2008. december 19.

Bizottságok 2008.

Bizottsági elnököket kérdezünk az idei évi munkájukról. Az alábbi hasábokon a feladatukon kívül szó esik még a privát életről és a családról is.

Közbeszerzési

Dr. Demeter Attila elnök:
- A közbeszerzési bizottság 2008-ban is az önkormányzat képviselő-testülete által megalkotott költségvetéshez igazodóan alakította programját. A nevében is benne van: a közpénzek figyelembevétele mellett azokkal a beszerzésekkel, szolgáltatásokkal, építésekkel foglalkozunk, amelyek egy bizonyos értékhatárt elérnek. Azokat meghirdeti a város, ajánlatot kér, majd a közbeszerzési hivatalos lapban megjelenteti - mondja dr. Demeter Attila, a grémium elnöke, majd így folytatja tájékoztatóját:

- Közülük a látványosabbakat említeném: ide sorolható a gyermekélelmezési konyha teljes rekonstrukciója, ahol a kivitelező jól végzi a munkáját, várhatóan februárban már igénybe is vehetik az étkezők. A közbeszerzések között fontosnak tartottam a csapadékvíz- és belvízelvezetéshez kapcsolódó főgyűjtő-rendszerek kiépítését, amely egy egészen komplett program a városban. Ehhez csatlakozott később a csapadékvíz-elvezetés 2-es rekon-strukciója, a vízelvezetőárkok közbeszereztetése, a kapubejárók, átereszek kiépítése. A munka 2007-ben indult, áthúzódott erre az évre is. Az általunk kihirdetett győztes pályázó szerződést szegett, így a szerződést felbontottuk, helyette egy új kivitelező dolgozik, úgy tűnik, tudja tartani a határidőket is.

- Nagyon fontosnak tartom a városközpont rehabilitációját. Szép lett a nagytemplom, a város és a református egyház összefogásával elkészült az idősek otthona. Jelentős dolog volt a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon eszközbeszerzése, ami sikeresnek mondható. Az otthon beruházásával felgyorsult az Alsóréti összekötő út kiépítése, megépült az átkötő út is, a munkálatok ebben az évben befejeződnek. Az utóbbi idők feladata volt a Vercseri-foki út közbeszereztetése, parkolók kiépítése és egyéb kapcsolódó munkálatok. Ez tehermentesíteni fogja a parkerdő otthonhoz vezető utat és a ligeti strandbejárót, a sporteseményeknél a Csongrádi utat.

- Korábban ad hoc-jellegű bizottság végezte el ezt a feladatot. Azt ötöltük ki, hogy legyen egy előkészítő bizottság, ez a polgármesteri hivatal szakembereiből áll, és legyen mellette a képviselő-testület állandó bizottsága. Három tagja a testület tagja, a jogi-, a pénzügyi- és a városfejlesztési bizottság elnöke, van egy hivatásos közbeszerzési tanácsadó, és van közgazdász-adószakértő. Ez az öttagú bizottság az, amely a döntését meghozza és eredményes közbeszerzési eljárás után javaslatot tesz a polgármesternek, hogy kösse meg a szerződést.

- A jövőt meghatározza az, amit a költségvetési koncepcióban rögzítettünk, ha azt megalkotja a testület, többet tudunk majd. Vannak áthúzódó beruházások, elképzelhetőnek tartom, hogy visszafogottabbak lesznek a fejlesztések.

Jogi és ügyrendi

Dr. Demeter Attila elnök:
A jogi és ügyrendi bizottság a képviselő-testület által reábízott feladatának eleget tett - jelenti ki dr. Demeter Attila, a grémium elnöke. A feladatok sorában elsőként említi a rendeletalkotást, azokat az előterjesztéseket, rendelettervezeteket, amelyeket a képviselő-testület rak le a bizottság asztalára, normakontrollra. Ide tartoznak: költségvetési, szociális rendeletek, díjak, amelyek kifejezetten rendeletalkotáshoz kapcsolódnak, csak abban az esetben tárgyalhatja és dönthet róla a képviselő-testület, amennyiben ezt a jogi bizottság megvizsgálta, megtárgyalta és szabályosnak mondja ki.

A jogi bizottság azt nézi, hogy a jogalkotás hiearchi-ájában az önkormányzat képviselő-testülete által megalkotott rendelet nem ütközik-e magasabb jogszabályba: kormány-, illetve miniszteri rendeletbe, törvénybe.

- A bizottság megtette azokat a lépéseket, amelyek alapján a testület a rendeletalkotás kötelezettségének eleget tudott tenni. Mulasztásos jogsértésről nem beszélhetünk, rendszeresen megtartottuk üléseinket, ez általában az üléseseket megelőző hétfő. Hogy a jogi és ügyrendi bizottság nem tett volna eleget feladatának, amiatt ülés, vagy döntés nem maradt el. Feladat még: A bizottság saját ügyrendje alapján odafigyeljen arra, hogy a felmerülő kérdéseket, amelyeket a polgármester, az alpolgármester vagy a jegyző kér, vizsgálja meg. Oda kell figyelni - egyebek mellett - a napközbeni módosító indítványokra, az SZMSZ-ben leírtakra, arra, hogyan hívható össze egy ülés. Milyen módon és hogy történik az ülés levezetése.

