2008. december 19.

Kis kukta

Rácponty

80 dkg pontyfilé, 10 dkg burgonya, 20 dkg füstölt szalonna, 30 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, 15 dkg vöröshagyma, 80 g zsír, 20 g liszt, 12 g fűszerpaprika, 2 dl tejföl, só, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A burgonyát héjában félpuhára főzzük, lehámozzuk, majd karikára vágjuk éppúgy, mint a kicsumázott zöldpaprikát, a lehámozott paradicsomot és a vöröshagymát.Az előkészített pontyszeleteket 3-4 centi hosszan több helyen bevagdossuk, és a nyílásokba vékony, bőrüktől megfosztott szalonnaszeleteket dugdosunk. A halakat besózzuk és meghintjük pirospaprikával.

Egy mélyebb tepsit vagy tűzálló jénait kizsírozunk, kibéleljük a burgonyakarikákkal, ráhelyezzük a halakat - ha van, az ikrát és a haltejet - és meghintjük a vékony szeletekre vágott hagymával. Erre helyezzük a zöldpaprika és a paradicsomkarikákat, majd olvasztott zsírral meglocsoljuk. Középmeleg sütőben pároljuk, ha a hal félig megpuhult, megöntözzük a liszttel és paprikával elkevert tejföllel, majd pirosra sütjük. Tálaláskor még kevés tejföllel díszíthetjük, bőréig bevagdosott, kakastaréj alakúra sütött szalonnaszeleteket teszünk rá, és petrezselyemzölddel meghintjük.

Mozart-kuglóf

Hozzávalók: 16 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás-cukor, 1 csipet só, 7 tojás, 9 dkg kristálycukor, 19 dkg liszt, 1 késhegynyi sütőpor, 1/3 dl rum, 7 dkg apróra vágott főzőcsokoládé, vaj és liszt a formához, 10 dkg baracklekvár, sötét csokoládémáz a kuglóf bevonásához.

Elkészítése: A mazsolát átválogatjuk és rummal meglocsoljuk; 1 kuglófformát kivajazunk és kilisztezünk. A szobahőmérsékletű vajat a szitált porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a vaníliás cukorral és 1 csipet sóval habosra keverjük. Egymás után hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd újra habosra keverjük. A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a vajkrémbe, ezután a lisztet öszszeszitáljuk a sütőporral, majd a csokoládéval és a mazsolával együtt szintén belekeverjük. Az elkészített tésztát a kuglófformába töltjük, a felületét elsimítjuk, majd előmelegített sütőben 160-170 °C-on kb. 50-60 percig sütjük és a formában hagyjuk kihűlni. Belisztezett deszkára borítjuk és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Felforrósított sárgabaracklekvárral, és az elkészített mázzal vonjuk be.