2008. december 19.

Megalakult a szervezőbizottság

Szűcs Lajos alpolgármester, Hanshi Adámy István (8. dan) az IBK technikai igazgatója, Németh Viktória a Permiras Kft marketing vezetője, Dragoner Ildikó adminisztratív vezető, Pellady Péter a Permiras Kft ügyvezető igazgatója, ifj. Török Ottó sport szakállamtitkár, Senpai Vidra Zoltán elnökségi tag, Sensei Brezovai Sándor (4. dan) az MTKKSZ ország-képviselője, Sensei Kalmár Árpád (3.dan) sajtó és média igazgató, Sensei Tóth Tivadarné (4. dan) az MTKKSZ elnöke

Több tekintetben is előrelépésről számolt be lapunknak az Össz Kyokushin Karate Világbajnoksággal kapcsolatban sensei Brezovai Sándor. A szervező Oyama Dojo SE vezetője elmondta, már hét világszervezettől érkezett hivatalos jelzés, hogy szeretnének elindulni a bajnokságon. Emellett pedig december 9-én megalakult a szervezőbizottság is, sőt január végére tervezik a világszínvonalú sportesemény első nemzetközi sajtótájékoztatóját.

A rendező Kyokushin-kan International mellett bejelentkezett már az IKO Tezuka Group, az IKO Kyokushin Rengokai, a Kyokushin Seibukai, az IFK, az IBK, a Seiwakai, illetve meghívást kapott két kempo világszervezetet is, a Zen Bu Kan és a Kurayfat Kempo. Ez a harcművészeti ág közel áll a kyokushin karatéhoz, hiszen annak kem-po alapjai vannak.

Bejelentkezett az International Kyokushin Karate Organisation és Japánból a Kakushindo képviselője is, valamint egy Independent Team nevű csoport. Összesen tehát már tizenkét világszervezet megjelenése biztossá vált, de van még 4-5 olyan szervezet, akikkel jelenleg is folynak a tárgyalások.

Megalakult a világbajnokság szervező bizottsága is, a torna egyik védnöke ifj. Török Ottó sport szakállamtitkár vezetésével. Az ő megbízásából Szűcs Lajos alpolgármester lett a szervező bizottság elnöke, a VB főszervezője, Brezovai Sándor pedig az ügyvezető igazgató. A team havi rendszerességgel találkozik majd Budapesten és Szentesen az aktuális feladatok egyeztetése miatt.

- A szponzorokkal kapcsolatban sem mutatkozik gond, van 11 egyéni szponzorom, közülük senki sem mondta, hogy nem kívánja támogatni a világbajnokságot vagy nem az előre egyeztetett összegekkel. Ezen kívül úgy néz ki, hogy a magyar állam is felkarolja az vb-t, állami eseménynap keretében kapjuk meg használatra a sportcsarnokot és biztosítanak hozzá 50 fős személyzetet is, a másik 50 embert nekem kell vinni a rendezvényre. Vannak olyanok is, akik névadók akarnak lenni, az általuk felajánlott összeg az összköltségvetéshez képest is komoly árfekvést képvisel. Illetve Pellády Péter is hoz szponzort, és egy reklámirodával is szerződtünk, anyagi tekintetben tehát nyugodt vagyok - részletezte a bajnokság marketinges hátterét Brezovai, aki azt is elmondta, hogy az októberi rendezvény közvetítési jogát előbb magyarországi televízió társaságnak akarták eladni, de velük nem született megállapodás. Így külföldi televízió társaságokkal kötöttek bartel megállapodást, ők ingyen kapják meg a közel 4 órás vágott anyagot műsoros DVD-ként, mivel a szervezők elsődleges célja, hogy fölhívják a karate kedvelőinek figyelmét arra, hogy a sportághoz tartozó emberek eredetileg egy nagy családot alkottak és reménység szerint ez a társadalom ismét egy szervezetben tömörül majd idővel. - Ha nem is úgy mint régen, de a VB-n van lehetőség együtt dolgozni és együttműködni. A vezetők pedig szembesülhetnek azzal a ténnyel, hogy a kyokushin karate Japánból ered és ott is romlott el - hangsúlyozta Brezovai Sándor megemlítve, hogy a Magyar Karate Szövetség elnöke, dr. Mészáros János személyesen volt kint Japánban és felkereste a szervezetek vezetőit, ami jó előjel arra nézve, hogy szinte minden világszervezet képviselteti magát a bajnokságon. Japán cég is jelezte már, hogy névadó, fő szponzorként szeretne bekapcsolódni a szervezésbe, sőt japán televíziókkal is folynak tárgyalások. Magas szintű technikát alkalmaznak majd a rendezvény rögzítésekor, a mérkőzéseket négy kamera fogja felvenni folyamatosan, amely egy központi szerverre küldi el az anyagot, így óvás esetén a technikát is segítségül lehet hívni a döntés meghozásában. Internetes oldala is van már a vb-nek, a legfrissebb információkat bárki nyomon követheti a www.kyokushin-kan.hu oldalon. Január 24-én pedig megtartják az első nemzetközi sajtótájékoztatót is, ahol a szervezetek vezetői átbeszélik az elmúlt éveket és egy kurzus keretében megegyeznek a világbajnokság szabályrendszerében is.

Cseh-Lakos