- Egyre hosszabbra nyúlnak az ülések. Volt egy képviselői indítvány, amely szabályozta volna a hozzászólások idejét. Ezt elvetették, holott egy, a lapunkhoz érkezett olvasói levél szerint is bizonyos esetekben nemcsak egymás, hanem a hallgatóság, a tévénézők idejére, türelmére is tekintettel kellene lenniük.

- Továbbra is vallom, hogy a képviselő-testület ülésein a parttalan vitáknak nincs helye. Varga Árpád javaslata a jogi és ügyrendi bizottság ülésén sem ment át. Az volt az álláspontunk, hogy véleménye kinyilvánításában nem korlátozható a képviselő. A testület is egyetértett a bizottsággal és elvetette az indítványt.

- Az elnök úrnak milyen volt az idei év?

- Sok munkával telt el. Azt tapasztaltam, hogy ez az esztendő még gyorsabban elmúlt, mint az eddigiek. Ahogy az ember öregszik, érzékenyebbé válik az idő múlására. Családomban, idősebb lányoméknál a második unokát vártuk, ez meghatározta életünket. December 12-én megszületett a pici, most körülötte forog a világ.

Szociális és egészségügyi

Hornyik László
elnök:
- Bizottságunk figyelemmel kíséri és ellenőrzi az egészségügyi és szociális hálózat működését, e területen él véleményezési jogával, felveszi az alkoholizmus elleni küzdelmet, közreműködik az egészségügyi és szociálpolitikai feladatok megoldásának kidolgozásában. A város önkormányzata feladatának tekinti az időskorúak, a rászorulók ellátását. Ebben segítségére van az általa létrehozott intézményi rendszer, a hajléktalanszálló, a családsegítő szolgálat, idősek átmeneti szállása, közösségi ellátás, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, fogyatékosok, hajléktalanok nappali ellátása. Az óvodákban, iskolákban gyermekfelelősök vannak, akik odafigyelnek a rászorultakra, gyerekekre, hogy ne szenvedjenek semmiben se hiányt.

- Többször elhangzott képviselő-testületi ülésen is, hogy a hivatásukat szerető, jó szakemberek dolgoznak a szociális szférában, ezt bizonyítja az is, hogy a Szociális Munka Napján két személy is minisztériumi kitüntetést kapott. A városi ünnepségen pedig öten kaptak elismerő oklevelet. Az imént felsoroltakon felül szervezett karácsonyi szeretetakcióikkal sokat segít a város rászorultjain, idős embereken a Magyar Vöröskereszt, a Szentesi Szabadidős Sportklub, a Máltai Szeretetszolgálat, Ollai Ist-vánné önkormányzati képviselőasszony. A Városi Nyugdíjasklub, a Nagycsaládosok Egyesülete, egyházközségek, mind-mind odafigyelnek a rászorultakra, elesettekre.

- A képviselő-testület álláspontja az, hogy óvodában, iskolában éhes gyermek ne maradjon. Sajnos, egyre több a rászoruló, elesett ember. A jogszabály lehetőséget adott arra, hogy az ellátottak 90 százalékát eddig központi költségvetésből finanszíroztuk, a 10 százalékát a helyi önkormányzat adta hozzá. A következő évben már csak 80 százalékát adja az állam, a többit mi tesszük hozzá. Ezzel azonban nem történik visszalépés, mivel beindult a közmunkaprogram, arra pályázatokon jut teljes értékben pénzhez a város. Az embereknek, ha vállalják a közmunkát, elfoglaltságuk lesz, pénzhez jutnak, az önkormányzatnak pedig nem kell segélyt fizetnie.

- Örömmel és tölt el és büszke vagyok a feleségemre, hogy három diploma mellett kereskedelmi szakképesítést szerzett, így nemcsak az életben, hanem a vállalkozásomban is társam. Amikor ideje engedi, sokszor helyettesít, besegít a boltban. Most lesz karácsonykor kilenchónapos az unokám, a születésnapomon született, nagyon szép ajándék volt. Ma már kézzelfoghatóan örülhetek neki, gyönyörködhetek benne. December végén, január elején várjuk a második unokámat is. Most már én is másképp készülök erre, mint az elsőre. Legkisebbik gyermekem a Boros Sámuel Középiskola, Szakiskola 11. osztályos tanulója a megyei Kazinczy versenyen első helyezett lett, míg az országos versenyen, Széphalmon és Sárospatakon különdíjat kapott. Az idősebbik lányom férje 30 éves korára megszerezte az informatikai tudományok címet. Mindezek a sikerek objektív eredményeken alapulnak, szeretteim tudásuk, munkájuk alapján jutottak el idáig.