez több esetben okozhat díjövezet csökkenést, mint növekedést. Akiket érint a változás, azoknak március 31-ig díjmentesen kicseréljük az igazolványaikat. Erről tájékoztatót nyomtattunk, melyet folyamatosan megkapnak az utasok - beszélt az aktualitásokról a kirendeltség-vezető.

A Tisza Volán Zrt. a helyi járatok esetében nem tervez nagyobb változtatást, egyedül a Legrand Zrt. kereste meg őket módosítási igénynyel. A Legrand Zrt.-t érintő másik változás, hogy a szabadnapokon 6 óra 20 perckor induló járat december 14-ével megszűnt, mert nem volt rá igény.

Az ünnepek alatt azonban lesz módosulás a helyi járatok esetében: december 24-én - amikor egyébként szabadnapra érvényes menetrend van érvényben - 15 óra körül indulnak az utolsó járatok. Ez részben igazodik a Tesco nyitva tartási idejéhez, de mivel az áruház 14 órakor zár, ezért a 14 és 15 óra 5 perckor induló járatot még üzemeltetjük, mely a vásárlók és a dolgozók érdekeit egyaránt szolgálja. A december 31-én pedig - mikor munkanapi menetrend van érvényben - szintén részben a Tesco nyitva tartásához igazodva (18 órakor zár) a 19 óra 5 perces járat még elindul onnan, és az autóbusz-állomásig közlekedik.

- A Legrand Zrt.-vel is felvettük a kapcsolatot, mivel a cég leáll december 21-től január 4-ig. Ezért a 6 és 6T járat - aminek egyébként a zrt. a végállomása - a vasútállomásig közlekedik. Ennél a járatnál így egy kis megtakarításra számítunk, mert tervezetünk szerint 90 ezer forintos a hiányunk a helyi tömegközlekedés működtetésében. Ezen kívül reméljük, hogy az utasforgalom is növekszik az ünnepek alatt vagy az ünnepi készülődés miatt. Költségmegtakarítást várunk a Tesco-ig közlekedő autóbuszoknál is a zárva tartás alatt, mivel ezek a járatok december 25-26-án, illetve 31-én és január 1-jén csak a Drahos utcáig közlekednek - mondta el Mészáros Zoltán. A kirendeltségvezető azt is elárulta, hogy jövő évi terveik között szerepel egy kisebb busz beállítása a helyi forgalomba. A hétvégén és bizonyos napszakokban kialakuló gyér utasforgalom miatt gondoltak erre, s ezzel csökkentenék az így keletkező hiányt. Már idén is próbálkoztak ezzel, de a kirendeltség meglévő kisbusza nem alkalmas a baba-, illetve a rokkant kocsis szállításra. Tehát ennek megvalósításához mindenképp szükséges egy megfelelő jármű beszerzése.

Cseh-Lakos