2008. december 19.

Keresztek a kifutón

Ikonszerű smink reneszánsz frizurákkal

Domján Ilona egyik ruhamodellje

Látványos divatshow helyszíne volt a megyeháza díszterme: Domján Ilona helybeli divattervező és stílustanácsadó mutatta be új őszi-téli kollekcióját, a reneszánsz év záróakkordjaként. Az Orthodoxia ötvözi a reneszánsz stílus és a keleti kereszténység motívumait.

Tűzzsonglőrök fogadták a bemutatóra érkező vendégeket, odabent pedig a kor hangulatát a Lajtha László művészeti iskola Blockflőte együttese zenében idézte meg. Műsoruk után Tisza Erzsébet helybeli ikonfestő alkotásaival a háttérben léptek kifutóra a modellek. Egy órán át sorjáztak a ruhák, a reneszánszra jellemző selymekben és színekben (sötétkék, fehér, arany) tűntek fel a Beatrix királyné-féle frizurát viselő lányok, vezérmotívumként pedig a kereszt tért vissza a kollekcióban.

A bemutató végén lelkesen megtapsolta a közönség a modellek közé kisétáló Ilonát, aki később elárulta lapunknak, majdnem a kezében szorongatott listával jött ki a kifutóra. A kulisszák mögött általában 4-6 átöltözés szokott lenni, azonban most a 70 darabos kollekciónál komoly előkészítést igényelt, hogy milyen ruhát és hányadikként vesznek fel a modellek.

- Az öltözésben egymásnak segítenek, én persze minden ruhát leellenőrzök, mielőtt kilép a színpadra - hangzott a tervezőtől. A modellekről megtudtuk: egytől egyig szentesi és szegvári lányok, akiket castingon választott ki Ilona. Nemzetközi modellek is vannak közöttük, s már egy bemutató-sorozatot is együtt csináltak végig.

Ilona kedvelt művészeti irányzataiból merített ihletet az Orthodoxiához. - Én még oroszul tanultam, a szláv kultúra mindig is vonzott: úgy az irodalom, mint az ikonfestészet, az egyházi zene, összességében a keleti kereszténység világa. A frizurákat is egy kicsit oroszosra akartam, a késő Bizánc és a nagyon korai reneszánsz hajviseleteit álmodtam meg bennük. Később egyeztettük a megvalósíthatóságát a fodrásszal, hogy a gyakori öltözködés alatt is funkcionáljon. A sminket is ikonszerűre próbáltuk megoldani.

Ilona viszonylag későn kezdte el a divatszakmát, 2000-ben végzett a Szegedi Divatiskolában. 2004-ben hozta létre az Élene Couture márkát. Az új ruhák is megvásárolhatók, a butik minőségnél ugyan magasabb, de elérhető áron, vagy ezek alapján egyedi darabokat is tervez a lakásán lévő alkotóműhelyében. - A helybelieknek szerettem volna elsőként megmutatni eddigi legnagyobb kollekciómat, hiszen itt még csak 1-2 rövidebb bemutatkozásom volt, aztán továbbvisszük az országban. Egy évben 5-6 bemutatóm is van, a fővárosban, vidéki nagyvárosokban, neves szállodákban.

A fiatal hölgyet bizonyára sokan ismerik egy optikai szaküzletből is, azonban hivatásának mindig a divattervezést tekintette. - Annak idején a szüleim azt mondták, a művészetből nem lehet megélni. Majdnem igazuk lett. Azért, ha így gondolnám, akkor is csinálnám, ez az életcélom - jelenti ki.

- darók -