2008. december 19.

Adományokat osztottak

Idősek, gyerekek, nagycsaládok, hajléktalanok egyaránt kaptak csomagot

Mozgalmas heteket tudhat maga mögött a Magyar Vöröskereszt szentesi szervezete, hiszen december elejétől folyamatosan csomagokat osztottak a szervezet munkatársai és önkéntesei a rászorulóknak. Ezt azonban már hetekkel ezelőtt gyűjtés előzte meg, hogy a felajánlott adományokkal a szegényeket segíthessék különböző formában.

Mikulás napra a Szentesen és környékén élő gyermekekhez 11200 üdítőt juttatott el a Vöröskereszt a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány jóvoltából. A karácsonyi szeretetakció keretében december 4-én a Móricz Zsigmond Művelődési Házban 300, a kistérségben illetve Mindszenten élő gyerek kapott ajándékot a Vöröskereszttől Mikulás-nap alkalmából. A meghívottak a csomagok átvétele mellett színvonalas műsort is láthattak a Horváth Mihály Gimnázium elsős drámai tagozatos diákjainak előadásában.

- Idén szakítottunk a hagyománnyal, már 10 éve minden esztendőben fellépett egy színész vagy egy együttes a műsorban, most azonban erre nem jött össze a megfelelő összeg. Már azon gondolkodtunk, hogy nem rendezzük meg a csomagosztást, mikor az az ötletünk támadt, hogy hívjuk meg a gimnazistákat. Nem csalódtunk bennük, köszönet illeti a tanulókat a színvonalas műsorért, minden meghívott nagyon élvezte fellépésüket - mondta lapunknak Agócs Lászlóné, a Magyar Vöröskereszt szentesi területi titkára. A gyerekeknek a műsor mellett ajándékcsomaggal is kedveskedtek a szervezők, akik Mikulásra és karácsonyra összesen 150 ezer forintot tudtak összeszedni, mely fele a tavalyi összegnek.

December 10-én szintén a Móricz művelődési házban adtak át csomagot a Vöröskereszt munkatársai 150 rászorulónak, köztük olyanoknak, akik a családsegítő központtal vagy a kistérség önkormányzatainak szociálpolitikai osztályaival kapcsolatban állnak. A jelen lévők körülbelül ezer forintos csomagokat vehettek át, bennük lisztet, cukrot, borsót vagy lencsét, tésztát és az ünnephez kapcsolódva szaloncukrot. - Száz csomagot kaptunk a megyei vöröskereszttől, melyet az idei személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásából biztosítottak. A helyi vöröskereszt pedig még 50 csomaggal egészítette ki az adományt - részletezte Agócs Lászlóné.

Az adománygyűjtés még a hónap második hetében is folytatódott, december 12-én és 13-án a Tesco áruházban gyűjtöttek országos akció keretében, amely szintén jó eredménnyel zárult, annak ellenére, hogy az országos sajtóban nem igazán lehetett hallani a kezdeményezésről. Négy nagy doboz ajándékot adtak össze a lakosok a rászorulóknak, köztük szaloncukrot, száraztésztát, csokoládét, illetve 26 ezer 285 forintot rejtett a persely. Ebből a családsegítő központhoz, illetve a hajléktalansegítő központhoz tartozó rászorulók kapnak majd élelmiszereket.

A karácsonyi szeretetakció utolsó állomása a 20. Karácsonyi jótékony célú kórushangverseny volt, melyet a katolikus egyházközséggel együtt szervezett meg hagyományosan a Vöröskereszt. - A Szent Anna-templomban hallott műsorért külön köszönet illeti Nagy Jánost 20 éve tartó fáradhatatlan munkájáért, illetve a fellépőket: a Petőfi Sándor Általános Iskola Nagykórusát, a Szentesi Óvónők Kamarakórusát, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda Kamarakórusát, a Szent-Anna templom Szkó-láját, a városi fúvószenekart, valamint Andor Csillát, Nagy Johannát, Mészárosné Surányi Olgát és Lakatos Bélát - mondta Agócsné a koncerthez kapcsolódva, amelyen összesen 52 ezer forint gyűlt össze. Ennek felét az egyházközség használja fel, míg a Vöröskeresztre eső 26 ezer forint a szociális alapba kerül, amelyekből jövőre osztanak majd adományokat a rászorulóknak.

Cseh-Lakos