2008. december 19.

Kétszázhúsz család csomagja

Új játékoknak örülhettek a gyerekek

Ollainé almát osztott a rászorulóknak

Tizenegyedik alkalommal szervezte meg rászoruló családok számára a karácsonyi csomagosztást Ollai István-né. Az összegyűlt adományokból a független önkormányzati képviselő ezúttal 220 családot ajándékozott meg segítőivel.

A Móricz művelődési házban a szociálpolitikai osztály meghívójával érkező emberek a többek között húskonzervet, tésztát és édességet tartalmazó ajándék átvétele után műsort is élvezhettek, Szirbik Imre polgármester is köszöntötte őket, majd a több mázsa almából is kaptak, s még a Mikulás kezéből is szaloncukoreső hullott rájuk. A gyerekek felajánlott játékokból is választhattak, kifelé menet pedig vadonatúj, az üzletekben nem éppen a legolcsóbb árfekvésű játékszerek csaltak örömöt arcukra. Eredeti csomagolású Barbie-babák, Batman-figurák, játékautók találtak gazdára Andrea von Finckenstein és főnöke, Flavio Borgatta jóvoltából. Ők második éve vesznek részt a jótékonysági akcióban. Cégük társadalmi szerepvállalás keretében a sport-ban és ilyen típusú eseményeken is jelen van, magyarázta adakozókedvük okát a hölgy. Az általuk hozott játékok értékéről azt hallottuk tőlük: körülbelül 10 eurót kell beszorozni 600-zal. Azzal búcsúztak, hogy természetesen jövőre is jönnek. Velük, a rendezvény fővédnökeivel a lecsófesztiválon kötöttek barátságot, mesélte Ollainé Eszterke, akitől azt is megtudjuk: a város 250 ezer forinttal járult hozzá a jótékonysági akció sikeréhez, a többit vállalkozók és a lakosság adta össze. A többi csomagot az idősek klubjaiban, a hajléktalanszállón, a központi pszichiátrián osztották szét. Külön megemlíti Sárréti kertészék fenyőfáját, mely az összes karácsonyi ünnepségen jelen lesz, majd 22-én kikerül a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonba. Az intézmény kertjében ez a fa lesz az első, amit elültetnek, büszkélkedik Ollainé. A játékok egy részét a Deák és a Koszta iskolából kapták. Szerinte igazságosan nem lehet szétosztani. Megjegyzi, sokaknak csak az élelmiszercsomag volt érdekes, a műsort, és a játékot meg sem várva gyorsan távoztak, ezzel két hónapnyi munkáját nem méltatták. Hálás minden felajánlónak. Köszöni a fellépést a Jövőnkért iskolából Bagi Ferenc néptáncos tanítványainak, Szalay Robi is évek óta rendszeresen szaval, s virág nélkül soha nem jön, teszi még hozzá a képviselő. Amikor adományokért kilincselt, azt tapasztalta, nem a gazdag ad.

Győri Szilviáék házából eddig csak egy-egy családot hívtak meg, most mindhárom rászoruló família itt lehetett. Három gyermekével érkezett, akik boldogan fogdosták a kirakós játékot. Sajnos, egyre inkább szükség van ilyen rendezvényekre, de fentről, az államtól kellene indulnia a finanszírozásnak, fejti ki a fiatalasszony, aki gyesen van, ám az januárban letelik.

Szőke Rita karján legkisebb gyerekével jött ki a teremből, körülötte még négy csemetéje ugrálta körbe vidáman a kapott játékokkal. Ám elárulja: két nagyobb gyereke is van még. Az asszony azt mondja, minden évben itt vannak. Nem sok családban jutnak ennyi játékhoz a gyerekek, neki is van számos ismerőse, aki rászoruló, példának hozza szintén hétgyermekes testvérét.

D. J.